Subwoofer Velodyne SPL 1000 ultra problém s pískáním zdroje

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petulda 6. 11. 2014 14:17

Ta argumentace je u subwooferu za 40 tis. Kč z mého pohledu nesmyslná, jakkoliv může z čistě technické stránky mít racionální základ. Nenechal bych se vůbec zatáhnout do jejich argumentace a trval bych na jediném: účelem subwooferu není pískání. A pokud v českém návodu není výslovně uvedeno, že za těch a těch jasně vymezených fyzikálních okolností může pískat, přičemž ve tvém prostředí jsou tyto podmínky splněny, pak nemají šanci to pískání jakkoliv obhájit.

Trval bych v prvním kroku na zapůjčení jiného kusu (tvůj během zápůjčky nechat na prodejně jako zástavu). Pokud by pískal také, tak na vrácení výrobku. Evidentně vykazuje vlastnosti, které omezují jeho použítí a na které jsi nebyl při prodeji upozorněn.

Navíc jejich věta "Jak asi víte, žádný elektrický spotřebič při svém provozu není úplně zticha. Každý síťový zdroj je slyšitelný, například i v televizoru nebo zesilovači." je čistá účelová lež mající za účel tě obelhat. Tím si pěkně naběhli.

Pokud by se cukali, zapojil bych do toho ČOI, se kterou žádný obchodník nechce mít oplétačky, a informoval o tom prodejce a dovozce.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 11. 2014 14:45

Text dopisu je zcela úmyslně koncipován jako prezentace technicky fundovaného autora, použitím některých specifických výrazů a informací je čtenáři podsouvána myšlenka, že on je ten technicky nevzdělaný a nevědoucí účastník sporu. Ten dopis si dobře schovej a nedávej ho z ruky - v případě soudního sporu to bude důkaz s tonáží atomovky.

Nejdřív jim na krámě řekni, že ten sub dáš posoudit znalci a uvidíš, co udělají - pokud budou dál tvrdit že ten pískot je normální, nezbyde než se s tím smířit, nebo zvolit cestu znaleckýho a soudního posouzení. ČOIka je samozřejmě pomocná ruka, můžou doporučit znalce i advokáta k žalobě atp.

A v případě, že do toho budeš chtít jít, tak celej ten dopis bych předložil soudnímu znalci z oboru elektroniky spolu se subem, nechal bych ho vypracovat znaleckej posudek i se změřením akustický emise ve všech provozních stavech i v klidu speciálně s důrazem na ten KLIDOVEJ stav (StandBy) a potom bych prodejci předložil výsledek spolu s návrhem na určovací žalobu. Podle zákona, pokud bude ten posudek potvrzovat tvoje názory (sub píská, k čemuž není zcela zjevně určenej - a hlavně, produkuje ten zvuk i v době, kdy má bejt vypnutej), soudu nezbyde než se přiklonit na stranu žaloby (= na tvou) a odsoudit stranu žalovanou (prodejce !!! - v tomhle případě podle Občanskýho zákoníku máš smlouvu o koupi s prodejcem, ne s výrobcem!!!) k adekvátní náhradě - tj. úhradě všech nákladů s posudkem, se soudem, právním zastoupením atd plus příslušná hodnota hmotný náhrady. Celý to může bejt dokupy i několik stovek tisíc českejch kulatejch. Je potom na nich, co udělají.

Upozorňuju, že pokud by po vypracování posudku (KTEREJ URČITĚ NEBUDE LACINEJ) prodejce couvnul a nabízel vrácení kupní ceny, tak bych trval i na zaplacení všech nákladů na ten posudek!!!!
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 11. 2014 16:59

Souhlas - tenhle postup v podstatě nemá z hlediska zákazníka slabinu - aý na jednu. Soudní znalec může naměřit hodnotu "pískání" v nějaké určité konkrétní úrovni (dB) což tento fakt sice prokáže, ale nevím zda musí překračovat nějakou hodnotu aby byla uznatelná (podobně jako stanovené hlukové hladiny) nebo jestli stačí její prostá přítomnost. Tohle je ale něco s čím by ti právě mohli poradit na ČOIce a nebo na lince sdružení ochrany spotřebitelů. Teprve na základě ověření této skutečnosti bych se rozhodl jak dál. Škoda že se nepovedlo během prvního týdne odstoupit od smlouvy, mohlo to být nesrovnatelně jednodušší.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ico33 7. 11. 2014 07:14

-vidim ,ze je uz aj predaj ....
http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... 000-ultra/

Prodám subwoofer Velodyne SPL 1000 Ultra. Digitální kalibrace, dálkové ovládání, osazený ocelovými hroty namísto gumových nožiček, 100 % stav. Cena 30 000 Kč včetně případného poštovného.

-povodne som aj ja chcel velodyne, ale..., pisal som, cital som.. A veci sa maju uplne inak ,ako som si myslel.... nuz...
Ľudia ktorí lpia na svojich poučkách,sú na 100%neomylní pre samých seba,vyhýbaju sa novým veciam,ostanu VŽDY zakrpatení vo svojom vlastnom svete,nemaju nič iba prázdne slová,ktoré väčšinou končia rýpaním,závisťou,napádaním druhého,nevediac čo vlastne chcú
Ico33
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 7. 11. 2014 08:11

Pánové, já pořád zastávám názor, že Velodyne je TOP značka mezi Subwoofery. To, že dodavatel výrobku je neochotný je sice bohužel věc výrobce a jeho řetězce dodavatelů, ale že by to mělo odradit od koupě další. . . to je si myslím zbytečná škoda.

Trymore:
Proson Rumble R-10 nepíska (ako Velodyne), nebruní (ako Magnat Quantum Sub 625A), ale hraje ak má hrať a je ticho ak má byť ticho. Aké jednoduché... A stál 6x menej, no beriem...nemá nezmyselných 1200W...:) Je to smutné pre Velodyne.

Značek se samozřejmě spousta a lze přejít k jiné, třeba Proson Rumble jak psal Trymore, který je 6x levnější, na co "nesmyslných 1200W že".
Sorry za sarkasmus, ale nemohl sem si pomoct, takový bullshit, je vidět že se v problematice vyznáš a zároveň, že si Velodyne SPL jinde než na obrázku neviděl, natož slyšel. Protože evidentně nevíš o co jde, v kostce nastíním. Velodyne má UZAVŘENOU ozvučnici, naproti tvojí bassreflexové. Uzavřená teda potřebuje větší výkon, abys překonal tlak uvnitř, když se pohybem membrány změní velikost prostoru uvnitř bedny, což u bassreflexu není a uzavřená ozvučnice je tedy pro přednes zpravidla přesnější. Další věcí je, že celý gumový závěs je hooooodně tuhý a sám se se divil čím to musí ta elektronika vlastně hýbat, proto těch 1200W a určitě to tam není ze srandy, že by se číňan na štítku přepsal o nulu.
Nejdřív by bylo dobré si nastudovat základy, než tu začneš plácat moudra co nemají hlavu ani patu, Proson Rumble, ač hraje třeba dobře (neslyšel jsem), je úplně jiná liga kvality basu, už z principu bassreflex/uzavřená bedna...

Na závěr bych dodal že by možná nebylo od věci opravdu vyzkoušet, zdali tazatel uslyší "pískot" i z jiného kusu. I když to výrobce neomlouvá, je možné že jsi extrémně citlivý a v servisu to zjevně neměřili...já si před pár lety zkoušel na generátoru co ještě uslyším a skončil jsem na tuším 18Khz (25let) a táta končil na cca 13Khz (45 let) a rozhodně není hluchý jak poleno :D
Naposledy upravil Nick Slaughter dne 7. 11. 2014 08:39, celkově upraveno 1
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Ico33 7. 11. 2014 08:25

Nick Slaughter -a ako si na to prisiel ,ze neviem o ,,com´´ (akom vyrobku) je rec.., ako som pisal -aj ja som ho chcel ,viem co zhruba dokaze, a sam som prednedavnom pisal -ze je to top vyrobca subow.., ale proste v urcite cenovej relacii a triede, viac ti nepoviem, naco.., podla tvojich ,hned utocnych slov ,budes mat stale pravdu (teda tu svoju) ,iba tolko -ako som pisal -doteraz by som ho chcel ten spl 800, ci 1000, (a neni to vdaka tomuto threadu, na tomto webe) ,ale proste mal som urcitu konverzaciu inde ,kde to vyslo skratka inak v prospech niecoho ineho (znacky a typu subu)...

maj sa....
Ľudia ktorí lpia na svojich poučkách,sú na 100%neomylní pre samých seba,vyhýbaju sa novým veciam,ostanu VŽDY zakrpatení vo svojom vlastnom svete,nemaju nič iba prázdne slová,ktoré väčšinou končia rýpaním,závisťou,napádaním druhého,nevediac čo vlastne chcú
Ico33
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 7. 11. 2014 08:38

Asi jsme si nerozuměli, ten sakrasmus byl na Trymora, který psal hned na první straně. S tebou to nemá nic společného, asi jsem ho měl citovat, aby to bylo víc jasné, ale nepřišlo mi to třeba, takže moje chyba, sorry

Opraveno, sorry za nedorozumění :-)
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 7. 11. 2014 08:51

Dobre, beriem, nepočul som ho (pískať) na vlastné uši. Ale obrátime to, aké subwoofery si počul ty, kým si sa rozhodol pre drahý Velodyne? Ono to môže byť celkom jednoducho tak, že tie rozdiely medzi submi nie sú zas až tak obrovské (ak porovnávame konštrukčne podobné) a možno by si bol prekvapený, že ani lacný sub sa nemusí pri drahom Velodyne hanbiť.

Každopádne, stojím si za tým, že tak drahý sub nemá čo pískať, a nerobí to dobré meno značke... hlavne, ak 6x lacnejší sub vie byť celkom ticho, takže to asi nebude drahá záležitosť vyriešiť to.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 7. 11. 2014 09:17

Možná nemáš tak citlivé uši, jako tazatel a proto to neslyšíš, možná že můj píská taky ale já to neslyším...možností je hodně. Shodneme se na tom, že dělat by to určitě nemělo. Otočit to můžeme, slyšel jsem kromě svého subu domácí výroby (bassreflex) ještě Wharfedale 10.MX, Velodyne EQ 10 max a potom samozřejmě SPL800. rozdíl je ten, že jsem nad ničím nedělal závěry typu "na co zbytečných 1200W"...je to samozřejmě tvoje věc, ale tímto se stavíš do pozice laika a amatéra, tady se nebavíme o hifivěži od vietnamců kde si každý lepí štítky dle toho co najdou ve skladě.
Nemíním se hádat a nemá to ani smysl, jen by sis měl hlídat, co píšeš za hlouposti a jak to potom působí...
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 7. 11. 2014 09:37

Trymore, jsem rád, že už chápeš, že tvůj první příspěvek v tomhle vlákně se obsahově právě nepovedl.

Trymore píše:tie rozdiely medzi submi nie sú zas až tak obrovské (ak porovnávame konštrukčne podobné) a možno by si bol prekvapený, že ani lacný sub sa nemusí pri drahom Velodyne hanbiť.

Záleží, co očekáváš a jak široký je ve tvém podání pojem "hanbit se". Neber to prosím ve zlém, ale několikrát jsi zde psal, že téměř neslyšíš rozdíly mezi tvým původním CD přehrávačem a zesilovačem střední třídy Vincent a mezi velmi levnou spotřebkou, která je nahradila. Nejspíš je to způsobený ne právě dobrou poslechovkou a poslechovou pozicí. I naladění tvého Prosonu (soudě dle videa, které jsi sem postnul), mělo hodně daleko do vyrovnaného zvuku. Ale nic proti tomu - každý máme jiný uši a jiný preference.

Ohledně rozdílů mezi suby ocituju sám sebe a svou zkušenost:

V místě poslechu (křeslo) jsou basy relativně vyrovnané, ale je slyšitelný propad kolem 120 Hz a lehce zvýrazněné pásmo kolem 40Hz (což je dobře, protože tenhle pokles jakž takž vyrovnává přirozený útlum regálovek). Když se posunu dozadu směrem ke stěně, tak se to prohodí - úplně zmizí hluboké basy pod 60 Hz a velmi se zvýrazní hučení kolem 150 Hz.

Měl jsem doma zatím dva suby. První byl naštěstí s kalibrací, Velodyne SPL-1000. Nastavení se udělalo "samo" a trvalo mi se vším všudy cca 2 hodiny. Pustil jsem autokalibraci a pak šel po Katzově návodu. Výsledek byly pro mé uši naprosto dokonalé basy. SW dělal přesně to, co dělat měl, tzn. jen doplnil hluboké frekvence, které moje regály nehrají a vyrovnal módy místnosti (120Hz a 40Hz). Nastavení bylo takové, že ať jsem poslouchal jakoukoliv hudbu a zapnul/vypnul SW, tak se jen doplnily/vytratily hluboké basy. Celkový objem basů byl shodný, zvlášť na frekvencích, které hrají regálovky - to pro mě je zásadní požadavek. Hudba tak získala neuvěřitelnou šťávu a barevnost na spodku aniž by ztratila cokoliv z transparentnosti středů a výšek.

Druhej SW byl B&W ASV610, jako levný protipól bez kalibrace. Bohudík jsem díky předchozí zkušenosti věděl, jak mají basy znít. A zároveň bohužel jsem díky předchozí zkušenosti věděl.... SW jsem dal na shodný místo jako předchozí, pečlivě a důkladně opakovaně ladil podle Katze celý dva dny - bylo to o hodně obtížnější. Výsledek byl ten, že se povedlo SW plynule sladit s hlavníma repro tak, že nebylo možný rozlišit, jaký tóny hrál SW a jaký regálovky. SW neměnil výšku tónu ani jeho barvu. Co se ale v porovnání s Velodyne (logicky) nepovedlo, bylo vyrovnání frekvenční charakteristiky. Díra na 120 Hz byla o poznání menší, ale za cenu zdůraznění 30-40 Hz. To by mi sice až tak nevadilo, mám tyhle hluboký tóny moc rád, ale chci prostě dosáhnout co nejvyrovnanější reprodukce. Ostatní basový frekvence zůstaly překvapivě subjektivně stejný. Zapínání a vypínání subu se projevilo v přidání frekvencí pod schopnostma regálů, ale bohužel i nárůstem objemu basů kolem 120 Hz a 30-40 Hz.

Samostatnou kapitolou pak byl rozdíl v tom, jak suby hrály, ale to je jiný téma. Trojnásobná cena Velodyne se projevila naplno. B&W ačkoliv vůbec nehrál špatně, byl v porovnání s Velodyne takovej svázanej, nebarevnej, jakoby ve všech tónech byla část shodný barvy. Rány do bubnu byly s B&W takový kulatější, zamlženější, ne tak dynamický. Přitom co se týká hlasitosti nebo hloubky tónů, byly oba srovnatelný. Jakoby B&W měl svůj "pilotní tón" a na ten mapoval basy, který do něj přišly, zatímco Velodyne hrál jen ty basy s takovou barvou, jaká přišla.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 7. 11. 2014 10:03

Už len jedna otázka. Ak bol Velodyne SPL-1000 tak úžasný, prečo si si ho nenechal?

A to, že som takmer nepočul rozdiely neznamená, že tam neboli. Áno, zlá akustika to mohla trocha zabiť, ale na druhú stranu, možno narozdiel od vás len úprimne konštatujem, že až taký markantný rozdiel medzi nimi nebol. Niekto si totiž kúpi drahý hifi komponent, hrá to "oničom" ale keďže za to vysolil toľko prachov, tak ho obhajuje, aký je super. Ja narovinu vravím, rozdiely vo zvuku pri štandardných hlasitostiach sú minimálne! Ale ten výkon a kontrola nad zvukom je to, kvôli čomu by som sa k Vincentovi vrátil. A ak pár ľudí tvrdí opak, aké obrovské rozdiely počuje vo zvuku, nech si ich počuje, mňa nikto nepresvedčí. Nie som tu od toho, aby som analyzoval blbosti zo zvuku, buď to hrá pekne a živo, alebo je to nuda a predomnou deka...
Naposledy upravil Trymore dne 7. 11. 2014 10:14, celkově upraveno 1
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 7. 11. 2014 10:05

Nelze než souhlasit, moje suby v rozsahu 10-30k se projevovaly podobně jak popisuješ a všechny až na SPL trpěly určitou nevyrovnaností v některých pásmech a z toho sem byl celkem nešťastný, protože to působilo, v něčem bylo basů moc a někde zase méně než bych čekal. Ale SPLko mi teprve ukázalo jak má kvalitní sub hrát, bez kompromisů....a vůbec nemám problém s tím že to je jen 8", na cihlový byt o místnosti cca 30m2 se sousedy je to až až a subjektivně jde celkem dost hlouběji než všechny předchozí 10" co jsem měl. Ale je mi jasný že kdybych si pustil někde SPL 1200 nebo i 1000, zase by mě to posadilo na zadek :lol:
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 7. 11. 2014 10:33

Trymore píše:Už len jedna otázka. Ak bol Velodyne SPL-1000 tak úžasný, prečo si si ho nenechal?

Protože zvažuju upgrade repro a rozmýšlím se, jakou cestou jít. Jestli pohodlnější, rychlejší a výrazně levnější cestou, tzn. si nechat svoje stávající regálovky a doplnit je kvalitním subem kategorie SPL1000. Nebo jestli zvolit delší, na výběr náročnější a o cca 50-75% dražší cestou koupě dospělých plnohodnotných sloupů.

Trymore píše:Nie som tu od toho, aby som analyzoval blbosti zo zvuku, buď to hrá pekne a živo, alebo je to nuda a predomnou deka...

Proti tomuhle samozřejmě nelze namítat ani ň. Každý jsme jiný, každý posloucháme hudbu jinak, každý od zvuku očekáváme něco jiného.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 11. 2014 16:10

>Nick Slaughter

Zajímalo by mě jaký DIY sub sis spáchal jelikož jsem také příznivcem DIY.

Nesouhlasím však s tím že basy z uzavřené ozvučnice musí být nutně lepší než z bassreflexu. Kdysi jsem si to také myslel než jsem došel k tomu že je to otázka odladěnosti dané konstrukce a ne ozvučnice jako takové. Rovněž bych rád korigoval tvé tvrzení že velký výkon u uzavřených ozvučnic je potřeba na překonávání tlaku uvnitř. Ne že by to nebyla úplně pravda, ale hlavní důvod je jinde. Ten je že většina reproduktorů s hodně silným pohonem má takové parametry že pro optimální funkci vyžadují bassreflexovou ozvučnici (případně i hornu nebo jinou vyšší formu ozvučnice). V uzavřené ozvučnice nedostávají co potřebují a mají proto již brzký a poměrně strmý pokles citlivosti na vyzařovaných kmitočtech. Tento se musí dohánět ekvalizací a ta je velmi náročná na výkon zesilovače. Není nic zvláštního ekvalizovat třeba i o 12dB což je 8x náročnější na výkon zesilovače a ten výkon tam musí reálně být jinak by to nefungovalo. Tomu odpovídá i cena a technická náročnost takového řešení.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 8. 11. 2014 11:30

Ahoj, tak díky za korekci, zase jsem o něco zkušenější :-).

Co se týká toho DYI, už jsme to myslím jednou rozebírali, dělal jsem satelity z tehdejších Tesla repro (kalotový výškáč a tuším arm 5630 středobas-nevím už přesně) k tomu domácí stereo zesilovač že střední školy. No a protože to bylo mimo hifi moje první audio, myslel jsem jak to nehraje skvěle, akorát tomu úplně chyběly basy.
A proto že jsem myslel na budoucnost, tak sem se rozhodl udělat 10" sub. Volba padla na beymu 10br60, dnes vím že ne úplně vhodný reproduktor na sub. Udělal jsem sám návrh dle softwaru dle několika návodů, co jsem se kde dočetl. A proto že jsem se honil za co nejhlubším basem, přeladil jsem to až na rez. Kmit. 32 Hz (další chyba) a k tomu mi vyšla bedna o objemu cca 90-100 litrů (další blbost). Z výsledku jsem byl samozřejmě nadšený, dřív nikdo v okolí dospělý sub neměl a takové basy jsem nikde v domácích podmínkách neslyšel. Později jsem se však proposlouchal k řadě problémů, jako propady, hrby, díry mezi stereem a subem, zkreslením zesilovače atp. A proto že jsem se mezitím ještě přestěhoval do vlastního, i když bytu, tak sub začal být nevyhovující. v tak malé místnosti prostě hrál blbě. Tak jsem ho nechal rodičům u nich v domě s plochou supr zatlumeného obýváku přes 40m2 a koupil si po dlouhém vybírání spl800. U něj ten sub i přes svoje nedostatky hraje pořádně mohutně, i když nepřesně, ale jemu to na filmy bohatě stačí, sám se divím, co jsme z toho dostali. A já mám sub s kalibrací a eq, takže na menší a ne moc zatlumený prostor hraje taky výborně a spokojenost na obou stranách ;-).
Nick Slaughter
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka