Stereo vs Multikanal

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Tidik 1. 1. 2021 17:39

Ahojte,
v oblasti audia som nováčik, no nejaké veci som už prečítal. Čo mi ale nie je jasné a nikde som to nenašiel-všade sa píše, že na posluch audia treba siahnuť po stereu skôr ako po multikanálovom zosilovači. Určite sa mýlim, len mi to logicky nesedí-prečo je stereo tzn. 2 reproduktory na posluch hudby lepšie-kvalitnejšie ako priestorový zvuk s viacerými reproduktormi? Ospravedlňujem sa, ak je to primitívna otázka alebo ak už tu niekde odznela :) Díky, Tibor
Tidik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 1. 1. 2021 18:18

Hlavni duvod je pomer cena/vykon pro stereo. AVR se pouzit da, ale obecne se to nedoporucuje, protoze za stejnou cenu dostanes ze stereo zesilovace lepsi zvukovou kvalitu. Do multikanalu musis investovat treba jednou tolik, aby to hudbu ve stereu hralo na cca stejne urovni jako stereo zesilovac.

Treba v US si spousta lidi porizuje AVR i k hudbe, ale to z toho duvodu, ze AVR se tam na trhu hodne toci, tim padem se daji levne sehnat z druhe ruky. Stereo zesilovace se tam tolik netoci, drzi si cenu a tak je kolikrat vyhodnejsi koupit nabusene AVR z druhe ruky, nez stereo zesilovac. U nas ale takova situace obecne neni.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tidik 1. 1. 2021 19:13

Ďakujem za odpoveď,
v tom prípade mi ale vyvstáva ďalšia otázka. Chápem, že kvalita audia s av receiverom za 1000 eur oproti stereo zosilovaču za 50 eur asi rozpoznateľná bude. Ale ako sa líši kvalita hudby s perfektným av receiverom od kvality so špičkovým stereo zosilovačom? Inak povedané existuje nejaká približná cenová hladina či už av alebo stereo receiveru od ktorej sa to už prakticky nelíši? Lebo popravde neverím, že je ktokoľvek schopný rozpoznať rozdiel v kvalite s av receiverom za napr. 10000 eur a stereo za napr. 5000 eur pri inak rovnakej zostave ostatných komponentov.
Tidik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 1. 1. 2021 21:25

Zesilovač musí být vždy odpovídající zbytku sestavy a současně se doporučuje nejvíc peněz dát do konce, tedy do repro. Takže je nesmysl srovnávat zesilovač za 10.000 a za 5.000EUR na bednách za 1000EUR, protože ty budou limitovat celý řetězec a lepšímu zesilovači neumožní plně vyniknout.
AV receivery mají vesměs jinou základní tonalitu než stereo zesilovače, počítá se tam se subwooferem, takže ve stereo režimu hrají nudně, ploše, středově, bez dynamiky. Samozřejmě jsou kvalitní AV receivery, které dobře zahrají i hudbu, ale cenovka bude třeba začínat na 35-40 tis. Kč. A současně existují stereo zesilovače v opravdu vysokých cenových hladinách, které s největší pravděpodobností žádné AV receivery nepřehrají. Navíc v těch opravdu vysokých cenových třídách bývají oddělené předzesilovače a koncové stupně (jako jednotlivé komponenty).
Prostě každé zařízení je primárně určeno pro jiné užití a pokud máš finance a prostor, je ideální oboje zařízení oddělit.
U sterea platíš zjednodušeně řečeno dva kanály, bednu, zdroj a značku. U AV pět, sedm i devět kanálů, bednu, podstatně výkonnější zdroj, značku a spoustu drahých certifikací, Dolby Atmos, Digital atd. Zjednodušeně v nízkých cenových třídách často platí (samozřejmě nemusí být pravidlem), že AV receiver, který hraje jak daný zesilovač stojí minimálně třiapůl násobek ceny toho zesilovače. Takže jako zesilovač za 10.000Kč hraje AV za 35.000Kč. A rozdíly jsou sakra znát. Jak je to v kategorii 10.000Eur ti neřeknu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 1. 1. 2021 23:39

Tidik: Zvažuješ nějakou konkrétní sestavu na poslech stereo-hudby nebo prostorového zvuku, nebo se jen tak nezávazně ptáš?
Pokud zvažuješ sestavu na poslech stero-hudby a neplánuješ ji v dohledné době rozšířit o prostoroý zvuk, pořiď si 2kanálový zesilovač. Také si přece nekoupíš dodávku pro dopravu několika málo osob bez velkého nákladu.
Pokud zvažuješ sestavu na poslech prostorového zvuku, nezbude ti než pořídit si AVR.

A není pravda, že by AVR řekněme alespoň za 15-20 kKč nedokázalo obstojně zahrát i stereo.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 1. 2021 23:51

Pak už jen zbývá si vyjasnit co znamenají termíny jako obstojně, dobře, výborně. Měl jsem cca před třemi roky půjčený AV Yamaha pětikanál (model z hlavy opravdu nevím, ale zkusím zjistit) v ceně cca 25 tisíc a hrálo to fakt hodně špatně. Můj obstarožní zesilovač Technics SU-A707 co jsem tehdy měl ji naprosto brutálně zakopal do země rozdílem dvou tříd. Yamaha plochý nevýrazný zvuk, totálně bez dynamiky, nemastný, neslaný, nelíbivý. Ten Technics nebyl rozhodně žádná hitparáda ani nový, můj současný stereoreceiver Pioneer, byť ve třídě D hraje daleko líp. Takže já tvrdím, že AVR v ceně 15-20 tisíc nějak hraje, dobře určitě ne, jestli obstojně bych se neodvažoval tvrdit, možná jak pro koho.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 2. 1. 2021 00:03

Naposledy upravil DinosaurJr dne 2. 1. 2021 00:04, celkově upraveno 1
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 2. 1. 2021 00:03

...a také je třeba vzít v úvahu, že individuální poslechové zkušenosti jsou nepřenosné, a do jisté míry i nevěrohodné.
Mimochodem, 5kanál a za 25 kKč?

Pokud jsem napsal, že "není pravda, že by AVR řekněme alespoň za 15-20 kKč nedokázalo obstojně zahrát i stereo", neznamená, že bych na primární stereoposlech doporučoval AVR.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 2. 1. 2021 00:10

Denkez: mohla to být v té době tak 2 roky stará mašina a nová stála kolem 25 tisíc. Půjčoval jsem si to tehdy abych zjistil, jestli se nevydat cestou AVR, protože ten Technics už umíral. Přesvědčilo mě to, že ne. Pokusím se toho kamaráda kontaktovat co to bylo za model.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod brrouk1 2. 1. 2021 00:18

Martas38 .. dám ti dobrou radu, vzdej to.
DK-Pioneer LX 85, Canton Gle,
PC- Rotel RA 1070- - NHT Super Zero, REL HT 1003
Head-Audeze LCD 2 C, Sash Trees SE,IFI micro black signature , ,Audeze Maxwell, iBasso IT 07, Cayin RU 07
brrouk1
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 2. 1. 2021 07:58

5kanálová Yamaha za 25 tisíc před 5 lety. Tak určitě...

V té době měla Yamaha pouze jeden jediný 5kanalový receiver v portfoliu, konkrétně RX-V479, což je úplně základní model s cenou do 10 000
Stačí si poslechnout Denon AVR-X1600 nebo X2600, což jsou oba receivery do 20 tisíc a člověk hned pozná, že i AVR dokáže ve stereu zahrát moc pěkně.
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod Tidik 2. 1. 2021 09:08

No 1. aj sa nezáväzne pýtam, lebo ma to zaujíma. Pri mojej otázke mi ide o to do akej miery je ešte ľudské ucho schopné vôbec rozpoznať kvalitu hudby. Nemyslím teraz vyššie tóny, nižšie tóny a podobne-každému sa páči niečo iné, ale vyslovene kvalitu zvuku. Ako som písal ak si niekto zoberie sluchátka za 300 KČ a porovná hudbu na nich so zostavou za 200 tisíc KČ kvalitatívny rozdiel tam bude. Ale niekde musí byť hranica (čo sa týka ceny zostavy), kde už ľudské ucho nie je schopné rozoznať rozdiel v kvalite (myslím čisto len kvalitu zvuku, nie dodatočné funkcie za ktoré sa dopláca). Viem, je to dosť filozofické, ale zaujíma ma to :)
2. chcem aj niečo konkrétne. Mám zhodou okolností gramofón Project Xperience 2 a chcem k tomu niečo napasovať. Bolo by to predovšetkým na posluch hudby, ale samozrejme mal by som to pripojené aj k telke na občasné pozeranie Netflixu, PS4 a podobne. Zatiaľ (nepozeral som to ešte až tak veľmi detailne) sa mi páči niečo také ako Marantz PM7000n s reprákmi BaW 603 alebo Wharfedale evo 4.4. Myslíte, že by to k sebe išlo alebo máte v zhruba tejto cenovej hladine iné návrhy?
Tidik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nick Cave 2. 1. 2021 09:19

Máš akusticky velmi dobře upravenou poslechovou místnost? Protože i drahá sestava může hrát špatně, když je špatná akustika
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Tidik 2. 1. 2021 09:39

Tak s rozmermi miestnosti už neurobím nič, ale pokúsim sa akustiku zlepšit ako sa dá
Tidik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zino333 2. 1. 2021 11:25

Ak neplánuješ robiť multikanál kvôli filmom alebo hrám a primárne chceš počúvať hudbu, potom by stereo mala byť jasná voľba. Môj posledný AVR bol vrcholný model z Aventage série od Yamahy, ktorý by mal podľa ohlasov aj cenovky hrať veľmi dobre aj stereo. Realita však bola opačná. Suchý, nudný, plochý zvuk bez života. Bol to môj posledný AVR. Veľmi často pozerám filmy a seriály. Nemám pocit, že by som so stereom o niečo prichádzal. Dokonca si hudbu viac užívam aj vo filmoch. Môj tip je jednoznačne pre stereo a to v akejkoľvek cenovej hladine.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Další stránka