Genius 5.1 a TV

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Spud_cz 14. 2. 2010 13:47

Zdravim,

mam reprosoustavu Genius SW-HF 5.1 5000 kterou jsem do ted pouzival k TV ktera mela analogove stereo audio vystupy (ano vim, 5.1 bylo nevyuzito,ale stacilo mi to, porad to hralo mnohem lepe nez interni repro v TV). Nyni jsem ale poridil novou TV (konkretne Samsung rady B7000) kde uz analogove vystupy nejsou a je tam pouze digitalni opticky vystup. Takze tyto repro nemam jak s TV propojit. Uz jsem byl docela zoufaly a pocital s tim, ze k docela velke investici za TV budu muset poridit jeste nejaky reciever a idealne nejake pasivni repro, coz by byla investice cca 10-15k. Ovsem nasel jsem neco co by mohlo vyresit muj problem za docela slusne penize (cca 1500Kc) a navic bych konecne mohl plnohodnotne vyuzit 5.1 zvuk

je to presne tato masinka : http://tinyurl.com/yzxrl2w

Takze se chci zeptat odborniku - vyresi tato krabicka muj problem? Podari se mi TV a Genius 5000 propojit tak aby vsechna zarizeni pripojena pomoci HDMI do TV sla pres tyto repro? Predem rikam, ze od toho neocekavam zadny zazracny zvuk, jen proste chci mit o neco lepsi zvuk nez je v internich repracich v TV k cemuz mi zminene geniusy bohate staci. Predem dekuji za odpovedi.
Spud_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nolwendil 14. 2. 2010 14:55

Jestli funguje "as advertised", tak vyřeší. Je to vlastně dekodér DTS a multikanálový DAC v jednom. Něco takového v sobě má každý AVR...
Pookud jsi s kvalitou Geniusů spokojený, tak je toto asi nejjednodušší volba. Jen upozorňuju, že z TV Ti ve většině případů 5.1 zvuk nepůjde, ale po připojení třeba k DVD přehrávači (pokud má digitální koaxiální či optický výstup), za předpokladu, že má ten film 5.1 stopu, Ti to 5.1 zvuk dá.
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Spud_cz 14. 2. 2010 16:09

Je mi jasne ze 5.1 mi pujde pouze v pripade ze film ma 5.1 stopu. Prevazne se divam na HD (mkv) filmy pres Popcornhour a hraji hry na PS3 a X360, ktere do TV pripojim pomoci HDMI - cili mym cilem je , abych zapnul TV a Repro a at se prepnu na jakykoliv vstup na TV, vzdy mi vse bude poustet zvuk do tech Geniusu (to jestli to bude 5.1 nebo stereo uz je samozrejme dano filmem ci hrou kterou budu zrovna hrat) Pokud to tak bude, je to presne to co potrebuji :-)
Spud_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nolwendil 14. 2. 2010 18:02

Tak to potom jo. Akorát co si pamatuju, tak pokud jsi do toho 6 kanálového vstupu pouštěl jen stereo, tedy jen přední dva kanály, tak hrály pouze přední bedny. Jako řešení mě napadá rozdvojka, a zavést ty dva přední kanály nejen na ten 5.1 vstup, ale i na stereo vstup těch Geniusů, který signál namixuje do ostatních reproduktorů...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Spud_cz 14. 2. 2010 18:45

pokud bude hrat v takovem pripade i SW tak je mi to docela jedno ze zadni hrat pri stereu nebudou. Kazdopadne dekuji za odpovedi, krabicku uz jsem objednal :-)
Spud_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nolwendil 14. 2. 2010 19:26

No když je při aktivním 5.1 vstupu budeš krmit jen signálem FL a FR, tak budou hrát jen přední bedny, ne SW ani centr. Každopádně se to dá vyřešit tou rozdvojkou, a zapojením kanálů FL a FR z dekodéru ještě do vstupu stereo L a R na Geniusech.
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Spud_cz 15. 2. 2010 22:37

ok a muzu poprosit o tip kde rozdvojku koupit (idealne rovnou odkaz primo na ni)? nez to prijde tak bych si rad vse pripravil at to pote nemusim resit
Spud_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod thePrayer 17. 2. 2010 20:32

Nepoužíváš set top box? Co píchnout repra do jejich analogovýho výstupu? Mám to tak když koukám na TV vysílání.. DVD player to samý :)
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 17. 2. 2010 20:35

Tím ale nevyřeší ten DVD přehrávač, který analogové 5.1 výstupy ani nemá, a jemu jde právě o to 5.1...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod George_Couser 17. 2. 2010 20:40

Všechny TV mají analogový audio OUT. Pokud ne přímo přes CINCHe, tak se to dá vytáhnout přes SCART... (naposledy jme to tak tahali ven z LG 42LH3000)...
George_Couser
Junior

Odeslat příspěvekod thePrayer 17. 2. 2010 21:48

Nolwendil: On to měl předtim taky na stereo z TV. Tak by to mohl fiknout k audio výstupu DVD/set top boxu a měl by to jak předtim
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 17. 2. 2010 22:01

Jasně, tak pokud by slevil z toho 5.1 zvuku, tak potom jo...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Spud_cz 18. 2. 2010 21:55

no jak jsem psal vyse, do TV mam pichnute 4 zarizeni pres HDMI (IPTV HD STB, Popcornhour, PS3, X360) a chci to mit vyresene tak aby mi slo pres ty repraky uplne vsechno, cili repra museji byt nutne pichnute do TV jinak si to nedokazu predstavit. Ovsem reseni jsem nasel v one kouzelne krabicce, ted uz jen vyresit tu rozdvojku abych mohl v pohode mit 5.1 i stereo.
Spud_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PauloZ 14. 2. 2012 20:49

Dobrý den, mám podobný dotaz.
Potřeboval bych z TV dostat 5.1 zvuk do repro Genius, které nemají optiku.

Můj dotaz spočívá v tom, jestli by nefungovalo připojení externí zvukové karty, např. http://www.alza.cz/sweex-sc016-7-1-externi-d133794 .htm , která má optický vstup i výstu. Takže bych z TV vyvedl optikou zvuk do karty a z karty pomocí cinchů připojil 5.1 analog Genius.

Nevíte někdo jestli by to fungovalo?
Dík moc za reakce.
PauloZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radon 15. 2. 2012 13:58

podle mne to fungovat nebude, tyhle levné krabičky fungují jen s počítačem a ovladači. Pokud taková krabička umí pracovat na počítači nezávisle, má většinou pár tlačítek (on/off, dekoder on/off/DTS ...) a stojí řádově 3.000 Kč.
S ohledem na to, že si to většinou pořizujeme k TV která nebyla nejlevnější, tak bych se smířil s tím, že k pořádnému obrazovému zážitku patří i zážitek zvukový, takže nemá smysl tlačit cenu na absolutní nulu.
I ta nejjednodušší audio souprava jako třeba:
http://www.mall.cz/domaci-kino-blu-ray/ ... k?v=475742
přinese kromě té poptávané fce DD dekodéru navíc:
- HD dekodéry
- bluray a dvd přehrávač
- hudbu a video přes USB
- DLNA/WiFi spojení s počítačem
a na trhu jsou i lepší stroje ... Genius, ten patří na stůl k PC.
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Další stránka