Podpora 3D u AV receiverů

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod corwin78 19. 11. 2023 17:32

Zdar, mám takový amatérský dotaz, ale zatím se mi nedaří najít odpověď.

Aktuálně mám TV, Blu-Ray přehrávač a AV receiver, které podporují 3D, takže mám funkční přehrávání 3D filmů.

Nicméně můj AV receiver Onkyo TX-NR609 už je dost vousatý, nepodporuje Dolby Atmos, softwarové funkce už dnes žádné a také byl již opravovaný, takže přeci jen bude potřeba přemýšlet o náhradě.

A tu je problém, u nových modelů se mi nedaří najít nic o podpoře 3D a vlastně si nejsem jistý, jestli je vůbec nějaká specifická podpora potřeba nebo jen prostě stačí podpora HDMI 1.4 a vyšší.

Tušíte někdo jak to je? Díky.
corwin78
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 19. 11. 2023 17:48

3D je jen o obrazu a krom toho, že je to už hezkých pár let nepoužívaná technologie, mělo by úplně stačit, aby AVR uměl na obraz 3D pass-through, např. zde: https://www.bestbuy.com/site/shop/3d-av-receivers je jakýsi přehled modelů, které by to měly zvládnout.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod corwin78 19. 11. 2023 20:51

Díky za odpověď, ale asi nejde o to co je nebo není používaná technologie, mám dost 3D filmů, šlape to dobře, tak ji používám a rád bych v tom pokračoval.

Jak píšu, právě si nejsem jistý, jestli to prostě jen pouští pass-through, nebo je potřeba nějaký support ze strany toho AV. U. Mého Onkya je 3D přímo zmíněno, u těch nových už o tom nic nepíšou a nevím, jestli kategorie 3D u Bestbuy, či jiného shopu je úplně vypovídající.
corwin78
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 19. 11. 2023 22:37

Nepochopils. U nových AVR o tom nic nepíšou, protože už je to jakou dobu nepoužívaná technologie, proto o to jde. 3D frčelo pár let a pak to rychle prakticky vymizelo.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 19. 11. 2023 23:43

Žádný support u AV není potřeba, obraz si zpracuje TV, jde jen o to, aby z BD nebo jiného zdroje prošel obraz bez jakýchkoliv úprav.
Pak je tady ještě možnost zapojit zdroj přímo do TV, aby se obešel AVR a ten propojit s TV přes HDMI ARC a pouštět do něj zpětně z TV jen zvuk.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod corwin78 22. 11. 2023 21:02

Našel jsem tento článek, který tvrdí, že AV 3D musí podporovat: https://hometheateracademy.com/watch-3d-movies-home/
corwin78
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cujou2 23. 11. 2023 17:33

Jak píše Tombass.... TV si zpracuje ten obraz, přes AVR projde tak jak je tzn obraz vedle sebe či nad sebou.....
cujou2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod corwin78 24. 11. 2023 08:54

Díky všem za odpovědi.
corwin78
Kolemjdoucí