Jaké kabely k reproduktorům

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod janjan2 6. 8. 2008 16:54

k zadním repro to bude cca 9 až 10m, basování nechám na AV-receiver takže kolik tam bude pouštět basů nevím, a mám koupit ke všem repro kabel od stejného výrobce nebo k předním od nějakého skutečně dost kvalitního a k zadním stačí "horší" kvalita, jinak díky playere za rady ;-)
HP Compaq 6510b - C2D T7700, 2 GB RAM, 160 GB HDD, WXGA+ (1440 x 900), Win Vista Business + Logitech VX nano
Panasonic TH-42PX80E
Onkyo TX-SR606 + Magnat Altea 5 set
Creative ZEN 8 GB + Creative EP-630 + Sennheiser HD 215
janjan2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 6. 8. 2008 21:09

A mas subwoofer nebo ne?Take nevim jaky mas AV reciever, nebo jsem to prehledl, kazdopadne myslim ze kazdy ma volbu velikosti reproboxu(small/large) a dle toho eventuelne orezava spodni pasmo.
Uprimne receno, ja mam 3 znacky reprokabelu :D K predni paru na stereo poslech mam zmineny single bi-wire Krautwire reference HT:
Obrázek
K centru mam Eagle cable silverline 2,5mm:
Obrázek
A k zadnim trem satelitum mam obyc. dvojlinku 1,5mm.
Obrázek
Vsechny repro mam nastavene jako small a nejde do nich kmitocet pod 120Hz.O nizsi frekvence se stara sub.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod janjan2 6. 8. 2008 21:24

reproduktorovou sestavu mám Magnat Altea 5 set + Onkyo TX-SR606, délka kabelů k předním sloupům bude 4m, k zadním 9 až 10m a k centru 1m, do kabelů bych chtěl investovat tak 2000 kč, stereo budu chtít poslouchat také, takže mám k sloupům koupit něco opravdu kvalitního ? jo a jak to je s distribucí signálu k jednotlivým bednám? a když AV receiver přepnu do modu stereo jak je to s distribucí signálu pak? díky jsi můj zachránce, stavím první domácí kino tak se v tom zatím moc nevyznám ;-)
HP Compaq 6510b - C2D T7700, 2 GB RAM, 160 GB HDD, WXGA+ (1440 x 900), Win Vista Business + Logitech VX nano
Panasonic TH-42PX80E
janjan2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 6. 8. 2008 21:46

To bydlis na zamku?:)Vazne budes mit 4m od leveho(praveho) repro k recieveru?Fiha.Tu otazku ohledne distrubuce nejak nechapu, co mas konkretne namysli?Myslis to kdyz budes mit predni par jako biamp?Tak onkyo by podle me melo mit nejake nastaveni, umoznujici tuto volbu, ze zesilovace pro jinak zadni efekty prepnes do rezimu biamp pro predni par reproboxu.Nebo si mel namysli neco jineho?
2000 nejsou moc, s ohledem na tu delku kabelaze, pokud chces neco lepsiho nez dvojlinku z Kauflandu:)
Kdyz bych uvazoval napriklad o tom Eaglu silverline s prurezem 2,5 ke sloupum, tak to mas pri tvych 8m celkem cca. 1100Kc.Plus metr stejneho prurezu k centru, tedy dalsich 140Kc mno a ted ti zbyva nakych 700 penez na zadek.Metr 1,5mm stoji 100Kc, takze asi zbytecne rikat, ze sme pretahli limit.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod janjan2 6. 8. 2008 22:47

na zámku nebydlím ale místnost je veliká a reprokabely povedou zdí husím krkem, proto mají delší cestu. ano zapojení předních sloupů myslím Bi-Amp ostatní normálně, na distribuci signálu jsem se ptal v souvislosti když přepnu AV reciever do stereo modu jak bude rozdělovat signál mezi 5 beden a kolik signálu (jaké efekty) potečou do zadních repro při kino zapojení
Panasonic TH-42PX80E
janjan2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 7. 8. 2008 12:46

Jsem asi uz natvrdlej, ale stale nechapu dotaz:)Kdyz prepnes reciever do stereo modu, tak preci nebude rozdelovat signal do 5 beden, od toho stereo, ne?Nebo to myslis nejak v souvislosti s tim bi-ampem?Ja treba u sveho onkya 600 muzu take vyuzit bi-amp zapojeni a sice druhy zesilovac by byl ten, co je urcen pro ozvuceni tkzv. druhe zony.Jenze kdyz zapnu i tento zesilovac, tak mam k dispozici pouze stereo vystup, ani pro logic pote nefunguje.Proto jsem rikal, ze u te 606 by mel byt nejaky rezim, kdy se ty koncovy dva prepnou do bi-amp modu a nijak to neovlivni zbytek, nejako u te 600.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod janjan2 7. 8. 2008 13:37

no já to myslel tak že když na AV receiveru zvolím stereo mód mix do všech repro, ne čisté stereo kdy by hrály jen přední sloupy pak mě zajímá jak to bude distribuovat signál
Panasonic TH-42PX80E
janjan2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 7. 8. 2008 15:46

Pokud myslis DSP rezim "all channel stereo", pak to proste pouze rozsiri signal o zadni repro, takze teoreticky to co bude hrat leva predni bedna bude hrat i leva zadni bedna, centr pak bude mix leveho a praveho signalu.Navic jsou v tomhle rezimu posilene basy, teda alespon u TX-SR600 to tak je.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod janjan2 7. 8. 2008 20:41

ano myslím tento režim all channel stereo, když to tak budu poslouchat vyplatí se pak zapojit zadní bedny Bi-Wi 2x2,5 mm (středobas) a 2x1,5mm (výškový) :?:
Panasonic TH-42PX80E
janjan2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 7. 8. 2008 22:11

Mno asi takhle, kdyz na tolik kabelaze budes mit finance, aniz by to bylo na ukor ceny kabelaze pro predni repro a nemas problem se zamaskovanim 4 zil kabelu, tak tim urcite nic nezkazis.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 10. 8. 2008 07:46

Kdyz se to daty rozpovidalo, muzu se vetrit vlastnim dotazem?

Taky jsem ted stavel svoje prvni domaci kino a nakonec mi to skoncilo u kombinace Heco Victa 500 a Onkya 576 (puvodne Yamaha 463, ale proc ne, jsem psal jinde). Propojene je to dratkama Monster Cable 2,5mm2 (http://www.videoexpert.cz/repro-kabely/ ... xpms-30-eu ).

A ted k problemu - koupil jsem 30m roli kabelu, natahl ho a pak mi prisli remeslnici na zabudovani kabelu do zdi (a dalsich upravy, to je tu jedno). No a zjistil jsem, ze zadni kabely jsem nejak blbe odhadl (resp. spotreboval jsem celou roli, takze jsem nemohl udelat takovou rezervu, jakou bych normalne dal) a nedosahnou. Asi nemusim rikat, ze ted uz je prehozeni za novy kabel dost problematicke. Novy (tentyz) kabel mam objednany, ale... Otazka je jednoducha - da se nejak rozumne nastavit kabel bez dopadu na kvalitu, bez toho, abych nezahodil, co jsem do kabelu investoval? Napada me jen cokolada a nebo pajeni, ale nevim, jestli jak je to se ztratou kvality... Nebo neni nejaka spojka k tomu urcena?

Dik...
anonymni

Odeslat příspěvekod Denkez 10. 8. 2008 08:48

Není zrovna šťastné zakládat nový dotaz uvnitř jiného.
Spoj musí být časově spolehlivý a stabilní s malým (nulovým) přechodovým odporem. Proefsionální řešení je použít kvalitní lisované spoje. To ale vyžaduje speciální nářadí.
Já osobně bych to spájel - předpokládám, že spoj bude nepohyblivý a nerozebíratelný. Ovšem i pájení silného lanka vyžaduje určité zkušenosti a není to úplně jednoduchá záležitost. Pokud si na to netroufáš (nebo někdo z tvého okolí), tak bych ti doporučil silovou šroubovací svorkovnici ale takovou, která je určená pro lanka http://www.elektromaterialy.cz/?p=produ ... roduct=980. Běžné "čokolády" jsou použitelné pro vodiče s plnými jádry a pro lanka s neupravenými konci jsou nevhodné.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 10. 8. 2008 10:28

Diky...
O cokolade jsem si myslel, ze se uplne nehodi... Pajet si troufam nejake zaklady, pravda je, ze propajet cely kabel nazkrz nevim, jsem to nezkousel.
Takze zkusim tu svorkovnici, dik za tip
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 8. 2008 18:07

Pokud budeš shánět svorku, musí to být taková, která se v běžné instalaci používá k propojení různých druhů vodičů - jedná o přechod měď - hliník, tyhle dva kovy se ne zrovna dobře snášejí ve vzájemném kontaktu - vzniká elektrochemický článek a dochází ke korozi, proto se takové svorky dělají z poniklované mědi nebo z mosazi. Proto takové svorky i znemožňují přímý vzájemný kontakt takových vodičů.
Pokud bys chtěl kabely spájet, nejčistší (elektricky) řešení je každý konec v délce rovné zhruba 10 průměrům zakroutit ve směru, v jakém byla vlákna kabelu původně smotána a tyto konce k sobě zkroutit ve směru opačném - celý smotek se pak propájí za přítomnosti dostatku kvalitního neagresivního tavidla, například kalafuny. Bohužel, mechanicky takový smotek nevypadá nejlépe, takže se dělá i prosté přiložení konců podélně k sobě zhruba zase v délce 10 průměrů a po lehkém vzájemném zkroucení se takový spoj opět důkladně propájí - není už ale tak mechanicky odolný, jako ten výše uvedený, snížená je hlavně jeho pevnost v osovém tahu - to ale u nastálo uložené kabeláže nevadí, hlavní devizou je v takovém případě menší nápadnost a možnost snazšího uložení takto spojeného kabelu. Je na Tobě, co zvolíš. Každopádně to chce cvik a určitou dávku šikovnosti, napoprvé to skoro každý zmrví...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod StevePerry 13. 8. 2008 22:13

Vzhledem k uváděné sestavě Canton LE + zesilovač nevím jaký, si myslím, že obyčejné kabely 2x4mm budou dostačující.Na takových průměrných bednách střední třídy (pokud je to něco jako LE 170) si osobně myslím, že bys rozdíl v kabelech neslyšel a byla by to zbytečná investice. Spíš by mohl být slyšet vliv signálních kabelů mezi CD a zesilovačem, ale zase to chce vyzkoušet.
StevePerry
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka