Njn

. Ale zpět k tomu podstatnému, co jsem s repro provedl.
Před časem:
- Přesunutí trafa ven z reproduktoru do samostatné krabičky, což eliminovalo nepříjemný rezonanční brum.
Nyní:
- Výměna dvou párů rezistorů R13+R14 a R15+R16 (330 R, 68 k) zodpovědných za prasácké zesílení 200× za doporučené (680 R, 22 k) a světe div se, šum a brum téměř zmizel.
- Výměna 1 páru kondenzátorů C22, C26 (100 nF) na vstupu signálu do TDA2030 za doporučené hodnoty (1u, PET).
- Výměna 1 páru kondenzátorů C13, C14 (150 nF) na výstupové větvi za doporučené hodnoty (220 nF, PET).
- Výměna stávajících elektrolytů (2200 uF, 25 V, 105 °C) za nové (4700 uF, 35 V, 105 °C).
- Doplnění ochranných diod (klasika 1N4007 stačí) k TDA2030 mezi piny 3-4, 5-4. Proč tam proboha nebyly je mi záhadou.
Také jsem vyzkoušel vyřadit korekce. Vyzkoušel jsem dva způsoby:
- Jako první jsem připojil zdroj zvuku přímo až na potenciometr regulace hlasitosti, tzn. vyřadil jsem vše mezi tím. Zvuk byl lehce zarušený.
- Podruhé jsem propojil signál zvuku, který prošel přes rezistor 220 R, jeden elektrolyt 4,7 uF a mezi tím propojení se zemí přes 0,47 nF keramiku, s potenciometrem hlasitosti. Zvuk byl mnohem čistší než v prvním případě.
Jenom pro doplnění ještě jednou hodím odkaz na pcb ->
http://upload.skarka.info/pcb.pngSamozřejmě jsem si vědom, že to stále není to pravé. Chybí fyziologická regulace, lepší zesilovač, výhybky, ale myslím si, že výměnou součástek za pár korun a trochou toho pájení se dramaticky zlepšil celkový projev repro.