výběr repro 5.1 + av receiver do 50 000kč

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod sands1 30. 9. 2014 08:11

Žiadna dogma, to je realita priatelu :) aby bolo jasné nikto tu nehovoril o suboch z plastových DK setov s 6.5'' či 8'' čo ani nie sú poriadne suby. Sorry ale čo sa týka rozšírenia nízkych frekvencii priemerne stĺpy zaostávajú za priemerným subom. A to čo povazujes za nevýhodu je práve tá výhoda- pre najlepšie výsledky , repraky ktoré pracujú nad cca 100Hz a tie ktoré pracujú pod cca 100Hz takmer nikdy neponuknu najlepší zvuk na rovnakom mieste. Sub je možné v miestnosti dať na najvýhodnejšie miesto. Pre seriózne DK je subwoofer nevyhnutny
sands1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 30. 9. 2014 09:02

Dle mého mate oba pravdu chlapi. Když si pustim v poslechovce na dospelych sloupech napr ´We are young´ tak musim rict, ze subo opravdu netřeba, stejne tak verim vyrobcum ELAC, ze si specifikaci frekvenčního rozsahu necucali z prstu. Ale co se tyce domácího kina, subo tomu dodava punc. Jedine proc bych ho zatim nebral je prave mistnustka 20m2 a otestoval bych cele kino bez suba a nasledne jej dokoupil, coz neni nikdy na skodu.
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 30. 9. 2014 10:17

sands1:
Vše, co píšeš, je z nějakého úhlu pravda a z jiného úhlu to pravda není - vše píšeš ve velmi obecné a teoretické rovině. Je to takové nekonkrétní chytráctví, které tazateli nijak nepomáhá. Poslední věta je pak naprostý nesmysl nejen tím, že pojem "serióní DK" pojímá vše od DK za 20 tis. Kč (ano, i to pro někoho může být seriozní DK) po DK za milony Kč.

Navíc téma vlákna není jen o DK, ale i o hudbě, dokonce půl na půl. A v takové sestavě je sub velkou otázkou, protože co zvukově vyhoví kinu, nemusí zdaleka stačit pro hudbu. Ta klade větší nároky na sladěnost, frekvenční a fázovou vyrovnanost, rychlost....
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 30. 9. 2014 10:25

Ale on chce predpokladam subo na filmy, prijde mi dost upjate uvazovat pouziti suba i pro poslech hudby, existuje stereo/pure mod a nebo tlacitko na aktivnim subu, ktery vypne napr pri HD koncertech. Tim lepe, poridi si (po patricnem otestovani) v cenovce, ktera vyhovi filmum.
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 30. 9. 2014 11:16

JohnyBuchar píše:on chce predpokladam subo na filmy

To Polosaty nijak nespecifikoval. Vlastně se vůbec nevyjádřil k tomu, o čem tady píšeme, nijak na to nereagoval, neupřesnil svoje požadavky na základě informací, které tu dostal.

Ale pokud by to bylo tak, jak píšeš, je to z mého pohledu jen o důvod více k tomu, aby se těch 15, 20, 25% rozpočtu, které by sežral sub, věnovalo do hlavních repro. Sloupy typu Diamond 10.6 zabasují velmi slušně i u DK. Ale je to o prioritách - jestli to má hlavně hodně dusat nebo hlavně dobře hrát.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 30. 9. 2014 12:29

To je pravda nerekl, ale u amatera to tak nejak predpokladam, ze nema ani tucha pouzivat subo pri poslechu. Jak pises, urcite bych priplatil za lepsi sloupy v setu ap., protoze surroundama zvuk ani u filmu nevytahnes, tech par steku si odehraji I plastove pidi satelitky, natoz drevene 'plnokrevne' regalovky, ktere si nekdo min narocny koupi i jako hlavni repro.A protoze je pomer poslechu 50/50 melo by jit o nejaky jakys takys kompromis mezi obojim. Chvalihodny je rozpocet, neni to klasicke mam 10 000,- co TOP mi doporucite na filmy/hudbu, proto bych si dal s vyberem zalezet a urcite si neco naposlouchal a nebo vyuzit 14ti denni moznosti vratit zbozi koupene po internet, ale ani zde se clovek nedozvi jestli nemuze za dane penize dostat vice, zvlaste kdyz opadne 'wow' efekt z nove sestavy coz bude urcite pozdeji nez za 14 dnu.
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Trymore 30. 9. 2014 12:30

Môj navrhnutý set od Teufelu môže vrátiť zadara až do dvoch mesiacov, ale nieeee, každý sa toho bojí a ničomu neverí :D
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 30. 9. 2014 13:18

Na co pidi satelity ve predu = FAIL
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 30. 9. 2014 14:09

Trymore:
Nejde o strach či nedůvěru. Jde o to, že pro tazatele je tenhle set naprostý nesmysl a to hned z několika úhlů pohledu.

Za prvý cenou. 44 tis za repro a za co koupí zbytek?
Za druhý ty dva suby jsou pro 20m2 a uvažovanou kategorii AVR holý nesmysl. Aby bylo možný využít výkon dvou subů v tak malé místnosti, bylo by třeba mít řádně nadimenzovaný výkon v AVR, aby zvládl hnát do satelitů zvuk čistě a tak hlasitě, aby výkon jednoho subu co se akustického tlaku týká nestačil. A to v uvažované kategorii kolem 20 tis. Kč za AVR nelze.
Za třetí, tazatel nechce jen kino, ale i hudbu. A naladit jeden sub tak, aby skutečně hrál, je pro nezkušeného uživatele hodně těžký úkol - víš o tom své. Natož naladit dva - každý bude v jiné části místnosti, tzn. každý bude znít jinak... To je bez velkých zkušeností neřešitelný úkol.
Za čtvrté, je velká otázka, do jaké míry ty satelity hrají neutrálně středové pásmo a jak dobře je sladěno pásmo hlubších středů a vyšších basů se subem. U kina se na tohle moc nehledí, pro hudbu je to naopak zásadní a stěžejní oblast a dám ruku do ohně za to, že dobré sloupy kolem 20 tis. ji budou mít pořešenou mnohem líp než tenhle ryze DK set.

Neber to špatně, ale přijde mi, že tak trochu naslepo doporučuješ jen to, co buď momentálně máš doma nebo cos někde viděl, aniž bys bral v potaz reálné požadavky a situaci tazatele. V tomhle případě to platí na 100%.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 30. 9. 2014 14:33

ne duvod je, ze Trymore nostalagicky vzpomina na svou teufelmanii :D, nemam pravdu?:P
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 30. 9. 2014 14:36

No, teď jsem se kouknul na jejich web a o satelitech se dočetl tohle:

A shared 130 mm woofer provides the foundation for this 3-way speaker, while 100 mm midrange drivers and 25 mm dome tweeters on front and back emit the sound in reversed polarity. The percentage of sound emitted directly is minimised – the listener will hear the sound as it is reflected by the walls.

Tedy pro stereo poslech s byť jen minimální ambicí na kvalitní zvuk zcela nepoužitelné.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 30. 9. 2014 17:28

žiadna Teufelmánia... :)

Ja som mu neradil, aby si to kupoval! Ja som mu napísal, čo sa mne páči už veľmi dlhú dobu...a on to môže akurát tak zvážiť.

Čo sa týka satelitov, nie sú to žiadne mini pidi satelity...
http://youtu.be/I7adv8pOegY?t=3m20s
a samozrejme to ani nie sú stĺpové reproduktory, ale netreba zbytočne očierňovať...

A Petulda, je fajn, že aspoň ty si si prečítal popis produktu, ale to čo píšeš je špecifikácia dipólov, nie predných satelitov. A dipóly sú pre potreby DK veľmi vhodná vec, pretože mastering pre zadné repro sa robí tak, aby zvuk nešiel priamo k ušiam diváka. A preto sú v sete aj dipóly ale aj "klasické" satelity.

-- 30. 9. 2014 16:30 --

Petulda píše:...
Za čtvrté, je velká otázka, do jaké míry ty satelity hrají neutrálně středové pásmo a jak dobře je sladěno pásmo hlubších středů a vyšších basů se subem.
...

Toto je problém mnohých reprosústav, a nie len satelitov k DK. Rovnako môžem takú otázku položiť k Wharfedale Diamond 10.6, kde som už neraz čítal vyjadrenia majiteľov, že prejav stredového pásma je ich slabšou stránkou.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin2133 30. 9. 2014 17:47

Na poslech rocku bych doporučil JBL reproduktory. Do poslechu bych určitě zařadil JBL Studio 2xx reproduktory a subwoofer ke kinu bude lepší Velodyne Impact než od JBL. Myslím že na poslech hudby by hrály stejně jen přední reproduktory. Co se týče receiveru tak výše zmíněná Yamaha RX-A830 nebo nějaký adekvátní H/K jsou nejlepší volbou pro tyto reproduktory.

http://www.hifi-voice.com/testy-a-recen ... o-280.html
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Polosaty 30. 9. 2014 19:09

Sub jenom na filmy. Ale líbí se mi možnost koupit set 5.0 a až poté dokoupit sub. Když si prikoupim sub, mám od stejné značky jako set 5.0 nebo i úplně jinou znacku?

Ale cenove chci do 50 000 Kč repro ( klidně 5.0) + av receiver + kabely.

Největší problém budou přední sloupy. Chci vyzkoušet Wharfedale Diamond 10.6.

A co ty. http://hifiobchod.cz/ProductDetail.aspx?ProductId=2283. ??

Ještě nějaké značky na pop/rock? Kromě JBL?
Polosaty
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 1. 10. 2014 01:06

Kdybych vybíral já tak bych se vykašlal na všechny ty blbosti z krámu, protože (a teď mě proto zatratíte) jsou to leštěné prdy. Trochu bych přitlačil na rozpočet i kdybych dva měsíce neměl žrát a koupil tohle (novější lepší verzi známých VMA2):
http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2.php

Cena hotové verze sice zase stoupla, ale za ty prachy těško překonat. Opravdu slušně a neojebaně odladěných beden je v téhle kategorii málo. Vlastně mě teď žádná nenapadá :-))

sands1 píše:aby bolo jasné nikto tu nehovoril o suboch z plastových DK setov s 6.5'' či 8'' čo ani nie sú poriadne suby.

Však já také ne. Bavil jsem se o tom co se tu běžně prodává v dostupné cenové kategorii, což je dejme tomu do 16 000Kč. Většina osazenstva si však koupí sub do poloviční částky. Plasťáčky z DK setů jsem ze své úvahy zcela vynechal.

sands1 píše:Žiadna dogma, to je realita priatelu :)

Tak jo, vezmi si svůj sub zajdi ke mě, já ti pustím svůj aparát bez subu a pak si o tom popovídáme. Třeba ty dva 15" co mám v hlavních poslechovkách překonáš :) Kdyby si se však cítil hendykepovaný tak klidně řekni, mám tu i menší bedny s 12" a další s velmi starými 11". neboj, to dáš :)
Čistě preventivně dodávám že tu nevytahuju žádný highend. Ve skutečnosti jsem takový věčný sociál a za tyhle věci jsem utratil mnohem méně peněz než se tu řeší, ale zas to dalo víc práce. Něco za něco.

sands1 píše:pre najlepšie výsledky , repraky ktoré pracujú nad cca 100Hz a tie ktoré pracujú pod cca 100Hz takmer nikdy neponuknu najlepší zvuk na rovnakom mieste. Sub je možné v miestnosti dať na najvýhodnejšie miesto.

To je ale obezlička pro ty, kteří nevěnují pozornost správnému rozestavění beden v místnosti a její akustice. Největší problém pro začátečníka je to sladit jak píše zcela správně Peťulda. Setkal jsem se s tím už mnohokrát a troufám si tvrdit že většina lidí nemá subwoofer optimálně integrovaný do zvuky aparatury jako celku. Téměř vždy z toho vyčnívá aby mohl na nějakém místě zabrat a projevit se víceméně samostatně bez návaznosti. Tím mi silně připomíná právě všelijaké ty levné sety, jen to všechno stálo alespoň 10x tolik. To mi nepřijde jako adekvátní výsledek.

sands1 píše:Pre seriózne DK je subwoofer nevyhnutny

Za prvé si to nemyslím (proč jsem už psal a nejen já), za druhé tu neřešíme primárně DK protože to vapadá úplně jinak a v úplně jiné cenové relaci. Pokud se budeme bavit o multikanále tak teď řešíme aby to hrálo rozumně i hudbu, tedy ve stereorežimu. Pro tu je velmi důležité celkové vzájemné sladění a to dokonce natolik, že je důležitější než posouvání hranic hloubek kam až do jde pomocí subu (když tedy jinak nedáš).

Podtrženo a sečteno opět musím zopakovat že se přikláním k postupu co nejkvalitnější sloupy které si lze dovolit, následně levnější efektové repro a teprve pak řešit sub.
ThalesX
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka