Problém s prostorovým zkreslením zvuku

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod petryamaha 25. 11. 2024 15:21

Mám problém, že když někdo na obrazovce TV něco říká, jeho hlas jde z celého prostoru místnosti, a to mi přijde divné, nepřirozené, že ten jeho hlas nevnímám jako přímo z jeho úst. Jeho hlas je pak nevýrazný, mdlý.

Tři scénáře, které to popíší detailněji:

1) Pustím TV zprávy na ČT24 nebo třeba Partii na Primě. Zvuk jde pouze z centru a na displeji je DPL (Dolby Pro Logic decoder, samo se to na to přepne). Zvuk OK, pocitově jde hlas přímo od moderátora na obrazovce z jeho úst, je to podobné jako zvuk rovnou z televize bez zapnuté AV soustavy. Potud OK.

2) Problém zde. Pustím film z televize mimo zprávy a ..

A ) Program DPL vůbec nejde vybrat, z nabídky zmizí. Když dám program "5ch Stereo", tak hlasy lidí na obrazovce jdou trochu z centru, ale zároveň i ze všech ostatních repro. Stále je tam ten nepřirozený a nepříjemný prostorový efekt, jakože hlas člověka na obrazovce jde z celého prostoru najednou, díky kterému je pak hlas umumlaný, nevýrazný.

B ) Jiné programy "Standard", "Drama", "Scifi", cokoliv, se center úplně vypne a hlasy jdou pouze z předních a zadních repro a je to úplně ošklivé. Na obrazovce někdo něco říká a slyšíte to jakoby stál všude dokola jen né před vámi.

Co s tím, kde je problém? Jak dosáhnout toho, aby když někdo na obrazovce mluví a nejsou to jen TV zprávy, ale i ostatní pořady a filmy, tak jeho hlas šel primárně z centru umístěného pod televizí?

sestava: Yamaha YHT 1840
receiver: Yamaha HTR 2071
Zde je manuál:
https://my.yamaha.com/en/products/audio ... oduct-tabs
petryamaha
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wallcott 25. 11. 2024 22:53

No v zasade mas 4 moznosti ake dekodery pouzit.

1. 5ch. Stereo - znamena ze zvuk z prednych dvoch repro sa skopiruje do zadnych cize to co hra pravy predny bude aj pravy zadny, rovnako na lavej strane. A do centra sa zmixuju obe stopy L+R cize ano rec aj vsetky efekty idu zo vsetkych repro cca rovnako.

2. Straight - raw format bez spracovania, cize ak je audio stopa stereo budu hrat len predne repro, ak je stopa 5.1 budu hrat vsetky repro ako maju len s tym ze v tomto rezime su vypnute vsetky korekcie ako kalibracia atd.

3. 2ch. Stereo - pri stope 2.0 to iste co straight len su aktivne korekcie. 5.1 stopu to downmixuje iba do dvoch prednych repro.

3. Dolby pro logic - ak je stopa 5.1 hraju vsetky repro aj s aktivnymi korekciami. Ak je stopa 2.0 tento dekoder sa snazi simulovat priestorovy zvuk ze do centra posiela hlavne rec a do surroudov efekty, ide o starsi typ upmixu cize kvalita je otazna.

Takze v tvojom pripade by som pri TV vysielani skusil zapnut DPL movie ci to dostatocne dokaze simulovat priestorovy zvuk. Ak nie tak by som pouzival na tv vysielanie 2.ch stereo aby si mal aktivne korekcie ale bez upmixu.

Na filmy a pod s 5.1 stopou bud DPL s aktivnymi korekciami alebo straight bez korekcii.
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PCDaemon 25. 11. 2024 23:47

Toto sa stáva aj mne pri niektorých filmoch alebo seriáloch, ale len s TV dabingom. Ak je k filmu originál stopa, tak pri prepnutí na ňu je zvuk v poriadku. Pri dabingu museli spraviť niečo blbo, že receiver dekóduje hlas do všetkých reprosústav. TV dabing býva častokrát veľmi zle urobený, čo sa týka kvality nahradenia pôvodných hlasov dabovanými. Hlavne ak prenesú akustiku z dabovacie štúdia do celého filmu a zničia pôvodnú akustiku. Napr. ak je je scéna vonku, kde sú rôzne zvuky a otvorený priestor, tak v dabovanej verzi prevažuje zvuk štúdia s hlasmi a človek nemá vôbec pocit, že sa dej odohráva vonku.
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petryamaha 29. 11. 2024 08:02

Díky za reakce. To DPL Movie zkusím. Ještě dotaz k těm stopám... je možné, že když se dívám na televizi, tak občas ta televize posílá, i když je to stejný TV kanál, do receiveru 5.1 nebo 2.0 nebo co posílá a jak to poznám?

Když v televizi vlezu do přehledu pořadů a vyberu detaily konkrétního pořadu, tak tam jsou nějaké ikonky, ale nevím, co všechny znamenají a nenašel jsem k nim žádné vysvětlivky. Nemáte někdo zkušenost, jestli ty kanály 2.0, 5.1, atd. se dají ovlivnit i nějakým nastavením v televizi? Mám kdyžtak Samsung QE65Q60A.

"Ak je k filmu originál stopa"... to mluvíš o zdrojích typu blue-ray apod., nebo to se dá přepnout i v televizi?
petryamaha
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PCDaemon 29. 11. 2024 08:52

Originál stopu myslím v televízii. Aspoň UPC má možnosť častokrát si vybrať aj originál stopu pri zahraničných filmoch alebo seriáloch. Napr. seriál Priatelia alebo Dva a pol chlapa má aj anglický originál. Niekdy sú tam síce dve možnosti, ale obidve sú jeden jazyk. Na niektorých kanáloch je aj 5.1 zvuk.
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petryamaha 6. 12. 2024 15:02

Tak záhada pokračuje. Zvuk ze StarDance ideální, mluvené slovo jde z centru. Po skončení StarDance na tom samém TV programu pustí ve studiu nahraný sestřih a z centru nejde nic a zvuk jde pouze z postranních reproduktorů (a možnost DPL na receiveru nejde ani vybrat, dialogy lidí do centru nejde dostat nijak přes žádný zvukový program).

Takže ten problém asi nebude v receiveru, ale v tom formátu, v jakém je program vyroben a pouští ho TV do reciveru.

V televizi jsem našel nastavení "Digital Output Audio Format", které je defaultně na "Auto" (co to znamená jsem nenašel ani v návodu k televizi). Když to přepnu na druhou volbu "PCM", tak najednou všechny programy z TV hrají z centru, tedy i ten ve studiu nahraný sestřih ze StarDance.
petryamaha
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wallcott 6. 12. 2024 17:32

Rezim "auto" by mal byt passtrought alebo priechod, cize tv by mala posielat taky signal v akom sa vysiela, cize ked bude hrat youtube hudba tak stereo, film z usb napr. 5.1 stopa, netflix 4k stream s dolby atmos, atd...
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petryamaha 15. 12. 2024 21:35

Tak jsem to vyřešil kombinací několila věcí

1) pořídil jsem nové repro (vyhodil jsem ty malé jednopásmové satelity a koupil pořádné třípásmové bedny)

2) repro jsem dal hned vedle televize (původně byly od televize asi metr a půl po straně)

3) V nastavení receiveru je Sound - Dialogue - Dialogue Level, tohle nastavení posílí hlasitost mluveného slova z centru.

4) V nastavení receiveru je Speaker - Level, tím jsem posílil hlasitost centru.

5) V nastavení receiveru je Speaker - Equalizer, tam jsem trochu přidal výšky (všechny frekvence byly uprostřed stupnic).

6) Když koukám na TV a jsou tam třeba zprávy nebo něco nefilmového, tak v nastavení televize přepnu "Digital Output Audio Format" na "PCM", čímž TV hraje jen z centru.

7) Když koukám na TV na nějaký film, záleží, jestli je to něco nového nebo starého.

7a) Nové filmy hrají v pohodě s nastavením na receiveru "Standard", což je bez korekcí. Ale jsou ok i s ostatními programy.

7b) Starší filmy hrají ok s nastavením na receiveru "DPL" (občas tu možnost receiver nabídne, občas ne, nechápu proč a na čem to závisí, na tohle jsem nepřišel - nevíte někdo?).

7c) Staré filmy, jako nějaký pohádky z devadesátek nebo včera Bony a klid pouštím na receiveru přes program "2ch stereo". Zde pomohly ty lepší bedny a to, že jsem je dal blíž k televizi. Z centru to nehraje vůbec, takže je to pořád trochu divné, nezní to jako když jde zvuk pouze z repro v televizi, ale dá se to snést.

Byla to tedy fakt fuška to vykoumat. :shock: :-D

Teď tedy ještě také řeším výměnu kabelů. Dotaz jsem dal do samostatného vlákna ( https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1711&t=1338925 ), jestli byste mi mohl někdo poradit i v tom. Děkuji.
petryamaha
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 16. 12. 2024 08:21

To věřím, že tohle byla fuška vykoumat, to je totiž vždycky, když znovu vynalézáme kolo, objevujeme Ameriku a děláme věci stylem: "proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?"
Stačí nevymýšlet dávno vymyšlené a udělat to tak jak se to dělat má, neboli stereo přehrávat jako stereo a multikanál jako multikanál. Je to jen o nastavení AVR, stačí mu správně říct co má dělat, když je příchozí signál stereo a co má dělat, když je příchozí signál multikanál a on už pak všechno ohlídá sám, není potřeba manuálně měnit režimy a nastavení podle toho na co zrovna koukáš.

A DPL je jen takovej pseudo multikanál. A je to Dolby, takže když je zvuk v DTS, tak ti to nenabídne možnost použití DPL.
Kamasu
Mírně pokročilý