2.0 repro k PC do 5000,-

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jan Gottwald 24. 11. 2014 20:08

Zdravím. Už dlouho vybírám repro k počítači a mám favority, mezi kterými potřebuji pomoc s výběrem. Jsem spíše nenáročný posluchač, sleduji filmy, poslouchám převážně elektronickou hudbu a hraji hry. Mám vybrané tyto favority: Modecom MC-SHF80U, Acoustique Quality M 22 a z plastových zástupců Creative Gigaworks T40.
Podle toho, co jsem zatím všude možně četl, tak Modecom je nějaká čína i když dobrá, ne li výborná, ale pořád mě to táhne k domácímu Acoustique Quality M 22 u kterého mám ovšem strach, že podle testů prý není vhodné na nic elektronického s hutnými basy. Někdo ale zase tvrdí, že se jen déle rozehrávají. Creative Gigaworks T40 series II mi připadají dost úzké a malé a nevím, kde by ten kvalitní zvuk vzaly, ale zase jsou k počítači dost praktické díky vstupům.
Nyní poslouchám hudbu na mikrosystému Panasonic SC-PMX5EG-S a jsem s ním velice spokojen. Byl bych rád, kdyby "to" hrálo alespoň podobně. Díky za rady.
Jan Gottwald
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sashafckinggrey 24. 11. 2014 21:40

Ahoj, nechci ti parazitovat topic, ale resim v podstate stejnej problem, procital jsem ruzny diskuze tady i jinde a vysli mi tyhle dva kandidati.

http://www.teufelaudio.com/pc/concept-b ... 13995.html

http://www.thomann.de/cz/samson_media_one_5a.htm

Ucel je hlavne poslouchani hudby. Zatim nejsem rozhodlej, takze by se mi taka nejaka rada od nekoho kdo s v tom vyzna hodila. Pripadne jestli jit do neceho uplne jinyho.
sashafckinggrey
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stanleo34 5. 12. 2014 21:20

Ahoj,I já si chci vybrat repro set(monitory) k pc/tv do bytu a mám dilema...Chci dobrý zvuk ,už nechci repro k pc značky genius ,logitech atp.- to jsou šunty... Dobrý zvuk chci i při slabém poslechu a to bez brumu,šumu ajiných nežádoucích zvuků.Tady je výběr těch nej top 7 : 1) SAMSON Media One 5a ,2) Behringer MS 40 ,3) SAMSON Studio GT ,4) Reloop ADM-5 ,5) AQ M22 ,6) M-Audio BX 5 D2 , 7) DENON SC-F109 .
Prosím o radu. Díky :)
stanleo34
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod evelista 6. 12. 2014 10:42

hlavne se mi libej ty Behringery protoze maj digitalni vstup, ale nejsem si jistej zda to bude stacit na jeden byt malej pokoj, bych bych rad kdyby byla moznost si do toho dokoupit subwoofer.

edit
tak se rozhoduju mezi Behringer MS40 a JAMO P404 (na jamo se mi lebej dva optic vstupy plus jeste out na subwoofer, ktery bych casem koupil taky od jamo) plus by me zajimalo jak moc od nich je Kurzweil KS-40A
evelista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stanleo34 6. 12. 2014 22:18

Mne se nejvíc líbí reloop amd-5 kvuli tomu,že již umí frekvenci od 35hz
stanleo34
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Trymore 7. 12. 2014 00:03

áno, 5 palcový basáčik s 30 W urobí 35 Hz.... never tým nezmyslom
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stanleo34 7. 12. 2014 08:17

A čemu mám teda věřit?
Že všechny údaje u všech o frekv.jsou nepravdivé?)
To asi ne.
Slyšel jsem,že dobrý jsou i samson gt.
stanleo34
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petulda 7. 12. 2014 08:30

stanleo34 píše:A čemu mám teda věřit? Že všechny údaje u všech o frekv.jsou nepravdivé?

Ony jsou ty údaje spíš neúplné než nepravdivé. Ty bedýnky nepochybně vyzáří frekvenci 35 Hz. Ale jde o to, s jakou silou (=akustickým tlakem). A v tom je ten háček. Solidní výrobci uvádějí, jak široké spektrum frekvencí je jejich bedna schopna zahrát "plnohodnotně". A tím plnohodnotně se myslí, že je bedna skutečně slyšitelně zahraje. Ustálilo se, že tím plnohodnotně se myslí pokles o max 3 dB, tzn. na polovinu vyzářeného akustického tlaku.

Jenže -3 dB jsou pro malé bedýnky s malým basáčkem dost kruté a znamenají frekvenční rozsah klidně až od 70, 80, 90 Hz. Jenže to by v marketingovém lži-letáku nevypadalo dobře, tak výrobci toleranční pásmo decentně vynechají.
Takže ano, ty bedýnky 35 Hz zahrají, ale s poklesem třeba -30 dB, tzn. 1/1000 výkonu, tudíž zcela neslyšitelně.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 12. 2014 09:29

Technická poznámka:
Nejsem si tím 100% jist, ale myslím, že obecná tolerance frekvenční charakteristiky reprosoustavy je +/–6 dB.
I soustavy např. VM audio zjevně počítají s větším pásmem, jak +/–3 dB: http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2.php
Tím ovšem nechci tvrdit, že by se diskutované bedny vešly do tohoto širšího pásma.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 7. 12. 2014 09:40

Hm, a proto je v tabulce uveden rozsah pro +/- 3 dB a dokonce i pro +/- 1,5 dB...... :-D
Mimochodem, takhle by měla vypadat technická data všech výrobců reprosoustav. Tedy až na trošku alibistické uvádění citlivosti ne na 1W ale na 2,83V, které v případě 4 Ohmových beden "přidá" 3 dB.

Obrázek
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 12. 2014 10:18

...a proto je nejširší frekvenční rozsah soustav VM audio uveden bez tolerančního pásma, a tedy nejspíš pro obecné toleranční pásmo +/–6 dB.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 7. 12. 2014 10:26

To může být pro jakékoliv pásmo, právě proto, že není uvedeno. Kdyby to bylo pro 6 dB, bylo by to uvedeno, ne? Tzn. jen se nepodloženě domníváš.

Jinak ono těch +/- 6 dB nedává moc smysl ani věcně. Zvuk s úrovní - 6 dB je oproti zvukům s úrovní 0 dB už hooodně utopený. A zvlášť to platí o nejnižších frekvencích, na které je lidské ucho s klesajícím kmitočtem méně a méně citlivé. Tzn. pokud je pokles citlivosti lidského ucha podpořen výrazným poklesem akustického tlaku jdoucího z reproduktoru, je těch -6 dB (pouhá 1/4 výkonu) v pásmech kolem 40, 35, 30 Hz v reále strašně moc.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denkez 8. 12. 2014 07:51

Aby se technici spolu domluvili, existují normy. Pro reproduktory a jejich soustavy je tou normou ČSN EN 60268-5. Tato norma v čl. 21.2.1 stanoví podmínky měření frekvenční charakteristiky a současně její toleranční pásmo, které je široké 10 dB. Zdaleka to tak není +/–3 dB, jak tady tvrdí Petulda, není to ani +/–6 dB, jak jsem se domníval já. Já jsem ale říkal, že to nevím jistě, jen že to toleranční pásmo je širší, jak 6 dB.

Pokud tedy výrobce uvede frekvenční charakteristiku bez udání tolerančního pásma a je-li to seriózní výrobce, který ctí normy, měla by se tato charakteristika vejít do pásma širokého 10 dB.
Je-li to výrobce, který normy nectí, pak je to údaj k ničemu.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 8. 12. 2014 16:22

A o tom to je - je-li výrobce seriozní. Troufám si tvrdit že není protože drtivou většinou se ve spotřebním segmentu toleranční pásmo neudává, u některých lze po pracném hledání najít že se jedná o pásmo klidně 12dB i více, což je v reálu k ničemu. Představa že všichni výrobci to udávají podle nějaké normy je velmi naivní stejně jako s tou citlivostí. Jak víme normy nejsou závazné a na rozdíl od silnoproudu tu neexistují žádné dozorčí orgány, které by výrobce nutily je dodržovat. Seriozní výrobce udává parametry podobně jako Check u VMA (viz výše). Také se nebojí ukázat i měření včetně mimoosových, která právě odhalují některé průšvihy které se dají měřením jen v ose snadno zamaskovat. Opět jako to je uvedeno u VMA. Ale co se dá dělat, někteří lidé prostě chtějí být klamáni.
ThalesX
VIP uživatel