POROVNÁNÍ TVM ARS-225-03/8 vs. AQ 712 vs. AQ 311

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Hans1983 11. 1. 2013 00:41

Chlapy a případně Děvčata,
slyšel někdo z Vás jak hrají starší AQ typy 311 a 712 :?:
Myslíte že bych posunul kvalitu zvuku o něco výš oproti stávajícím Acoustic TVM ARS-225-03/8 (70/140W) ? :hm

posluchový prostor malá místnost cca. 6x6m.

předem dík za poznatky a názory
zesilovač JVC AX-1100, CD Technics SL-PG440A, gramofon JVC L-AX3, přenoska Nagaoka MP-110, DVD+VRC Daewoo DF-7100, repro Monitor Audio 14 Gold, phono Audio-technica ATH-T500,Panasonic SA-HT850 homecinema 5.1 systém
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod Hans1983 12. 1. 2013 09:08

Tak přátelé jelikož sem se nic nedozvěděl budu dneska doma "testovat" AQ 311, které sem si včera přivezl. O:-)
První poznatky že mají oproti tvm lépe prokreslené výšky a asi dost se na tom podepíše i repro středních tónů. Ohledně bassů si budu muset trošku zvyknout zavřená ozvučnice u tvm oproti té na aq s bassreflexem je něco jiného. Moje referenční skladba na výšky a dejte tomu i na střední tóny je Pink Floyd - High Hopes při tvm moc nepoznáte zvony při aq je to jiná káva. A to sem to pouštěl jen při koupi z mp3 320kbps z mobilu zapojenáho přes sluchátkový jack do zasilovače. :-) Dneska se těším až to dám konečně z doma CD.

AQ 712 sem víceméně zavrhl kvůli absenci krytek basáků (aspoň ten co je prodává na bazos.cz je má bez krytek) a nemám důvěru k tomu že mají basáky po stranách.
Jinak je ještě včera měl prodejce volné, kdyby to někoho zajímalo chtěl za ně 1500,- a byl z Kladna.
zesilovač JVC AX-1100, CD Technics SL-PG440A, gramofon JVC L-AX3, přenoska Nagaoka MP-110, DVD+VRC Daewoo DF-7100, repro Monitor Audio 14 Gold, phono Audio-technica ATH-T500,Panasonic SA-HT850 homecinema 5.1 systém
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 13. 1. 2013 22:03

Docela bych uvítal když bys byl ochotný se podívat dovnitř a vyfotit jak vypadá výhybka. Ze zkušenosti vím že starší a nižší modely byly ojebus maximus a rád bych věděl jestli se u tohoto alespoň pokusili udělat to lépe nebo jestli zase vylepšovali jen zevnějšek a marketing. Byl bys ochoten ty výhybky kvalitně nafotit?
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hans1983 13. 1. 2013 22:56

No teda že by se mi to chtělo zrovna rozebírat :-)
Tak mi aspoň někdo prozraďte co by to obnášelo? Němám tušení jak bych se na ty vyhybky dostal... i když že by stačilo vysadit jeden z reproduktorů?
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 1. 2013 13:21

Ano, stačí odšroubovat basák, ale za kterým z nich to ti nepovím. Demontáž basáku nenese žádné riziko pokud si nevezmeš do hlavy že při zpětném zašroubování strhneš závit za každou cenu. Též bych uvítal přesné rozměry skeletu a bassreflexu. Snažím se dokumentovat výrobu nejen Tesly, ale i výrobců které používali Tesla a později TVM reproduktory. Bohužel výrobky AQ osazené těmito reproduktory kvalitou zrovna nevynikaly. Alespoň ne ty, které se mi dostaly do rukou. Jestli byla kvalita vyšší u řad které nebyly osazené reproduktory TVM nevím, ty jsem neměl v ruce, ale měl jsem možnost prozkoumat provedení jednoho jejich Subwooferu osazeného reproduktorem Eminence. Bohužel jsem opět nabyl dojmu že si výrobce dělá legraci. Dělám to velmi nerad protože bych českého výrobce rád pochválil a podpořil, ale nejde to. Naděje však umírá jako poslední.

Jen jako ukázka přikládám fotky výhybky z jiných AQ třípásmovek. Omlouvám se za mizernou kvalitu, bylo to foceno fakt narychlo a ve špatných podmínkách, nicméně přesné schema jsem vykreslil.
Přílohy
AQ131.jpg
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 14. 1. 2013 13:35

nic v zlom,nechcem nikoho urazit ale esteticke prevedenie tej cievky je zabite.Ako ked sa Jano s Jozom rozpravaju v krcme o reproduktoroch a pridu vecer nadrbany domov a zacnu robit vyhybku.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 1. 2013 13:45

Tak zrovna cívka mě tady trápí ze všeho nejméně. Ono to z té fotky není dost dobře vidět, ale horší je to hejno malých noname bipolárů napájených jak to zrovna vyšlo a pak je to celém poblité nějakým černým sajrajtem aby se to nerozpadlo. Pokud by to někoho zajímalo mohu přiložit i schema, ze kterého je jasné proč to hrálo tak blbě. Preventivně dodávám že příčinou špatného zvuku nebyly reproduktory, přestože to fakt nebyl zázrak.

Čistě jen pro srovnání poctivosti (např. provedení cívek - jedna ta cívka váží víc než celý výhybka AQ) a festovnosti vyhotovení zgenerálkovaná výhybka Tesla pro model ARS840. Tam se na materiálu nešetřilo a ekvivalentně tomu to též hraje.
Přílohy
ARS840_vyh2b_800.jpg
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 14. 1. 2013 13:47

jasne,je to len estetika.Keby ste chceli poriesit nejaku novsiu tak tu napr.
http://www.bsacoustic.sk/vyhybky-hifi/
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 1. 2013 14:33

Tak ona to není jen estetika, ona ta cívka je celkově poddimenzovaná. Já to myslel spíš tak že když se podívám na tu původní výhybku, vezmu do úvahy její schema, mechanické provedení, kvalitu použitých komponent (kondenzátory) tak tu cívku bych zařadil až na poslední místo toho co by mě trápilo. Kdybych to dělal já nezůstalo by z té výhybka nic. No možná podložka pokud by z ní šel dolů snadno ten černý sajrajt :-D

Na výhybky BS acoustic se vykašlat. Nic proti téhle firmě, jde spíše o to že jimi produkované výhybky spadají do kategorie "univerzální". Univerzální v tomto případě však neznamená že by bylo možno je beztrestně nacpat kamkoliv, ale pouze to že nejsou odladěné na nějakou konkrétní konfiguraci. Jsou počítány čistě vzorečkově a pro ideální reproduktory. Maximálně jsou tam v jejich případě ještě tlumící odpory, které počítají s tím že středový a výškový reproduktor bude mít +- autobus vyšší citlivost. Tím to hasne. To je však zcela zásadní faktor! Ideální reproduktory neexistují stejně jako neexistují ideální ženy, poslanci, policajti atd. Každý jednotlivec a stejně každý typ reproduktoru má svá specifika a chceme-li od něj aby ukázal maximum co umí (myšleno ve smyslu kvality - ne ve smyslu rambajzu) tak vyžaduje individuální přístup. A teď si představte že takový reproduktor není v soustavě jeden ale dva nebo dokonce tři. To je jako kdybyste dostali na starosti partu z toho horšího oddělení blázince a měli je sami převést pěšky přes město. Když to dobře nezorganizujete zblázníte se z toho. To znamená že výhybka je centrálním mozkem reproduktorové soustavy. Na ní stojí a padá výsledek. Můžete mít sebelepší reproduktory, které budou v sebelepší ozvučnici, mohou se k sobě sebelépe hodit, ale když to výhybka nezvládne tak to prostě dobře hrát nebude. Paradoxně to pak přehrají soustavy s mnohem horším osazením (myslím horším - ne nějaký nesmyslný a k sobě se nehodící odpad) ale s dobře navrženou a odladěnou výhybkou. Technicky to můžeme vyjádřit tak že seriozně navržená výhybka počítá a vzájemně slaďuje tyto parametry:

Rozděluje pásma tak, aby
- respektovala optimální pracovní pásma jednotlivých reproduktorů za určitých podmínek (např. v závislosti na strmosti dělení)
- zohledňuje směrovost jednotlivých reproduktorů a tyto směrovosti navzájem správně navazuje

Dále výhybka
- srovnává nerovné charakteristiky jednotlivých reproduktorů (je-li to třeba)
- správně nafázuje reproduktory k sobě v závislosti na průběhu jednotlivých filtrů a hlavně v místě dělení jednotlivých pásem
- srovnává k sobě citlivosti jednotlivých reproduktorů

To vše seriozně navržená výhybka dělá na základě předchozího měření frekvenčních a směrových charakteristik reproduktorů v konkrétní ozvučnici (ano i bedna má vliv a to nejen na basech), zkušeností, úvah a znalostí jednotlivých reproduktorů a celé konstrukce jejím konstruktérem, co se domnívá že je pro tu kterou koncepci nejlepší...

Univerzální výhybka bez jakýchkoliv reálných vstupních údajů rozdělí pásmo tak aby nedošlo k jejich zničení (počítáno s nějakým průměrným reproduktorem - neplatí to univerzálně), maximálně od oka trochu zatlumí středy a/nebo výšky a tím to hasne. Nic z toho co jsem psal výše se nekoná. Tak se navrhovaly bedny v 60. letech minulého století protože to jinak tehdy neuměli, ale s tím rozdílem že oni si to pak eventuálně ještě zpětně doměřili a alespoň trochu se to snažili srovnat s realitou. Dnes však máme 21. století, máme výpočetní techniku a člověk vybavený potřebnými věcmi sám doma pokud ví co dělá dosáhne v domácích podmínkách výsledků které jsou někde úplně jinde.

A teď konečně k jádru věci - pokud někdo není naprostý zoufalec tak nemá cenu se zabývat tzv. univerzálními výhybkami. Tím si totiž zcela jistě nepomůže. Jsou dobré tak na to aby se nezničily reproduktory dřív než dotyčný pochopí že takto to nefunguje. Mnohem lepší investice je zajít za někým, kdo takové možnosti má, domluvit se a dosáhnout tak rozumného výsledku. Pravda není to za pivo, ale za pivo vám také nikdo neudělá z rezavé Škodivky Ferrari. Další možnost je pak si vybrat (nebo si nechat poradit) něco osvědčeného, ať už hotového a nebo nějaký hotový projekt.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 14. 1. 2013 19:43

ano mas pravdu,mudro pises.Ja len tak,ze podla mna su TVM menice do krcmy tam sadne univerzalna vyhybka ako r.t na serbel.
Inak nic proti majitelom TVM,sam som ich mal v casoch radioamaterskych ale hifista by sa im mal vyhybat ako cert krizu.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 1. 2013 20:57

nemyslím že by se jim měl někdo vyhýbat jako čert kříži. TVM reproduktory nejsou žádný highend, to ne, ale daly se z jejich nabídky vybrat i pěkné věci (paradoxně většinou ty opomíjené) a z toho udělat solidní bedny. Když se to umí. Pověst TVM tahají dolu některé provařené typy, které kvalitní nebyly (ale pořád se to někam cpalo nevím proč) a ty byly ještě ke všemu často nesprávně použité a dojíždělo to na neodladěnost konstrukcí. Bohužel se to týká z větší části i jejich vlastní tovární produkce. Typickým příkladem takové velmi špatné kombinace je jejich vlajková loď ARS380 a nebo právě ARS225 z nadpisu tohoto threadu. To je dokonce úplně nejdebilnější kombinace (ta 225) kterou snad lze z jejich sortimentu vymyslet. Byl o to však zájem tak se to vyrábělo. (Proč to tak je to by bylo na delší povídání) Ostatně já jsem stejnou kombinaci vyrobil v pubertě také, zprvu dokonce s univerzální výhybkou, ale protože to hrálo blbě tak jsem zkusil jinou výhybku a stejně to nehrálo. Nakonec jsem to rozebral a postavil třípásmovky - opět s univerzálkou. To byl ještě větší průšvih. Nakoplo mě to ale správným směrem abych začal zkoumat co se to tam vlastně děje a teprve když toto člověk pochopí tak může vymýšlet jak na to.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 14. 1. 2013 21:01

AQ dělaly repro z vyšší řady Donna (výborné ale nezaplatitelné), Vifa/Seas/TVM Labrador (výborná a zaplatitelná), Vifa/TVM Kentaur (velmi dobrá a zaplatitelná), Tesla/TVM Toba. A pak je tu tato ř. - s Tesla/TVM nejstarší číselné řady (několik málo vybraných modelů super ale jinak průměr, výhodou je jen (!?) cena), u této řady většinou výhybky taky mastily na množství...
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hans1983 14. 1. 2013 23:32

Tak jestli je tam ta prasárna z výše uvedené fotky, tak to snad radši ani nebudu otevírat :-D bych si zkazil radost.
Dneska sem byl u kamaráda a ten má sloupy od Xavianu, ale to už je trošku jiná liga.
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 15. 1. 2013 01:33

Já netvrdím že to tam je. Já jen říkám že v těch bednách co mi prošly rukama byly variace na to na fotce a ekvivalentně tomu to (ne)hrálo. Protože toto je jiný model tak mě zajímá jestli se něco změnilo nebo ne. To se bez toho nedozvím.

Dinosaur - které bedny z těch co si jmenoval si měl možnost si v klidu poslechnout? To nemyslím nijak konfrontačně kdyby ti to tak náhodou (nechtěně) vyznělo. Zajímá mě jen tvá poslechová zkušenost s jednotlivými modely. Ty vyšší modely z novějších řad jsem v rukou neměl. Nejvyšší co jsem potkal byl asi Kentaur 653, ale ten jsem neměl možnost poslouchat delší dobu v klidu a neměl jsem je rozebrané. Tím pádem jsou mé dojmy jen povrchní. Jako jo, hraje to, běžného zájemce asi uspokojí ale nijak mě to nenadchlo. Asi hledám něco jiného.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 15. 1. 2013 11:05

Hans - mal som na mysli tieto menice
http://img.skoda-virt.cz/vase_auta_uplo ... -05_61.jpg

staci si pozriet membranu (lakovanu),hrubu gumu a velmi slaby magnet.Preto som ich nazval "krcmove" ale na death metal na silvestra to moze byt dobre ;)
Ja som neskor pouzil menice Tonsil,ktore pouziva aj Dexon vo svojich reprobedniach.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Další stránka