DAB/DAB+ receiver

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Maron 29. 3. 2024 01:00

Zdravím
prosím o radu, jak postupovat při výběru přijímače. Po přestěhování jsem ztratil možnost kvalitní FM antény a tak uvažuji o přechodu na DAB/DAB+ rádio. Měl by to být spíše komponent, kterým nahradím stávající receiver.
Potřebuji jen, aby měl výstup pro připojení repro. Výstup do zesilovače by měl být klasika na "sinche".
Můžete mi doporučit osvědčené kusy?
Zatím mne oslovila HAMA Dit 2006BT nebo HAMA Dit 2105SBTX, popřípadě Technisat 143(V3)
(Protože zmíněné kusy nemají zesilovač, budu muset použít současný receiver Technics, ale moc se mi to nelíbí, protože je dost veliký)
Děkuji za vaše postřehy a rady
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 29. 3. 2024 11:02

Receiver s podprou DAB - stereo nebo multikanál?
A jaký je cenový strop?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Maron 29. 3. 2024 14:38

Ahoj- především ti děkuji, že jsi zareagoval :-D
Multikanál ... to myslíš např. 5.1 a td.? Mám jen stereo ragálovky, ale uvažuji ještě o doplnění bezdrát. soundbarem. Cena tak v rozpětí 5-7K (max 8K-pokud to bude smysluplné) Rád bych ještě dokoupil nějaké bezdrát. sluchadla.
???
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 29. 3. 2024 15:33

S tímto budgetem bych se kouknul na něco na bazaru.
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... o-tx-l20d/
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... -dra-800h/

Vzal bych ten Denon, ty 2 tisíce navíc se ti vyplatí a časem bude prostor třeba na lepší repro.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 29. 3. 2024 22:32

Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Maron 30. 3. 2024 01:22

Ahoj všichni.
Tak jsem se tím probral a vyřadil jsem to co nemá WI-FI, nebo síťový konektor.
Nechce se mi to řešit jen přes BT. Představoval jsem si spojení s kabelem, nebo WI-FI, protože mám na router připojený disk s hudbou.
Tak že mne zaujalo to Onkyo TX-L20D- jenže jsem si představoval něco nového se zárukou...
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 30. 3. 2024 13:09

použil by som starý receiver len by som dokúpil Wiim mini,môžeš ísť potom internetové rádiá z mobilu (tie stačí spustiť ,ťahá si to už samo)a hudbu z domácej siete,jediná nevýhoda je že mini má podstatne lepší optický výstup ako cinch
Naposledy upravil Andy Kraus dne 30. 3. 2024 15:21, celkově upraveno 3
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 30. 3. 2024 13:22

Určitě bych vzal něco už s inet. rádiem. Být omezen pouze na FM a DAB je na prd.
Abox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 30. 3. 2024 13:29

Abox píše:Určitě bych vzal něco už s inet. rádiem. Být omezen pouze na FM a DAB je na prd.

súhlasím,FM sa bude rušiť a DAB rádiá majú väčšinou obmedzený dátový tok plus niekedy treba čarovať s anténou aby si chytil pár staníc
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 30. 3. 2024 16:05

Maron píše:...jenže jsem si představoval něco nového se zárukou...

S tím rozpočtem asi těžko. A nekupuješ to na půl roku, tak nějaký tisíc navíc se vyplatí.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirkash 30. 3. 2024 17:34

Andy Kraus píše:
Abox píše:Určitě bych vzal něco už s inet. rádiem. Být omezen pouze na FM a DAB je na prd.

súhlasím,FM sa bude rušiť a DAB rádiá majú väčšinou obmedzený dátový tok plus niekedy treba čarovať s anténou aby si chytil pár staníc

Kdyby jsi to sledoval, odhlasovalo se, ze se FM u nás v ČR rusit nebude, bylo odhlasovano, ze pro konec neni důvod a pojede soubezne s DAB+
Omezeny datovy tok je zejmena nyni (opet je u nekterych), protoze se jelo v testu. Nedávno uz konecne probehla a uzavrela se aukce, takze konecne pojedou poradne finalni vykony a siti je tolik, ze nebude potreba skrtit datovy tok.
Google Pixel 8 Pro 12GB/256GB Obsidian, Spigen Thin Fit
Linn Nexus, Monitor Audio, Yamaha, Sony, Onkyo, Teac, Dual, JVC, Akai.
Jirkash
Junior

Odeslat příspěvekod Maron 30. 3. 2024 20:27

Díky za rady. Díky vašim příspěvkům jsem zjistil, že DAB/DAB+ je něco jiného jako internetové rádio. Tak že si postupně věci ujasňuji. Omlouvám se, ale teprve s tímto tématem začínám "na stará kolena"...
- stále platím že to bude jen stereo+ sub.
- OK chci tedy aby to umělo internetové rádio a bylo to samostatné. Nechci to řešit přes telefon.
-Chtěl bych to připojit na domácí sít kabelem, popřípadě přes Wi-Fi
-CD přehrávač ano/ne? Není podmínkou, mohu CD hodit na HDD na své dom. síti a snad by to šlo přehrávat-pokud by to tam AV receiver uměl najít.
-také potřebuji, aby k tomu šla nějaké bezdrát sluchátka.
Nakonec doma padlo rozhodnutí, že se limit posune na 13- 15K ...
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 1. 4. 2024 09:26

Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Maron 3. 4. 2024 00:12

Zdravím všechny
Abych se posunul dále v teoretickém (zatím) výběru dělám si jasno, jak je to s přehráváním hudby z domácí sítě- něco jako NAS. Mám HDD/SSD na routru a potřebuji, aby to nový stroj viděl a mohl jsem si tak pouštět svou muziku ze svého úložiště. Prosím poraďte mi jakou funkci mám u nového AV rec hledat, aby to klaplo- vlastně hrálo. Pokud to půjde, mohu hledat stroj bez CD mechaniky.

Jinak musím asi zvolit MAGNAT MC 200, nebo Marantz M-CR612 Melody X .... u obou mi ale nesedí ten divný rozměr.

Druhá otázka je, jak velký rozdíl je v kvalitě zesilovače mezi 2.1 a multikanálem, který v podstatě nepotřebuji.
Ale zaujala mne Yamaha RX-V4A,která je za cca 11.500,-
Děkuji všem za názor.
M
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 3. 4. 2024 01:35

Potřebuješ nějaký streamer, tedy síťový přehrávač. Bývá to kombinováno se zesilovači, nebo se prodávají zvlášť. Takové zařízení umí najít disk s hudbou v síti a hrát z něj ať už přes protokoly Samba, nebo NFC a nebo pomocí UPnP. Případně jde na takový streamer hudba poslat např. z mobilu, nebo PC, umí třeba streamovací služby jako Tidal, Spotify. Určitě to umí ten Marantz.
K druhé otázce, rozdíly bývají dost zásadní. Většinou stojí multikanál tak 3,5x víc, než dvoukanál. Tedy ekvivalent zesilovače 2x70W za deset litrů bude stát v multikanálu 5.1 tak 35 litrů, spíš víc, aby měl podobně kvalitní zvuk. Třeba najdeš výjimky, ale za kvalitní zvuk se u multikanálu dost platí. Navíc ty levnější mašiny jsou šité pouze na zvuk k filmům, kde jsou trošku jiné požadavky na výsledný zvuk, vyloženě se tam počítá se subem, centrem a v režimu 2.0 to hraje ploše, mizerně, bez dynamiky.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Další stránka