Rozumné repro 2.0 (2.1) k TV (kompaktní, aktivní, možná SW)

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod swenak 17. 11. 2014 11:26

Ahoj všem.

Pročítal jsem dost zdejších témat, ale nenašel jsem úplně to, co bych potřeboval. K TV, která má toslink, 3,5 jack + scart (takže by šlo asi použít např. http://www.alza.cz/redukce-scart-3x-cinch-d44986.htm ) bych chtěl repro, které by nahradilo stávající Behringer MS40. Aktuálně mám repro připojeno přes RCA kabel přímo k Dune HD (ten má i toslink, stejně, jako TV, ale zvuk přes něj mi přijde slabší a více plochý). To má za následek, že přes ně nepřehraju TV signál (což zatím nevadí, nemám ho ani napojen), ale ani např. youtube a jiné videoslužby, co nabízí TV. Tu redukci scart jsem ještě nezkoušel, možná by pak TV hrala s MS40 lépe, než přes toslink.

Repro hraje příjemně, někdy mi ale vadí, že musím mít nastavenou nějakou úroveň hlasitosti, výšek, basů. Taky bych popravdě ocenil trošku více hutnosti, u filmů se to hodí. Taky mi schází v některých filmech hlasy, nejsem neschopen si naladit zvuk tak, abych měl celý film jednu úroveň - někdy musím přidat, abych vnímal hovor, pak najednou prásk a musím rychle ztišit, abych nevylekal okolí. Hudbu poslouchám taky, ale minimálně, takže toto bych neřešil.

Chtěl bych tedy náhradu, která není moc velká (nechci AVR + bedny - měl jsem před lety a zbavil jsem se toho, ač to hrálo jistě lépe, tak je to prostě velké). Tedy něco kompaktní, co má například vstup HDMI, nebo toslink, nebo i RCA, možná 2x HDMI (možná bych si na stará kolena pořídil Xbox, nebo Playstation).

Narazil jsem na Onkyo HTX-22HDX, které se ale již neprodává (ale na ebay i tady je pár inzerátů) a sice má dobré recenze, někteří to odsuzují. Nebo ještě starší verzi Onkyo HTX-22HD, která má sice jen 2 HDMI, ale 2pásmové satelity.

Další možností je pořídit lepší monitory, např. http://www.positronix.cz/audioengine-5-a5-0 a pokud bude málo basů, tak nějaký subwoofer, třeba originál Sony, který jde k TV připojit bezdrátově - http://www.alza.cz/sony-swf-br100b-d2262839.htm . Nebo, teoreticky, nechat si Behringer MS40 a přidat jen ten subwoofer (nebo i jiný).

U těch verzí s monitory, nebo aktivními reproduktory, mi to ale asi nevyřeší problém s tím, že nesliším někdy hovory a musím si hrát s hlasitostí. K tomu by tedy asi bylo ještě něco potřeba, nevím, jestli nějaký externí dekodér, nebo něco jiného.

Uvažoval jsem i soundbarech, ale ty už prostě z principu hrát nemůžou a některé mi přijdou, že je to to samé, co repro v TV, jen za další peníze. Jsou i verze se subwooferem, ale to by mi pak stačilo k TV jen dokoupit subwoofer a nepřipovat ani MS40.

Pro jistotu doplním, hlavně koukám v noci a prostor je cca 25m čtverečních. Repro by mělo být do cca 200mm na šířku, aby se mi vešlo vedle TV. Cena je důležitá, ale ne primární. Tedy, pokud mně nějaké řešení uchvátí a udělá to, co chci, připlatím si. Pokud ale budu muset pořád dělat kompromis, budu chtít šetřit, protože mi bude líto platit za něco, co nedělá přesně to, co očekávám :-)

EDIT:

Jinak ještě doplním, že buď by měli být repro bez brumu/šumu (cca od 2m vzdálenosti), nebo automaticky vypnutelné, pokud nebude signál. Je to proto, aby se o nich dalo spát :-) Aktuálně MS40 nevypínám a neruší. To byl třeba jeden z důvodů, proč jsem se před lety zbavil AVR+repro. Jistě, dnes jsou lepší (i tehdy byli), ale popravdě jsem o moc zrušením AVR nepřišel.

Taky jsem se pohrával s myšlenkou, mít pasivní repro + malý zesilovač, nebo mini AVR, ale nic kloudné jsem nenašel, resp. už by to nebylo tak komplatní a "čisté" řešení. Pokud by se ale něco našlo, tak... :-)

Snad jsem uvedl vše důležité a vypadne z vás brzo výsledek:-)

Dík.
Naposledy upravil swenak dne 17. 11. 2014 13:02, celkově upraveno 3
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 17. 11. 2014 13:43

Za 405 € mám pekné riešenie, stereo, bez subwoofera, nové, chceš ho počuť?
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 17. 11. 2014 13:49

Zatím stačí přečíst :-) Tedy, pokud to není rada "nech si co máš, zaplať 420 €" :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 17. 11. 2014 14:01

Netvrdím, že to bude najlepšie riešenie, ale určite bude veľmi dobré. Predpokladám, že máš iba TV a nič viac, žiaden prehrávač a tak.

Ako zosilňovač použiješ stereo receiver Pioneer SX-20, to je 5990 Kč (alebo 216 €, na Slovensku kúpiš za 190 €). K nemu prehrávač Pioneer BDP-170 za 3478 Kč, takže budeš mať pokoj aj do budúcna, ten ti prehraje všetko. A k týmto komponentom regálovky Jamo S 622 za 2490 Kč. Dokopy dáš za to 11958 Kč + nejaké káble.

Získaš výborný zvuk k TV s ľahkým upgradom do budúcna, vymeníš len repro napríklad. Doma mi momentálne hrá tento zosilňovač aj prehrávač, je to skvelá dvojka. Pri sledovaní TV mi zvuk ide presne cez tú redukciu z alzy SCART-CINCH do zosilňovača. Na všetko ostatné mi slúži prehrávač, ten si môžeš spárovať priamo s telefónom. Na zosilňovač aj prehrávač nájdeš moje recenzie na tomto fóre. A tie Jamo S 622 som mal v minulosti, tak viem, že sú perfektné. Neradím len tak z brucha.

...pôvodne som rátal s inou cenou, pretože na Slovensku je Pioneer SX-20 na mall.sk o 26 € lacnejší ako v CZ.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 17. 11. 2014 14:17

Díky, ale toto je přesně to, co nechci. Jak jsem psal, podobné řešení jsem měl (AVR mysím Sony, DVD/HDD recorder Sony, 2x sloupy + 2x efekt + center Pioneer) a už to nechci. Nemám to ani kam dát a nejsem tak náročný (ač bych rád a myslel jsem si, že jsem a potřebuju to). Proto hledám něco kompaktní. Těd mám TV na uzavřené komodě. Vedle TV mám na každé straně cca 20cm prostor, TV je 55" Sony. Pod TV není prostor žádný (resp. cca 3cm, musel bych dát podstavec). Dále, BDP nepotřebuju, mám DUNE HD TV-303D, předtím Xtreamer Pro, předtím Popcorn, předtím Sony DVD/HDD recordér, a nevidím důvod se vracet k plackovému přehrávači, ač by přehrál cokoliv. Data mám na 2x4TB Synology NAS.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 17. 11. 2014 14:28

Ideálne by to chcelo aktívne monitory s DO a automatickým vypínaním v prípade nečinnosti. Ale neviem, či také niečo existuje.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 17. 11. 2014 14:40

No a co ty http://www.positronix.cz/audioengine-5-a5-0 ? DO mají, vypínání sice ne, ale počítám, že šumu bude málo a tak klidně ať si běží nonstop. MS40 co mám, vypínám, no, vlastně nikdy :-) Jen jsem na hlavním monitoru přelepil diodu, aby nerušila :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 17. 11. 2014 15:11

Tak to som si veru nevšimol, že DO majú aj Audioengine. V tom prípade asi nie je čo riešiť.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 17. 11. 2014 19:56

Koupil jsem dnes tu redukci scart/rca a nevím, jestli je chyba v ní, ale posílá to strašný šum a bordel do vstupu repro. Taky jsem zkoušel přes 3,5 poslat zvuk z TV a opět problém, v nastavení pro sluchátka, ale i pro audio výstup, je to strašně přebuzené. No a Audioengine 5+ nemají optiku. Takže to vypadá docela bledě a zvuk tedy můžu tahat asi pořád jen z Dune přehrávače. Takže díyk Audioengine bych asi dostal lepší zvuk, nízka frekvence ale asi +- stejné, jako MS40, ale to je tak vše.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 17. 11. 2014 21:53

A taketo nieco by tvoj problem nevyriesilo? Ci nevyhovuje?
(Microlab SOLO7C alebo SOLO9C)
http://reprosustavy-a-reproduktory.heur ... e/#section
alebo
(sirka okolo 22cm, DO, rozne vstupy)
bylinnycaj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Trymore 17. 11. 2014 22:08

Mne ta redukcia funguje perfektne.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 17. 11. 2014 22:20

Myslím, že bez alespoň malého AVR to bude těžké.
Podívej se na toto:
http://www.alza.cz/denon-dra-f109dab-cerny-d367038.htm
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dkdkdk 17. 11. 2014 22:55

dkdkdk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 18. 11. 2014 02:06

bylinnycaj píše:A taketo nieco by tvoj problem nevyriesilo? Ci nevyhovuje?
(Microlab SOLO7C alebo SOLO9C)
alebo
(sirka okolo 22cm, DO, rozne vstupy)

Na ně jsem narazil v tématu o monitorech, ale v ČR se to nějak moc neprodává Solo9c, které mi přijdou vhodnější, jsou i u k24 nedostupné. Jen jsem se díval, že nízké frekvence jsou taky docela vysoko, bude to to stačit k ozvučení TV? Nebo pak k tomu ještě nějaký subwoofer? A nebude pořád problém s dialogy při vícekanálových filmech? Jde toto nějak řešit?

-- 18. 11. 2014 02:15 --

Denkez a dkdkdk: Toto by mi asi nic nevyřešilo, na ně jsem se díval, dalo by se to položit na jednu repro a tím bych asi místo vyřešil, ale třeba co bych získal proti Solo9? Jistě, asi to bude kvalitnější, ale jestli bych to užil, to nevím, spíše ne a pak už to má jen nevýhody.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 18. 11. 2014 15:29

No jo, ale já potřebuju poradit, co koupit, ne kde :-) Když budu vědět co, pak kde už není takový problém :-)
swenak
Junior

Další stránka