Jaký subwoofer k sestavě repro KEF?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 13. 9. 2008 19:11

Zdravím,
mám doma sestavu sloupových repro KEF iQ7 vpředu, iQ 3 vzadu a iQ6c jako centr a chci si k nim pořídit subwoofer, nejlépe od téže značky. Nemá někdo z vás praktické zkušenosti se subwoofrem KEF PSW 2500 nebo PSW 3500? Případně můžete poradit, pro který z nich byste se rozhodli, když by měl sloužit jako vhodný doplněk k uvedené sestavě? Cenově vychází PSW 2500 cca na 14000,-Kč a PSW 3500 na 26000,- Kč (pro mne je z cenového hlediska kandidátem ten levnější, ale nevím, o co bych přišel oproti tomu dražšímu).
Poradíte?
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod warpmt 14. 9. 2008 15:03

radek.kovacik píše:Zdravím,
mám doma sestavu sloupových repro KEF iQ7 vpředu, iQ 3 vzadu a iQ6c ...

Ahoj uvazuji o KEF sestave viz: viewtopic.php?f=1711&t=1048278&all=1

Muzes mi doporucit tvou sestavu a nebo o tridu horsi 2xiQ5, 2xiQ1 a iQ2c?

Taky resim otazku porizeni subwuferu, ale ty od KEF jsou docela moc drahe, a zatim uvazuji o subwuferu od jine znacky .. nevim zdali je to dobre a tesim se na odpovedi expertu v tomto vlaknu.

---pmt
warpmt
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 14. 9. 2008 18:31

Tu svou sestavu Ti můžu doporučit, ale má to jeden háček. Nevejde se to do rozpočtu, který sis stanovil. Tam jenom sloupy iQ 7 stojí kolem 24000,- Kč. Ta iQ 5 je podle mého názoru taková lepší regálovka, tvářící se jako sloup, ale už na první pohled vypadá trochu směšně (když ji porovnáš velikostně s jinými sloupy od jiných firem, je proti nim poloviční). Jen tak mimochodem, taky to používám s receiverem Onkyo TX-SR 705.
Mne jenom překvapuje, že tady v diskuzi nemá s KEFy téměř nikdo zkušenosti. Doufal jsem, že mi s výběrem toho subwooferu někdo pomůže.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod warpmt 15. 9. 2008 17:21

Ve vlaknu: viewtopic.php?f=1711&t=1048278&all=1 jsou uvedeny nasledujici Subwufery: Velodyne a REL.

Byly tam take uvedeny zajimeve veci napr ze iQ5 je lepsi i lepe hodnocena jak iQ7 (SE), videl jsem to i v nejakem anglickem casopisu 5 kvezdicek proti 4.

Co se tyka mych potreb pro velmi malou mistnost (nepotrebuji se hned hadat se sousedy) nepotrebuji super vykon tedy vykonnoste mi vystaci i iQ5, ale hledam zkusenosti prave s KEF jako ty, abych neslapnul moc vedle.

Dle poslednich mych myslenek zustanu u kombinace iQ1,iQ2,iQ5, pokud bych nemel dulezite argumenty o jinych .. (chvili jsem se dival na iQ7,iQ3) doufam ze jakmile uslysim iQ5 tak si udelam jasno ...

Cena: pokud je znatelny prirustek vykonu(pozitku v hudby, filmu) tak si rad priplatim, ale musi to byt opravdu znatelne ... (takhle jsem skonsil ve foceni u "L" objetivu u Canonu, protoze tu kvalitu jsem tam citil i videl ...).

Dej vedet jaky Subwufer si vyberes ... u ja zatim zustavam u PWS 2500 nebo nejaky od REL.
warpmt
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 18. 9. 2008 19:18

Ještě mám jeden dotaz: Neví někdo o nějakém článku na netu, kde by bylo kvalitativní srovnání různých subwooferů, případně článek o tom, jak správně vybírat subwoofer (podle jakých kritérií a hledisek)?
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 25. 9. 2008 12:53

warpmt píše:Dle poslednich mych myslenek zustanu u kombinace iQ1,iQ2,iQ5, pokud bych nemel dulezite argumenty o jinych .. (chvili jsem se dival na iQ7,iQ3) doufam ze jakmile uslysim iQ5 tak si udelam jasno ...

Mám takový nepříjemný pocit, že pokud nejsi ještě rozhodnutý a nebudeš kteroukoliv z těch popisovaných sestav od KEFu kupovat už tento nebo příští týden, že už je nekoupíš. :pozor Přestaly se totiž vyrábět a nyní je pár posledních kusů v doprodeji (info zde).
Na druhou stranu se místo nich objevila náhrada, která má v označení přidanou nulu (např. místo původní iQ 7 je nyní iQ 70). Po zběžném prozkoumání jsem zjistil, že z plných třípásmovek udělali dvaapůlpásmovky (odkaz zde). Teď je jenom otázkou, zda to výsledné kvalitě zvuku prospěje nebo uškodí. :hm
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba4 25. 9. 2008 13:18

Na ty SW mrkni třeba TADY.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 29. 9. 2008 18:54

Díky za odkaz.
Po prohlížení různých subwooferů na netu a v katalozích a porovnávání jejich technických parametrů jsem došel k závěru, že tudy cesta nevede a že budu muset si je jít poslechnout a porovnat je přímo "v akci".
V souvislosti s tím se chci zeptat, jak nejlépe vybírat subwoofer podle poslechu. Jedná se o to, zda jej vybírat na základě nějakého filmu, ve kterém to hodně bouchá a duní (např. válečný film) nebo zda jej vybírat na základě hudby. Jaký styl hudby je nejlepší použít (dechovku, rock nebo nějaký symfonický orchestr)?
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod player 29. 9. 2008 21:19

Subwoofer vybirej podle toho, na co jej budes primarne vyuzivat.Pokud na film, tak si vem do studia sve oblibene filmy, pokud na hudbu, pak si vem sve oblibene skladby.Lepsi recept asi nebude.Dobre se rovnez podivej, kde je sub v mistnosti umisten a vyzkousej jeho poslech z ruznych pozic, protoze nekde muze dune vic, nekde nemusi vubec.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Scylok 30. 9. 2008 09:05

Subwoofer vybírej na hudbu - kvalitní nahrávky akustického jazzu s kontrabasem a symfonický orchestr. Pokud subwoofer vyhoví na tomto, tak filmové "dunění" zvládne "levou zadní".
Opačný postup nefunguje - drtivá většina subwooferů, které vyhoví na film, je na hudbu nepoužitelná.
P.S.
Je ale třeba znát, jak zní kontrabas "naživo" :-)
Scylok
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 30. 9. 2008 19:15

Co se týká využití subwooferu, to je docela záludná otázka. Samozřejmě ho budu pořizovat především kvůli filmu, aby všechny ty miny a bomby pořádně bouchaly. Na druhou stranu ale když už ho budu mít, tak ho chci mít možnost využít i v hudbě, aby podpořil sloupové reprosoustavy tam, kde už sami nestíhají. Z tohoto hlediska by měl být trochu kvalitnější.

Ještě ale řeším jeden problém: Mám obývací pokoj spojený s kuchyní a s chodbou zároveň, což znamená celkový prostor o ploše asi 40 m2. Z tohoto důvodu nevím, zda by na kvalitní ozvučení takového prostoru stačil subwoofer s reproduktorem o průměru 25 cm a výkonem 250 W, nebo zda bych musel koupit dražší a větší (viz v prvním příspěvku popisované PSW 2500 a PSW 3500). Jedná se o to, aby mi ty basy někam "neutíkaly" a neztrácely se v prostoru.
radek.kovacik
Junior