Výběr repro - Heco Mythos 700

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 7. 5. 2013 03:22

No tak kupovat k bednám za 7700,- jakýkoli drahý zasilovač, asi vážně cenu nemá. Ale úlohu zesilovače bych rozhodně nepodcenoval. Nejde jen o waty, protože stejně jako není bas jako bas, není wat, jako wat. Když jsem slyšel poměrně dostupné sloupky mé oblíbené značky Monitor Audio a to konkrétně RX 6 (30000,-) se zesilovačem CA 650a (75w), neznělo to špatně. Ovšem, to, jak dokázaly zahrát s Audiou Flight Three (75w) a nebo CA 851a (120w) bylo neskutečný !!! A největší rozdíl byl právě v podání basů. Na druhou stranu, ten CA 650a si s bednama Kef R 500 (cca 50000,-) ani neškrtnul, to byla taková nemastná, neslaná nuda ... K bednám za 40000,- bych si v životě zesik za 10000,- nepořídil. Samozřejmě, že nějak to bude hrát, ale ... :'( . Pochopitelně, že jde také o to, jak si zesik a bedna celkově sedne. Ale mám ověřeno, že zesilovač rozhodně neurčuje pouze charakter zvuku. Nejdůležitější je pochopitelně bedna, ale vhodným výběrem zesilovače je možno i dostupnější kousek dovést téměř až k "dokonalosti". Naopak slabý a levný zesilovač s dobrou a drahou bednou téměř nehne. Ovšem to si chce všechno na vlastní uši poslechnout, porovnat ... Rozhodně netvrdím, že je třeba dát za zesilovač víc jak za bedny, ale ty bedny je třeba něčím "rozhejbat" a to slabé, levné zesilovače nesvedou, alespon u sloupů ne, ale o ty tady v té diskusi jde, ne ? Každý máme jiné uši a jiné hudební "zvukové" priority a to je možná dobře, protože by to jinak byla pěkná nuda ... :lol:
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 5. 2013 03:37

Joudo ty si vážně natvrdlej. Vždycky se na něčem zasekneš, nepřečteš si ani pořádně co jsem psal, natož abys pochopil myšlenku. Kolikrát ti tu mám ještě zopakovat že nijak nezpochybňuji dominantní vliv reprobeden na kvalitu výsledné reprodukce? Jen tvrdím že zesilovač zcela zanedbat nejde. Asi tak jako psal Hoffi. Spousta lidí pak bedny hodnotí poslechově neadekvátně protože si je nikdy neposlechli na ničem, co může být vážně míněno jako pořádný zesilovač. Tím pádem pak neví kde jsou limity beden a kde zbytku řetězce. Někdy pak nastávají docela zajímavá překvapení.

Jo a ještě jedna taková perlička na konec abys neřekl že jsem se nesnažil. Tím dražším Denonem co udáváš jako příklad kvalitního zesilovače myslíš tu legraci, co má jako koncový zesilovač tuhle ubohost asi tak na úrovni staré Tesly AZS222, jen s drobet větším výkonem? :mrgreen: Neblázni, vždyť to přehraje slušnější stereokoncák z bazaru za 4000Kč jak nic (např. tento týden byl na Aukru velmi pěkný Dual CV-1462), jen to nemá ty videoblbinky
Přílohy
Denon_konec.png
Schema koncového stupně AVR Denon
Naposledy upravil ThalesX dne 7. 5. 2013 04:44, celkově upraveno 2
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod joudá 7. 5. 2013 04:40

Hoffi 75 píše:No tak kupovat k bednám za 7700,- jakýkoli drahý zasilovač, asi vážně cenu nemá. Ale úlohu zesilovače bych rozhodně nepodcenoval. Nejde jen o waty, protože stejně jako není bas jako bas, není wat, jako wat. Když jsem slyšel poměrně dostupné sloupky mé oblíbené značky Monitor Audio a to konkrétně RX 6 (30000,-) se zesilovačem CA 650a (75w), neznělo to špatně. Ovšem, to, jak dokázaly zahrát s Audiou Flight Three (75w) a nebo CA 851a (120w) bylo neskutečný !!! A největší rozdíl byl právě v podání basů. Na druhou stranu, ten CA 650a si s bednama Kef R 500 (cca 50000,-) ani neškrtnul, to byla taková nemastná, neslaná nuda ... K bednám za 40000,- bych si v životě zesik za 10000,- nepořídil.

nojo, ale tak sis k tomu měl zapojit nějakej lacinej HK nebo NAD, ty by ti nakopaly *****, to že se charakter zvuku levného a drahého CA mění natolik, že to hraje blbě, to je spíš vyjímak potvrzující pravidlo,

když vemeš nějakej základní NAD třeba C355 a C375, tak mezi nimi takový rozdíl teda neni.

