Rozebrání a odstranění brumu v repro

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 4sAd 17. 2. 2013 16:59

Díky za vysvětlení toho RC článku. Aspoň jsem se donutil osvěžit si znalosti :).

Na regulaci hlasitosti je tam 50 k potenciometr, tak by to snad až tak nemuselo vadit.

Stejně je to prasárna. Místo toho, aby relativně slušně navrhnuli PCB (klidně i bez korekcí, které tam jsou stejně nanic), do soustavy naplácají hromadu bordelu, který šumí a zbytečně zeslabuje signál a "opraví" to šíleným zesílením.

EDIT: Jenom jestli jsem dobře pochopil ten RC článek. Regulace basů je tady udělaná tak, že potenciometrem se volí "poměr" mezi 22 nF a 220 nF kondenzátory (10 k rezistor je stále stejný) a tím se určí horní frekvence, kterou filtr propustí (72 Hz - 723 Hz). U regulace výšek tomu pak je tak, že se potenciometrem nastavuje velikost rezistoru vůči zemi a tím se určuje dolní frekvence, kterou filtr propustí. Jsou mé úvahy správné?
4sAd
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 17. 2. 2013 20:39

Ty kondenzátory je důležité aby byly co nejblíže napájecí vývodům IO. Když jsou kilometr daleko tak jako by tam nebyly a tudíž tam jsou zcela zbytečně. Ty rekuperační diody naopak mohou být dál a nijak to tomu nevadí, na naopak. Dokonce když bychom to vzali čistě teoreticky (v praxi to bude víceméně jedno) tak je lépe se zaměřit na to aby byla co nejkratší cesta výstup - diody - blokovací či zdrojové elektrolyty. Zdroj máš na desce, blokovací elektrolyty tam nejsou takže je to jasné.

Co se týče toho zesílení - ona ta myšlenka sice není nijak úžasná, ale když se realizuje dobře tak se dá realizovat i slušně aniž by to trpělo takovými nectnostmi jako v tomto případě. Koukni na následující odkaz. Je to skupinový návrh takového lowend zesilovače pro začátečníky a nenáročné se stejnou myšlenkou. Je tam notoricky známý IO TDA2005 určený původně pro provoz v autě, který má nastaveno veliké zesílení. To je tak velké že pokud yb se tento IO chtěl použít třeba u PC bylo by nutné na vstup dát napěťový dělič protože obyčejný výstup z PC (či jiných současných zdrojů) je schopen jej přebudit raz dva. Spolu s tím se též silně zesiluje vlastní šum zvukové karty takže pak celé zařízení neustále šumí. Proč tu citlivost ale nevyužít lépe? Stačilo na vstup umístit pasivní korekce které mají samy o sobě velký útlum a vstup impedančně přizpůsobit korekčním zesilovačem. Celé je to na solidní desce plošných spojů, která se skládá ze tří volitelně odlomitelných částí - vlastní zesilovač, korekce s potenciometry a stabilizovaný zdroj. Právě díky jednoduchému stabilizovanému zdroji (realizovatelného ze součástek co dům dal) je možno z těch IO ždímat 2x25W. A hraje to. To dokazuje i to že takřka stejné zapojení (vyjma toho stabilizovaného zdroje) bylo někdy před 13ti lety použito v PC bedýnkách Encore model tuším P401 nebo P403 (už nepamatuju). Ty byly ve své době i přes vyšší cenu velice oblíbené, načež se vyrojila řada nepovedených kopií se stejným vzhledem ale podstatně horšími vlastnostmi.
Ono ne že bych tuto konstrukci vychvaloval do nebe co se kvality týče, LaDA hraje dle mého názoru lépe, ale líbí se mi na tom že i z něčeho, co by měl byť jen trochu znalejší bastlíř tendenci to zahodit jakožto odpad, se dá seriozním přístupem ubastlit něco, co je v rámci své kategorie (!!) dovedeno k dokonalosti. Prostě blbinka ale moc hezky udělaná. Snad mě chápete.

http://www.audioweb.cz/uploads/1477_osazovak_small.png
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod budedobre 14. 7. 2014 11:19

po necelom dni testovania mozem povedat ze vymena povodnych zosilnovacov UTC2030 za TDA2030A odstranila brum ktory sa zacinal ozyvat po cca 4 hodinach pouzivania reprakov.
nejaky ostal ale je to na urovni sumu, v povodnej verzii to uz okolo obeda nebolo pocuvatelne a ked som nechal repraky pustene cez noc, tak rano hucali ako trafostanica.
budedobre
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 1. 8. 2014 17:37

Tipuju že se to rozkmitávalo a s odběrem rostl brum. Je možné že jsou citlivější na správné blokování než originál. Pročpak si tam ale nedal rovnou LM1875 ? Je dražší jen o pár korun a hraje lépe.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod majomi 21. 8. 2017 20:54

Dobrý den, mám 12 roků starou 5.1 reprosoustavu Silvercrest no.12017 (Anubis Elecronic). Nějakou dobu mi ale brumí výstupy na levou i pravou přední bednu (ostatní nikoliv) a to hned po zapnutí soustavy při jakékoli hlasitosti stejně, měl jsem i vše odpojeno. Brum není nějak hrozný, při reprodukci prakticky neslyšitelný, nicméně v tichu večer to nepříjemné je :-). Dá se s tím prosím něco dělat, příp. kde na desce (nalézá se v subwwooferu i se zdrojem - viz příloha) by mohl být problém? S pájkou nemám problém ale problematice repráků vůbec nerozumím. Děkuji za informaci.
Přílohy
IMG_1920.jpg
majomi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 8. 2017 21:44

Tam bude nějaká závada v blokování napájení výkonovejch zesilovačů pro ty dva výstupy. Osobně tipuju, že jsou oba dva v jednom "švábu", proto se to objevilo u obou výstupů naráz. Musel bych mít dotyčnou bedýnku na stole a oměřit v ní všecky podezřelý elektrolytický kondíky na okamžitou kapacitu a parametr ESR - a ty opravdu vadný vyměnit. Vzhledem k tomu, že v celým pidisystémku je těch elytů a elytků jak malejch psů v útulku, bude to práce minimálně na celej pracovní den - proto se smiř s tím, že se do toho žádnýmu servisu nebude chtít s poukázáním na to, že oprava je finančně nerentabilní. Oni aby vyžili musejí požadovat zhruba 250 - 350 kaček za každou hodinu práce - a tohle je odhadem na 8-10 hodin ... Takže nějakýho volnočasovýho bastlíře, znalýho věci - nebo se smířit s tím, že to je neopravitelný a musíš si koupit jinou mašinku ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cejny 22. 8. 2017 15:19

Rozebírat a cokoliv řešit na evolve nemá cenu. Ta firma prodává nejlevnější čínské OEM a nechává si ho brandovat.
Lenovo Thinkpad T430, DAC Audinst HUD-mx2, doma Yamaha HS8 / v praci Mackie CR5BT, sluchatka ATH-M40X
Minidisk Sony MZ-RH910 Hi-MD Walkman
cejny
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 8. 2017 16:50

Ergo kladivo - OPRAVIT SE TO URČITĚ DÁ, ale je otázka, jestli se taková oprava vyplatí.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránka