Zaléhání uší

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod iDejv 18. 11. 2015 21:49

Zdravím vás. Mám takový menší problém. V únoru jsem si pořídil svůj první AV receiver a k tomu 5.1 sestavu Jamo s628. (90% film)

Při prvním ustavení bylo vše v pohodě, jenže jsem potřeboval opravit něco na zdi za předními repro a i když jsem je vrátil na původní místo (srpen), tak od té doby mi začalo při projekci zaléhat pravé a po cca hodině projekce i levé ucho. Myslel jsem, jestli to nemám z práce a nebo náhodou jestli není nějaký zánět - byl jsem i na ušním, tam mi řekli, že mám vše ok že prej to mám z přílišného soustředění na moderní technologie :)

No zkusil jsem tedy s bednami trochu zahýbat - když jsem s předními utvořil trojúhelník (s poslechovým místem), bylo to ještě horší. Zkusil jsem bedny potáhnout dál od zdi - nepomohlo. Odpojil jsem sub - nepomohlo. Jediné co trochu pomáhá, je bedny vytočit tak, že jsou téměř naproti zadní stěny, jenže jakmile spustí i zadní repro, pořád mám menší pocit zalehnutí.

Ještě mě napadlo, že to může být akustikou, protože obývák nějak moc zastavěný nemám. O víkendu jsem si pořídil na jedno okno hustě tkané závěsy - výsledek je ten, že zvuk beden je jiný, lepší :) ale nevyřešilo to můj problém. Samozřejmě zkusím zadělat ještě to druhé okno, ale co víc už dělat - nevím.

Jinak nastavení AV rec. jsem zkoušel měnit, ale ať nastavím cokoliv, nepociťuji změnu. A ještě bych chtěl podotknout, že ten stav vzniká i při nízké - normální hlasitosti.

Možná budu za ňoumu, možná dělám něco špatně, ale i tak mě zajímá, jestli se s tímto problémem někdo už nesetkal a pokud ano, tak jak ho vyřešil. Ještě přidávám foto předních repro.
Přílohy
WP_20151024_17_00_24_Pro.jpg
iDejv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 11. 2015 22:00

Máš tam pravděpodobně stojatý vlnění v subakustickým pásmu - chce to daleko víc ZATLUMIT místnost ....
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod poprdaj 20. 11. 2015 09:59

Mal som podobný problém, keď so maloval izbu. Izbe som bol ja , maliarske potreby a hifi veža. Repráky sem tam doslova zahučali a po asi 15 minútach posluchu som mal tiež pocit, že mám zalahnuté v ušiach. Repro som presunul z kútov bližšie k stredu steny a bolo po probléme.
Tiež sa jednalo o podmazovú hlasitosť, ale ako spomínal EKKAR , niektoré tóny sa neúmerne zosílili a neskôr spôsobili až bolesť hlavy.
Takže zatlmiť. Premiestnenie v nezatlmenej miestnosti stačiť nebude, pretože akonáhle utlmíš jednu frekvenciu zvýrazní sa druhá, ktorá ti nemusí spôsobovať problémy, ale počuť to budeš ;-)
poprdaj
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 20. 11. 2015 12:59

na zem koberec od zdi ke zdi, stejné závěsy dej i před dveře (nebo otvory, nevim co tam máš), no a ještě něco na zdi - např. nějaký ten gobelín :)

uvidíš (vlastně uslyšíš), že to pomůže
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ka-spel 20. 11. 2015 13:40

Já jsem měl kolegu hifistu, co navíc byl důrazným odpůrcem jiných oken než dřevěných.
Felicia 1,6 kombi LPG -> Octavia II 1,9 TDI kombi
Časy se mění : praskají řetězy místo řemenů a lehčí je nastartovat nafťák v mrazu než zahřátý po jízdě
ka-spel
Junior

Odeslat příspěvekod iDejv 20. 11. 2015 22:08

Díky všem za reakce :) No můžu si v tom obýváku dělat defacto co chci, ale i já mám nějakou svou hranici :D myslím tím co tam chci a co naopak už ne. Zatím zkusím hodit ty závěsy na celou zadní stěnu + boční. Je to dobré v tom, že se to po projekci dá stáhnout, takže to pak nevypadá blbě :) Zítra to "snad" bude hotové, tak tu pak hodím foto :) Ještě jednou díky za rady.
iDejv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod iDejv 29. 11. 2015 22:25

Zdravím. Tak konečně závěsy dokončeny. Je to jako bych měl úplně jiné bedny, zvuk je čistější, basy jsou také úplně jiné a i prostor u filmu je někde jinde - vnímám ho o hodně líp :D Zaléhání uší už není, jen cítím takový divný tlak, jakmile do repra něco pustím. Myslím si, že je to nezvyk na utlumenější místnost a že to přejde, ale uvidíme :-]
Přílohy
WP_20151128_17_52_49_Pro2.jpg
WP_20151129_09_57_12_Pro2.jpg
iDejv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zino333 3. 12. 2015 14:45

Ten zaves si celkom sikovne vyriesil. Ani to nevyzera zle a urcite to pomohlo. Ja si este dovolim tvrdit, ze hlavnym vinnikom su tie bocne basove repro na tych Jamo.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 4. 12. 2015 04:17

Obávám se, že ta poslechovka by duněla s libovolnýma soustavama - boční umístění basáků na těch Jamech nehraje v tomhle žádnou výraznou roli, daleko vyšší nežádoucí efekt měly ty holý rovný stěny a tvrdá podlaha. Cimra se pak chovala jako poměrně kvalitní rezonátor na subakustickým kmitočtu, buzenej třeba rytmem hudby - vzniklo v ní tzv. STOJATÝ VLNĚNÍ podobně jako třeba ve varhanní píšťale - akorát ten kmitočet byl vzhledem k objemu cimry silně podakustickej, takže se to celý spíš chovalo jako statická tlaková oblast v místě kmitny. Přitom samozřejmě nebylo nic přímo slyšet, kdyby ale v takový cimře byly zasklený obrazy nebo vitríny s nádobím, bylo by jasně vidět mihotání od vibrujících skel a taky slyšet řinčení toho porculánu nebo sklínek. Celýmu se tomu říká "vybuzená místnost" a je to samozřejmě pro poslechovku silně nežádoucí jev...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petulda 4. 12. 2015 07:02

Závěsy jsou fajn a určitě pomůžou zlepšit zvuk. To se ale bude týkat především výšek a možná vyšších středů. S basama, jejich módama, pomůžou výrazně větší úpravy. A nemusí to být žádné hifistický panely, basový pasti a tak. Stačilo by místnost prostě běžně vybavit.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN