Rozebrání a odstranění brumu v repro

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 27. 11. 2011 13:45

Samozřejmě reklamace mě napadla, ale předpokládal jsem vyjádření něco v tom smyslu, že je to "vlastnost" :-)) Avšak při demontáži jsem postupoval opatrně, tak doufám, že to nepůjde poznat, chtěl jsem se prostě podívat, jestli se nenajde nějaký zjevně viditelný a snadno opravitelný problém. Asi je zkusím reklamovat a uvidím, mrzelo by mě, kdyby toto dělaly všechny kusy, za ty peníze mají totiž velmi pěkný zvuk. Ještě mě napadl jeden postřeh, prvního půl dne co běžely, byl brum velice slabý, sotva slyšitelný za ticha z méně než 30cm, avšak k večeru brum zesílil natolik, že byl slyšet v celé místnosti a i při poslechu hudby :-|
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 27. 11. 2011 17:27

Rozhodně pokusem o reklamaci nic nezkazíš - nic jsi přece nepoškodil a o to při reklamaci jde - ABY SE REKLAMOVALO UŽIVATELEM NEPOŠKOZENÉ ZBOŽÍ. A rozhodně uvést do předávacího protokolu, že ten brum se objevil až po několika hodinách provozu - což není normální. Pokud to bude dělat i po opravě, tak reklamovat znovu - 3x stejná závada znamená automaticky možnost odstoupit od smlouvy nebo (pokud už to nebylo prodejcem/výrobcem uděláno dříve - je uvedeno v reklamačním protokolu o opravě!!!)) na výměnu za bezvadný NOVÝ kus. V takovém případě bych už ale uvažoval o koupi jiné značky...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 29. 11. 2011 13:38

Tak rozhodně půjdou na reklamaci, ale ještě jsem testoval abych mohl lépe popsat problém, všiml jsem si, že když je třeba ráno zapnu, tak brum skoro neexistuje a postupně se objevuje a zesiluje když se nějakou dobu používají, jakoby se v nich něco unavovalo a kvůli tomu se ten brum objevoval.
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 4sAd 1. 2. 2013 14:18

Dobrý den všem,

po nějaké době bych opět navázal na toto téma, protože se mi tyto kousky dostaly do ruky. Soustava jako taková zvenku vypadá obstojně, ale uvnitř je celkem chaos a za návrh PCB by autora měli zlynčovat. Komponenty jsou na spodní hranici, neodstatečné filtrování, vedení spojů po celém PCB bez oddělení, neuchycené a nezkroucené signálové kabely, nekvalitní trafo, díky kterému brumí pravý satelit, atd. Ale rozhodl jsem se jim dát šanci a vrhnul se do úprav.

1) První problém je vysoká úroveň brumu z pravého satelitu. Jakékoliv pokusy o vnitřní odtlumení selhaly a pomohlo pouze vyhození trafa ven. Po tomto zásahu brumu výrazně ubylo.

2) Ovšem objevil se relativně vysoký šum a mírný brum. Obojí předtím skryto za trafobrumem. Během dne neruší, ale v noci nepříjemně slyšitelné. Zároveň se hladina s dobou zapnutí zvyšuje. Toto zatím vyřešeno nemám, ale předpokládám nedostatečné chlazení a podhodnocené filtrování. Po prozkoumání datasheetu a komponentů na PCB jsem zjistil následující. Hlavní filtry jsou pouze 2200 uF/25 V/105 °C, tzn. první adept na výměnu. Dále je soustava výrazně přebuzená (R15, R16 = 68 k namísto 22 k, R13, R14 = 330 R místo 680 R, obojí pro zesílení signálu). Dále je zvýšen cutoff nízkých frekvencí na vstupu (C22, C26 = 0,1 uF místo 1 uF). Zcela chybí filtrační kondenzátory u zesilovačů (nutno dodat 100 uF elyt a 100 nF keramiku k pinům 3 a 5). Nakonec je zvýšen rozsah frekvencí (C13, C14 = 150 nF místo 220 nF). Vše budu řešit postupně.

X) Vzhledem k celému návrhu PCB, ale celkem hodně uvažuji nad tím, že si vyrobím PCB vlastní - jedno pro korekce a jedno pro zesilovače.
4sAd
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 1. 2. 2013 21:53

Hele, nemáš tam chybu v těch zpětnovazebních odporech? Kdyby dělič určující zešílení byl 68k/330R, výsledný zešílení by bylo víc jak 200x, zatímco tebou původně uvedený hodnoty 22k/680R dávají zešílení jen asi 32x. Odpovídat by to mohlo jedině pokud by mezi vstupem sestavy a samotným výkonovým zesem byl nějaký pasivní člen s velkým útlumem, kterej by bylo nutno nahradit abnormálně vysokým zešílením na koncáku...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4sAd 2. 2. 2013 14:42

Možná jsem to v mém příspěvku špatně napsal, ale jako první je uvedeno to, co je v soustavě a až poté to, co se doporučuje v datasheetu. V soustavě je použito 68k/330R, kdežto v datasheetu se doporučuje 22k/680R. Tento poměr jsem mimo jiné porovnával se soustavou Genius SP-HF1250X, kde je rovněž použito 22k/680R. Taky se mi to nezdálo (nemám rád barevné značení rezistorů), tak jsem to pro jistotu proměřil multimetrem a sedí to.

Nemám teď možnost kouknout do jiných levných soustav s TDA2030A, abych zjistil, jak je to řešeno tam, ale mám trochu obavu, že by situace byla podobná jako u R222. Ty Geniusy jsou trochu jiná kategorie kvůli operačním zesilovačům.

Jinak ještě ke komponentům. Napájeno je to trafem 2×13V, reproduktory jsou 4 R/15 W pro středy a 8 R/5 W pro vyšky. PCB k nahlédnutí zde -> http://upload.skarka.info/pcb.png (1,5 MB)
4sAd
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 2. 2013 20:24

To by chtělo změřit úroveň signálu na vstupu, protože ty odpory co popisuješ určujou velikost zesílení těch výkonovejch obvodů. Jestli to nevíš, tak TDA2030/A2030 jsou navržený jako výkonovej operační zešilovač, takže pro nastavení jejich celkovýho napěťovýho zesílení platí stejný vztahy jako by tam byl obyčejnej operační zešilovač - klidně i jen blbej 741... Zesílení větší jak 200x při napájení 2x13V je dost šílená věc.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 5. 2. 2013 02:49

Vzhledem k tomu, že na desce nevidím žádné další aktivní prvky a jiné desky v těch šustibudkách asi nejsou, tak předpokládám že dva z těch tří potenciometrů budou regulace basů a výšek => pasivní korekce. Pasivní korekce mají samy o sobě velký útlum, proto tak veliké nastavené zesílení těch TDAček a proto tak velký šum. Protože tam není ani blbej emitorovej sledovač, ani nic jiného co by umožňovalo zapojení provozovat na rozumně nízké impedanci, tak předpokládám že celý vstup jede na dosti vysoké impedanci. Schválně copak je tam asi za hodnoty poťáků? Celkově to vysvětluje vysokou úroveň brumu a šumu a jiného bordelu který se tam tím pádem snadno naindukuje. Tím spíš pokud tu desku navrhnul najaký opičák.

A to ponechávám stranou co jsou zač konkrétně tyto TDAčka. Ne že bych si myslel že všechno staré je špatné, to vůbec ne, ale přeci jen IO která byl navržený před více než třiceti lety jako řešení pro méně náročné účely nebude dnes žádné terno. Jo, to jsou ty nejnovější technologie co jsou v popisech na obalu a v reklamě. Letošní model bude určitě zase o něco lepší. Bude to mít o půl centimetru jiný tvar, modrá LEDka bude víc svítit a profukující konektory budou o dva centimetry výše a víc doprava. A abych jim neukřivdil u položku výkon na obalu vynásobíme nějakým hausnumerem aby se vykázala nějaká činnost a koupilo si to ještě víc duševně slabších jedinců.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4sAd 5. 2. 2013 09:48

EKKAR: Proměřím to jakmile na to budu mít čas. Teď jsem zasekaný v práci.

ThalesX: Je to přesně jak píšeš. Jeden PCB, žádné aktivní prvky. Je to škoda, protože by to šlo navrhnout jinak a na náklady by to vyšlo nastejno.

Každopádně, soustava hraje hodně nahlas i na 25 %, tak by neměl být žádný problém s cca trojnásobným snížením toho šíleného zesílení a tím zeslabení šumu a brumu. Je mi jasné, že celkově to není ideální řešení, ale vzhledem k tomu, že jsem se k soustavě dostal zadarmo, tak proč se v tom trochu nepovrtat :).
4sAd
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 5. 2. 2013 20:57

Já bych si nejprve vykreslil přesné schema abych věděl co se tam přesně děje, podíval se na plošný spoj jestli má cenu se tím zabývat, pak bych zjistil že to nemá cenu a podíval bych se v bazaru po nějakém starším rozumném zesilovači. V tom bych se pošťoural jestli není potřeba tu a tam něco pořešit, připojil bych normální bedny a na tuhle špatnou událost bych zapomněl.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 2. 2013 19:12

Ono by neměl být problém ty korekce přebouchat třeba na klasiku Baxandalla, doplnit je nějakým preapem k zajištění dostatečných úrovní před- i za- a pak by nebyl problém zesíky provozovat s docela normálním zešílením 20x až 30x. Navíc na stejné desce a s prakticky stejnými součástkami lze použít obvody s daleko vyšší kvalitou - zde LM1875 vývodově plně zastupuje TDA2030 s obrovským převisem kvality.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 2. 2013 19:41

S LM1875 souhlasím určitě, otázka je zda na této desce, s tímto napájením a s tímto zapojením se jeho kvality nějak podstatně uplatní. Pokud je na rozumné desce s adekvátním zbytkem tak je to samozřejmě kvalitativně jinde viz http://svetelektro.com/clanky/nizkofrek ... 5-400.html Jenže to tam asi nikdo rvát nebude. Také nevím jak předělávat ten korekčák na aktiv aniž by se tam musela dávat nějaká další deska. Díle je otázka zda ty poťáky nebudou mít příliš velikou ohmickou hodnotu aby to pak celé nejelo na zbytečně velké impedanci (sklony k chytání rušení). No a pak to nakonec zabijou špatné repráky ve špatné ozvučnici a ... Můj názor je že buď to člověk přijme jako výzvu k boji co se z těch srágor dá vydupat a přestane koukat na strávený čas a rentabilitu a nebo si začne hrát s něčím rozumnějším. jediné repráky ve spotřební kategorii určené jako ozvučení PC byly Logitech Z-2300 a Z-5500 protože v tom jsou alespoň docela slušné repráky (ne ten odpad jako obvykle) takže kdyby je někdo koupil v bazaru za babku, vyrubal z toho repráky a dal je do pořádných adekvátně navržených beden, k tomu nějakou rozumnou elektroniku tak už by to umělo zahrát. Jenže tohle fórum mi nepřijde zrovna moc "udělej si sám" (budiž čest výjimkám) takže tady takové úvahy nemohou padnout na úrodnou půdu.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 2. 2013 20:13

Až na poslední větu souhlas - té úrodné půdy stačí málo a i kdyby to prospělo jen jednomu uchazeči o ubastlení si lepšího zvuku (namísto toho aby si ho jen slepě koupil), má to cenu tady aspoň nadhodit. Kdybych tímhle optimismem netrpěl, asi bych sem vůbec nechodil...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 2. 2013 20:49

No tak stačí vypsat hodnoty těch poťáků a uvidíme. Pokud by tam bylo místo pod tou deskou tak, aby tam souběžně vlezla druhá tak třeba něco vymyslet půjde. vezmeš si to na starost? :-))
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 2. 2013 21:38

Myslíš, že mám tolik času? Můžu poradit kde hledat a případně co si vybrat, ale navrhnout new DPS už bych asi nestíhal...
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka