obcasne dunenie basov - priciny?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod andrejjj 31. 12. 2011 23:12

Zdravim,

chcem vas poprosit o pomoc pri investigovani nasledovneho problemu: vlastnim par reprakov behringer b1030a pripojenych na audinst hud-mx1. Pri pocuvani hudby obcas (pri niektorych skladbach) nastava problem, ze pri hrani nizsich tonov repraky dunia a to tak, ze v danom okamihu to prekryje vacsinu vsetkych ostatnych tonov a je to velmi neprijemne. Na zadnej strane reprakov som skusal nastavovat rozne kompenzacie izby, uberal basov, pridaval vysiek, tohoto problemu sa mi nepodarilo zbavit. Moze byt tento jav (dunenie) sposobeny (1) nevhodnym umiestnenim reprakov (predpokladam, ze toto je moj pripad), alebo aj tym ze (2) nie su dostatocne rozohrate, pripadne ze (3) miestnost ma 5x3.5m a je v nej takmer ziadny nabytok?

Momentalne umiestnenie reprakov (chce to trochu predstavivosti:)
Kód: Vybrat vše
                   OKNA
-----------------------------------------
S||----------------|                     |S
T||R              R|                     |T
E||----------------|                     |E
N|                                       |N
A|                                       |A

kde R su repraky polozene na stole. Medzi oknom a reprakmi je zhruba 30cm a lavy reprak od steny je vzdialeny zhruba 5-8cm. Na lavom repraku mam zapnute kompenzovanie roomy na -6db (t.j. roh) a na pravom mam -4db (t.j. narrow wall) (vid http://www.thomann.de/cz/media_bdbmaxviewer_AR_239436.html?image=4147689&small=1 ). Repraky mam natocene sikmo smerom ku mne ked sedim za stolom.

Este raz zopakujem otazku: ako je to s vplyvom troch vyssie spomenutych faktorov na obcasne dunenie basov? Su este dalsie potencionalne priciny?

Dik
andrejjj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdenoeddie 31. 12. 2011 23:38

Mal som obdobny problem, vyriesilo to otocenie stola, svetlo dopada z okna na stol zo strany, repro je umiestne na "podstavcoch" za stolom cca vo vyske hlavy ked sedim (vzdialenost klasika, rovnostranny trojuholnik). Akurat ze ja mam izbu zapratanu, kedze je to napoly aj dielna.
zdenoeddie
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 1. 1. 2012 13:46

Dunění je způsobené rezonancí basů v místnosti - nějaká kompenzace na reprech to ovlivní minimálně. Nejdřív se postarej o zatlumení vlastní akustiky místnosti = o "rozbití" případných odrazových ploch na menší (jako že jestli ta místnost je téměř prázdná, je jich tam neúrekom), o úpravu podlahy měkčí krytinou (nejlíp koberec), o nějaký nábytek, obrázky, závěsy atd - nejlépe uděláš, když si přečetš zde na fóru vlákno o akustice místnosti = viewtopic.php?f=1711&t=1123588 a zařídíš se podle něj.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod andrejjj 1. 1. 2012 20:36

diky za link, v prvom rade teda skusim viac zariadit miestnost a uvidim.

v diskusii sa dost pisalo o digitalnych EQ. ja v sucasnosti na prehravanie pouzivam Winamp a pribaleny EQ vobec nepouzivam. Ma zmysel sa pokukat po nejakom specializovanejsom programe s EQ (pripadne akom?) alebo uplne postacuje napr. ten vo Winampe?

Dik
andrejjj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 1. 1. 2012 21:25

Nejdřív zařiď tu cimérku - až bude cimérka, má teprve cenu koukat po dalších možnostech.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod andrejjj 1. 1. 2012 21:37

heh, zariadit cimerku nie je ako lusknut prstami :-), ale asi je to najrozumnejsie predtym nez budem robit cokolvek ine.

diky za rady.
andrejjj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 1. 1. 2012 22:28

Já vím - ale ono nic v dnešní době není možné stylem "hop na krávu ať je tele". Všecko má svůj čas - na tu cimérku prozatím stačí třeba ověsit stěny materiálem jako jsou deky Larisa a podobně - prostě uděláš závěsy před každou holou stěnou - asi tak 10-15cm od stěny. Než pořídíš další zařízení bude to dostatečně tlumit veškeré rezonance ke kterým by mohlo dojít. Sice to bude vypadat jak pěst na woko, ale aspoň budeš mít větší motivaci...
EKKAR
VIP uživatel