upřímně, já sem měl taky u CA 650 problém s tim, že velké bedny na něm byly takové nemastné neslané, ale stačilo k tomu píchnout C355 a hrálo to jak z praku a výkonově jsou to podobné stroje, to je prostě o charakteru zvuku nikoli o síle.

ty levnější CA tak prostě hrají, to je jejich charakter zvuku. samé středy žádné basy.

stejně tak sem slyšel ECI-2 to má asi 2x 50 W a jakým způsobem to válcovalo ty obrovské sloupy, to by člověk nevěřil.

ten denon sem dal jako příklad výkonějšího AVR oproti jeho, abych neměnil značku.
joudá
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 5. 2013 06:39

Výkonnější ten druhý Denon možná je (i když to co udává výrobce beztak nemá sebemenší šanci splnit), ale vzhledem k tomu jaká je/byla jeho prodejní cena tak mi to přijde jako ojeb na zákazníka. Za ty prachy bych prostě čekal jinší kvalitu. Chápal bych to u stroje za dejme tomu dvacku. Tam se prostě musí šetřit když se tam má vejít 5/6 kanálů a ještě na tom má být spousta vejvaru pro všechny, takže bych to asi odkejval. Jenže tohle je stroj za bezmála 50 litrů a za ty prachy je to prostě leštěnka a výsměch, v podstatě nejzákladnější zapojení zesilovače co se poprvé objevilo už koncem 60. let minulého století a v nesčetně modifikacích stavěná amatéry se staví dodnes, často i jako takřka začátečnická práce. Tudy cesta k opravdu kvalitnímu zvuku nevede. Snad jediné co tomu nemohu upřít je o cosi kvalitnější použitý materiál a lepší zpracování oproti levnějším tipům.

Nechtěl jsem to původně pitvat, jen říci že použít takový stroj jako referenční (bez ohledu na jeho cenu) při porovnávání kvalit beden není směrodatné. V tom případě se nedivím že to pak některým lidem přio testech všechno hraje takřka stejně protože hlavní posun v reprodukci zvuku pak spočívá zejména ve výstupním výkonu, ale méně už na ostatních vlastnostech zesilovače.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod joudá 7. 5. 2013 11:52

to nemělo bejt nic referenčního, prostě jenom vyšší model stejné řady
joudá
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 7. 5. 2013 12:08

Tak levnější HK jsem slyšel pouze (970 a 980) protože tato značka není můj favorit. HK 970 už si moc nepamatuji, ale s tou 980 bych žít nemohl. Žádnej detail, a basy, těch bylo hodně, ale rozhodně neměly razanci, tvrdost, přesnost a takovou tu kopavost, která se mi líbí. To už raději ten CA 650a. Já mám prostě zkušenost, že pokud k bednám např. za 40000,- připojím "neadekvátně" lepší zesilovač, z těch beden prostě vyždímám max a je to o něčem jiném než s levným zesikem. Jsem přesvědčenej, že bedny za 40000,- + zesik za 40000,- zahraje lépe jak bedna za 60000,- + zesik za 20000,-. Je pravda, že Nad 355 je (byl) hodně povedenej, ale to je spíš vyjimka a moc takových není (snad nějakej Xindak). Pochopitelně, že záleží i na tom, jak si zvukově bedna a zesik sedne. K lepším bednám Tannoy DC8T zase nejlépe sedl už nějaký výkonnější koncový zesilovač, nebo monobloky (200w a více) a to už mnohdy s předzesem překračuje cenu samotných beden. Každému bych doporučil, je-li to možné, vyzkoušet své bednění s něčím lepším. Za zkoušku člověk nic nedá a každý majitel hi-fi studia to umožní. Věřím, že po takové návštěvě drtivá většina hi-fi nadšenců začne šetřit na nové zesílení :lol:
Naposledy upravil Hoffi 75 dne 7. 5. 2013 12:19, celkově upraveno 1
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 7. 5. 2013 12:13

Teda vy jste se do sebe zase pustili chlapi, nemyslím to zle :potichu . Jinak co se týká mého případu, ano myslím si, že ten Denon (už je na poště :love: ) Focaly rozezní slušně a lépe jako úplný AVR low-end. Výkon má dostatečný a troufám si říct, že, dřív než repro, mě bude limitovat akustika místnosti, na čemž samozřejmě lze také zapracovat a zlepšit výsledný poslech o nemalé % (vypadá to, že se s kamarádem svezu na domluvenou schůzku s p. Sýkorou :tleskani ). Jinak jsem ten Denon chtěl i kvůli výbavě jako např. BI-AMP a to mají stejně AVR až kolem 10ky, řekl jsem si, že za stejné peníze koupím AVR sice starší, ale z ´vyšší kategorie´, který mi poslouží na pěkných pár let. Pokud se objeví nová technologie, která by měla jeho výbavu pokořit, tak bude stejně trvat nějaký pátek, než bude masově využitelná (viz. Blue-ray) .
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 7. 5. 2013 12:30

Kdyby sis radši koupil koberec ...

:D
NevimAVM
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 7. 5. 2013 12:42

Tak ty "bombastické" výkony u AVRek beru s lehkým úsměvem :lol: . Jedno trafo a aby se neřeklo, tak nějakej ten kondík na filtraci a to vše na 7 - 9 kanálů, atd ... Ale Denon asi nebude nejhorší a asi lepší než Harman Kardon, ty ve stereu většinou moc nebodují. O multikanál se nezajímám, tak soudím pouze podle různých srovnávacích testů, ale možná se pletu :hm. Existují určitě hodně povedené AVR (Arcam), ale tam je ta cena zase o něčem jiném ... Myslím, že pokud jsi upřednostnil AVR před stereo zesikem, je ten Denon celkem rozumnou variantou a oproti tomu vyššímu 3808 sis asi zvukově moc nepohoršil.

-- 7. 5. 2013 12:46 --

Jo koberec, tak bez toho ani ránu, ještě nejakej těžší závěs ... Akustika je potvůrka :lol:
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod joudá 7. 5. 2013 14:56

já mám plovoučku :-D
joudá
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 7. 5. 2013 15:02

AVNevim - a ještě nějaká plastítka místo dřevěných repro :D . Jinak ty výkony na kanál u AVR jsou z říše snů, to si nedělám iluze a hlavně, nemyslím si, že bych dokázal tolik vydráždit repro, jak jsem psal výše, daleko dřív narazím na jiný limit (akustika,sousedi ap. 8-P )
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod joudá 7. 5. 2013 18:21

ty výkony na kanál jsou v pořádku, problém je ten, že často se u AVR udává výkon měřený opravdu na kanál, čili co je schopný dodat samostatně na jeden kanál při tom, že ostatní kanály jsou prázdné, někteří kvalitnější výrobci pak udávají výkon v režimu stereo (dvoukanálovém)

při současném vytížení všech kanálů by to pak nemělo být méně, než 60-70 % výkonu na kánál/stereo

ty focaly jsou dobrý bedničky ;-) myslim, že za ten peníz si zvolil dobře.
joudá
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 5. 2013 21:03

Johny - co budete řešit se Sýkorou? To mě docela zajímá.

To je velmi bídné - plovoucí podlaha a hudba to nejde dohromady.

K těm AVR vs. stereo - je ještě jedna možnost. Dělají se i kvalitní AVR bez výkonové části. K těm si pak člověk připojí takové zesilovače jaké sám uzná za vhodné. Tipuju že vzhledem k cílovému segmentu by u vyšších řad nemusela být ta kvalita teoreticky tak zlá. Pokud bych čistě teoreticky uvažoval o vícekanálovém zvuku určitě bych se vydal touto cestou (mluvím o sobě - ne že bych to někomu doporučoval neb to bude celkem drahá sranda). Jen bych to rád někdy dostal do pazour abych si mohl udělat úsudek o kvalitě.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 7. 5. 2013 21:32

Tak Denon darazil v pořádku (příjemné překvapení v případě České pošty :-) ), je to pěkný drobek s hromadou nastavení, tak ještě bojuju s nastavením a největší sranda je, že Focaly ještě nedorazily, čili zatím na tomto AVR provozuju satelity od Creative Inspire 7700 se subem Jamo 1810 (jednou nohou prodaný :kuk: ). Kamarád řeší akustiku svého domácího kina (sestavička téměř za 100 000,-) v panelovém domě a rozhodl se oslovit pana Sýkoru, který si vyžádal nákres obýváku, aby posoudil prvotní nedostatky. Jinak hned zpočíáku mu vyvrátil účinky´klasických úprav´typu nějaký obraz, pasti do rohů atd.. Údajně pro výrazně slyšitelné akustické změny k lepšímu je nutné pořešit především strop (podhled alespoň 15cm) a zaplnit veškeré stěny (zatahovací hustě nařasený závěs ap.).V případě obrazů je funkčnost zaručena také v řádu tloušťky 10cm a víc a samozřejmě je důležitá vhodná výplň. Lokálně umístěné akustické pasti také nejsou to pravé ořechové a je nutné řešit celé stěny. Jen jsem napsal co mi tak utkvělo v paměti, čili zde nechci rozpoutat nějakou horlivou debatu a neříkám, že jsem citoval slovo od slova p. Sýkoru! Za 14 dní snad budu ´moudřejší´, i když to beru s rezervou, protože to nevidím reálně dělat takové úpravy jako strop v paneláku, zvláště když jsem se sotva zabydlel :-l
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 5. 2013 22:31

Jo ty obrazy v běžném provedení a pasti v koutech jsou blbost, s tím souhlasím. Nebylo by možné se přidat? :o)
ThalesX
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka