od 4sAd 1. 2. 2013 14:18
Dobrý den všem,
po nějaké době bych opět navázal na toto téma, protože se mi tyto kousky dostaly do ruky. Soustava jako taková zvenku vypadá obstojně, ale uvnitř je celkem chaos a za návrh PCB by autora měli zlynčovat. Komponenty jsou na spodní hranici, neodstatečné filtrování, vedení spojů po celém PCB bez oddělení, neuchycené a nezkroucené signálové kabely, nekvalitní trafo, díky kterému brumí pravý satelit, atd. Ale rozhodl jsem se jim dát šanci a vrhnul se do úprav.
1) První problém je vysoká úroveň brumu z pravého satelitu. Jakékoliv pokusy o vnitřní odtlumení selhaly a pomohlo pouze vyhození trafa ven. Po tomto zásahu brumu výrazně ubylo.
2) Ovšem objevil se relativně vysoký šum a mírný brum. Obojí předtím skryto za trafobrumem. Během dne neruší, ale v noci nepříjemně slyšitelné. Zároveň se hladina s dobou zapnutí zvyšuje. Toto zatím vyřešeno nemám, ale předpokládám nedostatečné chlazení a podhodnocené filtrování. Po prozkoumání datasheetu a komponentů na PCB jsem zjistil následující. Hlavní filtry jsou pouze 2200 uF/25 V/105 °C, tzn. první adept na výměnu. Dále je soustava výrazně přebuzená (R15, R16 = 68 k namísto 22 k, R13, R14 = 330 R místo 680 R, obojí pro zesílení signálu). Dále je zvýšen cutoff nízkých frekvencí na vstupu (C22, C26 = 0,1 uF místo 1 uF). Zcela chybí filtrační kondenzátory u zesilovačů (nutno dodat 100 uF elyt a 100 nF keramiku k pinům 3 a 5). Nakonec je zvýšen rozsah frekvencí (C13, C14 = 150 nF místo 220 nF). Vše budu řešit postupně.
X) Vzhledem k celému návrhu PCB, ale celkem hodně uvažuji nad tím, že si vyrobím PCB vlastní - jedno pro korekce a jedno pro zesilovače.