POROVNÁNÍ TVM ARS-225-03/8 vs. AQ 712 vs. AQ 311

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Hans1983 15. 1. 2013 13:01

Icotech:
Ano takové sou v těch tvm :-)
No já sem asi silvestrový posluchač. :D
13012013268.JPG

Toho nepořádku si nejvšímejte mám dvě děti :-D
zesilovač JVC AX-1100, CD Technics SL-PG440A, gramofon JVC L-AX3, přenoska Nagaoka MP-110, DVD+VRC Daewoo DF-7100, repro Monitor Audio 14 Gold, phono Audio-technica ATH-T500,Panasonic SA-HT850 homecinema 5.1 systém
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 15. 1. 2013 13:20

icotech852 - ano přesně tyhle repráky mám na mysli když jsem říkal že se opakovaně používá ze sortimentu TVM to nejhorší. A teď to někteří strkají i do bassreflexové ozvučnice přesto že to na to nemá parametry. Pak se k tomu dá ještě ARP150 a ARV104 a je to zabité úplně. Zajímavé přitom je že předchůdce ARN226, který vyráběla před 40. lety pod označením ARN664 (665, 668) hrály přitom přijatelně pokud jsou v dobrém stavu.

Hans - v těch AQ by mohly být ARN226-07, to je o něco méně zlá verze s přidaným magnetem. Ale i tak to není zázrak. Prostě jen méně zlá.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 15. 1. 2013 14:02

Me osobne AQ reprosoustavy prijdou dostupne za zajimave ceny a ceska fima AQ mi prijde sympaticka. Nehraji si na zadnou High End firmu, jsou vyrobci ekonomickych a strednich rad se zamerenim na domaci kino - nejvestsi objem produkce. Pro toto vyuzit vyznivaji masivni mdf skelety a slusne/prijatelne reprduktory velmi dobre proti konkurenci. U strednich rad muze nekomu povrch prijit na malo kvalitni treba proti highendovemu Xavian, ale nadruhou stranu je s dyhou, maji skosene hrany a celkove je levny. Vyhybk jsou u levnych rad prumerne, u starsich modelu civky navijene ne rybarskych civkach neni na zavadu funkcnosti. Takze vidim spise vice vyhod.

AQ Donna Prima
top tripasmo z nejvyssi rady dosahujici kvalit High End, poslouchano asi 2x 50min na vystave HE zdroj ProJect, zvuk i sound maji excelentní. Jenže v této vysoké cenové sk. je již velká řada excelentních až famozních či monumentálních reprobeden a tady je potřeba vybírat obvzláště obezřetně.

AQ Dino II - vse scan-speak, výborná konstrukce i repro

Labrador 3 - starší model, jednoduchý a hodně slušný sloupek, bi-terminal, drátování uvnitř, XO OK, celkově na velmi dobré úrovni.

A pak je a byla tu celá řada ekonomických a dostupných a taky nejprodávanějších modelů např.:
AQ 811 obri bedna asi 120 cm vysoke s jednim ARN 312 (8608) - velký tesla basak s jeho klasickými problemy, stredak a vyskac jsou vcelku daleko od sebe, basreflex o velkem prumeru (asi 100mm ?) dozadu, v XO byly civky na ferritu, vhodne pro umisteni do velkych prostor a narocene na umisteni jinak v mistnosti huci - na muziku, k filmum excelentni zvrazni pasmo reci a diky objemu zvetsi zvukovou sferu.
AQ Toba 351 - tu jsem mel drive, basreflex dopredu, 2x8" basak, vse tvm papir a kalota, jednodussi na umisteni, vyborne k dk, stredy hraly trochu zdurazneneji
AQ Kentaur 651 - tu mám nyní, lepsi osazeni, zvukove celkove o velky kus lespi, basaky lakovane do spiraly, stredy papir, vyska kalota vifa.

Centry
AQ 61 - s piezzo vyskou tusim ze pozdeji s tvm, mala budka nehraje, ale lepsi nez jen smotne repro z tv
AQ Kentaur 122 - lepsi ale stale mala budka
AQ Labrador 164 / 166 - centr, nejvestsi co vyrabeli, 2x basreflex dopredu, az tady to zacalo nejak zajimave hrat/mluvit, pouzivam dodnes, protoze mam starou crt, tak lezi na nem.

V popise produktu je to vpodstate vždy vystizne uvedeno, na co jsou vhodne. Tomu je pred koupi potreba venovat pozornost. A vyzdycky je k poslechu potreba pouzit vyborny zesilovac (vykon, filtrace, DF, S/N, Distortion aj.)
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 15. 1. 2013 14:45

Tak ty Kentaury co máš doma nafoť (myšleno výhybky).

Proti vzhledu AQ nic nemám, mám něco proti technickému provedení starších modelů. Rybářskou špulku od vlasce jakožto kostru na cívku vem čert (tu jsem nekritizoval tak nevím proč se k tomu stále vracet) pokud bude vinutá dostatečně silným drátem a pokud to schematicky bude dávat smysl. Ale to splněno nebylo. Šlo mi o to že ta výhybka vypadala jako vlaštovčí hnízdo z malých bipolárů a ze schematu je zřejmé že neposkytuje osazeným reproduktorům optimální pracovní podmínky. Pouze a jen kondenzátor a cívka v sérii není dostatečný filtr pro ARP150. Proto čekám na nějaké jiné fotky AQ výhybek založených na TVM které budou vypadat seriozně. Nevím však jestli se dočkám.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hans1983 15. 1. 2013 15:08

Chvilku vydrž já se jim zkusím podívat na zoubek ;-) včera na to nebyl čas.
zesilovač JVC AX-1100, CD Technics SL-PG440A, gramofon JVC L-AX3, přenoska Nagaoka MP-110, DVD+VRC Daewoo DF-7100, repro Monitor Audio 14 Gold, phono Audio-technica ATH-T500,Panasonic SA-HT850 homecinema 5.1 systém
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod icotech852 15. 1. 2013 15:27

u starsich modelu civky navijene ne rybarskych civkach

ja som ako student pouzival plasty z naplasti
http://www.zdravotnicky-material-steriw ... m-x-5m.jpg
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 15. 1. 2013 17:11

jestli myslíš úpravy či kompenzace na středech, no to je otázka, zda ladili výhybky, tedy u kterých modelů
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 15. 1. 2013 23:36

Nemyslel jsem kompenzace. Jen kondík a cívka v sérii to máš 6dB děličku shora i sdola. Bez kompenzací, bez srovnání citlivosti - prostě bez ničeho. To je pro reprák typu ARP150 zatraceně nedostatečné. 6dB dělení lze provozovat se slušným širokáčem nebo s jiným hodně dobrým reprákem, který ten rozsah dalece překračuje a takovýto způsob práce mu nevadí. Je však nutno doplnit srovnání citlivosti a kompenzaci indukčnosti. Když tomu odpovídají i další reproduktory v soustavě pak taková soustava může hrát velmi dobře. Jenže ARP150 je čistokrevný střeďák, práce mimo pásmo mu vadí velice a ještě ke všemu to není kvalitní reprák. Dá se mu sice pomoci odlakováním membrány a výměnou vrchlíku, ale to na tom nic nemění. Pak se z něj stane jen podprůměrný střeďák (ale už použitelný na nenáročné aplikace). Ale zpět k tématu - 6dB u takových repráků ne => výhybka ojebus maximus. Uvidíme co bude v Kentaurech, doufám že něco zajímavějšího.

Jinak já používal na výhybky zase cívky od cínu ;-) Ty totiž nekřehnou jako ty od náplasti.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 17. 1. 2013 18:28

Ta fotka výhybek už asi nebude co?
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 17. 1. 2013 19:01

U mě je to tak, jak píšou v katalogu 12/6/12 dB, XO obsahuje jen L (2 menší feritky a jedna větší vzduchofka, alespoň žádní rybáři) a C, zcela bez Z nebo nějakých výrazných úprav. Ale na repro nešetřili, je tady osazen střeďák (plastový kyblík) s papírovou membránou plněnou uhlíkovými vlákny (hrubší povrch) - zakázková výroba D a 1" kaloťák kokina, kt. má pracovat od 2k. U starších řad AQ bych si nedělal iluze už vůbec ani u výhybek (rybáři) ani u repro.

Přesto... asi by se to dalo zlepšit, ale i v současné tovární podobě 651 (především díky repro) hraje velmi obstojně i při dlouhém poslechu neúnavně. Použití nového středového reproduktoru firmy Harman přináší jemnější, přesnější a detailnější podání středních kmitočtů, je to neuvěřitelně univerzální reprosoustava s vynikajícím zvukem ve své kategorii.
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hans1983 18. 1. 2013 22:14

Ale budou pane kolego trpělivost přináší růže:
střed aq 311.JPG
střed AQ 311

vyškač aq 311.JPG
výšky AQ 311

výškáč aq 311 detail.JPG
výšky AQ 311 detail

-- 18. 1. 2013 23:16 --

akorát výšky mi nešli vyndat a nechtěl sem to nějak "ojebat", zasvědcení asi podle fotek poznají co je to za reproduktor:
vyškač aq 311.JPG
výšky AQ 311

výškáč aq 311 detail.JPG
výšky AQ 311 detail
Přílohy
basák aq 311.JPG
basák AQ 311 (celkem 2 zapojeny do páru)
vyhybka aq 311 01.JPG
vyhybka AQ 311
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod Hans1983 20. 1. 2013 00:25

Ještě mi prosím někdo poraďte jak mám co nejlépe upevnit kabely do svorek, mám taženo průřezem 4mm2
Bohužel se mi to tam zatím povedlodát jen takhle prasácky:
18012013281.JPG
konektory AQ 311
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 1. 2013 09:40

Hmm, takže výhybka zase ojeb. Ale díky za foto.

V zásadě máš dvě možnosti. Pokud s bednami nehýbeš a nepotřebuješ je co chvíli odpojovat tak je nejjednodušší a technicky zcela dostatečné ty svorky prostě odšroubovat. Když to uděláš tak zjistíš že skrze jejich středovou část vede díra, kterou lze kabel prostrčit a pak zase zašroubovat, čímž se licna ve svorce rozplácne a utáhne. Je vhodné věnovat péči tomu aby měď byla pěkně čistá, nezoxidovaná a pěkně stočená. Rovněž je vhodné nechat měď o kousek delší tak, aby právě špička koukala skrze tu díru ve svorkách ven a tuto před zasunutím na konci pocínovat. Jen tu špičku - cín se nesmí rozlít po délce mědi! Měď se pak lépe zasouvá do díry a netřepí se. Pokud je stočená měď přesně na hranici, kdy lze sotva prostrčit původní dírou (některé svorky starší výroby mají díry malé) pak lze pocínovanou špičku též snadno opilovat pro lepší průchodnost.

Pokud svorky díru nemají pak lze použít další dva způsoby. Buď lze použít pájecí očko ve tvaru písmene U a nebo častěji použít banánky. Banánky jsou též vhodné pokud je třeba bedny odpojovat častěji. Samozřejmě banánky musí být kvalitní - ne takové ty šmejdy z tenkého plechu co se dají rozmačknout v ruce. Problém je že v řadě různých obchodů které vedou příslušenství (konektory atd.) k audiotechnice jsou zbytečně drahé typy, které sice pěkně vypadají a možná i kvalitní jsou, ale pokud člověk nekouká po vzhledu, ale stačí mu jen kvalitní funkce, pak může použít i ty z odkazu. Jsou za dobrou cenu a kvalitní, jen podle některých nepříliš vzhledné.

http://www.gme.cz/-/bananek-hirschmann-cerny-p811-011/
http://www.gme.cz/-/bananek-hirschmann- ... -p811-012/
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hans1983 25. 2. 2013 21:25

Ahoj
jelikož se mi nedaří prodat výše uvedené TVM regálovky dostal sem nápad je oživit novými výškovými repro?:
http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... -hifi.html
Výhybky bych zatím ponechal originální stejně tak jako bassový reproduktor.
Repro bych měl na ozvučení venkovní terasy v sezóních měsících ;-]

předem díky za názor
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 26. 2. 2013 09:42

Pokud to chceš někam na terasu a je ti jedno jak to hraje tak nevidím důvod k výměně výškáčů.

Výměna výškáčů bez převorání výhybky na základě měření a simulace situaci nijak nezlepší, ba dokonce jí může i zhoršit.

Pokud výměna výškáče tak určitě ne ten IRT z Dexonu. Do ARS225 to chce nějakou nízkodělitelnou potvoru. V zahraničí se dá celkem vybírat, tady však jedině z HiFi výškáčů akorát tak Monacor DT-300 umístěný do upraveného zvukovodu WG-300. To by fungovalo zcela jistě lépe než v originálním stavu (s novou výhybkou), ale i tak to žádný zázrak nebude.
ThalesX
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka