Tidal HiFi na AVR Yamaha HTR-2866 - MQA?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 8. 2021 15:53

Ahoj, používám Tidal HiFi z PC na AVR Yamaha HTR-2866 / https://europe.yamaha.com/en/products/a ... specs.html / a má 192kHz/24-bit DACs for all channels Burr-Brown.
Zapojeno: PC aplikace Tidal - Creative Sound Blaster Z SPDIF Optical Out Toslink 5m - AVR Yamaha HTR-2866.
A nastaveno takto:
Tidal - nastavení.jpg
Tidal - nastavení.jpg (26.91 ) Zobrazeno 2021 krát
.
Jeto tak správně?
A funguje Tidal MQA?
Za odpovědi děkuji.
anonymni

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 8. 2021 17:39

Ta zvukovka ani Yamaha nepodporuji hardware dekodovani MQA, takze si vypni tu Passthrough MQA, aby alespon prvni rozbaleni / dekodovani MQA souboru provedla sama aplikace Tidalu. Pak to budes mit spravne.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tapir1 28. 8. 2021 17:49

MQA funguje pouze po USB výstupu ať z pc nebo USB-C z androidu. Takže opravdu do toho základního AVR takto nedostaneš ani první rozbalení mqa v pc (až 96/24), bohužel.Kromě toho toslink podporuje pouze PCM 44/16.
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 8. 2021 18:07

Díky za odpověď oběma.
Passthrough MQA je už vypnuto.
Měl bych však ještě jeden dotaz.
Aplikace Tidal v PC tedy MQA rozbalí a pošle přes SPDIF OUT Optical Toslink do AVR bez dalších změn a DAC v AVR to převede do analogu pro zesilovače a AVR to přehraje. Ale to nebude už MQA přímo, ale MQA rozbaleno, aby to DAC zvládl překonvertovat. ? Je to tak? Takže MQA bude uplatněno, ne? Jaký bude asi max. bitrate? Díky.
anonymni

Odeslat příspěvekod Tapir1 28. 8. 2021 18:14

No, ono je to trochu složitější. Především ta integrovaná zvukovka přes toslink nic rozbalenýho nikam nepošle, max. je 44/16 v PCM. Tady si MQA můžeš načíst - https://arstechnica.com/gadgets/2017/05 ... res-audio/
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 8. 2021 18:24

Jo díky, přečtu.
Mezitím jsem našel toto: " Digitální rozhraní versus vzorkovací frekvence
AES/EBU a S/PDIF byla původně koncipována pro vzorkovací frekvence do 48 kHz, protože nebyla vymyšlena zrovna loni. Postupem času byla do specifikace dodána možnost provozovat je i v rychlejších módech. Na dnešních zařízeních tak fungují do formátu 24 bit/96 kHz.

S/PDIF je kromě přenášení dvojice signálů využíván ještě k přenosu komprimovaných vícekanálových formátů jako Dolby Digital nebo DTS, což často můžeme vidět v zapojeních domácích kin.

ADAT umožňuje v tzv. S-MUX úpravě provoz při vyšších vzorkovacích frekvencích se snížením počtu přenášených kanálů, při 96 kHz na čtyři a při 192 kHz na dva. Takový provoz ale závisí na schopnostech elektroniky a ovladačů zařízení. Např. MOTU Traveler mk2 při přepnutí interních hodin na 192kHz vůbec ADAT nenabízí, naopak karta RME HDSPe AIO nabízí všechna rozhraní až do 192kHz, záleží skutečně na konkrétní úpravě.

MADI přenáší maximální počet kanálů, tedy 64, při vzorkovacích frekvencích do 48 kHz. Při využití maximální rychlosti vzorkování 96 kHz počet kanálů klesá na 28.

Zdroj: https://www.audiozone.cz/recenze/stopar ... 19337.html
anonymni

Odeslat příspěvekod merhaut 28. 8. 2021 21:07

S/PDIF funguje běžně i na 24/192.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 8. 2021 21:21

Tapir1 píše:MQA funguje pouze po USB výstupu ať z pc nebo USB-C z androidu. Takže opravdu do toho základního AVR takto nedostaneš ani první rozbalení mqa v pc (až 96/24), bohužel.Kromě toho toslink podporuje pouze PCM 44/16.

To si opravdu nemyslim. MQA funguje na vsem - vzdyt je to take jedna z vlastnosti tohoto formatu - moznost prehrat si to "poradne" na HW/DAC, ktere to hardwarove dekoduje, ale stejne tak to bez vsech tech rozbaleni prehraje jakykoliv DAC, akorat proste ignoruje ty bity, ktere MQA vyuziva pro instrukce k dalsimu rozbalovani. A prvni rozbaleni umi softwarove dekodovat licencovane aplikace, tedy Tidal, nebo treba Roon a dalsi. Funkce MQA passthrough pak zpusobi to, ze licencovany DAC s podporou MQA udela uplne vsechna rozbaleni, vcetne i toho prvniho. Nebo se nerozbaluje vubec, proste se to softwarove rozbalovani preskoci a DAC, ktery MQA nepodporuje, proste prehraje jen ten zaklad.

