[recenzia] Proson Rumble R-10

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 28. 8. 2014 09:21

Pánové já myslím že k tomu si musí dojít každý sám. Určitě si pamatujete na svoje začátky, kdy jste se začínali seznamovat s "kvalitou", začínali rozlišovat hučení, dozvuky apod. Ale určitě tomu předcházelo také nadšení, když jste vyhodili svoje staré TVMka s uzavřenou ozvučnicí (já je nevyhodil, mám je stále na polici u rodičů jako vzpomínku na moje začátky :-) ) a pořídili si první "dospělé repra". Zezačátku je první týdny asi každý nadšený z té změny, pokud není přímo profík.
Ani já to neměl jinak, když sem k TVMkám připojil svůj DYI SUB 10BR60 a najednou měla hudba úplně jinou dimenzi a šťávu. Až po pár měsících jsem zjistil, že tomu úplně chybí pásmo cca 70-170 Hz :lol: , basů je příliš atd. atd.

A i Trymore k tomu dojde, jen je teď ještě v té fázi nadšení...

Mimochodem s poslechovkou taky dost bojuju (hodně velkoformátových oken, holé zdi, plovoučka,...) koberec pomohl, kytky vůbec, nábytek taky nic moc, ale největší změna nastala při instalaci závěsu, ale dnes si zase říkám, že mohl být klidně silnější a jak by to asi hrálo kdyby byl silnější.......prostě tohle asi nikdy neskončí :hm
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 28. 8. 2014 09:37

Chlapci, ale ja sa s vami nehádam, ja verím, že Velodyne SPL-1000R alebo taký REL G1 zahrá inak a lepšie, ale toto je téma o sube za 300 €.
To, že nemám ideálnu posluchovku to dobre viem, a takisto viem že tento Denon sa nevyrovná Vincentovi. Nadobudol som teraz výmenou železa nové skúsenosti a aj keď som sa "vrátil späť", tak si hudbu užívam. Veď Denon ma stál 80 €, tak prečo by som spokojný nebol :)

Stojím si za tým, že tento sub len tak ľahko v danej cenovke nič neprekoná. A o tomto sa tu môžeme baviť. Nie o sube 5 krát drahšom.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 28. 8. 2014 09:45

Přesně tak, je to neznámá značka, věřím že za ty peníze, pokud odvedli dobrou práci to může hrát jak z praku. Poslechovku časem poladíš, ber to jen jako tipy jak na první kroky úprav. Poslechovka udělá s bednami hodně, mnohem víc než ladění, které kabely vybrat apod. Takže hodnota sestavy může časem ještě nevídaně stoupnout, pokud vyladíš místnost ;-)
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 28. 8. 2014 09:54

@Nick Slaughter a nielen Ty
Su dva sposoby ako sa stym vysporiadat. A oba su nakladne. Jeden je menej narocny na cas druhy zabije casu vela a výsledok nemusi vzdy skoncit úspechom.
Sam pises ,ze zaves pomohol no mohol byt silnejsi. Ak mohol byt silnejsi tak sa zas budes pytat a kolko mal mat zahybov.... To je to preco sa ja osobne chcem zavesom vyhnut.
Nastastie ich na okna nepotrebujem, no v Trymore-ovom pripade by tam rozhodne chybat nemali.
Dalej, koberec. Ten pomoze ale zas je potrebne aby to bol koberec idealne od steny po stenu. Potom sa zas opytam a co zena? Chcela mat plavajucu podlahu a ja jej tam dam koberec? :hm
A zas cena. Koberec do miestonosti 3x4m nie je prave najlacnejsia zalezitost.
Nabytok ano ale aj tu platia urcite pravidla. Vela ludi odporuca kniznice, ale zas nie kazdy to moze do miestnosti natrepat a nie kazdy je knihomol. A robit to na rady "odbornikov" ktory Ti radia navstivit antikvariat.... :roll: No, ja osobne si to predstavit neviem.

Spät k tym dvom spôsobom.
1. Dat si to urobit autorizovanou firmou.
Drahe, ale usetri to cas no rozhodne nie nase prostriedky.
2. Urob si sam.
Znovu nakladne no nie tak ako v pripade cislo 1, ale zas to chce cas a skusanie a nie vzdy so zarucenym výsledkom veducim k maximálnej spokojnosti.

Dalej ak to aj robit tak bez citania skusenosti iných, meracieho mikrofonu a samozrejme casu a prostriedkov je to uz v zarodku cesta zarubana.

Nenutim nikoho suhlasit s tym co som napisal no rozhodne takto to vidim ja. A ako jeden z mala kto mi je z casti vzorom je Slayers
memberlist.php?mode=viewprofile&u=71461
http://galerie.avmania.e15.cz/member.ph ... &uid=71461
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod NOWOCAYN 28. 8. 2014 11:05

"Potom sa zas opytam a co zena? Chcela mat plavajucu podlahu a ja jej tam dam koberec?"

:D :D :D :D Žena je môj pán Boh, alebo "Furher", že keď ona chce z rozmaru do napr. obývačky plávajúcu podlahu, a ja PRE PRAKTICKÉ ÚČELY koberec, tak sklopím uši, a akážem, aký som "samec" ? :D...
Plávajúca podlaha môže byť predsa v iných miestnostiach, kde nebude rušiť akustiku, lebo tam nebude "posluchová miestnosť". A keď už, tak ľudia, čo majú malé deti, bývajú v bloku a majú plávajúcu podlahu (alebo aj dospelí ak dupocú ako prasatá aj v noci a padajú im veci na zem), tak "ĎAKUJEM PEKNE"... To radšej "korok"... Alebo plávajúca podlaha, ale nechodiť po nej v drevákoch či lodičkách, k*rva fix...
;-)
Na doma : zvukovka Tascam US 122 MKII + monitory Tascam VL-A5, príručné repráčiky Creative T20 II, slúchadlá SuperLux HD681 EVO
Do postele : KZ ZS5, Clip ZIP (RockBox)
Na zvuk hovoreného slova pri sledovaní YT z mobilu : SE MH1
NOWOCAYN
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Trymore 28. 8. 2014 11:27

No hádam nebudem otrokom materiálnych vecí... tie sú pre potešenie, nie aby sme im slúžili.. zamyslíte sa nad tým
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 28. 8. 2014 11:37

Tak Slayer má můj respekt, je to borec :-) . Mít poslechovku tak je to pro mě možnost, protože tam by se s tím dalo vyhrát, ale naaplikovat něco takového na obývák, by mohlo mít tolik kompromisů, že výsledek by byl možná nicotný. Možné to ale určitě je, ale musí to bavit...

Jako možná inspirace, že to skutečně jde a i tak, aby to vypadalo pěkně to rozhodně je :tleskani
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 28. 8. 2014 11:47

Trymore píše:No hádam nebudem otrokom materiálnych vecí... tie sú pre potešenie, nie aby sme im slúžili.. zamyslíte sa nad tým

Zamysliet sa sice mozme ale nad tvojim príspevkom sa mozem akurát tak len pousmiat.
Ak si to myslel tak ,ze akakolvek uprava je prepich a zbytocnost tak ten moj usmev je este sirsi.
Nik Ti neberie nadsenie ale mat o dacom prehnane iluzie je skor na skodu veci..... :hm
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ...drát 28. 8. 2014 15:27

keď poriešiš materiálne veci tak zvuk bude božský :),ale 5x drahší sub je naozaj zbytočnosť v tvojom prípade
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 28. 8. 2014 21:41

Souhlas. Tady nikdo nereje že bys potřeboval drahý sub Trymore, ale že bys potřeboval nějak pořešit tu akustiku. Jinak je to plácání se ode zdi ke zdi které vede jen ke starostem, vyhazování peněz a věčnou nespokojeností. Nikdo neříká že máš bydlet v poslechovce, stačí nějaký rozumný kompromis. Dokonalé to nebude, ale stačí to na to aby člověk nebyl nespokojený. nechce se mi věřit že si v duchu 100% přesvědčený že je to dokonalé. Zkus si vzpomenout na naší debatu, kterou jsme tu vedli někdy před rokem či dvěma a co si tehdy zuby nehty obhajoval. Od té doby si ušel solidní kus cesty, něco si se naučil a pochopil. Jenže ještě větší kus cesty leží teprve před sebou. Neuzavírej se tomu, neber rady jako buzeraci, nebuď naštvaný z toho že na něco teď třeba nemáš peníze a nebo podporu doma od přítelkyně. To všechno časem přijde. Do té doby studuj - snaž se nasát co nejvíce informací a jednou, až budou možnosti lepší už na to budeš mít nějaký názor. Budeš se snadněji rozhodovat co je důležité a co ne a to mnohem přirozeněji než dnes. Držím palce ;-)
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petulda 30. 8. 2014 09:15

Trymore:

Já plně souhlasím s ThalemX a Nickem Slaughterem. Můj popis vlastní zkušenosti se dvěma suby neměl vůbec účel srovnávat Velodyne 1000 s tvým subem. Ten příspěvek měl dva účely: za prvé reakce na otázku o zkušenosti s nastavením subu podle Katze. A za druhé pošťouchnutí tebe, abys zkusil ještě trochu polaborovat s nastavením svého subu. Z poslechu tvé videonahrávky se mi zdálo, že v jeho naladění ještě je prostor pro zlepšení, což jsi sám potvrdil. A protože podle toho, žes měl Vincenty a máš AC, předpokládám, že ti jde i o kvalitní zvuk než jen o efektní. Takže vůbec nic konfrontačního z mojí strany, naopak.

Počkej na deštivý víkendový den, vyhraď si ho celý na laborování se subem dle Katze. A aby z toho tvá partnerka nezešílela, vyprav ji do Kiky vybrat pěkné závěsy do ložnicoposlechovky, mají tam takový výběr, že minimálně celé odpoledne tam vydrží :-). Výsledkem bude, že ti tvá sestava vykouzlí zase o kousek větší spokojenost.

;-)
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 2. 9. 2014 21:55

Tak urobil som ďalšie video a uvedomil som si, že tá ozvena ktorá je počuť bude výsledkom toho, že nahrávam mobilom, v skutočnosti žiadnu takú ozvenu nevnímam, tak ako ju je počuť vo videu...

...mimochodom, kto nepozná Zhao Peng, nech si ho pohľadá na YT. Odporúčam.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 3. 9. 2014 06:11

Já si nejsem jistý jestli nám tyhle videa k něčemu jsou. Přiznám se, že žádné z nich jsem si nepouštěl z jednoho prostého důvodu. Degradace řetězcem.
Jde mi o to, že ty to nahraješ na mobil s mono zvukem a 96 kbps datovým tokem, xx kHz, pak to nahraješ na youtube (možná další konverze) a my si to pouštíme potom na našich zařízeních (sluchátka, NTB repráčky, akt. monitory, AllInOne kino, ...) všechno s úplně jinou charakteristikou zvuku. Největší degradace je samozřejmě hned na počátku a to sice mikrofon mobilu. Ale ve výsledku to stejně každému hraje jinak a tím má na to každý potom jiný názor s kterým ty třeba nesouhlasíš, ale přitom sis to způsobil sám, dal si na fórum hodnotit svoji sestavu pomocí videa, což je samo o sobě nehodnotitelné. Kdybych ti nahrál takhle logitechy od PC tak to nebude mít ani lepší ani horší zvuk....

Jsem jediný, kdo si myslí že je to úplně zbytečné a nelze z takového materiálu nic vyčíst?

Jediná možnost je nás pozvat abychom si to přišli poslechnout 8-)
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 3. 9. 2014 06:45

Už prvý úsudok je nesprávny, nenahrávam tie videá kvôli tomu, aby ste mi to hodnotili:D ale sú ľudia ako ja, ktorí keď si chcú niečo kúpiť alebo majú o to záujem, tak si to veľakrát najprv pozrú na YT. A nejedná sa len o hifi, ale o všetko možné. Subwoofery Proson neboli na YT žiadne, tak som spravil zopár videí, aj keď majú nulovú výpovednú hodnotu, čo sa týka zvuku.

Akurát pri tom poslednom videu som si uvedomil, prečo toľko nadávate na echo, nahrávka je ozaj degradovaná.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 3. 9. 2014 07:12

V tom případě OK. Já jen aby tu nedošlo k nějakému omylu, protože forma jakou jsi to podával zde na fóru ve mě vzbuzovala pocit "poslechněte si to jak mi to pěkně hraje, co na to říkáte" 8-D.
Nick Slaughter
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka