Přechod z AVR na stereo

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod roman2277 6. 3. 2020 17:30

Zesilovač ve stejné ceně bude hrát vždy podstatně lépe než AVR.
MSI GT73,Lenovo Legion 7PRO,Yamaha RX A8A,Naim Atom a Mu-so,Dali Epicon 6,LG OLED
roman2277
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mdeejay 6. 3. 2020 17:30

Já když přecházel z AVR Yamaha šestkové řady na AVR Yamaha nejvyšší řady (cca 55tis kč) tak mě spadla tenkrát brada. Úplně jiná liga, jak se říká spadla z repro deka...
Yamaha RX-V3067,Canton Ergo 91DC(+repro na 6.1),CA 640C V2,DAC Casea Cepheus,Supra EFFi+LoRad,Monster HTS800...Schiit Magni Uber2,HiFiman HE400i...TV Sony KDL-65XE9305,Sony UBP-X700...PC:i5 9440F, GTX 1060 6GB,16GB RAM(3000),MSI H310M PRO-VDH PLUS
mdeejay
Junior

Odeslat příspěvekod Mutt 6. 3. 2020 17:33

Ještě bych měl dotaz na propojovací kabel mezi MMC a zesilovač. WDTV live má možnost propojení přes toslink.
Nakupovat budu možná v Denon shopu, viz odkaz, kde je mají kvalitativně rozdělené do tří skupin profile/performance/reference. Má smysl připlácet za tu nejdražší řadu? Spíš bych to viděl na zlatou střední cestu...
dík

https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... LY_TOSLINK
Mutt
Junior

Odeslat příspěvekod krmelec 6. 3. 2020 17:53

Základním aspektem pro reálnou a slyšitelnou změnu v kvalitě zvuku je aspoň minimální dodržení určitých hifistických pravidel. Nejhorší varianta je mít repro nalepené u zadní a bočních stěn a zároveň mít poslechové místo-sedačku nalepené naproti u zdi. To pak opravdu moc změn nepoznáš.
Reprosoustavy musí mít prostor kolem sebe, tak samo i poslechové místo.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 6. 3. 2020 18:07

optika: nemá to cenu (IMHO)

trochu bych měl obavy z toho, jak budou hrát ty koncerty a filmy po převodu z DTS (TrueHD)
nezapomeň potom napsat, jak to hraje
ten Marantz vypadá super, dovedu si ho představit doma
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pekr77 6. 3. 2020 19:20

Ideální situace podle mě je, pokud chce člověk mít domácí kino i kvalitní stereo, tak mít AVR a přes pre-out to dávat na integrovaný zesilovač s ht bypass, nebo na koncák, kde pak samozřejmě záleží na kvalitě předzesilovače AVR.

Jsou i lidi, kteří to jedou odděleně, že mají bedny na 5.1 a pak zesilovač a ještě i bedny čistě na stereo.

Zazněl tady také názor, že bohužel zesilovače na 3.0 neexistují, což jsem si do nedávna myslel také a zjistil jsem, že to není pravda. Zřejmě vícero lidem by vyhovoval setup 3.0 či 3.1, takže ano, takové zesilovače existují. Nicméně - budou spíše raritou. Třeba takový Parasound A31, Anthem MCA 325, Emotiva XPA-3, atp., jenže ty ceny :-)
pekr77
Junior

Odeslat příspěvekod mesab 6. 3. 2020 23:55

stroj jsem neslyšel, můžeš brát jako informační podporu

https://www.stereovideo.cz/2019/12/09/k
Naposledy upravil mesab dne 7. 3. 2020 13:11, celkově upraveno 1
mesab
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 3. 2020 00:03

mdeejay píše:Já když přecházel z AVR Yamaha šestkové řady na AVR Yamaha nejvyšší řady (cca 55tis kč) tak mě spadla tenkrát brada. Úplně jiná liga, jak se říká spadla z repro deka...

Nechci ti sahat do svědomí, nevím, jak jsi oba AVR porovnával, ale je možné, pokud bys je porovnal v režimu "Direct" a při shodné hlasitosti, že by se ti brada vrátila zpět.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mutt 7. 3. 2020 07:49

leroj píše:optika: nemá to cenu (IMHO)

trochu bych měl obavy z toho, jak budou hrát ty koncerty a filmy po převodu z DTS (TrueHD)
nezapomeň potom napsat, jak to hraje
ten Marantz vypadá super, dovedu si ho představit doma

K tomuhle mě napadá, nebylo by u nějakých oblíbených filmů a hlavně koncertů co člověk pouští častěji lepší varianta udělat si druhou zvukovou stopu a nechat to přepočítat v PC? Třeba by pak kvalita byla lepší než downmix z mmc... Asi to někdy vyzkouším.
Mutt
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 7. 3. 2020 10:17

to je zajímavý nápad, určitě vyzkoušej a výsledky napiš
a ještě dotaz:
proč vlastně rušíš prostor. zvuk, když máš sbírku koncertů a filmů? pokud se chceš věnovat především stereu, tak chápu, ale jinak...
pokud máš hlavně ripy, tak tam často bývá jen jedna zvuková stopa (třeba DTS) a to potom nebude ono
já tady mám taky sbírku koncertů a taky dost desek vydaných v multikanálu a přechod na stereo by to všechno odepsal.
možná by stálo za úvahu koupit bazarové AVR nejvyšší řady a provozovat ho v režimu 3.0 (1) - sice mu bude chybět Dolby Vision, Atmos atd., ale to stejně nebudeš potřebovat. Občas se objeví stroje za 10-20t která stály 50-60t a ty už ve stereu hrají slušně, navíc bys mohl využít kalibraci, která je slyšet i ve stereu (něco potom hraje hůře, ale něco i lépe, takže stačí přepnout a vybrat si)
Denkez:
porovnávat by to měl v režimu ve kterém poslouchá, jinak to ztrácí smysl. přechod z levného AVR na např. 5x dražší je jasně slyšet
Pekr77:
taky jsem si myslel že neexistují - jen ta cena se mi zdá neúměrná...
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 3. 2020 11:00

Pokud se mají porovnat dva zesilovače, musí se porovnávat při shodných podmínkách a v té nejjednodušší konfiguraci.
U AVR to znamená:
- režim direct
- shodná hlasitost
- analogový vstup (AUX)
- a pochopitelně stejné bedny, kabely a místnost.
V opačném případě se porovnává neporovnatelné, a to jsou potom ty "spadené brady".
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lybuna 7. 3. 2020 11:49

moc nechápu ty obavy přehrát koncert jen ve stereu, bude to hrát uplně v pohodě akorát neuslyšíš pískat diváky za hlavou ale budou přimíchány do předních beden, max přijdeš o kvalitnější zvuk pokud bude audio v dts-hd, tru-hd ale samotné dts zase neni na muziku žádný zázrak, lepší je stereo lpcm
Lybuna
Junior

Odeslat příspěvekod krmelec 7. 3. 2020 12:18

Denkez píše:Pokud se mají porovnat dva zesilovače, musí se porovnávat při shodných podmínkách a v té nejjednodušší konfiguraci.
U AVR to znamená:
- režim direct
- shodná hlasitost
- analogový vstup (AUX)
- a pochopitelně stejné bedny, kabely a místnost.
V opačném případě se porovnává neporovnatelné, a to jsou potom ty "spadené brady".

Tak ony ty nejlevnější AVRka se v režimu Direct ani moc poslouchat nedají, ještě jsem takový neslyšel. Ztrácí to drajv, basy... V jiném případě ti doporučuju trochu pořešit akustiku, udělat prostor kolem beden i kolem poslechového místa, pak možná nějaký rozdíl konečně uslyšíš a konečně přestaneš vykládat, jak nejlevnější AVRko hraje shodně s násobně dražší konkurenci.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 3. 2020 12:59

A pochopitelně nedává žádný smysl porovnávat "nejlevnější AVRko s násobně dražší konkurenci".
Denkez
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka