Jaké studiové monitory?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Marekcián 12. 6. 2023 17:31

Neviem akým zázrakom mi vypadlo z hlavy (asi som na to chcel zabudnúť :D), že pred takmer dvoma rokmi som mal doma pár dní "Fluid Audio F4" a nedalo sa to počúvať, takže som to vrátil. Zvuk to malo tvrdý ako skala a brutálne smerový. Keď počúvam hudbu z PC sediac pri PC na Creative T20 II, tak hoci to má slabé detaily a iné zvukové neduhy, neznie to nikdy tvrdo. A navyše, T20 II znejú viac do priestoru než F4....... Mám sa na monitory nakoniec vykašľať?
Marekcián
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TigiGold 13. 6. 2023 08:39

Marekcián píše:TigiGold : monitory by som napájal cez DAP, ktorý využívam tak hodinu týždenne na počúvanie slúchadiel. Ten DAP sa po prepojení s PC dá prepnúť na DAC a má aj nejaké režimi. Má výmenný operačný zosilňovač, ktorý som upgradoval za lepší. Výkon je dosť na prd, lenže keď tým budem kŕmiť low-end monitory ktoré samotné sú aktívne, tak fakt nevidím problém. Ani ty?

Nějak to hrát zřejmě bude (k rozehrání aktivních reproduktorů obvykle stačí poměrně nízké napětí), ale jestli jde o vhodné řešení, neumím posoudit. Vzhledem k dnešním nízkým cenám převodníků bych opravdu preferoval klasický stolní DAC/preamp. A na základě omezených zkušeností s ultralacinými repráčky označovanými jako "studiové monitory" bych určitě nezatracoval celou tuto kategorii.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod piwicek 11. 10. 2023 18:03

Ahojte, chcel by som si zaobstarať svoje prvé štúdiové monitory do izby 5x3,6m .. čiže cca. 18m2.
Využitie bude pre bežné počúvanie hudby (rock, pop, klasika), hra na elektrickú gitaru (Amplitube), filmy. Čiže skôr také univerzálne potreby. Nebudem robiť mastering, ani mixovať hudbu, hoci sem tam sa s tým pohrám na amatérskej úrovni :)
Momentálne používam starú hi-fi vežu Philips fw630 s 3-pásmovými reproduktormi, ktorú mám zapojenú do externej USB zvukovej karty. Dôvod môjho upgradu je prejsť na kvalitné aktívne štúdiovky za rozumné peniaze, tj. pár do max. 400-450 EUR .. viac do toho vraziť nechcem.
Môj horúci kandidát je T7V od Adam Audio .. prípadne by možno stačil aj T5V .. nechám si samozrejme poradiť od skúsenejších .. budem rád ak by odporučíte čo by bolo v mojom prípade ideálne riešenie.
Vopred ďakujem :)
piwicek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cervus44 3. 1. 2024 21:24

Hojte. Sice je to když tak pročítám topicky takový výstřel do tmy, ale i tak se zkusim zeptat na vás názor.
Chtěl bych vyměnit repro u PC (Creative T20 Série I 2.0) za něco s lepším hudebním projevem.
Jen bych uvítal aby se daly používat jako takova prenositelná repro soustava takze aby měly i BT připojení a ideálně i optické pripojeni k PC.
Z toho co jsem tak nějak koukal na webu a z porovnávacích videí na YT mě zaujaly malé studiové EDIFIER R1850DB. Mají sice D zesilovač, ale optika snad zabrání bzuceni naprázdno.
Stůj stojí u zdi takže tam není dost místa na plný projev basů R2000DB, u S1000MKII si zase říkám že by to byl u PC overkill a jestli už by na 140cm stole vedle 32" monitoru nebyly moc velké.
Co tedy myslíte, jsou R1850DB vůbec nějaký hmatatelný upgrade, když pominu BT ?
cervus44
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _daRK 3. 1. 2024 21:37

Ja som prešiel z tých T20 práve na R1850DB a je to veľký posun.
Pred pár mesiacmi som k PC kúpil ešte lepšie repro, ale tie Edifier som radšej nepredával a preniesol som ich do kancelárie (sedím sám). T20 sú zahuhlané, nechápem ako som s nimi vydržal tak dlho. Mal som doma chvíľu aj tie S1000mkii, sú fakt dobré, ale na stole to už bolo príliš veľké, hodia sa skôr na ozvučenie k TV alebo počúvanie hudby v obývačke.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod damianx 7. 2. 2024 20:35

Ahoj,
Koupil jsem si studiové monitory Mackie CR4-XBT a mám problém v tom, že hrají a z ničeho nic se ztlumí nebo přestanou hrát úplně. Někdy na vteřinku, někdy na déle. Nevím v jakém bodě má začít hrát zvuk, když otočím kolečkem hlasitosti, ale musím otočit minimálně o třetinu, než je slyšet zvuk. Blbne to jak přes Bluetooth, tak přes kabel. Nevíte v čem může být problém? Mám rovnou reklamovat?
damianx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Majčák 6. 3. 2024 10:37

Ahoj, chystám se vyměnit stařičkou sestavu Technics SC-EH 570 za nějaké studiové monitory. Budou umístěny u stropu v obývací stěně a používat je budu na poslech muziky a zvuku z TV. S kvalitou zvuku Technicsů jsem spokojený, ale jelikož jsem nikdy neslyšel kvalitní hi-fi sestavu, tak nedokážu posoudit, zda bude tento upgrade taková změna, aby to stálo za to. Vyměnit je chci z toho důvodu, že již přestává pomalu fungovat ovládání hlasitosti, nejde dálkové ovládání apod. Po projetí tohoto a jiných diskuzí jsem zařadil Kali Audio LP-6 (nebo LP-8) a Adam Audio T5V (nebo T7V). No a moje otázky zní:
1- Pomůžu si co se týče kvality zvuku výměnou za některé výše zmíněné studiové monitory?
2- Jak se prosím studiové monitory vůbec připojují ke zdroji zvuku jako TV? Jako amatér jsem pochopil, že asi žádné studiové monitory nelze přímo ovládat dálkovým ovladačem (hlasitost). Potřebuji k nim nějaký DAC převodník jako třeba Topping E30II, přes který monitory s TV propojím a zárověn přes tento DAC budu moci monitory ovládat dálkovým ovladačem?
3- Nebude co se týče kvality zvuku lepší pořídit nějaký zesilovač a připojit k nim staré repro od Technicsu?

Děkuji za případné odpovědi
Majčák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TigiGold 6. 3. 2024 13:08

1. Lze očekávat, že by tyto monitory měly podávat zvuk kvalitněji, ale pokud je nevhodně umístíš (viz "u stropu v obývací stěně"), zabiješ jejich potenciál a celkový zvukový dojem nemusí být lepší, popřípadě může být i horší. Akustika je klíčová a je třeba jí věnovat náležitou pozornost, myslíš-li to s poslechem vážně.
2. Pokud má TV digitální výstup, stačí připojit DAC s regulací hlasitosti, který má příslušný typ digitálního vstupu (např. toslink).
3. Jestli máš na mysli použití repro z Technics SC-EH 570, řekl bych, že si téměř vůbec nepomůžeš, neboť limitující je zde spíše kvalita reproduktorů než kvalita integrovaného zesilovače.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Majčák 6. 3. 2024 15:18

Díky za odpovědi.
1- Tím umístěním v obývací stěně myslím to, že budou stát v dostatečně širokém a vysokém výklenku. Spíš bude asi problém s výškou umístění (cca ve 2 metrech), ale jinam je bohužel nedám.
2- Pokud to dobře chápu, studiové monitory nepřipojím ke zdroji zvuku bez nějakého DAC převodníku?
3- OK, touto cestou nepůjdu.

Je vůbec nějaká lepší varianta běžného ozvučení obýváku řekněme do 10 tisíc než použití studiových monitorů?
Majčák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TigiGold 6. 3. 2024 17:24

1. To opravdu není ideální, už vzhledem k tomu, jak vypadá naměřená směrová charakteristika běžných monitorů (viz např. graf "vertical directivity" zde https://www.audiosciencereview.com/foru ... tor.17978/). V případě LP-6 je ideální sedět ve výšce výškového reproduktoru nebo jen v malém úhlu pod ním. A to zřejmě nebude tvůj případ, když to budeš mít v 2metrové výšce za předpokladu, že nejsi obr sedící na barové židli. Problematické mohou být i další parametry, jako je příliš malá vzdálenost reproduktoru od stěny.
2. Záleží na typu monitoru, některé mají i digitální vstupy.

Do 10 000 Kč by šlo uvažovat i o použitém stereo zesilovači nebo AV receiveru a starších bednách. Z nových věcí dosáhneš v hifi maximálně na základní řadu, tedy značný kompromis. Kromě studiových monitorů by mohl být řešením nějaký soundbar, když ti jde hlavně o ozvučení televize a nikoliv o věrné podání hudby (jestli tomu dobře rozumím).
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stěrače na ponorku 13. 7. 2024 19:12

čaute, nějaký 4 roky zpět jsem se tu ptal na studiový monitory k PC, vypadly mi z toho Presonus Eris 3.5, zvuk asi ucházející, ale že by bych si z toho sedl na zadek oproti geniusům za litr, to zas ne. Každopádně, v poslední době začínají vydávat spoustu otravných zvuků - šumí to, prská to, škrčí, bzučí a mě už to sere.

Takže mám na vás dvě otázky:
1) Je na to nějakej fix, nebo odchází do věčných lovišť? Jinou zásuvku jsem zkoušel, popřepojovat kabely taky, pohrát si s jackem taky, nic nepomohlo.
2) Jakou byste doporučili náhradu, tak cca okolo 6k za pár? Je to k PC na hudbu a filmy, editaci muziky nedělám a nebudu. Zvuk se mi líbí spíš analytickej (jestli jste někdy slyšeli Etymotic HF5, tak tohle chci, tam je klidně slyšet 4 nástroje zaráz :love: ), basy nechci a nemám rád (vyrval jsem si subwoofer z Dynaudia v autě), takže takhle, směrem přesnosti a čistoty zvuku, žádný Beats by Dr. Dre.
trochu jsem googlil a reddit doporučuje Yamaha HS5 (s tím že by měly víc splňovat moje požadavky na zvuk), nebo klasiku JBL LSR 305 P Mk II (nad těma jsem přemýšlel už tehdá, ale recenze zmiňujou, že jsou spíš basovější, což je pro mě nic moc). Je tu někdo kdo má srovnání, případně nabídne alternativu? Doplním jen, že po tom failu s presonusem bych volil nějakou zavedenou (desítky let) audio značku, žádnou čínu, nebo kopii. Jsem fakt naprosto alergickej na jakýkoliv šumění a cvrlikání co to dělá, když to nic nepřehrává!

EDIT: Taky bych chtěl, aby se to připojovalo normálně 3.5mm jackem a ten kabel mezi těma reprákama byl součástí balení, děkuju pěkně.

díky moc za váš čas! ;-)
Stěrače na ponorku
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarešek 14. 7. 2024 13:05

Tak jestli neslyšíš rozdíl mezi Presonus Eris 3.5 a Geniusy za litr, tak to už zabal a kup si foukací harmoniku.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod Stěrače na ponorku 14. 7. 2024 21:49

díky, to byla mimořádně užitečná rada, úplně mi to pomohlo s rozhodováním :-))
Stěrače na ponorku
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _daRK 15. 7. 2024 12:41

Ak si odmyslím ten kolegov štýl odpovede, v zásade "Má pravdu, předsedo!".
Aj ja som mal rozpísanú odpoveď, ale nakoniec som to vzdal z rovnakého dôvodu. Skús možno navýšiť budget, ak chceš fakt počuť rozdiel. Tie Yamahy sú inak fajn, určite lepšie ako suché a šumiace Eris 3.5. Ešte by som doporučil Adam TV5 ako alternatíva k JBL 305, ale sú cenovo vyššie. V tvojej cenovej hladine 6k Kč veľa dobrých kúskov nenájdeš.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dropadred 15. 7. 2024 13:47

Ja by som povedal, že začať so solídnym 5,25" setom monitorov je vždy prvý krok. S aktuálnymi cenami by som povedal, že niečo ako Thomannovský Swissonic V5
https://www.thomann.de/cz/swissonic_v5.htm
môže byť veľmi zaujímavou voľbou a takmer za babku v aktuálnej akcii (normálne 99€/ks). Samozrejme to už máme normálne monitory, takže káblovú redukciu z 3,5mm jack na jack, XLR alebo RCA, si už stačí kúpiť za pár šupiek z Muzikeru (alebo rovno obdobný kábel z Thomanna) a do 6k by sa do toho zmestili dokonca aj nejaké stojany.
Audio-GD R2R-11 > MrSpeakers Alpha Dog, Hifiman Edition XS; Dragonfly Red > ...Noble Uni, Fiio FH5
dropadred
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka