Stereo vs Multikanal

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Denkez 3. 1. 2021 16:12

onoff1: A někdo tvrdí opak?

Otázka "komara v letu", jestli nějaká multikanálová sestava (např. AVR + případný koncový zesilovač) v cenovce 100 kKč může konkurovat stereo zesilovači, nemá objektivní či jednoznačnou odpověď.
Na to si musí odpovědět každý sám, na to mu můžou odpovědět jen jeho uši a jeho konkrétní sestava.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tihlous 3. 1. 2021 16:23

martas38 píše:Zase Onkyo? Mě by to asi odradilo.

Netrvám na tom, vycházím z celkem pozitivní recenze, která je na hifi-voice.com. Pokud najdu jinýho výrobce, kterej mi nabídne plus mínus totéž za podobnou cenu, nebráním se. Bojím se ale, že stereo receiverů s HDMI nebude zase tolik na trhu :-|

-- 3. 1. 2021 16:28 --

Katikakus píše:Co si hodne lidi neuvedomuje pri pouziti AVR k poslechu stereo hudby je, ze AVR je k tomu potreba spravne nastavit, idealne prepnout do rezimu pure direct.

To třeba u mýho Onkya TX-NR609 nefungovalo, resp. stalo se to, že zvuk byl neposlouchatelně plochej, bez prostoru, bez basů, bez šťávy. Já třeba nejsu ten člověk, kterej koupí tak komplexní věc jako je AVR receiver, postaví ho k TV, zapojí a hned hraje. Naopak - když už jsem za to dal (relativně) tolik peněz, tak jsem koukal z toho dostat pro moje uši to nejlepší, tzn. jsem si řádně pohrál s nastavením všech možných režimů, i když hraju pouze ve stereu, a našel jsem, že pro moje potřeby je nejlepší mít zapnutej režim "stereo" (logicky), ale bez těch dalších vylepšovátek typu oprava komprese ztrátových souborů atd. Pak to hrálo imho slušně.
tihlous
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 3. 1. 2021 16:34

Já mám stereo receiver Pioneer s HDMI porty, ale taky se toho bojím, protože je to s Onkyo jedna firma (dokonce dělají stejný model jako mám já pod značkou Onkyo akorát v jiné case, ale funkčně identický). O problémech Pioneeru jsem zatím nikde nečetl, ale u Onkyo HDMI zlobí snad už od roku 2010.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Houbičkar 3. 1. 2021 19:16

Komár píše:

„Značka Pioneer mě provází v hifi už někdy od roku 97 a v daných cenových a kategoriích na ně nemohu říct ani popel.”

No, to jim fakt radši neřikej, "popel" znamená v japonštině kok.t!
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod komar v letu 3. 1. 2021 19:21

To je možné, Japonsky neumím a předpokládám že zde žádný Japonec není. ;-)
A pokud si to přečtou celé ,je to pořád pochvala 8-)
komar v letu
Junior

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 3. 1. 2021 20:25

komar v letu píše:Otázka zní jak to udělat když chceš oboje!

Že by 2 systémy?
komar v letu píše:Mimochodem jak jsem psal já mám „zatím“ AVR právě Pioneer a řekl bych že ve své třídě odvádí hodně slušnou práci i ve stereu! ;-)

To byl snad kdysi nějaký pořad "Hrajeme za dobrou práci" - a co tam hráli za chujoviny...
Denkez píše:Otázka "komara v letu", jestli nějaká multikanálová sestava (např. AVR + případný koncový zesilovač) v cenovce 100 kKč může konkurovat stereo zesilovači, nemá objektivní či jednoznačnou odpověď.

Já myslím, že má a dokonce dvě jasné - ano a ne. Celkem dost záleží na vlastnostech komponentů a poslechových podmínkách, požadavcích (a asi i zkušenostech) :nenapadne
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 3. 1. 2021 20:38

Já bych šel do dvou systémů, pokud to jde. Je lepší kuchyňský nůž, šroubovák a pilka, nebo nůž švýcarské armády? Jistě že nožík, pokud si s ním jednou za měsíc nakrájíš salám a nebo občas uřízneš větvičku. Ale 10kg řízků a nebo dříví na celodenní topení s tím dělat nechceš.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod komar v letu 3. 1. 2021 21:02

DinosaurJr : Nějak nechápu tvoji reakci ? „To byl snad kdysi nějaký pořad "Hrajeme za dobrou práci" - a co tam hráli za chujoviny...“
Chtěl jsem jen vědět, jestli třeba někdo nevlastní AVR (dělený/nedělený) výší třídy a nevyužívá i na stereo a jak je s tím spokojen a né přihlouplé narážky! A poslechové podmínky sem netahej, nebo předpokládejme, že jsou ty nejlepší. Jde mi jen o tu zkušenost s danými přístroji!

Martas38: dva systémy pro mě není řešení už třeba kvůli prostoru.
komar v letu
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 3. 1. 2021 21:18

A ty máš teda budget kilo na AVR a jdeš reálně kupovat? Nebo to je jenom takovej Novoroční špás ve stylu: pojďte si zafilosofovat, dnes na téma "jakym fárem bych chtěl jezdit u nás na vsi"?
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 3. 1. 2021 21:45

V tom odkaze na slovanet je vpodstatě přesně řečeno, jak je to s AVR. Multikanál na hudbu je nejtěžší a také nejdražší disciplína. Multikanál na fimy (řeč, ruchy, trocha hudby) lze sestavit podstaně levněji a dost s kompromisy.

Přibližný nástin rozvržení rozpočtu na 100 na slušné ozvučení DK (nové komponenty, bez uvedení značky):
50 AVR a SUB
50 Repro 5.0 a k tomu ještě něco navrch na vhodný palyer nebo streamer (+ještě další $ na dlouhou kabeláž...)
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Houbičkar 3. 1. 2021 22:33

Drumsejšn
Další "ňuňo", co neumí číst:
Denkez píše:K tomu by bylo vhodnější založit si nové vlákno.
Těch 100 kKč je na set 5.0 (5.1) beden a AVR/zesilovače nebo jen na AVR/zesilovač?

-- 3. 1. 2021 22:33 --

komar v letu píše:jen na AVR/zesilovač

Nechtěl jsem zakládat další vlákno když je zde v podstatě o tom řeč.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod komar v letu 4. 1. 2021 06:45

Houbičkar píše:A ty máš teda budget kilo na AVR a jdeš reálně kupovat? Nebo to je jenom takovej Novoroční špás ve stylu: pojďte si zafilosofovat, dnes na téma "jakym fárem bych chtěl jezdit u nás na vsi"?

Houbičkar: ne není to žádný „Novoroční špás“ sloupy mám, letos je nařadě to o čem zde mluvím.
A pak ten zbytek, komplet celé!

Je to poměrně dlouhý proces (což většina asi zná) a tak si ho člověk krátí čtením po internetu různých testů ,článků , mění, přehodnocuje. A kápne na debatu tak si řekne, že to prubne, třeba někdo ví víc než on a je zde.

Samozřejmě mám už svoji představu o tom co to nejspíše bude ,ale nechtěl jsem zde tím nikoho ovlivňovat a proto jsem se zeptal, zda s tím nemá někdo nějakou zkušenost. To je vše.

Drumsejšn si prostě nepřečet od začátku(to se stává).
komar v letu
Junior

Odeslat příspěvekod komar v letu 4. 1. 2021 21:36

Denkez píše:
komar v letu píše:Spíše jsem chtěl vědět, pokud někdo nemá nějakou zkušenost jestli AVR sestava v této cenovce může konkurovat stereo sestavě.

https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.p ... 226#332226

Tak až teď jsem se dokopal si to na tom „slovanet“ přečíst a díky. :-)

To je to co jsem požadoval, vlastní zkušenost! I když v nižší třídě, ale zkušenost. ;-)
komar v letu
Junior

Odeslat příspěvekod tihlous 5. 1. 2021 01:19

komar v letu píše:Spíše jsem chtěl vědět, pokud někdo nemá nějakou zkušenost jestli AVR sestava v této cenovce může konkurovat stereo sestavě.

Trochu jsem dnes ve volné chvilce pročítal hifi-voice.com, a p. Březina u několika AVR vyšší třídy, jmenovitě Denon AVR-X4xxx nebo 6xxx, nevím přesně jak to označení bylo, prostě něco za cca 40 tis. a víc, zmiňoval, že to sice není high end, ale se slušným hi-fi ve stereu to srovnatelný je, prostě to hraje dobře, ačkoliv by to jeden kolikrát nečekal. Nevím nakolik se p. Březinovi na jeho webu dá věřit, ale úplnej blábol by si snad nedovolil napsat....kdyžtak mě někdo vyveďte z omylu.
tihlous
Junior

Odeslat příspěvekod kuko61 5. 1. 2021 03:22

Napadlo ma kompromisne "budget" riesenie, ako do sucasneho systemu zahrnut lepsi stereo zosilovac.
Kedze AVR mam, tak kupit lepsi stereo koncovy zosilovac a pripojit ho do Pre Out na AVR a AVR vyuzit ako preamp...
Zly napad? Otazka je, aky dopad na zvuk by malo pouzitie AVR oproti samostatnemu preampu.
Vyhoda je, ze by sa nemuseli prepajat kable od bedni medzi AVR a stereo zosilovacom.
AVR Yamaha -> Infinity Kappa 8.2i
Dali Zensor 1 AX
Pioneer U-05 -> Burson Soloist SL / xDuoo TA-20 / Loxjie P20 -> Audeze LCD3, Verum One, Meze 99Classic, HE400se, Senn HD530/II, HD540/II, HD560/II, HD565
kuko61
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka