Retro design beden - uměli byste s ním žít?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 6. 2013 11:57

Tak mi byl nějakým záhadným způsobem svěřen úkol udělat "něco" s jedněmi starými reproduktorovými soustavami (oběťmi nějakého votunera) aby to hrálo, ale přitom je mechanicky nijak podstatně neměnit (tj žádná nová čelní stěna atd.) - zaměřit se jen na zvuk a nezbytně nutné záležitosti - nic víc. Když jsem se podíval na výslednou fotografii (bez rámečku s krycí tkaninou - tu ještě nemám) napadla mě otázka:

Ty bedny jsou tak jiné od čehokoliv co je v současnosti běžným zvykem - dokázali byste si představit že byste měli bedny takovéhoto vzhledu doma? Respektive kolik procent lidí by je asi tak dokázalo akceptovat.

Otázka není myšlena nějak negativně ani nechce nic podsouvat či vybízet k plivání - je zcela neutrální. Očekávám upřímnou odpověď (ať už pozitivní nebo negativní) podle svého úsudku, tedy ne že všichni budou křičet "fůůůůůjjj" jenom proto, aby se neshodili před ostatními jako puberťáci. Snad si rozumíme. Není nutné odpovídat jen ano nebo ne, můžete svou odpověď klidně rozvést.

Foto PO
Obrázek

Foto PŘED
Obrázek

Jen jako doplňující info uvedu že nezůstalo samozřejmě jen u mechaniky, ale bedny dostali i novou měřenou výhybku, což zvukově katapultovalo někam úplně jinam oproti původnímu stavu. Pro zajímavost předkládám měření originálu bedny a následné upravené verze.

Originál
Obrázek

Nová verze
Obrázek
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 6. 6. 2013 12:11

urcite ano,je to len otazka designu a pokial su skvele menice nieje o com.
Nieco podobne vyrabaju stale aj iny vyrobcovia
Obrázek
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hexxisek 6. 6. 2013 12:57

S dobrou krycí mřížkou a malou povrchovou úpravou nevidím problém. Nějaký hezký stojan nebo kamen pod ně a byl by to skvost. Obnažené teda moc sexy nejsou, to už by asi u ženy neprošlo :D (u mě jo)...kdyby ale hraly perfektně tak není co řešit.
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 6. 6. 2013 13:50

No právě, řekl bych, že chlap tyhle věci až tolik neřeší. Ten řeší technickou stránku věci, zvuk. Ale ženský, to je problém.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 6. 2013 13:53

Jak by si to povrchově upravil?

Kdyby se na to udělala nová čelní stěna bylo by to o něčem jiném. I zvukově jelikož difrakce, které způsobuje, jsou celkem komplikace. To však nešlo jelikož zachování původní čelní stěny bylo v zadání. I povrchovka čelní stěny by mohla být lepší, leč dělat takto členitou čelní stěnu jen se základním vybavením je pěkný vo... Navíc mě naštvalo jak se mi to dole oprýsklo při převozu na měření. Čirý lak na zbytku bedny se mi však povedl perfektně, to se musím pochválit i když z fotky to vidět není. To že na rohu je problém není mou vinou, ta bedna byla natolik zničená že škoda mluvit.

Bedna před měřením (proto tam trčí ještě dráty před osazením terminálu)
Obrázek
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hexxisek 6. 6. 2013 13:58

ThalesX: zvolil bych trochu jinou barvu té bedny..toto mi přijde strašně jako "polský styl" ..připomíná mi to skřínku do které prababička strkala polštař a duchnu...a samozřejmě bych si stal za tim aby to nebylo oprýskané, omlacené atd...pokud by tedy byla bedna perfektně zrestaurovaná nebo lépe uplně nová a vepředu byla krycí mřížka, tak si myslím že by to zkousla i žena
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 6. 6. 2013 14:31

Já bych zvolil tmavej lak. Ten by možná i líp zakryl ta poškození z boku. Navíc by líp ladil s černym předkem.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 6. 2013 14:34

S barvou jsem nic nedělal. Je to původní dýha natřená čirým lakem bez mořidla, jen na této fotce je to zkreslené tím sluncem (a špatným foťákem). Reálný odstín je vidět na té úplně první fotce nahoře.

To že se tobě tento odstín nelíbí je v pořádku, nejsme všichni stejní. Nicméně já mám dýhu (ušlechtilý materiál) rád a naopak nemám rád různé fólie, klavírní laky, plastové nesmysly atd. Z toho důvodu to tedy nepovažuji za negativní záležitost. Proč tomu říkáš polský styl netuším - dříve se masiv nebo později alespoň dýha používaly všude, dnes je to záležitost pro ty movitější a tak většina lidí žije v plastu. Zbytek designu (proporce, provedení čelní stěny určené ke skrytí za tkaninou) je otázkou doby vzniku (70. leta) kdy se to dělalo prostě takto.

Jen pro zajímavost přidávám slepé schema výhybky :o) Za část té složitosti může právě ozvučnice.
Obrázek
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod akburt 6. 6. 2013 15:35

Z puvodniho minima jsi vytahl maximum. Za mne jednoznacne jednicka a doma by me neurazila.
P.S.a jsem bez baby, takze do toho nekeca, maximalne na navsteve,ale to preziju :-)
Vlada
akburt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krmelec 6. 6. 2013 15:43

Já bych se doma na to nedokázal asi dívat :-)
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 6. 6. 2013 15:48

PŘED a PO bude mít společné snad jen rozměry ozvučnice :tleskani , pěkná práce jak po vzhledové tak hlavně zvukové stránce dle původní charky, která vypadá jako podpis 90ti letého dědečka co dělal celý život se zbíječkou a po obměně, to je úplně iné kafé od těch 1000Hz :D. Jinak nějakou síťku by to chtělo, moc na koukání to není ani do chlapského bytu, i když jde o ZVUK :potichu . Leda, že by se majitel rád kochal pulzujícími reproduktory :-P
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 6. 2013 18:08

Až na tom bude rámeček s krycí tkaninou také to bude vypadat jinak, ale ten tu jednak ještě nemám, jednak by jaksi nebylo co ukazovat.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod zino333 6. 6. 2013 19:25

Ja sa teda priznám, že mne sa to nepáči a asi aj napriek možno dobrému zvuku by som kvôli vzhľadu menil. Ja neviem, ale nemám rád repro, ktoré je takto široké a úzke. Mne sa páčia úzke, hlboké a vysoké bedne. U hentoho bol asi aj vzhľad bol navrhovaný asi skôr účelovo ako na krásu. Ja to mám predsa aj ako kúsok nábytku a keď sa mám na to každý deň pozerať, chcem aby ma to uchvátilo aj po tejto stránke.

Ja som ale tak všeobecne dosť formovateľný, čo sa vzhľadu týka. Páčia sa mi aj klasické vzhľady repro (napr. nádherné Xavian Gran Colona), ale aj repro s moderným vzhľadom (napr. Kef R 700 vo walnut prevedení vyzerajú úžasne). Takže vyložene nepreferujem ani retro ani modernu, ale jednoducho ma vzhľad musí zaujať. Preferujem však jednoduché a nekomplikované tvary a pekne rovné plochy. Nemám rád rôzne zaobleniny a kadejaké "kudrlinky" na efekt...

No ale mimochodom, ako to hrá? Podľa grafu nejdú veľmi dole, aj keď teda basový menič vyzerá že má aspoň 7-8"?
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 6. 6. 2013 19:59

S tím souhlasím, taky se mi líbí pořádný kus dřeva a je fakt, že tahle kombinace široké repro s tenkou stěnou je jak pěst na oko. Nevlastním tyto bedny čili proti gustu, jejich proměna z vraku na repro se povedla a s tím do toho majitel šel. Ještě doladit vzhled a hotovo, nezbývá než popřát ať slouží a jejich ´kvalitu´ ať slyší i sousedi :D
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 6. 6. 2013 20:28

Kto si hraje nezlobi.....
Ale, toto by som si urcite doma nevedel predstavit....
armaman
Poslední varování

Další stránka