Pokud je ale vypnuta funkce MQA passthrough, dojde k prvnimu rozbaleni treba v tom Tidalu. Digi coaxy a optiky bezne podporuji rozliseni a vz. frekvenci az do 24/192 - zalezi na HW do jake vyse to podporuje. Sam mam uz celkem stary DAC a v pohode dava 24/192 pres coax i optiku. Ale az do teto vyse ve vetsine pripadu to prvni rozbaleni nedosahne, myslim ze 24/96 je pres software maximum, ale to si nejsem jisty.

Pokud tedy bude treba na Tidalu album v zakladu 24/48, tak prvni softwarove rozbaleni to posune na 24/96 a posle to dal. DAC, ktery nepodporuje MQA to pak proste vezme a takto to prehraje v 24/96. DAC, ktery podporuje MQA, to pak rozbaluje dal, treba do 24/192 nebo 24/384.

ut131313 píše:Aplikace Tidal v PC tedy MQA rozbalí a pošle přes SPDIF OUT Optical Toslink do AVR bez dalších změn a DAC v AVR to převede do analogu pro zesilovače a AVR to přehraje. Ale to nebude už MQA přímo, ale MQA rozbaleno, aby to DAC zvládl překonvertovat. ? Je to tak? Takže MQA bude uplatněno, ne? Jaký bude asi max. bitrate? Díky.

Jakykoliv zvuk, ktery poslouchas, musi byt preveden do analogu. Digitalni signal (vc. MQA formatu) usima neposlouchame - je to proste digi signal, ktery se nekde v retezci musi prevest na analog, ktery je nutne predzesilit, koncove zesilit a takto to putuje do vyhybky a menicu reprosoustavy. Analogovy signal nema zadne rozliseni a vzorkovaci frekvenci, nebo ruzne formaty. Je to proste analogovy signal. Ostatni viz moje odpoved vyse.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tapir1 28. 8. 2021 22:20

Měl jsem na mysli samozřejmě to rozbalení MQA. Zatím jsem se nesetkal s tím, aby z PC z Tidalu po toslinku doputoval rozbalený formát MQA třeba na 96/24. Možná se však mýlím? Nicméně jsem našel toto - Heard back from iFi - unfortunately MQA does not unfold through Toslink or Coaxial. Apparently the "MQA Renderer", which is engine these smaller/mobile DACs use to unfold MQA, only works through USB. So that's why all the AQ, Pro-ject, and iFi DACs that do MQA can only do it through USB connection. Ale třeba to Již Meridian překonal.
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 8. 2021 22:37

To ale mluvi o MQA renderer, tedy o dodatecnem hardwarovem dekodovani v DACu, ktery to podporuje. Kdyz nemam hardware, ktery MQA podporuje, jako je pripad ut131313, tak se proste prvni rozbaleni provede softwarove (s vypnutou funkci MQA passthrough) v Tidalu a signal pak putuje dal po digi ceste a je jedno jestli pres USB, digi coax, nebo optiku, DAC to vidi jako standardni signal v rozliseni po tom prvnim rozbaleni a vsechno ostatni ignoruje. Aplikacim, ktere provadi to prvni rozbaleni softwarove (Tidal, Roon, Audirvana, atd.) se rika MQA Core Decoder. Pokud si chci poslechnout MQA v cele sve 'krase', potrebuji bud MQA Core Decoder (1. rozbaleni) + MQA Renderer (2. a 3. rozbaleni), nebo MQA Full Decoder, coz jsou DACy, ktere delaji vsechna rozbaleni samostatne. A ano, tady je mozne, ze do MQA Rendereru z Core Decoderu to pak musi jit jen pres USB. ut131313 ma jen MQA Core Decoder ve forme Tidal aplikace, takze to je uplne jedno.
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 8. 2021 22:51

Děkuji Vám oběma za zajímavou diskusi.
Měl bych další dotaz.
Jaký je cca nejlevnější DAC s podporou MQA, ale aby fungoval i bez PC s RJ45 zapojen přímo na router. Asi se tomu říká streamer i s DAC MQA. Ale pro AVR to asi nemá smysl, že?
anonymni

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 8. 2021 23:16

Bluesound Node je takova klasika. Ale aniz bych tady chtel opet rozjizdet nekonecnou diskuzi o kvalite a prinosu MQA, tak nejspis rozdil mezi MQA a CD kvalitou (16/44.1) neuslysis. Resp. nejspis neuslysis rozdil mezi CD kvalitou a jakymkoliv vyssim rozliseni v hi-res pasmu a v jakymkoliv lossless formatu (tzn. cokoliv lossless a vyssi nez 16/44.1). CD kvalita je pro hi-fi poslech naprosto dostatecna, kvalitu hledej jinde - zejmena v kvalite / masteringu dane nahravky. Drtiva vetsina lidi, kteri tvrdi, ze MQA zni lip, si to bud jen mysli, nebo neporovnavaji stejne nahravky (stejna vydani / mastery daneho alba). A nebo se jim to zda lepsi, protoze MQA format neni lossless (to by bylo na delsi diskuzi), puvodni zaznam meni a nekomu pak prijde, ze to zni lip. Nic proti takovemu gustu, ale uz to pak proste neni ta puvodni nahravka. Pokud treba na Tidalu uvidis to same album v MQA verzi a jako standard FLAC a MQA ti bude znit lip, tak to nejspis nebude kvuli MQA formatu, ale ze je ta MQA verze udelana z nejakeho lepsiho vydani / masteru toho daneho alba, to je cele. A z mych zkusenosti to pak zni porad o neco hur, nez kdyz si to vydani sezenes treba na CD, udelas vlastni rip a prehravas lokalne. Ja bych doporucil MQA uplne ignorovat.
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 28. 8. 2021 23:22

Pozor, to už nebude DAC, ale streamer, jak píšeš. DAC má vstupy USB, optika, coax, nikoliv RJ45. Jako nejlevnější asi postavit něco na bázi Raspberry Pi.
A teď jedna otázečka. Je ta podpora MQA nutná? Můj současný DAC to neumí (takže dekóduje jen přehrávací soft v PC) a hraje podstatně líp, než všechny moje předchozí převodníky s podporou MQA. Jen tak mimochodem je MQA ztrátová komprese a na fórech renomovaných výrobců jako Chord, nebo moje RME je to považováno za vulgární výraz.... A osobně si taky myslím, že je to nafouknutá bublina a jestli někdy zmizí Tidal, zmizí i tento formát, ostatně krom něj to nabízí už jen jedna čínská streamovací služba pokud vím.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 8. 2021 23:50

Díky za další info a i názory.
Už dříve jsem udělal takový pokus, a to srovnání Spotify 320kb MP3 vs. Tidal HiFi na svém AVR a na stejný song jsem nepoznal rozdíl, ale na Master kvalitu jsem rozdíl v kvalitě nahrávky poznal hned. Na MP3 používám " ENHANCER " u AVR a je znát. Zvýrazní hlavně nižší kmitočty, výšky ani ne, a nebo je už neslyším. Dříve dělal test a slyším max. do 16.5 kHz. Myslím si taky, že AVR není na stereo dostatečně kvalitní. Na lepším stereo zesilovači bych rozdíl třeba i slyšel, nevím, samozřejmě nemám srovnání.
A proč MQA není rozšířený třeba jako různé Dolby formáty? A nedává se ani do vyšších řad AVR? Asi není tak dobrý?
Zatím se bez MQA obejdu. A třeba budu mít Spotify HiFi nebo Deezer nebo Apple Music nebo Amazon Music, ... jsou už taky lossless. A MQA HW neuplatním.
anonymni

Odeslat příspěvekod martas38 29. 8. 2021 00:17

Vidíš, já to mám přesně naopak. Rozdíl Spotify vs Tidal Hifi je slyšitelný úplně brutálně. Ovšem rozdíl mezi Tidal Hifi a Tidal Master je pro mě nepatrný, ve slepém testu bych nic nepoznal. A pokud se budeme bavit o skutečné hi-res hudbě, tedy ne o prznění zvuku formátem MQA, tak ve slepém testu taky rozdíl 16/44,1 vs 24/96 bezpečně nepoznám.
Jinak MQA je především fabrika na peníze pro firmu Meridian. Výrobce převodníku platí za certifikaci MQA (bez certifikace to nesmí používat, byť to jeho hardware umožňuje). Streamovací služby taky platí za to, že je jejich hudba ve formátu MQA. Udělá se kolem toho trochu halo a kdo nemám DAC s MQA, jako by ani nebyl. A kdo myslíš, že ty dva poplatky v reálu platí? Výrobce převodníku, nebo pan rapper z Tidalu? Kdepak platíš to ty jako koncový zákazník. A podle mě úplně stačí CD kvalita na Tidalu, tedy Hifi. Bohužel u nás není Qobuz, který poskytuje regulerní hi-res. Chvilku jsem ho měl a zvuk byl pro mě lepší než Tidal, ale opět na hranici postřehnutelnosti. A jak jsem napsal, líp bude hrát dobrý převodník bez podpory, než horší s podporou MQA.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý