Denkez píše:Krmelec:
Existují dvě skupiny uživatelů HiFi. Pro první skupinu je zesilovač "black box", a ti všeobecnně zastávají názor, že každý zesilovač musí hrát lépe, než AVR protože... (spousta zesilovačů navíc, spousta obvodů navíc, spousta kodeků navíc, a to se přece musí nějak projevit).
A pak je tu druhá skupina, která rozumí po technické stránce, z čeho takový zesilovač sestává, co se v něm děje, jak a proč je navrhován, na čem závisí jeho výkon atd..., která nezřídka něco už postavila, která si umí v servisních manuálech dohledat, jak konkrétně AVR-X2500H a vedle toho PMA-535R mají řešené koncové zesilovače a napájecí obvody.
Těm z druhé skupiny pak v podstatě stejné zesilovače, ať už jsou v AVR nebo integrovaném zesilovači, znějí v direct režimu v zásadě stejně, protože ví, že zde není žádný důvod k tomu, aby dva téměř stejné zesilovače, každý ale v jiné krabici, hrály významně jinak.
Co myslíš, do které skupiny patříš ty a do které já?
Omlouvam se za vstup do vlakna, zaregistroval jsem se kvuli sdileni zkusenosti s RMEve vedlejsim vlakne, ale neda mi to nereagovat.
Dochazi tu evidentne ke stretu dvou svetu: sveta poznamenaneho (v dobrem i spatnem) pristupem pragmaticky technickym s davkou tezce prehnaneho pragmatismu a nedostatku realnych zkusenosti s pislechem pristroju, o kterych je rec a sveta lidi, kteri resi a pozorne poslouchaji zvuk, porovnavaji pristroje a hledaji nejlepsi pomer cena/vernost zvuku.
Tyhle dva svety se nikdy nedomluvi.
Mym dalsim konickem jsou vykonna auta, tak si dovolim primer z tehle oblasti. Denkezuv pohled rika hm 4 kola, stejny typ a velikost karoserie, stejny objem motoru, to musi jet stejne. Ale nejede, protoze acoliv zakladni atributy jsou shodne, je jeste 100 atributu,ktere stejne nejsou a ty udelaji rozdil v tom, jak se ktere auto chova a ze se kazde chova jinak.
Zpet k zesilovacum. Temer stejne neni stejne. Navic, jak spravne poukazuje Leony5, i kdyby byly konce uplne shodne, je odlisne to, co je pred nimi. Shodne muzou hrat jedine do puntiku shodne zesilovace (presne stejne soucastky, presne stejne zapojeni,presne stejne nastaveni v ramci tolerance).
Uz je to dlouho, co jsem vedle sebe naposledy slysel AVR a stereo zesilovac z levne kategorie od stejneho vyrobce Marantz. Stereo byl PM8006, model AVR si uz nepamatuji, ale byl cca o 10 tis. Kc drazsi. Rozdil ve zvuku obrovsky ve prospech stereo zesiku. Zivost, detail, rozliseni, "pritomnost" zvuku na cele care pro stereo. Zdroj byl SACD Marantz SA-KI Ruby, bedny KEF Reference 3. Clovek, pro ktereho jsem tohle porovnani zprostredkoval, byl velkym zastancem AVR a odchazel s velmi prekopanym pohledem na vec

.
Denkezi, jaka AVR jsi poslechem porovnaval s jakymi stereo zesilovaci a na jake sestave? Nechci tvuj nazor znevazovat, mozna proste podminky (a pristroje) byly takove, ze nedovolily vyniknout tem jinak zretelnym rozdilum.