kofola01 píše:tohle je uplnej nesmysl
rád bych slyšel hudební nástroj, který hraje pod 40 Hz
Už si někdy slyšel o tom že ne vždy je hudba tvořena jen klasickými akustickými hudebními nástroji? Ale budiž - jsou i přirozené akustické hudební nástroje které umí zahrát i nižší frekvence. Třeba některé typy bubnů nebo varhany.
kofola01 píše:za druhé je uplně jedno jaký je na 40 Hz útlum na bedně, když tam má třeba 30 dB útlum lidské ucho, tak bys tam musel mít stejně hrbol jako kráva.
Právě proto to není jedno - odporuješ si.
kofola01 píše: jestli máš doma subwoofer, tak si nastav děličku na 40 Hz, pust si dvořáka a uslyšíš, že tam nic neuslyšíš

Dvořáka si poslechnu leda tak jednou za několik let. Subwoofer nemám ale pracuje se na tom (měním koncepci dvou velkých beden s 15" na dvě o cosi menší třípásmovky se sedmipalci + sub vestavěný do zdi se čtyřmi 15". Dokončení ).
kofola01 píše:navíc mám vyzkoušeno, že když někomu pustíš bednu, kde má basák maximální rezonanci někde okolo 100 Hz
Čemu říkáš maximální rezonance? Rezonance bassreflexu? Ten asi nebude na 100Hz pokud to nejsou nějaké mikrobudky. Tak že by rezonance mizerného skeletu? To asi taky ne. Co třeba nějaký hrb? Bedna nemá co mít hrby. Tak jaká další rezonance tam může být? Pokud si však myslel mezní frekvenci f3, od které pak citlivost klesá tak by ses měl lépe vyjadřovat.
kofola01 píše:každý basový/středobasový menič má hrbol, nějaký větší, nějaký menší
princip je v tom, že když je ten hrbol na 50-60 Hz, tak ho uchem vzhledem k velkému útlumu oproti 100 Hz prostě nevnímáš.
Pleteš si SPL a impedanci. Hrb tvoří v nevhodné ozvučnici akorát tak repráky s větším Qts a nebo špatně naladěný BR.
kofola01 píše:... a 40 HZ hraje třeba s útlumem 4-5 dB a proti tomu postavíš bednu, která má maximální rezonanci na 50 Hz a na 100 Hz má útlum 4-5 dB a někomu to pustíš, tak ti řekne, že ta bedna co má maximální výkmit na 50 Hz nemá vůbec žádné basy
Samozřejmě! Proboha kdo při smyslech by dělal tak debilní bednu?!?
kofola01 píše:protože i tech 50 Hz člověk sotva vnímá.
Nenech se vysmát. Tak mi vysvětli proč na spoustě fór kolem audiotechniky najdeš tolik příspěvků jak lidi obtěžuje brum 50HZ např. z důvodu nevhodného propojení komponent. Možná bys jim měl vysvětlit že je to neobtěžuje protože to takřka nevnímají. Holt jsem technik a ne jen konzument takže mě tak snadno neukecáš
Pokud se odkazuješ na Fletcher-Munsonovy křivky tak to přece řeší fyziologická regulace hlasitosti
hexxisek píše:hi-end subwoofer nenahradí žadná bedna...
To máš sice pravdu, ale kolik lidí má doma highend subwoofer? Moc asi ne co? Já mohu alespoň prohlásit že moje bedny mají lepší projev na basech než většina levných subwooferů. Nemají problém zahrát 30Hz, pokles nastává teprve na 27Hz. Ono holt 15" s lehkou membránou, slušným pohonem a vlastní rezonancí 18Hz udělají svoje.