Díky za reakci, čekal jsem něco horší
Většina toho, co jsem psal, bylo obecné a ne na Tebe, samozřejmě, kromě toho prvního odstavce. Přečetl jsem většinu těch příspěvků, žel, měl jsem z nich pocit, že nejde o závadu zboží, ale obecně o to, že se dá očekávat ta zaváda, protože prostě šunt. Pokud je tedy Tvá narážka na telenovelu ne z důvodu šuntu repráčků, ale problémů technických, omlouvám se.
Co se týče zbytku, nemám co vytknou, s tím, jak to děláš a pokud to tak vždy děláš, nemůžu než souhlasit. Bylo to ale vše, jak už jsem napsal, obecné a nejen na Tebe a myslím, že jsem napsal +- to samé v bledě modrém. Mně je docela jasné, že jiný pohled má tazatel a jiný ten, co odpovídá, tady se tážu, jinde odpovídám. Ale tady mi přijdou prostě reakce extrémně podivné. Někdo se zeptá na konkrétní model subwooferu a reakce? Nebrat, kup toto. Schází proč nebrat, schází proč koupit něco jiné. A to jsou desítky témat (jistě, možná jsem jen narazil na ty horší a další stovky jsou OK).
Nejste zlí, jednak to nemůžu posoudit a jednak bych to ani nevtrdil, ale běžnému tazateli, který jinak žije normální život a na fóra chodí opravdu jen, když má problém, to může docela znepříjemnit "zážitek" z podobných "sociálních helpdesků". Mně to nevadí, na fórech jsem přes 20 let a už jsem si své zažil, včetně provozu vlastního fóra, administrace a podobně, ale když mám pocit (coz není samozřejmě jediná pravda), že je něco podivné, napíšu to. Mně to neuškodí a jiným možná pomůže.
No, ale zpátky k repro
Brum, pokud jde jen o něj, někdy asi je technická závada a výrobce to neřeší, někdy samozřejmě jen prkotina. Třeba mé Behringer MS40, což je dle mého sice lowend, ale v kategorii, kde již některé věci nemůžou z principu být vlastností, taky bruměl. Proč? Prostě jeden kabel povolil a dostal se k trafu. Jeho odtažení a přikurtování jinde to vyřešilo. Hodně lidí ale tak nějak "neřeší" vlastnosti, které dostanou a neporovnává je s tím, co by se asi dalo očekávat. A aby to nebylo jednoduché, tak oni to možná řeší, ale v jiném "oboru". Takže třeba někdo je citlivý na obraz a rozlišení, takže je na prášky z toho, když něco nesedí, je neostrý text a podobně, ale naopak zjevný brum v audio nevnímá. Ne, že by ho neslyšel, ale nemá s tím problém a tak prostě ani neví, že něco je špatně (a je jedno, jestli je to vlastnost produktu, nebo závada odstranitelná, či neodstranitelná). Někdy je to věcí poměru ceny/výkonu, kdy "za ty prachy dobrý". Někdy naopak někomu vadí něco ne proto, že tam ta nedokonalost je, ale proto, že "za ty prachy to musí být dokonalé".
Příklad ode mně, kdy nejde o peníze ve smyslu, že bych chtěl šetřit. Před asi půl rokem jsem si řekl, že je zase čas zkusit pořídit si notebook, který by mi vydržel alespoň rok (ne technicky, ale psychicky). Jelikož jsem měl jako vždy konkrétní požadavky a věděl jsem, že model z roku 2013 (cena kolem 27tis), který jsem již měl v roce 2013 mi nedal, co jsem chtěl, koupil jsem starší model z druhé ruky z roku 2012 (cena 24tis). Nenaplnil má očekávání (prodejce byl nesolidní a TOP stav si představoval jinak) a bylo tak pár věcí, co jsem nečekal a změnil se mezí tím můj požadavak, tak jsem ho prodal (no, vlastně ještě ne, spíše dal s tím, že mi bude někdy splacen a zatím není
). Pořídil jsem jiný model (cena přes 60tis). Tam jsem 5 týdnů laboroval, abych ho dostal do stavu, který bych akceptoval. Nepovedlo se, takže jsem ho schoval do krabice a koupil jiný model, z doprodeje, rok 2012 (cena kolem 40tis + upgrade dalších cca
. Opět problémy, ten jsem naštěstí mohl vrátit. Pak jsem objednal zase jiný kus, zase starší model, nějaký ležák, který měl být "to pravé". Jen mně mrzelo, že nebude tak cool, jako aktuální model a i v horší konfigurace mně to bude stát více, než aktuální model (vycházelo to s upgradem na cca 55tis). Ten min akonec ani nedodali, protože to byla chyba v systému a neměli ho již dávno skladem.
Proč to píšu? Ač jsem nešetřil, nedosáhnul jsem svého a i za ty peníze tam byli technické problémy, které mně ročilovali (stát to 1/3 ceny, tak mi je to jedno). Teď mám notebook snad 8 let starý, práci na něm udělám taky a nevadí mi, že je to šunt (sám bych ho ani jako nový kus nekupoval), popraskaný, rozvrzaný, baterie KO. Prostě, za ty prachy (zdarma) mi je to šumák. Dát za to peníze, tak bych skákal 10m do výšky
Taky to píšu proto, že v diskuzích se často zaměňuje požadavek na něco malé integrované s tím, že někdo chce šetřit (viz ten pivař v mém tématu
).
Ne vždy je to o penězích, prostě někdy je to opravdu jen o tom, že situace, ať jakákoliv, prostě vyžaduje takové, nebo obdobné řešení. Já třeba nemám problém dát za to blbé audio 30, nebo více (nevím, co mi to tam kdo napastoval), ale mám problém dát ty peníze za řešení, které je pro mně nekomfortní a neřeší můj požadavek, tedy velký kompromis. Pokud najdu řešení, které mi vyřeší vše, nebo většinu toho, co mně trápí, dám klidně více. Nebo jinak, dám klidně za 2.0 (2.1) sestavu repráčků více, než jiní za AVR se 7.1 megasloupy
Ale, asi jak jsi psal, problém je, že to pro výrobce není zajímavé a tak vlastně není co pořídit