Jasná hranice neexistuje, ale pro mě je spotřebka to, co nehraje správně a co je nějakým způsobem ojebáno. Uznávám určité kompromisy v návrhu, ale rozumné. To se může týkat i poměrně slušných výrobků, přeci jen nic není dokonalé, ale jakmile je to tovární sériová výroba a jsou tam zcela zjevné a zásadní nedostatky neplynoucí ze snahy o rozumný kompromis, ale okem technika o ojeb, tak to prostě je spotřebka. Většinou je to doprovázeno i patřičnou cenou i když se najdou výjimky jedním i druhým směrem. Nesnažím se stanovovat hranice, pouze se snažím o určitý náhled, v tomto případě v kategorii reprobeden. Jestliže vidím bedny vyrobené z tenkého materiálu, leckdy kýčovitého vzhledu, osazené někdy nepříliš vhodnými reproduktory (ve smyslu vzájemné kombinace i použití v konkrétním typu a provedení ozvučnice), doplněné výhybkou skládající se z jednoho kondenzátoru, případně ještě minicívečky vinuté drátkem jako vlas, se závěsem z pěny která se po třech letech provozu rozpadne, tak to nemohu nezařadit do spotřebky. Zvláště když se z toho po zapnutí ozve naprosto nevyladěný zvuk huuu-bum-cink. Bohužel to se může stát velmi snadno i u komerčních spotřebních beden za 20KKč. Takový je svět - zlý, nikoliv hodný. Každý si chce urvat. Ale takové debaty jsme tu už v minulosti vedli a připadá mi zbytečné to znovu rozpitvávat. Berte to jako můj soukromý náhled na věc (řekněme mimo soutěž), ke kterému by se jistě řada odborníků v oblasti s dostatečnými technickými znalostmi připojila. Vy můžete mít jako zákazníci (tedy netechnici) názor vlastní

Každý výrobek si najde svého zákazníka.
Spotřebka pak není ten zbytek vyšší kvalitativní kategorie, kde se k návrhu přistupovalo racionálně. Takové výrobky slouží i po mnoha letech stále kvalitně a spolehlivě, jejich cena klesá k nulové hodnotě mnohem pomaleji. Prosím nechytat za slovíčka, tohle není něco, co se dá nějak přesně rozseknout.