nastavení 5.1 (Z5500 + Xonar DX)

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Terry.Cooper 2. 4. 2011 21:36

Zdravím mám problém s prostorovým zvukem a rád bych tak požádal o radu někoho, kdo má přímou zkušenost s 5.1 Logitechem Z-5500 zapojenou do Asus Xonaru DX/XD anebo by dokázal poradit.

Už se s tím patlám strašně dlouhou dobu a stále bez výsledku. Z5500 mám zapojené optikou do Xonaru v PC, integrovanou zvukovku v BIOSU vyplou, nainstalován nejnovější driver pro Xonar DX Audio Center (poslední driver: 1792) a přesto ve windows media playeru nerozchodím běžnou cestou zvuk tak, aby mi hrál i z centeru. Pokud chci aby hrál center a nejen zbylé 4 repro a sub, musím v Xonar DX Audio Centeru nastavit audio channel z 6 na 2. Jenže kvalita tím trpí. MP3 také ve WMP nehrají z prostředního satelitu, ačkoli JetAudio pro hudbu s tím nemá sebemenší problém a Gom Player taky ne.

Systémové zvuky jsou pak to samé a z centeru nejde ani hláska.

Zkoušel jsem různě přesnastavovat. V současný chvíli mám ve Windows 7 ultimate nastaveno že výchozím zařízením jsou Repro a komunikačním zařízením S/PDIF Pass-Through Device.

Rád bych se tedy zeptal, zda-li někdo neví, v čem by mohla být chyba a proč musím audio channel v xonar DX Audio Centeru přenastavovat na 2 (stereo) aby mi hráli všechny repra i pro WMP a systémové zvuky Windows.

Předem díky moc za reakce
-život pluju kraulem i když nikam nespěchám (mý vlastní;) )
-tak jako křik nebohých před mou hlavní i já kráčím vstříc k zkáze své vlastní (uvědomělý zabiják)
-jsem technologicky extrémně vybavenej s minimem času si to užít:).Ideální kombinace (fakt)
Terry.Cooper
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod razerfan 2. 4. 2011 23:36

Zkus přehrávat pomocí jiného software - např. Winamp nebo Foobar na hudbu, VLC player na video.
razerfan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ZayL 3. 4. 2011 02:39

Proc ne KMPlayer na video?
ZayL
Junior

Odeslat příspěvekod razerfan 3. 4. 2011 08:23

myslím že by ti mohla pomoci tato stránka - http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20080607233729843&board_id=21&model=Xonar+DX&page=1&SLanguage=en-us - vlastník Xonar DX + Z-5500 tam popisuje, jak zprovoznil SPDIF passthrough (posílání nedekodovaného audio signálu do receiveru v Z-5500 přes TOSLINK kabel, zvuk dekóduje až receiver zabudovaný v Z-5500 a zároveň jej přehraje) na Windows XP. Na Win 7 to bude jiné, ale třeba na to přijdeš.

Pokud naopak chceš, aby ti audio dekódovala zvukovka (což je podle mně v případě XONARU o něco lepší volba z hlediska kvality zvuku), a reproduktory to pouze zahrály, musíš zvukovku a repro propojit analogově.
razerfan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod feval 3. 4. 2011 11:58

Winamp je nastavený tak, že hrajú len 4 reproduktory (predné a zadné). Možno existuje nejaký plugin, ktorý by to rozchodil aj cez center, ale neviem o ňom. Ak chceš počúvať hudbu aj cez center (čo je podľa mňa úplna zbytočnosť), tak jediný program, o ktorom viem, že to zvládne je ten jet audio. Takisto media player hrá cez center len ak pustíš DVD, alebo film s AC-3 (dolby digital), prípadne DTS stopou. KM-player, Power DVD sa dajú nastaviť tak, aby hral center aj v prípade filmov so stereo stopou. A samozrejme prepoj zvukovku s reprákmi analógovo, tak ako ti radí razerfan, pochybujem, že DA-prevodník v reproduktoroch je lepší ako xonar.
feval
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Terry.Cooper 3. 4. 2011 22:33

suproš chlapi, díky za rady, zkusim ten analog.. :-D
-život pluju kraulem i když nikam nespěchám (mý vlastní;) )
-tak jako křik nebohých před mou hlavní i já kráčím vstříc k zkáze své vlastní (uvědomělý zabiják)
-jsem technologicky extrémně vybavenej s minimem času si to užít:).Ideální kombinace (fakt)
Terry.Cooper
Kolemjdoucí