DAB/DAB+ receiver

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Maron 4. 4. 2024 15:44

martas38 píše:U sterea vidím v HDMI výhodu ve funkci ARC a CEC pro bezproblémové připojení TV k zesilovači a ovládání zesilovače dálkou k TV. Ano jde to i méně pohodlně přes optiku, ale tohle je ergonomičtější.

Ovládání zesilovače DO od TV...? Ale to budou úplně odlišné značky ( Samsung QLED- Onkyo TX-8270) to jde?
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 4. 4. 2024 20:53

Jde to, ale tohle mě maximálně štvalo. Vypnul jsem TV, vypnul se i receiver. Chceš třeba poslouchat radio a s vypnutím TV se ti to celé vypne. Takže zvuk z TV raději přes optiku a raději ty dva DO, než tohle. Ale je to jenom můj názor.
Abox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirkash 4. 4. 2024 20:59

Ja také raději jedu TV přes optiku, žádné, že je to méně pohodlné. Pro mě naopak lepší.
Google Pixel 8 Pro 12GB/256GB Obsidian, Spigen Thin Fit
Linn Nexus, Monitor Audio, Yamaha, Sony, Onkyo, Teac, Dual, JVC, Akai.
Jirkash
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 5. 4. 2024 07:47

Kamasu píše:Nemá úplně stejnej výzman, u stereoreceiverů se nevyužije jedna z hlavních devíz HDMI, neboli schopnost přenášet mnohakanálovej zvuk.

Pokud si někdo pořídí stereoreceiver, tak asi nepotřebuje přenášet multikanál, ale zase jen stereo zvuk.

Jinak společné ovládání TV a receiveru a případně dalšího AV přístroje se dá komfortně vyřešit vhodným univerzálním ovladačem s podporou učení a maker.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 5. 4. 2024 11:46

Maron: Mám TV LG a její dálkou ovládám stereoreceiver Pioneer a multimediální centrum Vero 4K+ a dá se i Xbox. Vše pomocí HDMI CEC. Zesilovač se sám zapne či vypne spolu s TV. Takže to jde, samozřejmě ne všechny funkce. A světe div se, ten stereoreceiver má asi šest HDMI portů, z toho jeden pro spojení s TV právě skrz funkce ARC a CEC.
A nepotřebuju kupovat univerzální ovladač.
Co se jak vypíná či zapíná jde samozřejmě nastavit v menu TV a receiveru.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 5. 4. 2024 12:41

Denkez píše:
Kamasu píše:Nemá úplně stejnej výzman, u stereoreceiverů se nevyužije jedna z hlavních devíz HDMI, neboli schopnost přenášet mnohakanálovej zvuk.

Pokud si někdo pořídí stereoreceiver, tak asi nepotřebuje přenášet multikanál, ale zase jen stereo zvuk.

To nic nemění na tom, že se u stereoreceiveru nevyužije jedna z hlavních devíz HDMI, ergo kladivo nemá u stereoreceiverů HDMI stejnej výzman jako v případě AVR, protože stereo zvuk lze snadno tahat i jinak (ale multikanálovej zvuk bez omezení jen přes HDMI) a není potřeba k tomu ještě přidávat obraz, ten můžu posílat rovnou do TV/projektoru a není potřeba hnát ho přez mezičlánek v podobě stereoreceiveru. U stereoreceiverů je tak HDMI vlastně nepotřebný, na zvuk ho stereoreceiver nevyužije a obraz lze táhnout přímo do TV/projektoru. Proto se HDMI do stereo zesilovačů dlouhý roky nedávalo, to až teď v poslední době a začalo se s tím jen proto, že to lidi chtějí i když tam v podstatě vlastně není potřeba.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Maron 5. 4. 2024 14:03

Tak trochu rekapitulace:
TV má 1x optiku, 2x HDMI, 1x HDMI/ARC
DVD má jen RCA- řeším konvertorem na HDMI pokud chci obraz a zvuk. (Pokud jen muziku- tak jen přes RCA do starého zesilovače)
Potřebuji:
-TV také pouštět přes stereoreceiver do repro
-DVD pouštět do TV a zvuk přes stereoreceiver do repro. ( Časem bude zřejmě "BlueR" až jej v rodině podědím)
V číl babo raď, čeho a kolik potřebuji? Potřebuji tedy to HDMI- nebo jen stačí 2x optika jako má např. Pioneer SX-N30AE-S...?
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 5. 4. 2024 22:49

Řešením je optika i HDMI, každá varianta má výhody i nevýhody, část z toho je popsána výše. Pokud máš vyhlídnutý receiver pouze s optikou, půjdeš cestou optiky. Pokud má i HDMI, asi bych raději využil ARC. Ono taky záleží, co ten receiver umí. Můj má funkci Dolby Pro Logic II, která umí poměrně zdařile simulovat prostorový zvuk i v sestavě 2.0. A konvertuje to z multikanál zvuku, co do toho leze přes ARC. Samozřejmě to nedosahuje kvalit skutečného 5.1, ale na filmy i hry je to podstatně lepší, než klasické stereo bez těchto efektů.
Třeba tohle by mohl být solidní stroj, co má HDMI:
https://www.rodel-audio.cz/produkty-onk ... etail-3166
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Maron 5. 4. 2024 23:08

to:Martas38 ...Ano Onkyo TX-8270 je můj favorit a pak z jiného soudku je Marantz M-CR612 Melody X ...
vím že to jsou naprosto odlišné kategorie, ale každý stroj má pro mne své výhody. Jen mi u toho Maranze vadí, že nemá to HDMI. A má také pouze jednosměrné BT do stroje, tím vylučuje použití bezdrát sluchátek :-\
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 5. 4. 2024 23:28

Bohužel Onkyo nemá to Pro Logic, za mě fakt užitečná věc. Ten Pioneer co mám se už bohužel nedělá. Existoval ještě jeho bratr (tedy přesněji identický stroj v jiné bedně) Onkyo TX-L20D, je to dnes jeden koncern, ale taky už není skladem. Samo, že rozhoduje hlavní určení sestavy, u mě je to fakt asi 95% k TV, protože co si budem, ani ten receiver, ani sloupy Polk nejsou vyloženě audiofilní vrchol, je to určeno spíš k těm domácím kinům. Kvalitní zvuk si poslechnu na sluchátka. Ale čím víc funkcí a lepší konektivita, tím líp. Pravda 80% toho člověk nevyužije, ale občas nějakou funkci jako když najdeš.
Mimochodem špatný stroj není ani Denon DRA-900H.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Maron 16. 4. 2024 18:19

Ahoj všichni- "Kostky jsou vrženy" !
Trochu jsem se odmlčel, protože mi do toho přišla plánovaná operace ruky a také jsem si potřeboval spoustu věcí ujasnit. Ty starší modely techniky (Marantz M-CR612 Melody X) jsem zavrhl, protože bych chtěl, aby mi to vydrželo co nejdéle s případnou servisní podporou. Tak jsem to rozsekl a mám doma novou hračku Denon DRA900H stříbrný... Je to krásný macek. Než se sním naučím, tak už budu hluchý stařec...

Dnes jsem jej zapojil a rozchodil připojení na internet. Chtěl jsem to přes kabel, ale ten co mám připravený ve zdi je asi nějaký zlomený, nebo je chyba v konektorech. Když jsem dal jiný kabel po zemi k routeru, tak bylo vše OK. Tak zatím jedu na wifi. Stáhl jsem si aplikaci HEOS do tabletu a vypadá to fajn- ještě se sní pořádně naučit. Doufám, že se mi taky podaří rozchodit muziku z disku připojeného do sítě, je to ale na mne všechno moc složité. Ale co jsem chtěl- to mám. První dojmy z poslechu jsou dobré. Zatím si myslím, že asi ani nebudu koukat po jiných repro. Leda, až se mi to okouká a bude hlodat červík zvědavosti...
CHTĚL BYCH VÁM VŠEM PODĚKOVAT ZA VAŠE POSTŘEHY A RADY.
Ted se ještě naučit využívat app. Heos- líbí se mi to ovládání z tabletu. Navíc ještě (zatím marně) zápasím s používáním iTunes.
No, je to vše výborná věc na boj s tím padouchem Alzheimerem...
Maron
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 16. 4. 2024 19:45

Gratulace, určitě je to paráda!
martas38
Pokročilý

Předchozí stránka