od Petulda 14. 1. 2016 09:18
Pár obecných poznámek:
Výkon udávaný jako "70 W na kanál" dost často u receiverů znamená, že toto je maximum, které receiver dodá do jednoho kanálu při sinu 1 kHz a zkreslení 1 % THD, tedy těsně před limitací.
Reálný výkon pro hudební signál a jmenovitém zkreslení pak může být (a často bývá) jen zlomkem téhle hodnoty, třeba 2x30 W. A to už ve spojení s byť průměrně citlivými repro není žádná hitparáda.
Tzn. je třeba dávat pozor, co onen udaný výkon 70 W přesně znamená.
Všeobecně je zažitý mýtus, že výkon = hlasitost. To není až tak pravda. Z vlastní minulé zkušenosti: NAD C320 s 2x50 W vs NAD C375 s trojnásobným výkonem. Se slabším zesilovačem to subjektivně "řvalo" víc, byl schopen se stejnýma bednama dosáhnout subjektivně hlasitější reprodukce. Zvuk byl ale při téhle hlasitosti rozpadlej, s ostrýma výškama, agresivní, tlampačovej - C320 byl na hranici svých možností, hluboce ve zkreslení, nehrál ale ječel. Proto se subjektivně zdál hlasitější.
C375 hrál pořád stejně, pevně, rozlišeně, čistě, dodával mnohem větší akustický tlak na basech.
Subjektivně vnímaný nárůst hlasitosti na dvojnásobek znamená zvětšení akustického tlaku o cca 10 dB. Jenže aby byl zesilovač schopen bez zkreslení vyvinout prostřednictvím beden nárůst tlaku o 10 dB, není třeba dvojnásobný výkon, ale desetinásobný!
Tzn. pokud je v hudbě rozdíl mezi tichou a hlasitou pasáží třeba 20 dB (což není žádný problém), je na přenesení takových rozdílu potřeba stonásobný rozdíl v dodaném výkonu.
Proto jsem i já zastáncem přístupu, že výkonu není nikdy dost.
Mj. i proto, že výkonnější zesilovače leží výše v řadách jednotlivých výrobců, tzn. lze důvodně předpokládat, že jsou obecně lépe (pečlivěji) konstruované = znějí lépe i potichu.
A jedno OT na závěr:
Z vlastní dávné mladicky nerozvážné zkušenosti tvrdím, že kupovat si zbytné věci na dluh je pitomost na n-tou. Dnešní na hlavu postavený tlak na přístup "kdo má víc věcí a drahých věcí, je šťastnější" je těžké ustát.
Podle mně je ale lepší řídit se heslem "co si nemůžu dovolit koupit dvakrát, nekoupím si vůbec".
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P