Švédsky Proson je pre ľudí celkom neznámou značkou. Ich web je jednoduchý a nepôsobí tak honosným dojmom ako weby veľkých komerčných značiek. Rovnako ani ich produkty sa netvária nejako kráľovsky, ale sú zamerané na maximálny pomer cena/výkon. Proson je na trhu už skoro 30 rokov a ich skúsenosti im umožňujú vyvíjať celkom kvalitné produkty za dostupné ceny pre každého.

Dôkazom toho je aj aktívny subwoofer Proson Rumble R-10. Na jeho mladšieho brata Rumble R-8 som si brúsil zuby už veľmi dlhý čas. Keďže som sa ale s hifi presunul do väčšej miestnosti o rozlohe 25 m štvorcových, tak som sa rozhodol pre väčší a výkonnejší model.
R-10 disponuje 10 palcovým basovým reproduktorom napájaným zo zabudovaného zosilňovača s výkonom 180 watov RMS. Maximálny udávaný výkon je 250 watov. To bohato stačí na to, aby rockové nahrávky dostali potrebnú silu a energiu na počúvanie v domácich podmienkach. Kto chce aby mu pri basoch lietali vlasy, nech si kúpi PA systém. Subwoofer je ťažký (ľahký) vyše 14 kg pri rozmeroch 447 x 295 x 400 mm. Stojí na plastových nožičkách, keďže basreflex vyúsťuje do podlahy. Ako na obrázkoch vidieť, basák je na čelnej strane a dokáže sa celkom pekne rozkmitať s veľkou výchylkou, odhadujem to na 7mm. K dispozícii je aj ochranná mriežka, ktorá sa ale mne osobne veľmi nepáči, takže basák si nechávam pekne na očiach. Rumble R-10 sekunduje reprosústavam Aurum Cantus Leisure 2SEMKII napojených na stereo receiver Denon DRA-1000. Zdrojom zvuku je starší, ale špičkový multiformátový prehrávač Denon DVD-3910.
Po rozbalení subwoofra z krabice ma prekvapilo, aký je krásne čierny a lesklý. Za tú cenu je to ozaj luxus. Prekvapil ma aj pasívny chladič, ktorý sa v poslednom čase v tejto cenovej kategórii už veľmi nevidí. Ale to je dobre, pretože pri náročnejšej prevádzke sa rebrovanie zahreje na vyššiu teplotu, takže chladenie je asi opodstatnené. Subwoofer som umiestnil napravo od hifi stolíka a kedže vyzerá tak úžasne, tak časom možno pribudne druhý kus aj na opačnú stranu. Je možné ho zapojiť cinch vstupmi na pre-out výstup zosilňovača, ale aj hi level vstupmi priamo na reprosvorky. Keďže môj stereo receiver nedisponuje pre-out výstupom na subwoofer, využil som druhú možnosť zapojenia. Nedočkavo som ešte narýchlo nastavil deliacu frekvenciu, hlasitosť a sub bol pripravený na použitie.

Subwoofer som si otestoval na napočúvanom koncerte AC/DC Live at River Plate z roku 2009 v Argentíne. Po chvíľkovom hraní sa s deliacou frekvenciou, ktorú som nastavil relatívne vysoko, sa z počúvania výbornej hudby stal zážitok. Spodné pásmo dostalo energiu nielen pri vysokých hlasitostiach, ale aj pri tichšom posluchu. V miestnosti subwoofer neduní, nerezonuje, hrá si s prehľadom a istotou. Rovnako pri filmoch si dokáže poradiť viac než dobre. Vojna svetov, Insidious a Conjuring ho poriadne prevetrali, cítil som sa ako v kine. Musím ho pochváliť, že ak je zapojený, nič nevrčí a nehučí, je úplne tichý. Po 15 minútach sa ale aj tak sám prepne do pohotovostného režimu, čo signalizuje červená LEDka na zadnej strane.
Proson Rumble R-10 za príjemnú cenu poskytuje všetko, čo potrebuje nenáročný poslucháč hudby ak potrebuje posilniť spodné pásmo svojich obľúbených nahrávok. Deliaca frekvencia od 40 do 180 Hz, prepínač fázy 0-180 stupňov, vysoko aj nízko úrovňové vstupy, spoľahlivé automatické vypínanie a zapínanie, výborný dizajn aj povrchová úprava, to všetko dostanete za pár korún. Znova som sa presvedčil, že netreba hľadať spokojnosť v predražených značkách, ale že občas sa oplatí skúsiť niečo nové a dať tomu šancu, aj keď je to "lacné".
V porovnaní s Magnat Quantum Sub 625A, ktorý som vlastnil nedávno, spraví Proson Rumble R-10 za menej peňazí viac muziky. Nevrčí, neduní, nerezonuje, jednoducho hraje výborne. A nič viac od neho nepotrebujem. Som veľmi spokojný a nevidím jediný dôvod, prečo by som si ho nekúpil znova.
+príjemné basy, ktoré vysoko prevyšujú cenovú hladinu výrobku
+úplne tichá prevádzka ak nič nehrá
+perfektná povrchová úprava
+konektivita
+cena
-ochranná mriežka kazí inak celkom podarený dizajn
...opisovať slovami kvalitu zvukového prednesu je ako pokúsiť sa opísať, ako vnímam farby umeleckého obrazu... je to zbytočné a subjektívne, ale ak má niekto nejaké otázky, rád ich zodpoviem