Repro Tesla do kuchyně (problematický prostor)

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 17. 1. 2015 12:43

Rád bych se inspiroval pro poslech tuneru, případně jako druhá zóna z obýváku. V každé kuchyni to ale bude problematické díky účelu místnosti.

Kámoš si nechal zabudovat repro (2p koaxiály, papírově podstatně lepší autoreproduktory) do stropu a zvuk z toho leze jen jako kulisa (hrozný), ačkoliv to stálo docela dost financí - zahrnuto již do projektu, materiál a instalace odborníkem. Takže uvažuji, že bych si nahoru na linku (do výšky 200 cm) posadil upravené reproduktory Tesla ARV osazené 16x + ARN 56x, případně sehnal nějaké trochu lepším ale cenově smysluplné repro. Přeci jen akustika v kuchyni je úžasně blbá. Spíše to bude taková kvalitnější kulišárna...

Jak máte vyřešeno ozvučení v kuchyni ?
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 17. 1. 2015 23:34

Problematický prostor se ti vždycky projeví ať už jsou bedny jakékoliv. To ty dobře víš a myslím že tě to vede právě k tomuto levnému řešení. Pokud je to kuchyně s rozumným odsáváním par tak, aby ty papírové výškáče tolik netrpěly, tak se to v minimalistickém ale přesto rozumném pojetí zdá celkem slušná volba. Třeba takové 1PF06762 se dají upravit velmi levně (dá se použít původní basová cívka,a le zase se musí nějak pořešit původní nevzhledný krycí rámeček). Spíš v kuchyni bude asi problém s umístěním.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod In23 18. 1. 2015 01:48

Několik let jsem hrál autorádiem Sony CDX C610+Tesla ARS 8108 umístěné symetricky ke kuchtíkovi na pracovní desce.Loni jsem se rozhodl pořídit nějaké
"monitory"avšak po plodné diskuzi zde na toto téma jsem od záměru upustil.
Restartovat jsem svůj letitý přijímač s tím,že na něj zapojím Tesla 1PF 067 67 které
mi v sezóně hrají druhou zónu na terase,mch v otevřeném prostoru jsou Ok.
Jejich velikost mi ale přišla neúměrná, proto jsem trošku pátral a sehnal jsem
Magnat Quantum 503 viz galerie. Jeví se mi víc než přiměřeně vzhledem ke kategorii a ceně když byly na trhu.Klidně bych si je dovedl představit jako hlavní
budky na stojanech.
In23
Junior

Odeslat příspěvekod bacil2 18. 1. 2015 04:49

... ja by som to s tým tunerom/repro v kuchyni moc nepreháňal. U nás funguje prekvapivo dobre aj takýto malý digi-krpec napájaný s usb:

Obrázek

... a keby to niekto veľmi potreboval viac nahlas alebo nebodaj ešte stereo, tak úplne stačí k tomu pripojiť nejaké repráčky k pc za pár korún 8-)
bacil2
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 18. 1. 2015 16:05

Tak pokud ti stačí chrčítko na úrovni nebo spíš pod úrovní toho co poslouchala moje babička tak ano, ale pokud člověk nechce nějaké super HiFi ale přitom aby to trochu rozumně hrálo pak z hlediska kvalita/cena je to Dinosaurovo řešení zcela OK. Ostatně udělal bych to stejně.

>In23
Doufám že ty 1PF 067 67 nenecháváš venku přes noc. To by se těm nelakovaným papírovým membránám a závěsu střeďáku fakt moc nelíbilo. Jinak to není zas tak zlé a kdybys to chtěl potunit tak na ně existuje nová výhybka ;o)
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod In23 18. 1. 2015 18:39

Asi tě nepotěším jen je kryju igelitem a jsou dostatečně pod střechou.Terasa je
půdorysně zapuštěná do domu. Vylepšení je mi známo ale neplánuji ho.
In23
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 18. 1. 2015 22:58

Tím nepotěšíš hlavně sebe když ty membrány začnou degradovat. Pomalu, postupně, ale budou.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod In23 19. 1. 2015 14:38

ThalesX já se polepším,ono každý den je instalovat byla otrava ale letos chceme spáchat realizaci zimní zahrady.Tady je prostor pro tvé erudované rady a to,elegantní trvalé vyvedení signálu skrz wall 400 mm dvojlinkou 8m 2x2.5 mm.
In23
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 1. 2015 16:45

Pokud je třeba to odpojovat tak bych to prostě provrtal a na jedné nebo obou stranách zdi nainstaloval na malou desku konektor typu speakon a nebo powercon (používají se na připojení PA beden - tomu odpovídá jejich robustnost a odolnost). Elegance závisí pak čistě na tom jak elegantní si dokážeš vyrobit tu destičku do které ten konektor zasadíš. Pokud se to odpojovat nemusí tak nevím co je potřeba řešit krom prostého protažení kabelu?
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod In23 20. 1. 2015 20:43

Děkuji potvrdil jsi mi mé dvě verze,jde o to abych to právě nemusel odpojovat, jen na zimu.Přikláním se k verzi speakon.
In23
Junior

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 22. 1. 2015 20:50

Odsávání par v kuchyni samo že je, ale repro stejně asi budou trpět minimálně teplem, které se drží nahoře. Ještě mi jde o to, jak je nějak rozumně nasměrovat, protože budou umístěny nahoře ve výšce cca 200 cm od podlahy. Asi bych tam umístil 2p 1PF 067 33, má cenu je nějak lépe vnitřně zatlumit ?
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 23. 1. 2015 07:10

Pokud už je nemáš pak lepší je k přestavbě použít 1PF 067 62 což jsou ty samé bedny, jen je v nich už výhybka. Z té výhybky se dá bez úprav použít původní basová cívka jelikož je neošizená a je to nejdražší položka na seznamu toho co k upgradu potřebuješ. Jinak řečeno ušetříš pěkných pár stovek, přitom ty bedny se po bazarech prodávají za stejnou cenu jako model 33. Tedy pokud na basech použiješ ARN567 (obvykle v typu 33) a nebo první modré typy ARN5604. V případě použití novějších černých ARN5604 je vhodné něco na cívku přimotat tak aby odpovídala schematu. Z hlavy ti ale neřeknu kolik je to drátu.
Obvykle tam dodělám terminál, utěsním spáry je-li to třeba, vylepím je vysokým hustým kobercem a zbytek prostoru vyplním vhodným tlumícím materiálem a to tak aby kolem basáku bylo trochu místa a směrem ke stěnám bedny se hustota zvyšovala. Subjektivně se mi zdá že to hraje o fous lépe než když je tlumení rozprostřeno rovnoměrně, ale nemám to nijak podložené měřením. To jestli bude stačit objem vaty který byl v bednách původně se nedá určit protože někdy je ho v těch bednách diostatečně, někdy je ho tam málo. Asi podle směny nebo nálady toho kdo to kompletoval.

Výhybku použij tu známou od Godze:
http://thales.analog.cz/Bedny/ARN5604_& ... y_godz.jpg

Výkyvy teplot a vlhkosti těm repro určitě neprospějí. Kdyby to rozpočet dovolil použil bych basáky s polypropylenovou membránou a nějakou netextilní kalotu.

Správné nasměrování je problém protože právě tyto papírové výškáče jsou poměrně dost směrové a v kuchyni přeci jen člověk nesedí nebo nestojí na jednom místě, ale pohybuje se po prostoru. V každém místě proto uslyší něco trochu jiného. Na druhou stranu v kuchyni člověk asi tolik detaily neřeší.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 31. 1. 2015 11:09

Tak jsem ulovil nějaké díly z 2ndHandu mezi nimi i středobasáky. Problém ale je, že jsou v tak pěkným stavu, že se mi je nechce týrat na kuchyňské lince v tak blbém (pro papírové membrány) prostředí (teplota a vlhkost hore-dole) Grrr...
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 31. 1. 2015 17:50

Co si všechno ulovil? Co všechno už tedy na to máš doma?
Jen tak mimochodem - po těch zelených repro si se už koukal?
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 2. 2. 2015 23:20

No tož tak porůznu z 2p. párek 1PF 067 33, kusovka 1PF 067 33 nebo 62 (?), DIY ARV 161 a ARN 5604 sice jsou v uzavřence ale skelet s hladkými stěnami, docela hučej, chtělo by to zapracovat na výraznějším vnitřním zatlumení (koberec a rouno), ty sem plánoval do kuchyně.
Další ARN 567 úplně nepájené funglofky, na ty je mi líto sáhnout.
Další ARS 825, bílý skelet, odpáraná látka vepředu asi půjdou na obětování.
Pak párek 821 má nalepovací štítky, patentky, ty si občas pouštím, pohoda jazz, jen by to chtělo vyměnit kondíky, dosud bez zásahu uvnitř.
Pak tu mám bohužel jen 1ks 821 má hliníkový štítek (tl. asi 1 mm), patentky, asi nějaký exportní kousek ? Dosud bez zásahu uvnitř.
Malý ARS 8105.
A 3p EP a jedny DYI, ale ty oboje půjdou do světa,
straý repro ARO, elipťáky ARE, elipťáky ARZ, VEB dederóni, starý repro 2AN...
přípravu na 3p Unicornovu TM 380 ale to asi nedodělám... Asi ani ty ostatní, časově jsme na tom špatně.
Komplet výhybky s tlumivkama 2AK 598 02 a 2AK 617 08 a 4 ks kondíků (2+2 ks krabicáky (čelama k sobě) a hovňáky (1 a 2 uF))
Výhybky a krabicový kondíky a eště další "poklady" jako ty 15".
"Zeluše" v tom mym binci stále nějak nemůžu dohledat...
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Další stránka