Pripojenie stereo zosilovača k AV Receiveru

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 3. 2020 11:20

Krmelec:
Existují dvě skupiny uživatelů HiFi. Pro první skupinu je zesilovač "black box", a ti všeobecnně zastávají názor, že každý zesilovač musí hrát lépe, než AVR protože... (spousta zesilovačů navíc, spousta obvodů navíc, spousta kodeků navíc, a to se přece musí nějak projevit).
A pak je tu druhá skupina, která rozumí po technické stránce, z čeho takový zesilovač sestává, co se v něm děje, jak a proč je navrhován, na čem závisí jeho výkon atd..., která nezřídka něco už postavila, která si umí v servisních manuálech dohledat, jak konkrétně AVR-X2500H a vedle toho PMA-535R mají řešené koncové zesilovače a napájecí obvody.
Těm z druhé skupiny pak v podstatě stejné zesilovače, ať už jsou v AVR nebo integrovaném zesilovači, znějí v direct režimu v zásadě stejně, protože ví, že zde není žádný důvod k tomu, aby dva téměř stejné zesilovače, každý ale v jiné krabici, hrály významně jinak.
Co myslíš, do které skupiny patříš ty a do které já?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod krmelec 28. 3. 2020 11:23

To, že velbloudí h.ovno bude chutnat pořád jako h.ovno, nemusím taky slepě zkoušet, pořád to bude chutnat jako h.ovno.

Tím chci říct, že žádný low end AVR v direct režimu nebude hrát dobře, to už po těch letech nemusím ani zkoušet, to vím.

To Denkez:
U tebe je ta psychoakustika ovšem na vyšší úrovni než-li u highendistů, kteří poslouchají kabely a pojistky, bo ty se podíváš na schématickou značku tranzistoru v zapojení v daných zařízení a již výš jak hrají, tleskám.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod viking81 28. 3. 2020 12:05

Staci pohľad cez mriežku chladenia na rx-v679 a na a-s701 a aj amatér musí vidieť rozdiel. Zariadenia v cca rovnakej cenovej kategórii a rozdiel v direct režime bol veľký..ani som to nemusel dlho testovať. Veľmi rýchlo pocutelne..
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 3. 2020 12:12

Ale toto vlákno je o Denon AVR-X2500H a vedle toho PMA-535R. Jaké jsou rozdíly mezi jejich koncovými zesilovači?
krmelec: V tomto případě je v Denon AVR-X2500H a PMA-535R, co se koncového zesilovače týče, stejné velbloudí h.ovno.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pekr77 28. 3. 2020 12:55

@Denkez - kde se dají dohledat nějaká schámata? Díval jsem se k Denonu na stránky, tam je pouze manuál, quick start guide a product sheet. Ještě tedy mají vždy foto s odkrytým krytem, z čehož by se možná dalo něco usoudit?

Říkáš, že má x2500h defakto stejný koncák jako 535r. Co třeba x3600h?
pekr77
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 3. 2020 14:32

Dost servisních manuálů je dostupných zde: https://www.hifiengine.com/
Jinak je to o hledání se strejdou Googlem. Výrobce zpravidla tyto manuály nedává k dispozici.
AVR-X3600H jsem nedohledal, ale X3500H a X4500H jsou k dispozici a jejich zesilovače jsou shodné s typem X2500H. Jediný rozdíl je ve vyšším napájecím napětí a dimenzování koncových tranzistorů. Proto se domnívám, že i typ X3600H bude zapojením shodný. Není totiž žádný důvod, aby výrobce u jedné řady AVR, výkonově a funkčně srovnatelných modelů, používal různé topologie.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Leony5 28. 3. 2020 15:14

Největší vliv na zvuk zesilovače má předzesilovací část. Jasné ?
Leony5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Houbičkar 28. 3. 2020 16:06

Pokud ma denkez pravdu a AVerka i stereo zesilovače v podobnych lowendových cenach maji shodny zvuk, nejde mi do hlavy jedna věc. Proč výrobci ta levna sterea vlastně vyrábějí? Kerej mamlas si za stejné prachy koupí méně vybavený a přitom stejně hrající stroj?
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 3. 2020 16:39

Ten co není hluchej? :-D

(Sorry, ale musel jsem)
anonymni

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 3. 2020 17:48

Houbičkar píše:Proč výrobci ta levna sterea vlastně vyrábějí?

Já bych řekl proto, protože mají na trhu uplatnění. V tržní ekonomice výrobci vyrábějí to, co prodají.

Houbičkar píše:Kerej mamlas si za stejné prachy koupí méně vybavený a přitom stejně hrající stroj?

Nejspíš ten, kterému stačí 2kanálový zvuk a analogová konektivita. Např. k připojení k CD přehrávači nebo ke gramofonu.

Např. já mám v garáži tuner a bazarové regálky a hádej, k čemu je mám připojené?
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 28. 3. 2020 18:05

Akorát problém je, že aby hrál AVR stejně dobře jako stereozesilovač, obvykle stojí cca trojnásobek ceny sterea. Svého času jsem uvažoval o AVR a měl jsem půjčenou nějakou Yamahu pětikanál 95W. Nevím už model, ale bylo to něco jako RX-S602, stála tenkrát kolem dvaceti tisíc. Srovnával jsem ji se zesilovačem Technics SU-A707 a bylo to naprosto nesrovnatelné. Yamaha plochý nezáživný zvuk naprosto bez dynamiky.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod RME User 28. 3. 2020 18:22

Denkez píše:Krmelec:
Existují dvě skupiny uživatelů HiFi. Pro první skupinu je zesilovač "black box", a ti všeobecnně zastávají názor, že každý zesilovač musí hrát lépe, než AVR protože... (spousta zesilovačů navíc, spousta obvodů navíc, spousta kodeků navíc, a to se přece musí nějak projevit).
A pak je tu druhá skupina, která rozumí po technické stránce, z čeho takový zesilovač sestává, co se v něm děje, jak a proč je navrhován, na čem závisí jeho výkon atd..., která nezřídka něco už postavila, která si umí v servisních manuálech dohledat, jak konkrétně AVR-X2500H a vedle toho PMA-535R mají řešené koncové zesilovače a napájecí obvody.
Těm z druhé skupiny pak v podstatě stejné zesilovače, ať už jsou v AVR nebo integrovaném zesilovači, znějí v direct režimu v zásadě stejně, protože ví, že zde není žádný důvod k tomu, aby dva téměř stejné zesilovače, každý ale v jiné krabici, hrály významně jinak.
Co myslíš, do které skupiny patříš ty a do které já?

Omlouvam se za vstup do vlakna, zaregistroval jsem se kvuli sdileni zkusenosti s RMEve vedlejsim vlakne, ale neda mi to nereagovat.

Dochazi tu evidentne ke stretu dvou svetu: sveta poznamenaneho (v dobrem i spatnem) pristupem pragmaticky technickym s davkou tezce prehnaneho pragmatismu a nedostatku realnych zkusenosti s pislechem pristroju, o kterych je rec a sveta lidi, kteri resi a pozorne poslouchaji zvuk, porovnavaji pristroje a hledaji nejlepsi pomer cena/vernost zvuku.

Tyhle dva svety se nikdy nedomluvi.

Mym dalsim konickem jsou vykonna auta, tak si dovolim primer z tehle oblasti. Denkezuv pohled rika hm 4 kola, stejny typ a velikost karoserie, stejny objem motoru, to musi jet stejne. Ale nejede, protoze acoliv zakladni atributy jsou shodne, je jeste 100 atributu,ktere stejne nejsou a ty udelaji rozdil v tom, jak se ktere auto chova a ze se kazde chova jinak.

Zpet k zesilovacum. Temer stejne neni stejne. Navic, jak spravne poukazuje Leony5, i kdyby byly konce uplne shodne, je odlisne to, co je pred nimi. Shodne muzou hrat jedine do puntiku shodne zesilovace (presne stejne soucastky, presne stejne zapojeni,presne stejne nastaveni v ramci tolerance).

Uz je to dlouho, co jsem vedle sebe naposledy slysel AVR a stereo zesilovac z levne kategorie od stejneho vyrobce Marantz. Stereo byl PM8006, model AVR si uz nepamatuji, ale byl cca o 10 tis. Kc drazsi. Rozdil ve zvuku obrovsky ve prospech stereo zesiku. Zivost, detail, rozliseni, "pritomnost" zvuku na cele care pro stereo. Zdroj byl SACD Marantz SA-KI Ruby, bedny KEF Reference 3. Clovek, pro ktereho jsem tohle porovnani zprostredkoval, byl velkym zastancem AVR a odchazel s velmi prekopanym pohledem na vec ;-) .

Denkezi, jaka AVR jsi poslechem porovnaval s jakymi stereo zesilovaci a na jake sestave? Nechci tvuj nazor znevazovat, mozna proste podminky (a pristroje) byly takove, ze nedovolily vyniknout tem jinak zretelnym rozdilum.
RME User
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 3. 2020 18:57

Toto vlákno bylo a je o tom, že tazatel chce vylepšit zvuk Denonu AVR-X2500H zesilovačem od stejného výrobce PMA-535R.
I kdyby se mu ten zesilovač nějak podařilo k AVR připojit, tak jsem se snažil od něj získat více informací, proč to chce udělat, a současně vyjádřit pochybnosti, že žádnou velkou změnu nejspíš nezaznamená. Své úvahy jsem podložil znalostí zapojení obou přístrojů, zejména jejich koncových zesilovačů, které jsou prakticky shodné.
Prosím, držme se tématu.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod RME User 28. 3. 2020 19:09

Ok, to chapu.

Pro ferovost je ale treba dodat, ze znalost zapojeni koncaku o realnem zvuku CELEHO zesilovace ci AVR rekne minimum.

Viz realna praxe s delenyma zesilovacema: s nejakym predkem zahraje sestava s tim samym koncakem tak nejak, s vhodnym predkem zahraje shodny koncak uplne perfektne. Ano, je to uplne jiny kvalitativny potazmo cenovy vesmir, ale princip je shodny: 1) podstatny je vzdy jen celek, protoze kazda cast se podili na zvuku a ten muze byt jen tak dobry, jak dobry je nejslabsi clanek a 2) podstatny je realny zvuk a jeho porovnani za jinak shodnych podminek.

Na ta tva vlastni porovnavani jsem se ptal jen za zajimavosti, protoze kdykoliv se u nekoho resilo, ze stereo zesilovac stejne ci vyssi kategorie nez AVR nehraje lip nebo hraje tak nejak, byla za tim nejaka fatalni chyba jinde v retezci. Jeden priklad za vsechny: sitova filtrace, ktera stacila na D-class koncaky AVR, ale tezce nestihala ABckovemu stereo zesilovaci otevrenemu do Acka. Vymena filtrace a papaaa zvuk AVR...
Naposledy upravil RME User dne 28. 3. 2020 19:21, celkově upraveno 1
RME User
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 3. 2020 19:21

Pokud by se tazateli jeho záměr nějak podařil, měl by v sérii vstupní obvody AVR a přídavný nový zesilovač, taktéž se vstupními obvody.
Silně pochybuji, že by v této kombinaci zaznamenal jakýkoliv posun k lepšímu.

Mimochodem, podle "Leony5" (aniž bych s tím souhlasil):
Největší vliv na zvuk zesilovače má předzesilovací část. Jasné?
Denkez
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka