hertz-sk píše:Ja som bol v takmer identickej situácii a zvolil som aktívne štúdiove monitory (ideálne pre posluch v blízkom poli - do 2m).
A co to vlastně znamená, to near-field? Na tento pojem už jsem narazil, ale nikdy jsem přesně nevěděl, co si pod tím představit. Vím, že běžné stereo reprobedny je potřeba rozmístit vzhledem k posluchači do rovnostranného trojúhelníku (popř. rovnoramenného s tím, že posluchač se nachází tak cca 1m dál od reproduktorů, než v tom rovnostranném), a pak se zvuk z reprobeden spojí v jeden stereo obraz. Jak je to s těmi near-field monitory? Je tam také čitelný prostor? Můžu slyšet i nástroje, že hrajou "přede mnou"? A nebo vše slyším pouze ze stran?
Můj pokoj má cca. 3,5x6m. Když by byl prázdný, tak by se o nějakém hezkém rozmístění stereo sestavy ještě dalo uvažovat, ale jelikož v něm tak trochu bydlím, tak je jakékoliv rozmístění více než kompromisní

Řešil jsem podobný problém, nakonec jsem se rozhodl, že na hudbu bude lepší sluchátková sestava (vzhledem k mému pokoji a finančním možnostem). Ale i reproduktory jsou fajn, zvlášť když mám návštěvu, nebo když si chci od sluchátek prostě odpočinout, nebo když něco dělám tak různě po pokoji, a nemůžu být omezen sluchátky, resp. jejich kabelem. Kdysi dávno jsem si zkoušel vzít HiFi věž Technics z obýváku k sobě, a reproduktory postavil na stůl, a měl jsem je postavené jako ty near-field monitory. Znělo to líp než cokoliv, co jsem do té doby slyšel, a právě tato zkušenost mě přivedla k zájmu o HiFi. Myslíš si, že by pro moje účely byly near-field monitory ideální?
Jestli ano, tak se mi
toto jeví jako ideální sestava (jen ty sluchátka bych vyměnil za AKG K701, nebo HD600/HD800).
Omlouvám se za dlouhý post, ale myslím si, že takový problém (sluchátka+repro v malé místnosti) tu řeší víc lidí, takže je dobré to pořádně probrat

Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...