Rozebrání a odstranění brumu v repro

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 23. 11. 2011 22:25

Dobrý den,
pořídil jsem reproduktory Evolve R222 a došlo na to, že s pravého reproduktoru se ozývá znatelný brum, nachází se v něm trafo a zesilovač, potřeboval bych poradit od někoho kdo s těmito reproduktory má zkušenosti. Jak by se daly šetrně rozebrat, jsou totiž celé slepené a jediné místo jak se do nich dostat je odšroubovat basový měnič. Jak by se daly více rozebrat? Hlavní ale je, že se nějak potřebuju zbavit brumu, někde jsem viděl nějaké návody, ale nemůžu to najít, taky by mě zajímaly nějaké úpravy (nějaké pájení kondenzátorů do signálových cest) na drobné zlepšení zvuku. Mohl by mi někdo pomoct? :oops:
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jaluvkap 24. 11. 2011 08:13

Imho se toho brumu nezbavis ... pokud hrajou oba reproboxy stejne, krom toho brumu, tak to bude asi naindukovanych 50Hz z trafa a toho se nijak jednoduse nezbavis ...
jaluvkap
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 24. 11. 2011 09:41

však to reklamuj...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod radon 24. 11. 2011 09:48

když je připojíš na bateriový MP3 player, je to lepší? Pokud ne, tak se na to vykašli. Kdysi jsem se o to také pokoušel a nepomohlo nic, zlepšení o 20% za tu práci nestálo ... snad leda pásmový filtr :-)
Lepší prodat a koupit kvalitní repro. Na zvuku a obrazu se nevyplatí šetřit :-)
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 24. 11. 2011 12:01

No, dělá to jenom v pravém reproduktoru a jde to přímo ze středobasového měniče. Dělá to i když je všechno ostatní odpojeno, prostě je jenom stačí zapojit do zásuvky a zapnout spínač a už to brumí... jako student s nedostatkem finančních prostředků jsem chtěl ušetřit, jsem ochotný a schopný udělat úpravy, které by mohly pomoct, čím konkrétně je to způsobeno?
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 24. 11. 2011 15:07

Pokud se do zesilovače indukuje brum z trafa, pomohlo by napájení odděleným adaptérem - prostě "vyhodit trafo ven z budky". Druhým možným způsobem průniku brumu je napájení - tam pomůže zdokonalení filtrace připojením větší kapacity kondenzátorů k hlavnímu filtračnímu kondíku a k dalším, které filtrují napájení a blokují zesilovací cestu. Nemám bohužel schéma a ani tušení, co je uvnitř použito za elektroniku. Ale věřím, že pokud ten zmíněný brum pochází z napájení, tak by se dalo s nákladem několika desetikorun a s troškou šikovnosti hooodně pomoci. Chtělo by to vidět bedýnku a podívat se na vlastní oči, kudy by se jí dalo "vlézt do bříška".
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod artam 25. 11. 2011 17:48

No ono to môže byť ešte aj inak...
Je celkom možné, že sa jedná o mechanický brum od trafa, ktoré je od výroby odfláknuté (nedostatočne zafixované plechy). U lacných bední to nie je žiadna zvláštnosť (spomenme si na typický problém subwoofera drevených Geniusov 5.1). Brum od zlej filtrácie napájania zosilňovača to asi nebude, logicky by brumelo v obidvoch reprákoch.

Ten brum sa mechanickou cestou prenáša od trafa po celej bedni včítane membrány a javí sa, akoby brumel reproduktor. Ten brum nejde odstránniť inak, ako mechanicky - t.j. buď odizolovať trafo od úchytu nejakým gumeným silentblokom, alebo vymeniť trafo na nebrumiace.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 11. 2011 20:09

I trafo lze stáhnout nebo slepit nějakým druhem laku nebo pryskyřice tak, aby nevrčelo.
Vždycky to ale bude nejprve o diagnostické demontáži toho boxu.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 26. 11. 2011 11:14

Tak se mi podařilo dostat dovnitř, bedýnky jsou celé slepené, ale stačí odšroubovat měniče a dostal bych se i k trafu a panel se zesilovačem šel zase vysunout z boku. Zkoušel jsem i s vytaženým měničem a deskou, a brum jde přímo z basového měniče, není to mechanický brum přímo z trafa nebo něco podobného. Nevím, jestli to k něčemu bude, ale přikládám fotky plošného spoje.
Přílohy
P1210860.JPG
P1210858.JPG
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 11. 2011 13:07

Ty dva pětinohé šváby přišroubované přes pastu k hliníkovému chladiči tipuju na TDA2030, případně LM1875. Podívej se na první fotku, na pravé straně desky jsou tam nastojato dva velké černým plastem obalené válce s holým horním dnem, prolisovaným drážkou do tvaru kříže - to jsou hlavní filtrační elektrolytické kondenzátory. Opiš sem všecka čísla a písmenka, která na nich jsou nebo ještě líp, ty nápisy vyfoť. Nejdůležitější je údaj ve tvaru XXXXuF/yyV a zzz°C - mělo by tam být minimálně 2200uF /25V a 105°C, lépe 3300uF/35V a stejná teplota, pokud je kterýkoliv údaj nižší, je zaděláno na problémy.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 26. 11. 2011 16:53

Ano, ty dva integráky jsou TDA2030 a kondenzátory 2200uF/25V 105°C.
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 11. 2011 21:29

Hm, já osobně bych je vyměnil za "silnější" = s větší kapacitou a hlavně nové, nevyschlé. Jak je ta sada stará?
A druhá otázka - když je ta deska se zesilovačem zamontovaná dovnitř do bedny, je pod ní dost místa? A kdyby se pod ni při vyndání (na stranu spojů) ještě něco přimontovalo, dala by se zastrčit zase zpátky na místo?
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 26. 11. 2011 22:39

Je kupovaná cca před týdnem, těžko říct, deska se zasouvá z pravého boku svisle stranou spojů dozadu skrz dřevěnou stěnu reproduktoru, podle toho jak by to bylo velké, možná nějak našikmo.
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 11. 2011 22:58

Ony totiž tyhle obvody (myslím TDA2030) dosti surově vyžadují relativně malou filtrační - blokovací kapacitu co nejblíž k pouzdru. Jedná se o kapacitu cca 100uF, dimenzování na napájecí napětí + rezerva (zde těch 25V), ale neměla by být dál než centimetr-dva od samotného pouzdra. Na té Tvojí desce nic takového nevidím. Proto se ptám, jestli tam je dost místa - jestli by se tam daly doplnit, aniž by to vadilo ve zpětné montáži...

Tohle by chtělo vidět na svoje vlastní oči, fotky jsou dost na nic. Možná by se to tam dalo doplnit i uvnitř bedny - jenže je tady jeden VELICE PODSTATNÝ FAKT:
ta reprosada je kupovaná před několika dny, je tudíž V ZÁRUCE. A pokud jeden z měničů vydává nepřeslechnutelný brum, znamená to, že sestava NEPLNÍ DEKLAROVANÉ VLASTNOSTI = NEDÁ SE BEZ OMEZENÍ V KOMFORTU POUŽÍVAT K ÚČELU, KVŮLI KTERÉMU BYLA ZAKOUPENA. TÍM JE DÁN PODSTATNÝ FAKT, UMOŽŇUJÍCÍ ZBOŽÍ MINIMÁLNĚ REKLAMOVAT, NEBO DOKONCE ODSTOUPIT OD KOUPĚ (POKUD SE ZBOŽÍ NEPODAŘÍ OPRAVIT A ANI JINÝ TYPOVĚ TOTOŽNÝ KUS NEBUDE PLNIT POŽADOVANOU FUNKCI)
Mám proto jen jednu jedinou radu - zandej vše zpět a modli se, aby nebyly vidět stopy po demontáži. S kompletním zbožím se vrať do obchodu kdes to koupil (případně odešli z5 na adresu e-shopu) a požaduj buď odstranění uvedené závady, nebo výměnu za bezvadný kus, popřípadě úplné odstoupení od koupě - viz výše popsané podmínky.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod zino333 27. 11. 2011 12:39

Ja som to napísal hneď - reklamovať! Ak to vydáva brum, nie je to v poriadku, takže buď vymeniť, alebo požadovať vrátenie peňazí a kúpiť niečo iné. Rozoberaním si ale možno už o tú záruku prišiel. Zbytočne...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Další stránka