Kde že jsem tu preferoval nějaké Lamborghini? Ne - psal jsem o velkém a prostorném autě s velkou užitnou hodnotou. Lambo není zrovna dobrý příklad, ale ty to pochopíš vždycky nějak divně pokrouceně.
Potřebuješ na 5.1 3x více beden než na stereo než stereo? Potřebuješ.
Potřebuješ na 5.1 zesilovač který má 3x víc kanálů než stereo? Potřebuješ.
Tak co tu sakra meleš o celku? Ty tři bedny a tři kanály zesilovačů jsou zadarmo? Výrobce ti je daruje pro té oči? Když chceš víc kanálů za stejnou cenu tak se to musí dost drasticky ojebat. Jinak to nejde. Až půjdeš někdy do restaurace (i když tebe by tam asi nepustili jak tak koukám) tak řekni obsluze že chceš za stejnou cenu 3x tolik jídla. Co ti na to poví.
------------------------------
V králíkárně naštěstí nebydlím, moje poslechovka má 5x8m, rovnoběžná část stěn je z větší části obložena skříňkami s knihami, částečně šikmé stropy (symetricky - podkroví - krásně to omezuje stojaté vlnění), uši zhuntované nemám i když je pravda že do 23KHz už neslyším jako dříve. Ale zase je fakt že moje třípásmovky s 15" reproduktory hrají lépe než ty vaše chrchle i se subama (a máte sub s 8" nebo s 10"? :o))). Až to převorám bude to zase lepší. A nestálo mě to statisíce, jen umím promyšleně nakupovat v bazaru a nejsem levej takže si umím věci potunit, vyrobit nebo opravit.
Chcete konfrontaci? Fajn. Má celková finanční investice byla reálně menší než vaše. Nemám to přesně spočítané ale nebude to mnoho a pod váš limit bych se jistě vešel :o) Abyste mi věřili že nekecám tak to rozeberu:
Bedny jsem pořídil z jednoho rušeného nahrávacího studia za 900Kč, do jejich generálky jsem vložil cca 600Kč, zesilovač vlastní výroby 2x160W sinus (žádné PMPO a podobné kraviny) cca 2500Kč. Není zvukově dokonalý, ale zatím v komparativních testech přehrál všechny nové zesilovače a AVR do cca 18000Kč které jsme s ním porovnávali (což byl pro mnohé majitele docela zajímavý zážitek protože tomu nevěřili stejně jako vy že by to bylo možné a pak měli nad čím dumat když sami museli přiznat jak to je). Zvukovou kartu Audiotrak která se v té době prodávala přes 6000Kč jsem koupil v origo krabici a se záručákem za 1800Kč a tak bych mohl pokračovat dál a dál.
V současné době jsem domluven s truhlářem že mi vyrobí komplet skelety pro mé nové sloupovky dle mé výrobní dokumentace. Z MDF včetně dýhy a laku výměnou za můj původní zesilovač. Přecházím na menší třípásmové sloupovky (takřka poloviční v porovnání se současnými 120 litrovými kysnami) a o to větší sub. Co leze ze subu viz graf v příloze, zatím ve stádiu pokusného bastlu. Myslím si že se vůbec není za co stydět když se podíváte na rozsah a citlivost. Opět podotýkám že to jsou reálné parametry, žádné bláboly co vymysleli markeťáci za cílem zblbnutí a nalákání zákazníka. K pohonu subu jsem tento týden pořídil originál DPA880 za 1200Kč včetně dopravy až pod rypák. Přece se s tou 32Kg potvorou nebudu tahat sám že? Reálně dává přes 2x450W sinus po libovolně dlouhou dobu a to při špičkové kvalitě. S těmi vašimi AVR a jakožesuby si vytře zadek. Domorobo kopii (s drobnými nedostatky) si můžete pořídit zde, ovšem za trochu jinou cenu. Ale i tak je ta cena velmi dobrá oproti tomu jaké plečky za tu sumu koupíte v krámě:
http://aukro.cz/koncovy-audio-zesilovac ... 26649.html
Velice luxusní modul řídícího přdzesilovače pro ten sub jsem včetně zákaznických úprav na míru pořídil za pouhých 1000Kč včetně dopravy.
Basáky do subu se už nevyrábí takže těžko stanovit jejich cenu, ale nějaké současné ekvivalenty s podobnými parametry (vyjma zatížitelnosti) by stály odhadem 6-8000Kč/kus. Mě stály 1500Kč oba ještě spolu s dalšími věcmi, jejichž prodej mi zpětně vykryl náklady na ty basáky. Ve výsledku mě tedy nestály nic vyjma času s tím stráveného. Bylo jich více, vybral jsem dle měření kusy s nejlepšími parametry. Jejich rezonanční frekvence je 13Hz. Ostatní parametry sem dávat nebudud neb byste jim jako laici netrozuměli.
Značkové basáky Seas do těch třípásmovek jsem sehnal za polovinu běžné ceny u českého distributora přesto, že byly vybírané na mimořádně nízké tolerance z asi dvaceti kusů. Normální prodejní cena je 2810Kč/kus, já sehnal za 2700Kč za oba kusy takřka nové, sotva rozehrané.
Střeďáky stojí u oficiálního českého distributora 1125Kč/kus. 4 fungl nově zakoupené nevybalené kusy jsem vyměnil s jedním člověkem za to že mu navinu speciální cívky do jeho projektu. Materiál mám doma (opět získaný velmi výhodně) takže jde jen o trocha času a práce. Zbylé dva kusy mám na jiný projekt, kde mám opět výrobu skeletů domluvenou výměnou za jeden subový reproduktor, basáky jsou skladem takže zbývá jen koupit výškáče za 20€ a další bedny budou na světě.
Výškáče stojí u oficiálního českého distributora 1077Kč/kus. Já je koupil nové nepoužité za 350Kč/kus
Cívky do výhybky vlastní výroba, kondenzátory jsem koupil asi před měsícem na aukru za asi 500Kč (ale bylo jich víc než potřebuju, velmi výhodný set, zbylo ještě na jiné projekty :o))
Až budou nové bedny tak stávající nebudu mít prodat za 16000Kč, což mi jednak opět vykryje náklady, jednak mi opět zbyde třeba na dokonření DPA380 včetně posledních úprav, které ten zesilovač posouvají o pěkný kus dál oproti původně prodávanému originálu (děkuji autorovi tohoto legendárního zesilovače za dobré rady).
.
.
.
.
A tak bych mohl pokračovat dál a dál.
Takové bedny by vás jako hotový celek typu "rozbal a hraj" vyšly odhadem na 60-80KKč, o subwooferu a veškeré té elektronice kolem nemluvě. Já je nemám, ale nejsem líný a vím co dělám. Každopádně dejme tomu že za necelých 12000Kč jsem pořídil celkem dva páry beden a ještě část materiálu na třetí, zesilovač 2x450W na sub včetně luxusního řídícího předzesilovače a samotného luxusního subwooferu o kterém si tu většina osazenstva může nechat leda tak zdát. Ano, nepočítám do toho svou práci, ale o to nejde. Šlo přeci o to kolik peněz za to musím dát ne?
Když tomu někdo nerozumí a ještě navíc je línej (hledat výhodné nabídky) tak za to holt musí platit a nebo se spokojit se srágorama na které má (a pak tady blbě kecat jak je to super přestože kdyby mohl tak by to okamžitě hodil z okna a pořídil něco lepšího). Vím že to není cesta pro každého, ale tvrdit že to nejde a posmívat se mi že na kvalitu jakou požaduji potřebuju statisíce na to co chci statisíce je dost mimo.
Nechtěl jsem to brát konfrontačně, ale donutili jste mě. To vy jste ti kdo do toho cpe více peněz než já a máte za tu akorát kopu bezcenného šrotu co nejen že hraje blbě, ale navíc vám (na rozdíl od mých komponent) hned po záruce zdechne, takže ty prachy za dva-tři roky vyhodíte znova. Mě nic neodejde protože kvalita, bude hrál lepší než to co si pořídíte vy a až to prodám (budu-li mít tu potřebu) tak to prodám vždy se ziskem :o) A pak prý kdo je tady za debila, jen plaťe za odpad, plaťte! Cha-cháá...