Subwoofer Velodyne SPL 1000 ultra problém s pískáním zdroje

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod athlet008 5. 11. 2014 14:50

Zdravím. Nutně potřebuji poradit. Zakoupil jsem nový Subwoofer velodyne SPL 1000 ultra a z zadní části od zdroje vychází nepříjemné pískání a to i v režimu standby. je toto normální ? setkal se s tím už někdo ? Nebo máte bezproblémové přistroje ?
Můj problém dopodrobna :
Asi před měsícem jsem u hifi-guide v Praze zakoupil high end subwoofer Velodyne SPL 1000 ultra. Po rozbalení a následném zapojení mě ale čekal šok v podobě nefunkční kalibrace a vysokofrekvenčního pískání od zdroje. SUbw. jsem odeslal na reklamaci. Po vyřízení mi údajně vyměnili kalibrační mikrofon ale žádné pískání nezjistili , jen si prý mam zkontrolovat cituji : zda nemáte doma stejnosměrné sítové napěti. V tom případě jsem byl nucený odvést subw. osobně a pískání jim předvést. Samozřejmě nikdo z firmy nic neslyšel a až po 5 min uznali že je tam něco slyšet údajně prý na prahu slyšitelnosti. Můj názor je že majitel a zaměstnanci studia jsou už tak staří, že neslyší vysoké tony a nebo to neslyšeli záměrně. Subw. tedy převzali na reklamaci, s tím že ho znovu odvezou do servisu. Po týdnu přišla odpověd že subw. je opravený a zdá se nám , že je to v pořádku. Potom reklamační dopis : cituji : Hluk u zdroje se neprojevil, i přes to byla provedena výměna zesilovače za nový kus a informace pro zákazníka : Subwoofery velodyne jsou osazovány spínanými zdroji. U těchto zdrojů je zcela normalní, že zdrojové výkonové tranzistory generují zcela minimální objem frekvencí na řádově desítkách khz. Ty jsou však na zcela mizivé úrovni, která nemůže omezovat vlastní reprodukci.

Prosím poradí mi někdo jak postupovat dále ? Subw hraje podle mích představ ale když nehraje hudba nebo je puštěna na slabší úroven je to pískání slyšet a člověk se pak zaměřuje jen na ten nepříjemný ton. Dle mého názoru by tohle subwoofer za 40.000,- dělat neměl. To jsem si mohl koupit logitech z Tesca za pár stovek.
Moc děkuji za jakékoliv rady.
athlet008
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 11. 2014 15:12

Píšu z mobilu, takže cenu v í-šopě nevidím, ale pokud je taková, jakou udáváš, rozhodně by pískat NEMĚL. Bohužel tipuju, že se bude jednat o vlastnost celý produkce, jde o pískání zdroje v odlehčeným stavu. Normálně při zatížení nejen že ten zdroj není slyšet, ale pokud bys ho oddálil od repra, skutečně by nepískal. Pískat začne až potom, co je odlehčen = ve StandBy. Odstranění je víc než problematická věc, vyžaduje komplet rekonstrukci zdroje na jinak zapojenou pohotovostní část - nebo koupit jinou značku...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Trymore 5. 11. 2014 15:20

Proson Rumble R-10 nepíska (ako Velodyne), nebruní (ako Magnat Quantum Sub 625A), ale hraje ak má hrať a je ticho ak má byť ticho. Aké jednoduché... A stál 6x menej, no beriem...nemá nezmyselných 1200W...:) Je to smutné pre Velodyne.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PC-Hráč 5. 11. 2014 15:31

Teď už je asi pozdě, ale proč jsi to nevrátil ve 14ti dnech? Koupit subo za 40 klacků a poslouchat nějaké pískání to by mě jeblo.
PC-Hráč
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod petr.5 5. 11. 2014 15:36

Je to normální u všech elektroodpadních SW. Za 40k bych to prodejci omlátil o hlavu.
petr.5
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 5. 11. 2014 15:41

athlet008:
SPL1000 jsem měl doma na testování asi 14 dní. Vysoké frekvence slyším velmi dobře, ale sub žádný pískání neprojevoval.

Nenechal bych se být tebou odbýt. Ani nikde v recenzích se lidé o pískání nezmiňují, tzn. rozhodně bych jej u tohodle subu nepovažoval za normální.

Trymore:
Jéžiš to jsou kecy....
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 5. 11. 2014 15:52

To je pravda, žiadne kecy. Ako sorry, ale keď mu ho dvakrát pošlú do servisu a on stále píska, tak asi to nebude len vadný kus. Za tú cenu to malo byť vyriešené ihneď a bez problémov. Taký drahý sub sa s pískaním nemal ani dostať na trh. Kontrola nula bodov. Bohužiaľ marketing ľudí zmagorí a vsugeruje im nereálne.
A určite sa v komerčných recenziách budú zmieňovať o pískaní... veď to by bolo na žalobu v niektorých prípadoch:D
Naposledy upravil Trymore dne 5. 11. 2014 16:09, celkově upraveno 2
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 5. 11. 2014 15:55

Mě s tím pískáním poslat domů tak jim tam udělám takový bordel že to jen tak nezapomenou. Toto není normální chování. Je to vada buď kusu nebo série, případně celkově špatný návrh. To tě však jako zákazníka nemusí vůbec zajímat. Je to pořád vada a basta. A to říkám jako technik a ne jako spotřebák. Ekkar to napsal zcela správně.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 11. 2014 19:12

athlet008 píše:....
... žádné pískání nezjistili , jen si prý mam zkontrolovat cituji : zda nemáte doma stejnosměrné sítové napěti. V tom případě jsem byl nucený odvést subw. osobně a pískání jim předvést. Samozřejmě nikdo z firmy nic neslyšel a až po 5 min uznali že je tam něco slyšet údajně prý na prahu slyšitelnosti. Můj názor je že majitel a zaměstnanci studia jsou už tak staří, že neslyší vysoké tony a nebo to neslyšeli záměrně. Subw. tedy převzali na reklamaci, s tím že ho znovu odvezou do servisu. Po týdnu přišla odpověd že subw. je opravený a zdá se nám , že je to v pořádku. Potom reklamační dopis : cituji : Hluk u zdroje se neprojevil, i přes to byla provedena výměna zesilovače za nový kus a informace pro zákazníka : Subwoofery velodyne jsou osazovány spínanými zdroji. U těchto zdrojů je zcela normalní, že zdrojové výkonové tranzistory generují zcela minimální objem frekvencí na řádově desítkách khz. Ty jsou však na zcela mizivé úrovni, která nemůže omezovat vlastní reprodukci.
...
Výsměch, kterej jsem nemohl dřív okomentovat (z mobilu se mi blbo píše). Požadovat od zákazníka, aby si udělal kontrolu na stejnosměrnou složku v bytové instalaci u zařízení, KTERÝ MÁ SPÍNANEJ NAPÁJECÍ ZDROJ - to je jako žádat od řidiče na čerpací stanici, aby se přesvědčil o přítomnosti spalovacího motoru ve svým autě. Spínák PŘEDEVŠÍM síťový napětí primárně usměrňuje a filtruje a teprve usměrněný ho "seká" spínacím prvkem (nebo vícero prvkama) na impulsní průběh. Tudíž ho lze v principu napájet naprosto stejně střídavým i stejnosměrným proudem o odpovídajícím napětí a na výstupu to nesmí bejt poznat! Ani střídavina neharmonickýho = nesinusovýho průběhu takovýmu zdroji nevadí, POKUD JE SPRÁVNĚ NAVRŽENEJ!!! A ten kousek dopisu odpovídajícího na reklamaci, zmiňující to, že spínací trandy zdroje můžou produkovat slyšitelnej zvuk - to je přímo plný přiznání viny! Protože tím výrobce přímo přiznává, že o problému s případným zvukem ví, ale neřešil ho!!!!
Protože jak jsem napsal, spínák PŘI REPRODUKCI, kdy je zatíženej, produkuje jen nadakustický kmitočty - ale v klidu, když je ve StandBy, kdy jeho zdroj musí "vynechávat" impulsy, dostává se jejich opakovací kmitočet do slyšitelnýho pásma - a zdroj samozřejmě začne pískat! Přitom stačí jedno - napájení pro režim StandBy učunit pomocí malinkýho trafa pro síťovou frekvenci, který pískat nebude...

Pro Athleta008 - pokud nechceš udělat prodejci onoho zgarbu negativní reklamu a toho Velodyna dál používat, doporučím zakoupiti jedno - jmenuje se to "zásuvka master-slave", do ní zapojíš jak subwoofer (jako "slave"), tak i třeba přehrávač (jako "master") - pak v klidu bude sub úplně odpojenej od napájení 230V a vůbec nebude pískat. A jak zapneš přehrávač, zapne se přes interní elektroniku tý řízený zásuvky i subák....
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 5. 11. 2014 19:26

To je ale nesystematické protože pak zákazník akceptuje vícenáklady, které mu špatnou funkčností výrobku výrobce způsobil. To pak výrobce vede k tomu že toto jednání považuje za OK a příště to udělá zase. Problémy nastanou když ten u koho reklamuješ skutečně není schopen slyšet takové frekvence.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod athlet008 6. 11. 2014 10:19

Ještě takový dodatek. Bohužel to děla ikdyž není připojené nic tzn. jen dám subwoofer do sítě a zmáčku power do polohy 1 . Jediné kdy to už nevnímám je volume cca 35% coz ale u 200w receiveru používám víceméně jen u filmů. S vrácením bude asi za normálních podmínek problém,sub. jsem nezakoupil v eshopu ale jako v kamenné prodejně a při poslední návštěvě mi bylo řečeno že mám až moc citlivý sluch. Zkusím napsat email výrobci nebo na zastoupení a uvidím co mi odepíšou. každopadně si myslím že je to vada která brání v používání. To je jako kdybych si pořídil auto a nepříiejmně vibrovalo do celé kastle. Asi jako každy nerad řeším reklamace,ale u takto drahého subw. bych si představoval aby dělal to co má.
athlet008
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 6. 11. 2014 10:42

Uvažuješ o tom správně. Nenech se odrazovat pitomýma řečma prodejce o tvém citlivém sluchu. Souhlasím s tebou v tom, že je to jasná vada. Slyšel jsem na vlastní uši dva různé ks SPL1000. Jeden má známý a druhý jsem měl doma na testování. Ani jeden nijak nepíská. Tzn. pochopitelně to není vlastnost modelu, ale vada kusu. Je nad slunce jasné, že účelem SW není pískání.

Držím palce.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PC-Hráč 6. 11. 2014 11:26

Poučení pro příště, VŠECHNO (pokud to jde) objednávat přes eshop, extra u takových drahých věcí, aby byla vždycky možnost to vrátit, pokud výrobek není ok. Pokud ti výrobce dodá subo za 40k, které píská, tak ať si ho s prominutím strčí do prd*le. Uvažuj tak, že to nekupuješ v tom obchodě, to je jen prostředník, kupuješ to od výrobce.
PC-Hráč
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod athlet008 6. 11. 2014 13:45

Psal jsem na oficialní zastoupení Velodyne ČR.
Věc se má tak že poslechové studio hifi-guide bere subwoofer asi od nich a u tam byla vyřizovaná reklamace,takže nemůžu čekat nezávislou odpověd.
Dle jejich vyjádření je vše v pořádku, viz vyslětlení :

Dobrý den
posílám odkaz, kde je popsáno to jak pracuje spínaný zdroj. Po zadání do vyhledávače se dá najít veliké množství informací na toto téma.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%ADnan%C3%BD_zdroj

Prodejce, který vám výrobek prodal vám neprodal vadný kus. Zesilovač byl otestovaný v našem servisním středisku, kde se žádná závada neprojevila a vše bylo v pořádku. I přes to jsme provedli výměnu zesilovače za nový kus, pouze pro vaší spokojenost. Následně jsme tento zesilovač opět otestovali a ani tento kus nevykazoval žádnou odchylku od totožných produktů.

Jak bylo v servisním protokole uvedeno, zesilovače jsou vybaveny spínanými zdroji, které jsou jako jakékoliv jiné produkty se síťovými zdroji závislé na lokálním stavu elektrického rozvodu síťového napětí v místě provozu. Jak asi víte, žádný elektrický spotřebič při svém provozu není úplně zticha. Každý síťový zdroj je slyšitelný, například i v televizoru nebo zesilovači.

U spínaných zdrojů je velká výhoda, že nejsou závislé na velikosti dodávaného napětí, tedy na rozdíl od klasického zdroje, spínanému zdroji nevadí mírné krátkodobé podpětí nebo přepětí. Nic méně je spínaný zdroj citlivý na dodržení síťové frekvence 50Hz. Pokud ve vaší lokalitě jsou problémy tohoto charakteru, je třeba se obrátit na vašeho dodavatele a požádat o nápravu.

Bohužel musím konstatovat, že subwoofer je v pořádku a není zde důvod k vrácení zboží.

Hezký den.
athlet008
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 11. 2014 14:08

To je pěkná snůška lží.

1.) Spínaný zdroj může být bez problému zcela tichý. Záleží opravdu na jeho návrhu (elektrické schema) i celkové konstrukci (mechanika) a na kvalitě použitých součástek. Používají se též zdroje s klasickými síťovými transformátory které rovněž žádný hluk neprodukují pokud je trafo uděláno dobře. Znovu se odvolávám na to co psal Ekkar abych to nemusel psát sám. Je to kusová či sériová vada. Píšu to jako někdo, kdo má něco jak naopravovánho, tak vlastní konstrukce.

2.) Tomu chytrákovi co tu psal klidně předvedu celou řadu zdrojů u mě doma, které nevydávají žádný zvuk. Na pískání a různé pazvuky jsem alergický a mít něco takového doma tak to letí takovým fofrem že se to ani neohřeje. Jsou ale lidé kteří to neslyší nebo jsou s tím smířeni.

3.) Spínanému zdroji je z principu jeho činnosti úplně jedno jestli je v síti 40Hz nebo 60Hz, jestli tam je stejnosměrná složka nebo není. I kdybys tam měl takových problémů třeba deset tak to není důvod k tomu aby to nefungovalo nebo pískalo. Se zdrojem spínaného typu může být celá řada problémů, ale tohle ne. S transformátory za jistých okolností být problém může.

4.) Pokud zdroj píská je možné to změřit mikrofonem, zobrazit (pomocí PC či osciloskopu) a dodat jako důkaz. Zásadní zrada je že běžným nekalibrovaným mikrofonem nemůžeš udat přesnou hlukovou hladinu.

>PC-Hráč
I v normálním obchodě můžeš vrátit zboží bez udání důvodu stejně jako v e-shopu, jen se musí využít standardní lhůty 1 týden, kdežto u e-shopu je ze zákona prodloužena na dva týdny.
ThalesX
VIP uživatel

Další stránka