Stavba SUBWOOFERU

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 15. 3. 2016 02:34

Gamer123 píše:Zdar hej profukovat to fakt nebude to nemam strach je tam tolik silikonu ze to ani neni mozny a rekl bych ze to ani rezonovat nebude ta akusticka pena ma neco do sebe!!! :-) Jo a je mi 15 a stavel jsem si to vsechno sam aji desky jsem si musel sam narezat tak pls zadny kecy chtel bych videt jak to stavite v 15 sami ;-) je to muj prvni sub. a uz sem se dozvedel plno veci co bych delat mel a co ne za to moc dik :-)) vsem...
Víš, když MNĚ bylo 15, tak tvůj táta nejspíš začal chodit do 1.třídy plus mínus - na prezidentský známce byl portrét slovenskýho doktora práv a cenovka 1Kčs. A měl už jsem za sebou stavbu 50W trojpásem podle Amára včetně ladění výhybky a kompletní povrchovky, protože tenkrát žádný lamino nebylo - jen dřevotříska, MDF-ka nebo stavební vodovzdorná překližka, všecku surový dřevo bez nějaký povrchový úpravy. Takže nařezat na stolový cirkulárce, ohoblovat hrany, navrtat kolíky, všecko skolíčkovat, slepit epoxidem, sešroubovat aby to bylo pevný a utěsněný - kdepak domazávat spáry silikonem! Jednak tehdá žádnej nebyl, druhak stěny musely bejt nahoblovaný tak přesně, aby těsnily jen tím lepidlem - který bylo taky drahý jak prase... A díry do čelní stěny se odvrtávaly ruční vrtačkou, prořezávaly se děrovkou a na přesnej rozměr se pilovaly nejdřív rašplí a pak dobrušovaly smirkem namotaným na smetákovou násadu - žádnou přímočarou pilu nebo ruční brusku jsme neměli - a ty díry musely SEDĚT, ne že se ujelo a dolík se tmelil - to byla ostuda, mít tmelenou čelní stěnu...
No a k těm trojpásmům se stavěl první zesilovač - zas podle Amára, postavilo se ho za ty léta šíleně kusů v celkem asi 4 verzích a jmenoval se ZetaWatt 2020, podle použitejch výkonovejch integráčů TESLA MDA2020 - který jednak nebyly k sehnání, když už se zadařilo a měli je, tak stál 120,- kaček jeden (táta na něj vydělával 5hodin) - a když jsi je osadil a zapnul, tak se v cca 50% případů rozkmitaly jak blázni, načež z nich uniklo pracovní médium a byly v hajzlu...

Tak se dej do klidu, my moc dobře víme jaký to je, když ti je 15 a stavíš svoji první "hifárnu" ....
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Gamer123 15. 3. 2016 06:45

Ahoj verim no ja jsem zacal v 6 letech tehdy jsem dostal svoji prvni pajku a taky poprve vyhodil pojistky v den Vanoc :-D u me to teky nebylo moc lehke vse co ted umim jsem dokazal jen kvuli sve snaze se neco naucit a jsem za to rad. Ted jsem zacal z audiem a priznavam ze tomu moc nerozumim proto tu vse pisu a jeste jednou dekuju za vase rady a zkusenosti budou se mi moc hodit. ;-)
Gamer123
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 18. 3. 2016 21:06

Ještě pořád jsi nenapal cos tam dal ze reproduktor aby to mělo vůbec smysl.
Ty TDAčka budeš napájet jakým napětím?
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod klfranz 11. 7. 2016 17:28

Zdravím, prosím o rady či informace ohledně subwooferu svépomocí, koupil jsem před časem rec pio VSX417 k starým bednám od magneťáku a později mi kámoš udělal 2.bedny: 1výšku+2středy -z překližky 11mm.
Teď je nařadě sub a nevím jak velký, jaký průměr, jaký objem, jaký materiál a jak silný stěny (stolař mi dluží službičku),
pokoj 20m2, hlavně synthpop a elektronika, jsem amatér - labužník.
Děkuji mockrát všem dobrákům předem za pomoc... O:-)
(postup pořízení asi špatně ale už to tak je)
klfranz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 7. 2016 21:50

Otázka číslo 1: KOLIK OBĚŽIVA DO TOHO MÍNÍŠ VRAZIT?????
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod klfranz 12. 7. 2016 09:43

platit budu materiál - dřevo, reprák a co bude třeba, kolega mi to nařeže, složí atd.
Jde mi o to abych se vyhnul nějaké zásadní chybě, aby to nebrnělo a tak.
Prachy nevím, když bych měl něco koupit tak je tam rozpětí od 3.tis až po nové auto :-))
klfranz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 8. 2016 18:28

To je slušně velký rozptyl. Zkus to upřesnit.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod klfranz 11. 8. 2016 10:04

začněme kolem 5.tis., mám na mysli samotný reprák + díly k zapojení ... ?
Dík za ochotu
klfranz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 11. 8. 2016 20:05

Dám ti hrubý nástin. Pokud se bavíme o pořádném plnohodnotném subu a ne náhražce, tak tohle je velmi nízký rozpočet i u výhodného nákupu bazarových dílů. To bys musel mít oprqavdu veliké štěstí a projevit velkou dávku zručnosti. Nemožné to ale není. S dvojnásobkem se dá už pomalu o něčem rozumném uvažovat a to i s novými komponenty, za trojnásobek se dá už spáchat řešení, které bude mít velmi blízko komerci v cenové hladině kolem 40-50KKč. Pořád ale budeš muset být šikovný a dělat si spoustu věcí sám. Pokud bys chtěl nějaké speciality jako je nadstandardní lak a podobně, tak musíš ještě přitlačit.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod klfranz 12. 8. 2016 07:13

Předně díky za reakce... ,
myslel jsem, když mám ten reciver, že bude stačit větší reprák na basy a udělat bednu tak aby to basovalo a nedrnčelo. Když se podívám k synkovi pod počítač má tam kromě stolních plasťáků bedničku jako sub cca 15 x 15 x 15 cm a jde poznat že tam je když to pustí...
Lak bedny až naposled, jsem šikovný.... asi :-)
klfranz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 12. 8. 2016 16:35

No tak prima. Trváš tedy na původním rozpočtu nebo jsi schopen ho nějak rozumně navýšit v rozsahu, jaký jsem orientačně uvedl?
Máš nějaké omezení co se týče rozměrů, které nelze překročit (nelze - ne nechceš). Já jen že jestli uvažuješ o kostce o hraně 15cm tak to je dost mimo. Kvalitní basy si žádají objem. navíc je to pak i technicky jednodušší. Sub také nemusí mít tvar kostky, v zásadě pokud se nejedná o něco extrémního tak tvar může být takřka libovolný, takže si to můžeš snadno přizpůsobit tvým podmínkám pokud se to včas zahrne do návrhu.

Receivery mají obvykle linkový výstup, takže elektroniku k tomu potřebuješ. Výkonový výstup mají obvykle jen taková ta All-in-one řešení, který je však zpravidla tragický a nedostatečný, takže kdybys vyrobil kvalitní sub tak bys ho tím zabil. Předpokládám že ti jde o rozumnou kvalitu a tak bys takové pasivní řešení měl předem vyloučit.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod klfranz 14. 8. 2016 20:44

takže pokud chci mít nějaké basy tak ta elektronika co bývá na fotkách spousty projektu subů na netu mě nemine i když je zesilovač - reciever ? No nazdar, ten reciever to nezvládá zesilovat? jen dává impulz k práci dalšímu zesíku v subu? Ten reciever je vůbec jakž takž dobrý?
klfranz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 14. 8. 2016 21:21

Jo, ten zesilovač v receiveru je na tenhle účel slabej a už by to nestíhal. Pro účel hlubokejch basů potřebuješ taky dostatečně silnej zdroj, ten vestavěnej v receiveru by zase už těžko stíhal. Proto se (k takovým univerzálním receiverům) stavějí aktivní suby, s vlastním zdrojem i zesilovačem o příslušným dimenzování.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod klfranz 15. 8. 2016 10:47

tak jak to tak vidím není jak jsem si dříve myslel, vau mám zesík, mám už i bedny tak sbouchnu ještě sub a budu se mít... hm.
Tak ještě jedna věc- co se týká toho měření a ladění je to vždy nutné ?, nevím a nemám jak toto provést, dá se případně vycházet s parametry již ověřeného či vyzkoušeného typu ? A to elektronika dá se k tomu subu sehnat jako komplet celek, že připojím a jedu ? Díky
klfranz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 15. 8. 2016 20:01

Pokud někdo korektně navrhl sub se stejným typem reproduktoru a není to typ, který mívá velký rozptyl parametrů, pak ten návrh můžeš směle okopírovat a nemusíš nic ladit.

Ano, elektronika se dá sehnat jako celek. Doporučoval bych moduly ze zosilnovace.eu a připlatit si za verzi s lepší výhybkou. Výkon bych volil dle použitého reproduktoru, kluci jsou schopní ti moduly přizpůsobit v dosti velkém rozsahu na míru pokud si nebudeš vymýšlet vyloženě blbosti.
ThalesX
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka