Repro Genius SW-HF 2.1 2000 - chrčení

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jan_Mertl 25. 12. 2009 13:21

Ahoj všem,
včera jsem si k pc zapojil tyto reproduktory:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61600

Po prvním zapojení mi chrčelo v pravém reproduktoru, poté, co jsem si chvíli hrál s konektory u subwoferu to přestalo a normálně oba dva hrály. Jenže dneska, po druhém zapnutí zase chrčí pravý reproduktor, nic s konekrotama už nepomáhá, jen jsem zjistil že když dám vyšší hlasitost tak hudba přehluší to chrčení a je jen slabé na pozadí, jenže když dám normální hlasitost zase to chrčí a hudba je jen slabá na pozadí. Nevíte někdo co s tím?
Jan_Mertl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 12. 2009 15:17

Zkus to na jiném PC, pokud to bude přetrvávat, reklamuj. I koupené z druhé ruky má ze zákona záruku, tentokrát 6 měsíců - týká se všech vad, které nejsou způsobeny chybou obsluhy nebo nesprávným použitím.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan_Mertl 25. 12. 2009 15:43

Jsou nové, i proto mě to štve. Včera hrály opravdu krásně, zkusím připojit k NB. Všechny konektory jsou zapojeny správně, víc toho u nich není potřeba. Možná je problém v kabelu, ale to nevím.
Jan_Mertl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 12. 2009 16:05

Nikde není psáno, že i na novém přístroji nemůže být závada. Samozřejmě by to chtělo vyzkoušet i jiné připojovací kabely. Pokud bude chrčet i na NTB, reklamuj, pokud nebude, zkus to zapojit zpátky do desk-topu. Když se to objeví znovu, je to buď ve zvukovce, nebo v ovladačích.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan_Mertl 25. 12. 2009 21:31

Jak jsem je tak zkoušel a přehazoval kabely, zaměnil jsem levý reproduktor za pravý a najednou začal chrčet ten levý, takže podle mého úsudku není problem v repro ale kabelech, vzhledem k tomu, že se mi zdá, že chrčí i subwoofer, bude probém buď v PC nebo kabelu od PC. Zvukovou kartu nemám samostatnou, je na základové desce (Gigabite EP45-DS3).
Jan_Mertl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 12. 2009 22:02

I integrovaná zvukovka má ovladače - jsou v "kompletu" ovladačů pro mámoprkno, které prodává výrobce na přikládaném disku. Dají se i upgradovat (najít na stránkách výrobce podle typu mámoprkna).
Při té záměně záleží na tom, jestli jsi měnil kabely SIGNÁLOVÉ (mezi zvukovkou a zesilovačem Geniusů) nebo VÝKONOVÉ = REPROKABELY (až za zesilovačem, mezi ním a jednotlivými reproduktory).
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan_Mertl 25. 12. 2009 23:27

No jsou tam ovladače, co byly na CD u motherboardu. Zkusím upgrade.

Kabely jsem měnil následovně, pravý reproduktor zaměnil za levý, vstupy z pc také. Když jsem "hejbal" s koncovkou kabelu která vede do pravého reproduktoru (zapojena ve zdířce right audio output) tak v něm "praskalo" a když jsem je zaměnil a hejbal s tou samou koncovkou tentorkát od levého reproduktoru ale zapojená ve zdířce pro pravý reproduktor (right audio output), tak "praskalo" v levém reproduktoru. Podle mě nakonec může být problém v subwooferu, protože když není repro v pc, ale pouze zapnuté a hejbu s tím kabelem zase v tom "praská" a navíc je subwoofer docela rozpálenej na zadní straně, zvlášť šroubky ke středu bedny.
Jan_Mertl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod USER47 26. 12. 2009 12:24

Mám Genius HF1100X 2.0 a po zapojení mi taky chrčel jeden reproduktor. Zjistil jsem, že to dělá pouze s kabelem zastrčeným nadoraz. Po jeho lehkým vytažení to bylo OK.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 12. 2009 12:37

Vždycky měň jen jeden druh, nikdy ne zároveň vstupní i výstupní - protože pokud vyměníš mezi sebou jen vstupní nebo jen výstupní, dokážeš zjistit, které to mají (můžou mít) na svědomí. Podle Tvého popisu to vypadá na "študenta" čili špatný ("studený") spoj na desce - v místě připojení výstupního konektoru. To "rozpálení" zadní strany bych řekl, že je normální, tam jsou chladicí plochy zesilovacích integrovaných obvodů - nenormální už by bylo, kdyby se to ohřívalo i v klidu, když je Genius jen zapnutý do sítě, ale signál nedostává - to by totiž znamenalo, že zesilovače kmitají. Rozhodně bych se s tím celým nerozpakoval jít zpátky do prodejny a požadovat nápravu formou záruční opravy nebo výměny - důvody tady nehodlám rozvádět, pro znalé jen dodám "zas.raná ROHS technologie pájení"... To praskání při otřesech způsobených vibracemi subwoofrového repra je evidentně "výrobní vada bránící řádnému užívání přístroje" - neříkej, že to prská při hýbání konektorem, řekni, že to prská při vyšší hlasitosti - jak přitom subwoofer vibruje. Je to dostačující na reklamaci - buď opravu, nebo výměnu.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan_Mertl 1. 1. 2010 23:51

Já ty svoje reproduktory pošlu na reklamaci. Prostě, i kdyby to bylo kabelem zaraženým nadoraz, nový výrobek by přece toto dělat neměl ;-)
Jan_Mertl
Kolemjdoucí