Stereo Receiver + Blu-Ray player - jak propojit?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 18. 2. 2023 23:24

Koupil jsem nový stereo receiver (Onkyo) a BR přehrávač Panasonic. Měl jsem už receiver 5.1, ale ten jsem nevyužil. Velkou váhu přikládám stereo reprodukci. Receiver TX-8250 mně po rozbalení velice překvapil, že nemá ani jeden HDMI konektor! Takže budu muset připojit BR analogově, přes RCA. Nebo využít jeden z digitálních vstupů.
Dilema je v tom, kde je lepší DA převodník, v Panasonicu (11000 kč), nebo v receiveru (16000 kč). Upřednostňuji poslech na sluchátka.
ARC HDMI je pouze v přehrávači, bude to vůbec hrát? (vč. televize oběma směry).
Byl bych vděčný za rady, jak nejlépe tyto 2 komponenty zapojit. díky!
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 2. 2023 01:50

Tak to zkus, jestli to bude líp znít přes analog, optiku, nebo digi coax (netuším, jakými vstupy a výstupy tvůj BR a receiver disponují, ale skoro bych řekl, že BR bude mít lepší převodník. Čipy DAC by mělo jít dohledat ve specifikaci, ale asi bych dal nejvíc na svoje uši.
Asi by to mohlo fungovat z TV přes ARC do BR a z něj do receiveru cestou, kterou si vybereš, ale kdo ví.... Vím, že po pitvě je každý generál, ale napřed asi nejlépe číst specifikace modelů. Sám mám stereoreceiver Pioneer a vše tahám přes HDMI, protože má těch vstupů asi pět.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 19. 2. 2023 08:13

myslím že některé TV měly problém z propouštěním zvuku z ext. zdroje (nevím ale, jestli se to týkalo i sterea nebo jen multik. formátů - Atmos atd.)
v takovém případě můžeš zkusit propojit BDP se stereo rec. digitálně, ale jestli BDP zvládá posílat zvuk najednou přes HDMI a digitální výstup netuším
s DACem je to jak píše martas38 - propoj oboje a pusť něco co znáš a má to dobrý zvuk.
pak přepínej a nech si to, co se ti bude víc líbit. zkoušel jsem to a u mě vyhrál digitál - zdálo se mi, že hraje tak nějak výrazněji, ale nejspíš to byl jen dojem.

docela by mě zajímalo, na co jsi koupil ten BD? to budeš kupovat BR disky? pokud jo, tak OK.
mě prostě ta tvoje kombinace BDP + stereo rec. mate... :)
co máš za bedny? nebo pojedeš jen přes sluchátka?
a to, že koupíš stereo receiver za nemálo peněz a nekoukneš se na výstupy je vcelku překvapující - pokud je nový, tak ho vrať a kup něco s HDMI
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jelensparohy 19. 2. 2023 11:50

Právě proto, že je to stereo receiver, a nikoliv AV receiver, tak nemá vstup HDMI. HDMI je pro přenos audia a videa, na stereo přijímači nemá co dělat. Blu-ray přehrávač bych připojil samozřejmě do digitálního vstupu receiveru, nejlépe optikou...
jelensparohy
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 19. 2. 2023 12:30

stereo receivery mají HDMI poměrně běžné, na rozdil od stereo zesilovačů
např. Denon DRA 800 (nebo tak nějak)
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 19. 2. 2023 16:49

Mají, třeba Denon DRA-800H, Marantz NR1200, Sonos AMP, ONKYO TX-L20D. Také doporučuji vrátit a koupit jiný, než to nějak bastlit.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 2. 2023 17:05

Samozřejmě, že dnes je to naprosto běžné, mám Pioneer SX-S30DAB a ten má HDMI vstupy včetně ARC (je to dvojče výše uvedeného Onkyo TX-L20D, totožné stroje v různé skříni pod dvěm značkami).
Spousta lidí chce mít k TV lepší zvuk a současně neprahne po vícekanálovém zvuku např. z důvodů dispozic místnosti, tak se spokojí s 2.0, nebo 2.1 systémy, které umí prostorový zvuk "simulovat" a tyto jsou samozřejmě osazeny HDMI porty a mám pocit, že tento trend má vzestupnou tendenci.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr67 19. 2. 2023 22:32

Když připojím TV do ARC vstupu BR přehrávače a z něj digitálně (nebo pomocí RCA) do receiveru, bude to fungovat? Bude hrát zvuk z televize? Nic jiného totiž nepotřebuji, jsem skromný..
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 2. 2023 22:39

To ti tady asi nikdo takhle od stolu neřekne. Budeš to muset vyzkoušet.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 19. 2. 2023 22:48

Že bys měl cestu BR zdroj -> TV obraz + zvuk -> receiver zvuk? V zásadě by to fungovat mělo, protože TV může být jedno, co je jako zdroj, ale kdoví.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 20. 2. 2023 06:59

Petr67 píše:Když připojím TV do ARC vstupu BR přehrávače a z něj digitálně (nebo pomocí RCA) do receiveru, bude to fungovat? Bude hrát zvuk z televize? Nic jiného totiž nepotřebuji, jsem skromný..

jak už jsem psal výše, tak netuším...
a netuším ani, proč to nevyzkoušíš - stačí dva kabely a zhruba půl hodina (i s kávou)
stejně BR potřebuješ propojit se stereem kvůli hudbě - nebo ji chceš tahat přes TV? to by nebyl nejlepší nápad
leroj
Mírně pokročilý