Prosba o doporučení integr. zesilovače k mým repro

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod BorekS 19. 4. 2023 08:59

Zdravím
Až "na stará kolena" jsem se dozvěděl, že poslouchat Stereo přes receiver není vhodné :-[ Přečetl jsem si diskuze (nejen) na tomto webu. V době, kdy jsem ho kupoval, ale nebylo moc informací a pak už jsem to neřešil. Teď bych ale chtěl upgrade. Aktuálně mám:

* receiver Onkyo TX-DS484
* přední repro je první generace AQ Labrador 26
* centr AQ Labrador 166
* subwoofer nedávno dokoupený AQ Labrador 422
* surroud jsou malé plasťáky, není moc místa

DK se vzdát nechci. Předpokládané zapojení je v příloze. Hudbu přehrávám z PC. Filmy z PC nebo z TV (Netflix). V PC je zdvojený optický výstup. První problém je v tom, že receiver nemá stereo pre-amp out. Takže by bylo potřeba zeslabit reproduktorový výstup. Čím ideálně?
A jaký byste mi doporučili zesilovač s ohledem na cenu repro?
dík
Přílohy
soustava.png
soustava.png (4.57 ) Zobrazeno 3193 krát
Naposledy upravil BorekS dne 19. 4. 2023 15:41, celkově upraveno 1
BorekS
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 19. 4. 2023 11:05

Aby ti to spravne a pohodlne takto zapojene fungovalo, tak potrebujes aby tvoje AVR malo pre-out na predne repro a int. zosik mal main-in. Inak bude komplikovane nastavit hlasitost tak aby to sedelo s ostatnymi repro v pripade pouzivania domaceho kina...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zimcol 19. 4. 2023 12:37

Aby to správne fungovalo a a aby si mal vyrovnanú hlasitosť všetkých reproduktorov v režime DK, tak AVR musí mať PRE-OUT na predné reproduktory, ako píše kolega (ak však tvoj AVR nemá PRE-OUT, tak to celé vidím ako nereálne riešenie). PRE-OUT na AVR prepojíš so vstupom AUDIO-IN na stereo zosilňovači (nemusí byť do main in, lebo potom by si musel všetko ťahať cez AVR a stero zosilnovač by fungoval iba ako koncový stupeň). Následne nastav hlasitosť na stereo zosiku na 12 hod (je to najzapametalnejšia pozícia potenciometra volume) a pustíš kalibráciu na AVR. Tá kalibrácia Ti nastaví všetky repro na rovnakú úroveň hlasitosti, pričom stereo zosik musíš mať na 12 hod. Nevýhoda toho celého je, že ak dopozeráš film a chceš počúvať hudbu na stereo zosiku, tak nesmieš zabudnúť ubrať hlasitosť na zosilnovaci...inak ti može spadnúť strop :-)
PHILIPS 65OLED707►Marantz SR-6011►Audiolab 6000A Play►5.1.4 Q Acoustics 3050/3090/3020+Magnat Interior for Atmos; REL HT/1003
HRT MS II►C&C BH►HE-400i
FiiO X3 2nd►VISO HP50/Custom Art FIBAE 3
zimcol
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 19. 4. 2023 12:45

Nebylo by lepší sehnat přepínač signálu? Něco jako tohle https://www.hifimedia.cz/dynavox-amp-s- ... -edition-/
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BorekS 19. 4. 2023 14:04

Chápu, asi to tak budu muset udělat. Dík za tip. Co se týče zesilovače, tak mám zatím v merku tyhle. Potřebuju výšku max. kolem 12 cm.

Cambridge Audio CXA 61
Cambridge Audio CXA 81
Marantz PM7000N
BorekS
Junior

Odeslat příspěvekod TigiGold 19. 4. 2023 14:17

Řešením by také mohlo být nahrazení Onkya jiným AV receiverem s výstupem "pre out" a výstupem pro aktivní subwoofer. Do receiveru by se zapojily oba zdroje signálu (PC, TV). K výstupu "pre out" by se připojil k samostatný koncový zesilovač, který by zesiloval signál pro dvě přední reprobedny.

Dotaz názorně ilustruje případ audioneurózy. Tazatel byl předtím nejspíš se zvukem celkem spokojen, jenže si pak přečetl nějaké názory na internetu a pocit spokojenosti byl ten tam. A začal kolotoč nákupů nových přístrojů.
Naposledy upravil TigiGold dne 19. 4. 2023 14:25, celkově upraveno 1
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lolofon 19. 4. 2023 14:21

Odporucam pozicat si vhodny stereo zosik a najprv vyskusat, ci cele to cvicenie bude stat za to.
Lolofon
Junior

Odeslat příspěvekod BorekS 19. 4. 2023 15:34

TigiGold píše:Dotaz názorně ilustruje případ audioneurózy.

To mě pobavilo :D Ale tak samozřejmě že máš tak trochu pravdu. Celé to začalo myšlenkou, jestli by mi výměna receiveru za nový, po 20 letech jeho používání, něco přinesla. Kupodivu standardy se nemění zas tak rychle a 5.1 pořád převládá. Moc bodů pro výměnu jsem proto nenapočítal:

* Společné zapnutí a ovládání hlasitosti z ovladače TV.
* Možná lepší zvuk díky většímu bitrate Dolby TrueHD (atd.) oproti Dolby Digital? Dolby Atmos má stejně minimum filmů.
* Současný receiver nemá automatickou kalibraci.

Víc mě toho nenapadlo. Různé "chytré funkce" a více kanálů mě (zatím) moc nezajímají. Proto jsem se do výměny nehrnul. Ale při pročítání diskuzí na téma kvalita zvuku nových receiverů jsem trochu pozměnil zadání. Tak snad si po 20 letech nějaký upgrade zasloužím :)

-- 19. 4. 2023 16:38 --

Lolofon píše:Odporucam pozicat si vhodny stereo zosik a najprv vyskusat, ci cele to cvicenie bude stat za to.

Jo, to plánuju. I kdyby to mělo být formou případného vrácení do 14 dnů. Nikdo z přátel v rozumné dojezdové vzdálenosti asi stereo zesík nemá.
BorekS
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 19. 4. 2023 17:02

DA je dneska prakticky u všeho nového, i u seriálů. Co je u Tebe rozumná vzdálenost, resp. odkud jsi? :)
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BorekS 20. 4. 2023 18:48

Z Prahy.

Kolik by podle vás měl mít zesilovač W pro moje přední bedny pro přehrávání hard rocku? Nepříliš hlasitě, bydlím v bytě :)
BorekS
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 20. 4. 2023 18:54

Nevím jak první generace, ale podle parametrů třetí generace bych jim dopřál tak 2x100W.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BorekS 20. 4. 2023 19:05

OK
Výkon a citlivost první a poslední generace jsou shodné.
BorekS
Junior

Odeslat příspěvekod johanx 20. 4. 2023 21:57

IMG_9226.JPG
Já být tebou, tak DK nechám jak je a přikoupím jen zesilovač a káble k bednám navíc. Pak je jen přehazuji. Chci poslouchat kvalitnější stereo, připojím k bednám zesilovač, chci kino, připojím AVR. Já to dělám takhle, i když mám možnost provozu AVR do zesilovače.
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 21. 4. 2023 08:16

To se řeší přepínačem, není potřeba pořád přehazovat kabely
https://www.aq.cz/acoustique-quality-32 ... ro-p25148/
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 21. 4. 2023 08:30

BorekS píše:Z Prahy.

Kolik by podle vás měl mít zesilovač W pro moje přední bedny pro přehrávání hard rocku? Nepříliš hlasitě, bydlím v bytě :)

Jako hrubou pomůcku pro určení, kolik výkonu doma potřebuješ, lze využít tuto SPL kalkulačku: http://www.hometheaterengineering.com/s ... lator.html. Zadáš citlivost beden, výkon zesilovače, počet beden a vzdálenost od nich a dostaneš SPL v místě poslechu v dB.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Další stránka