repro k Yamaha HTR-2067

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Denkez 13. 1. 2016 18:57

Nedá se jednoznačně říct, že prostor 3,5 × 3,5 m je na sloupy malý. Já jsem svého času v prostoru ca 4 × 4 m sloupy provozoval a ničemu to nevadilo.
70 W na kanál není vůbec málo, půjde také o to, jakou hlasitostí budeš obvykle hrát (v bytovém domě asi ne moc velkou) a jak citlivé budou bedny.
Mimochodem, ten "čmoud" v limitaci je více než přehnaný.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 13. 1. 2016 21:26

Ok tak sepnou ochrany :D, pokud nějaké budou....
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod shamp1x 14. 1. 2016 08:30

Těžko říct jak je to nahlas. Většinou se nedostanu na větší hlasitost jak -35db, v ojedinělých případech -30db. Jo jednou mě srali sousedi že dupali, tak jsem to dal na -20db. Ale to už se bourali zdi :-D (poslech z youtube) Většinou TV jede tak 45-35, film 35-30 a hudba jak kdy.

Našel jsem tohle:
http://elektro.bazos.cz/inzerat/5627515 ... e-130W.php

že bych to dal na předel a do zadu ty stávající aiwy, jako surround by mohli posloužit slušně. K tomu sehnat nějaký centr + woofer v odpovídající kvalitě a ceně zbytku.. Otázka je na kolik by to všechno vyšlo a jestli není lepší sehnat celý bazarový set třeba za 10k včetně wooferu. Vím že s tím díru do světa neudělám, ale na ty filmy by to mohlo být postačující. Do teď jsem poslouchal filmy na HT 5.1 Genius a celkem to šlo.

Pak je ještě možnost číslo 2, všechno prodat pod cenou (ozbvláště ten receiver) a vzít si na spotřebitelák nějaký receiver kolem 20ky + za 30 nějaký set. (ale nevím jestli to na panelák není zbytečné.
PC:9900k,16GB Tridentz, 500SSD,RTX 2080 X Trio,Acer Predator XB271HUbmiprz, R6 Fractal
DK: Sony VPL-VW260ES, Denon AVR-X6400, 7.1.4 QAcoustics, Shield TV
OBYVAK: 65PUS7601, Onkyo 646 + atmos sestava 2.0.2
shamp1x
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 1. 2016 09:18

Pár obecných poznámek:
Výkon udávaný jako "70 W na kanál" dost často u receiverů znamená, že toto je maximum, které receiver dodá do jednoho kanálu při sinu 1 kHz a zkreslení 1 % THD, tedy těsně před limitací.
Reálný výkon pro hudební signál a jmenovitém zkreslení pak může být (a často bývá) jen zlomkem téhle hodnoty, třeba 2x30 W. A to už ve spojení s byť průměrně citlivými repro není žádná hitparáda.
Tzn. je třeba dávat pozor, co onen udaný výkon 70 W přesně znamená.

Všeobecně je zažitý mýtus, že výkon = hlasitost. To není až tak pravda. Z vlastní minulé zkušenosti: NAD C320 s 2x50 W vs NAD C375 s trojnásobným výkonem. Se slabším zesilovačem to subjektivně "řvalo" víc, byl schopen se stejnýma bednama dosáhnout subjektivně hlasitější reprodukce. Zvuk byl ale při téhle hlasitosti rozpadlej, s ostrýma výškama, agresivní, tlampačovej - C320 byl na hranici svých možností, hluboce ve zkreslení, nehrál ale ječel. Proto se subjektivně zdál hlasitější.
C375 hrál pořád stejně, pevně, rozlišeně, čistě, dodával mnohem větší akustický tlak na basech.

Subjektivně vnímaný nárůst hlasitosti na dvojnásobek znamená zvětšení akustického tlaku o cca 10 dB. Jenže aby byl zesilovač schopen bez zkreslení vyvinout prostřednictvím beden nárůst tlaku o 10 dB, není třeba dvojnásobný výkon, ale desetinásobný!
Tzn. pokud je v hudbě rozdíl mezi tichou a hlasitou pasáží třeba 20 dB (což není žádný problém), je na přenesení takových rozdílu potřeba stonásobný rozdíl v dodaném výkonu.
Proto jsem i já zastáncem přístupu, že výkonu není nikdy dost.
Mj. i proto, že výkonnější zesilovače leží výše v řadách jednotlivých výrobců, tzn. lze důvodně předpokládat, že jsou obecně lépe (pečlivěji) konstruované = znějí lépe i potichu.

A jedno OT na závěr:
Z vlastní dávné mladicky nerozvážné zkušenosti tvrdím, že kupovat si zbytné věci na dluh je pitomost na n-tou. Dnešní na hlavu postavený tlak na přístup "kdo má víc věcí a drahých věcí, je šťastnější" je těžké ustát.
Podle mně je ale lepší řídit se heslem "co si nemůžu dovolit koupit dvakrát, nekoupím si vůbec".
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod shamp1x 14. 1. 2016 09:40

Díky za objasnění situace. Chtělo by to nějaký měřák na odběr, odpojil bych všechny repráky, pustil jenom AVR, změřil bych kolik to má, pak bych pustil 2x repro a zase změřil kolik to má odběr, aby člověk měl tak trošku představu, kolik watů se pouští do těch reprobeden.

Co se týče mladické nerozvážnosti, sám mám na dluh akorát byt. Vím že je to zlo platit splátky. Každopádně u těch reprobeden to má svůj účel a jak už jsem zde kolikrát četl, když si člověk vybere správné bedny, které mu budou sedět, může je mít i na dosmrti. Proto jsem to bral jako investici do budoucna s velkým využitím.

Zpět k tomu AVR. Takže výrobce kecá, když píše že to má 5x100, a 2x70W na 2 kanály řízené. To aby si člověk pořídil něco jako DENON AVR-X4100W, na hifibazaru to mají se slušnou slevou o proti konkurenci. Jinak jestli to tedy pouští zhruba těch 30W do všech kanálů, tak jsem si výkonově tedy moc nepolepšil oproti tomu 5.1 Genius Home Theather, nebo jo? Už se v tom ztrácím.
PC:9900k,16GB Tridentz, 500SSD,RTX 2080 X Trio,Acer Predator XB271HUbmiprz, R6 Fractal
shamp1x
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 1. 2016 09:55

O výkonu jsem to psal obecně. Vždyť se sám můžeš podívat na specifikaci té HTR-2067. Výrobce uvádí Rated output power pro 20 Hz - 20 kHz, THD 0.09 %, 6 Ohm jako 2 x 70 W. Jinými slovy je to reálný hudební výkon do dvou současně hrajících beden s impedancí 6 Ohm.

Těch 5x100 W ale samozřejmě neznamená, že je receiver schopen zároveň dodávat 100 W do všech kanálů, ale že je to maximum pro jeden hrající kanál při 1 kHz a těsně před limitací do 6 Ohm. Pro reálný provoz je tohle tedy nepoužitelný údaj. V letáku ale 5 x 100 W vypadá ohromujícně.

To aby si člověk pořídil něco jako DENON AVR-X4100W, na hifibazaru to mají se slušnou slevou o proti konkurenci.

Jo, souhlas, to je naprosto, ale naprosto jiná liga.
Možná bych zvážil spíš Marantz SR7007, kterej mají taky na hifibazar.cz v sekci použitých strojů.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod shamp1x 14. 1. 2016 10:21

http://www.manualslib.com/manual/353632 ... e=2#manual

tady koukám co to má za výkon, nějaké doporučení na repro k tomuto typu? Ať mám představu?
shamp1x
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 1. 2016 10:40

shamp1x píše:nějaké doporučení na repro k tomuto typu? Ať mám představu?

Promiň, ale na takhle položenou otázku se nedá odpovědět nic jinýho než: vyber, jakýkoliv ti vyhovujou.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denkez 14. 1. 2016 10:58

Technická poznámka:
"Rated output power" není hudební výkon, ale jmenovitý výstupní (sinusový) výkon.
Pokud HTR-2067 má "Rated output power" 2 × 70 W / 6 ohm při THD 0.09 %, pak těsně před bodem limitace, kdy se dá očekávat THD někde na úrovni do 1 %, bude mít výkon pochopitelně ještě větší (odhaduji to kolem 90 W).
Jinak výrobce při udávání výkonů "nekecá", pokud se jeho údaje správně interpretují.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 1. 2016 11:21

Denkez píše:Rated output power" není hudební výkon, ale jmenovitý výstupní (sinusový) výkon.

Díky za správnou opravu.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod shamp1x 14. 1. 2016 12:12

Takže by ten výstupní výkon nemusel být taková tragedie? Při 2.0 se mi zdá že předek hraje "lépe", takže na tom něco bude.

Asi jedna z posledních otázek. Co doplnit k těm 2x Aiwa 65W do setu 5.1, kolik by to asi stálo a případně nějaký adekvátní set 5.1? Vím že bude vždy levnější bazar. Už jsem tedy házel, že můžu mít sloupy Heco 701 za 4500,- ale to bylo bez reakce. Vím taky, že mi napíšete že to musím slyšet a podle toho si vybrat. Ale horko těžko někde uslyším Heco 701, když se neprodávají, maximálně u toho, co to prodává, ale ten bude mít zřejmě kvalitnější receiver / zesilovač a třeba i k tomu uzpůsobenou místnost, takže mi to opět nic neřekne.
shamp1x
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 14. 1. 2016 13:41

Pokud chceš multikanál, není nezbytně nutné mít SW a Centr.
Dobré sloupy nebo i větší regály dokážou také zahrát slušné basy a je tak možné, že SW ani nebudeš postrádat. Stejně tak i Centr v případě symetrického poslechového pole se může ukázat jako postradatelný (jeho zvuk přeberou Front kanály).
Pokud máš napnutý rozpočet, zaměřil bych se zatím na kvalitnější Front bedny a až po důkladném vyzkoušení bych se rozhodoval, zda ne/pořídit SW a Centr.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod shamp1x 14. 1. 2016 13:46

A "kvalitnější" font bedny v mém případě jsou i ty Heco Victa 701? Vím že je pro někoho pojem kvalitní bedna od cca 10 tisíc, pro někoho 30, pro někoho 100 tisíc. Beru kvalitní, respektive adekvátní ke kvalitě HTR-2067.

-- 14. 1. 2016 15:19 --

Tak ještě mám nabídku na tohle:
http://avmania.e15.cz/jamo-s-606-hcs-5- ... produktoru

za 11 tisíc. Akorát mi to přijde dost vzhledem ke stáří a původní ceně. V ceně jsou tedy i stojany pro zadní repráky + kabely

-- 14. 1. 2016 15:32 --

Jo a ještě k HTR-2067, na display se mi stále zobrazuje Cinema DSP. Ať už pouštím klasický 480p rip, 720p rip s DTS, 1080p rip s DTS/DD, ať už to jede z TV. Jak poznám, že zvuk je zkutečně v DTS?
shamp1x
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Heartwork 14. 1. 2016 15:53

shamp1x píše:To aby si člověk pořídil něco jako DENON AVR-X4100W, na hifibazaru to mají se slušnou slevou o proti konkurenci.

Dobrý nápad..., jen při nákupu u tohoto obchodníka je obezřetnost na místě, jeden takový "nový, nepoužitý a nevybalený" DENON AVR-X4000 jsem tam kdysi zakoupil - zkušenost popsána zde:
viewtopic.php?f=1709&t=1202212

Vrátil jsem ho a za stejnou cenu objednal, tentokrát opravdu nový a bezvadný kus, z německého e-shopu a do dnešního dne bez jakýchkoli problémů. Jen už k němu nemám dnes připojený 5.1 set Dali Zensor, ale sloupy VMA-I SL + VMA-I SL CENTER.
Heartwork
Junior

Odeslat příspěvekod shamp1x 14. 1. 2016 15:59

To je nemilá zkušenost. Zatím nic kupovat nebudu, nahodil jsem tento receiver jen pro příklad (opět podle papírových parametrů). Chci si ujasnit co bude nejlepší pro tento AVR, případně jestli koupit kvalitnější SET reproduktorů a až časem vyměnit AVR, či jakou cestou se vlastně vydat. Z toho Německa to vyšlo opravdu takhle výhodně? Jak je to s dopravou? Dají se takhle objednat i reproduktory výhodněji o proti CZ eshopu? (ptám se opět čistě ze zvědavosti, abych si i tuto možnost mohl případně dát ke zvážení)
shamp1x
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka