YAMAHA N-803

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kamasu 12. 6. 2023 22:04

Usměvné je, že jsi tu jedinej kdo tu pořád vidí nějaký vnucování.
8 ks flashek SanDisk Ultra Luxe 128GB po nějakých 350,- to je 2800,- za 1TB, když chce člověk data zálohovat (což je potřeba), tak dalších 8ks flashek, to už jsme na 5600,-. Za tuhle cenu jsou už dva externí 1TB SSD, nebo dva 4TB externí HDD, či dva 6TB interní HDD, který stačí plesknout do PC a z něj hrát přes LAN. A není potřeba řešit nefunkčnost nějakejch flashek. Ale každý dle chuti.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ender. 13. 6. 2023 07:23

ahoj, vidím, že se tu rozvinula diskuze o tom, jaká média používat, nebo nepoužívat... :-)

Problém je v tom, že YAMAHA neumí číst externáky - prostě nepřečte vysoce kapacitní "médim" - anebo to aspoň píší v návodu - sám jsem to samozřejmě zkoušel - a můj 2T externák nedá...

Celoživotně sbírám 80tkovou zahraniční muziku a mám rád "pořádek" :-) - takže na oněch 5 flashkách mám abecedně srovnanej můj archív - a ten funguje. Dostal jsem takovej nápad, že dokoupím další tři, na kterých budu mít muziku rozdělenou např. podle žánru, roku atd... - samozřejmě mám tohle všechno zazálohovaný na tom externáku... :-)
- ale tohle je "B"... Jde o to, že tyhle tři dokoupený prostě nejdou - i když jsou záměrně koupený tak, aby jednak byly stejný a hlavně, že byly "osvědčený" a ty "starší" fungovaly...! Proto je mi divný a nerozumím tomu, že NEFUNGUJÍ... :!:
A v tomhle spočíval můj dotaz... - jestli třeba někdo nemá podobnou zkušenost anebo rovnou nějaký řešení... :-)
ender.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 13. 6. 2023 08:11

Napadlo mě, zkus v PC v nástroji "Správa disků" na USB odstranit příslušný svazek a opět ho vytvořit a naformátovat na FAT 32.
Jinak u Yamahy je známo, že u USB disků nepodporuje formát NTFS, na rozdíl od obdobných receiverů Denon nebo Marantz.
Ale jak napsali výše, "systémový" přístup k využití těchto receiverů jako přehrávačů domácích hudebních sbírek je připojit ho prostřednictvím sítě k nějakému serveru (např. Synology...).
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 13. 6. 2023 14:51

plha.jpg
plha.jpg (5.42 ) Zobrazeno 3397 krát

ender. píše:bohužel to nefunguje ani na FAT 16, FAT 32, NTFS ani na exFAT...

Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 13. 6. 2023 15:14

Vyzkoušel si původní flash disky naklonovat na ty nové?
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ender. 13. 6. 2023 16:20

Kuba4 - bohužel nerozumím - naklonovat...?

Denkez - formátovat mi jde jen na NTFS anebo na stávající exFAT -(
ender.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 13. 6. 2023 17:00

ender. píše:bohužel to nefunguje ani na FAT 16, FAT 32, NTFS ani na exFAT...

Takže toto nebyla pravda? V tom případě se Denkezovi omlouvám za Plhu :-)
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 13. 6. 2023 17:43

ender.: Před formátováním odebrat svazek (oddíl), vytvořit tím prázdné místo, znovu vytvořit oddíl a až pak naformátovat.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 13. 6. 2023 22:01

ender. píše:Problém je v tom, že YAMAHA neumí číst externáky - prostě nepřečte vysoce kapacitní "médim" - anebo to aspoň píší v návodu - sám jsem to samozřejmě zkoušel - a můj 2T externák nedá...

A právě proto má ta Yamaha síťovej konektor pro připojení k LAN. Ten USB konektor slouží převážně spíš jen k takovýmu rychlýmu přehrání něčeho, a to právě proto, že u spousty zesilovačů tyhle USB na čelním panelu nezvládají připojení externích HDD ani třeba flashek s velkou kapacitou atp. Tenhle USB na čelním panelu se dá použít leda pro opravdu nenáročný použití, není tak docela zamýšlenej pro normální pravidelný domácí přehrávání hudby, k tomu je tam právě třeba ten LAN konektor, kterej umožňuje hraní z HDD v síti.
ender. píše:Jde o to, že tyhle tři dokoupený prostě nejdou - i když jsou záměrně koupený tak, aby jednak byly stejný a hlavně, že byly "osvědčený" a ty "starší" fungovaly...! Proto je mi divný a nerozumím tomu, že NEFUNGUJÍ... :!:
A v tomhle spočíval můj dotaz... - jestli třeba někdo nemá podobnou zkušenost anebo rovnou nějaký řešení... :-)

Ty flashky nemusí být úplně stejný. V průběhu času, mezi tím co jsi koupil ty předchozí a teď tyhle tři další, mohl výrobce něco na těch flaskách pozměnit, je možný, že je to prostě stejnej typ, stejný (či téměř stejný) označení, ale jiná revize, novější verze, nová generace..... a ta může mít třeba odlišnou rychlost zápisu a čtení dat, nebo tak něco, a s tím už si některý přístroje neporadí. PC s tím nebude mít nikdy problém, ale jiný zařízení třeba jo. Přesně s tímhle už jsem se setkal.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ender. 14. 6. 2023 08:33

Kamasu - děkuju moc za obě reakce...
- tak nějak jsem si to s těma třema nefunkčníma flashkama a jejich "nějakým upgradem" myslel - není přece možný, aby nešly všechny tři...
Ale je dobře to slyšet i od někoho jiného...
ender.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ládínek76 14. 6. 2023 19:41

Myslím ze výrobce změnil čip.Neberte mě za slovo. U starých muže být použita jiná paměť. Pomalejší. Výrobce mohl přejít na rychlejší s kterou už si Yamaha neporadím.Výrobci to dost často dělají. Kór v dnešní době. Jestli mas možnost flesh vrátít,udělal bych to. Kup jiné přes net,vyzkoušet a případně zase zkusit jiné. Jiná rada asi není.
Ládínek76
Junior

Odeslat příspěvekod Jirkash 15. 6. 2023 18:19

R-N803 i jeji nizsi model R-N602 pojme i 500GB SSD disk, takze toto s flah pameti je opravdu divne. USB Yamahy zvladne i klasicky plotnovy HDD, jen nektere vyzaduji/potrebuji externi napajeni, nektere ne, ale SSD vzdy bez potizi.
Google Pixel 8 Pro 12GB/256GB Obsidian, Android 15, Spigen Thin Fit
Linn Nexus, Monitor Audio, Yamaha, Sony, Onkyo, Teac, Dual, JVC, Akai.
Jirkash
Junior

Odeslat příspěvekod MalatobA 16. 6. 2023 11:26

Sám mám R-N803D a používám 500GB plotnový disk. Bylo ale potřeba jej naformátovat do FAT32, což může být pro běžného uživatele problém, protože dobrotivý Microsoft si řekl, že pro větší disky tento formát není vhodný. Takže se dá zkusit nějaké utilita, nebo třeba Linux (tohle byla moje cesta). Pak už disk šlape bez problémů.
MalatobA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ender. 16. 6. 2023 14:05

chlapi - díky za reakce i podněty...

Tedˇ mám největší chutˇ jít to nějakého cca 500GB SSD disku - jak napsal Jirka - ale asi to bude "loterie" - tak jako s těma "neposlušnýma" flashkama...
ender.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 16. 6. 2023 14:33

To, že je to rychlé SSD, je ti u receiveru k ničemu(max. menší nároky na napájení) a bude dražší. Půjč si od někoho externí plotňák a vyzkoušej. Na bazarech se ploten válí hromady za pár korun. Když nebudou externí, stačí za dvě stovky dokoupit rámeček. Samozřejmě mluvím o 2,5".
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka