Prasklá guma po obvodu membrány

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mistr Oizo 7. 8. 2016 21:33

tak ony nejsou protichůdné, v podstatě ses dozvěděl, že tam nějaký rozdíl naměříš, otázka je jesltli to budeš slyšet a dle toho vyměnit. Já si nicméně stále stojím za tím, že i provozem s takto perforovanou vlnkou neriskuješ žádné poškození a tudíž pokud neuslyšíš rozdíl, je poměrně zbytečné vlnku měnit. Pokud bys ty bedny měl na předek ve stereu, tak tam by ta výměna byla poměrně jasná, ale na zadní efekty si to nemyslím.
mistr Oizo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 7. 8. 2016 22:46

Autem také jezdíš s jedním kolem napůl upadlým? ten reproduktor není technicky v pořádku, sám ani bedna jako celek pak nemůže fungovat tak jak má. Normální člověk poškozenou věc opraví a nebo nahradí, nezodpovědný blbec říká "to je dobrý". Více k tomu není co.

Kříž nestíhá od té doby co ho znám a to už pár let bude. Předpokládám že pro dotyčného nebude problém mu napsat a zeptat se jak to vypadá. Druhou alternativu jsem uvedl. Klidně doporučím lidi u kterých se čeká déle, ale výsledek je perfekt než aby to někdo zmastil.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mistr Oizo 7. 8. 2016 23:46

u Matyáše se nečeká a kvalitou je to naprosto srovnatelný opravář. gumičky mění v naprosto špičkové kvalitě.
s Křížem jsem mluvil před týdnem a říkal, že bude odmítat opravy, že mu tam visí věci několik měsíců, takže asi tak.

na Štěrbu sem nečetl moc dobré zkušenosti, za mne Matyáš!

a takováhle srovnání jsou uplně mimo, závěs neni žádné kolo u auta, jeho poškození nezabije ani tebe ani reprák.
mistr Oizo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod mech123 8. 8. 2016 00:02

Děkuji vám všem za vaše příspěvky, myslím, že jsem se dozvěděl vše potřebné.
mech123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šeďour 8. 8. 2016 09:12

Přesně takovouhle trhlinu na závěsu reproduktorovýho měniče jsem měl nedávno taky.Trhlinu vyrobila kočička, která si divoce hrála skákáním nahoru a dolu na reprobednu.Přitom drápkem natrhla ten závěs.Všimnul jsem si toho asi až po čtrnácti dnech !
Vliv na zvuk to nemělo vůbec žádnej a to si pouštim hudbu denně a rozhodně s hlasitostí nešetřím.

A co jsem s tím udělal ?

...je to jednoduchý.Nestresoval sem, páč jde o houno :D Rozhodně nejde o život, jako když upadne kolo u auta (to je ale debilní příklad Sálesi :oboze ).Normálně jsem tu trhlinu opatrně zalepil pomocí chemoprénu.Šlo to celkem snadno, trhlina není bez upozornění na to, kde je, vůbec k nalezení.
Ukazoval jsem to tůhle Kocmeisterovi a ten to opravený místo chvíli hledal.

Fakt neni nutný dávat to na repasi opraváři reproduktorů.Mistr Oizo má pravdu.Je to prkotina, která se stala u bezcenejch efektovejch reprobeden.

A co na tu dírku říká fyzika ?...zeptáme se Peťuldy.To je ten správnej odborník na akustiku :mrgreen:
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 8. 8. 2016 17:04

Fyzika říká, že díky tomu, že ozvučnice vznikem nového otvoru změnila své parametry a tudíž ten reproduktor v ní funguje jinak. Fyzika také říká, že pokud závěs v nějaké své části má jinou tuhost a linearitu, tak vzroste zkreslení. Pokud jsi to ty neslyšel Šeďoure tak fajn, budiž ti tato nenáročnost přána, ale to na věci nic nemění. Nutit ani přemlouvat k opravě nikoho nebudu, tady kope každý sám za sebe.

Od Matyáše mi rukama pokud pamatuju snad nic neprošlo, od Štěrby ano a nevidím problém v jeho práci. Ale pozor - hodně záleží jak se s ním člověk domluví - je třeba specifikovat přesně co a jak chci a nebo si nechat poradit. Když mu někdo hodí na hlavu reprák a neřekne co od toho čeká tak je pak jeho blbost že to dopadlo jinak než čekal.

Z vlákna vyhozen off-topic, držte se tématu - a speciálně ty, Lojzo, tady přestaň demonstrovat svoji absenci znalostí.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod šeďour 9. 8. 2016 09:26

ThalesX píše:Fyzika říká, že díky tomu, že ozvučnice vznikem nového otvoru změnila své parametry a tudíž ten reproduktor v ní funguje jinak.

Můžeš to nějak specifikovat ?..třeba na změně kmitočtový charakteristiky ?...nebo se to projeví nějakou rezonancí ?
Bude to větší rozdíl, než když zavřu/otevřu dveře do místnosti ve který poslouchám ?
:hm

Jsem moc rád, že zrovna ty, milovník starejch vykopávek Tesla, píšeš o něčí nenáročnosti při poslechu :D
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 9. 8. 2016 10:28

Tak trochu OT
Obvyklý trik či nešvar diskutujících:
To se vezme obecně známé a nezpochybnitelné pravidlo nebo zákonitost a zasadí se do souvislostí, kde se uplatňuje v míře menší než malé.

Tato diskuse mně přijde jako bavit se o tom, jak může ovlivnit zvuk reprobedny i velký brouk sedící v BR otvoru.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 9. 8. 2016 11:11

Tak jo...tohle je výzva !

Přijď ke mě na návštěvu, vezmeme generátor a projedeme každou reprobednu zvlášť.Ty mě řekneš, která je ta s tou zalepenou dírou (levá/pravá).
Předpokládám, že zkouška generátorem bude věrohodnější, než prostej poslech.Ale možná se mejlim.
...
Máš pravdu v tom, že je to diskuze na úrovni brouka Pytlíka zalezlýho v basreflexu.Ale tak je to tady vždycky.Zdejší technik či odborník si o problému "myslí", že bude mít nezanedbatelnej vliv.Co nezanedbatelnej...spíš rozhodujicí.Co rozhodující...dokonce život ohrožující !
A ten, co s tím má osobní zkušenost, je podle něj onen Pytlík, co problém jen bagatelizuje.Je to hluchoun, kterej nepozná, že má doma nebezpečnej problém.Páč ona zmiňovaná dirka v gumě problém je.
Životu nebezpečnej problém !
...
Takže, pokud si kdokoliv z vás myslí, že je to měřitelný, či dokonce slyšitelný, jste zváni na poslech, či měření.Ukažte mi, že se mejlim :!:

A nebo běžte s těma pseudovědeckejma teoriema do háje.A s tím moralizováním o nešvarech taky :pozor
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 8. 2016 12:23

Pokud bude díra v gumovým závěsu slepená (Chemoprénem), neměla by se projevit skoro nijak - pokud bude závěs tím Chemoprénem utěsněnej, bude pístovej pohyb dovnitř "foukat" z bedny jen BR rourou a obráceně, nasávat vzduch dovnitř při pohybu membrány "ven".

Ale pokud se ta díra nechá prorvaná, budou se tlakový poměry měnit a ta netěsná bedna bude hrát jinak - a čím větší hlasitost = větší výchylka bude, tím víc se bude ta raněná membrána odchylovat od tý zdravý ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petulda 9. 8. 2016 13:35

sedour:
Jako vim, jak na tom jsi, ale az takhle....:-D .

O rozpoznani zvukoveho rozdilu mezi utesnenym reproduktorem a utesne ym reproduktorem zde nikdo nepsal.

Vyzvo :-D .
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod šeďour 9. 8. 2016 16:06

Peťuldo, jestli chceš bejt vtipnej, tak se nauč používat diakritiku.Takhle ti neni rozumět kam míříš a střílíš do prázdý brány u sousedů... :lol:

EKKAR píše:...se bude ta raněná membrána odchylovat od tý zdravý ...

Hele, už sem to psal, ty raněná membráno.Poznal bys leda ...@... i s tou dírou.
Ty teoretický poučky jsou důležitý, ale praxe je pak trochu složitější.
A v reprobednách nemám basreflex.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 10. 8. 2016 08:44

šeďour píše:Můžeš to nějak specifikovat ?..třeba na změně kmitočtový charakteristiky ?...nebo se to projeví nějakou rezonancí ?
Bude to větší rozdíl, než když zavřu/otevřu dveře do místnosti ve který poslouchám ?
:hm

Jsem moc rád, že zrovna ty, milovník starejch vykopávek Tesla, píšeš o něčí nenáročnosti při poslechu :D

To už jsem přece napsal, ale že jsi to ty tak ještě jednou: Pokud se díra nezalepí tak se to projeví jak na změně kmitočtové charakteristiky, tak na zkreslení. Když jí zalepíš a nakydáš tam moc lepidla aby to drželo tak se to na zkreslení projeví ještě více. Obojí je dobře měřitelné na libovolném typu ozvučnice. Důvodem zkreslení je nerovnoměrná tuhost a linearita závěsu o celém obvodu, kdy pak kmitací systém nekoná dokonale pístový pohyb (resp. se od něj odchyluje více než za běžných okolností). Platí to i při malých hlasitostech, se zvětšující se hlasitostí a tedy i výchylkou se pak rozdíly pochopitelně zvětšují.
Změna kmitočtové charakteristiky se pravda projeví méně než otevřené či zavřené dveře, ta však není v určitém rozsahu tak podstatná jako zkreslení, které je mnohem podstatnější faktor. Jak moc mu zkreslení vadí nebo nevadí si musí každý přebrat sám. Ono když to neporovnáváš přímo tak si toho necvičené ucho ani nemusí všimnout, ale to prozření když si to pak porovnáš.

Co se týče Tesel - primárně na ně neposlouchám, na to mám jiné bedny. Jsem si dobře vědom jejich nedostatků a beru je spíše jako koníček podobně jako když si někdo tuní veterána. I veterán může předvést docela zajímavé kousky, za které by se i nové stroje nemusely leckdy stydět pokud se jim věnuje pozornost. Každopádně tvá narážka byla v tomto ohledu dosti mimo.

Mimochodem - už jsi někdy takovou současnými prostředky odladěnou soustavu založenou na Tesla reproduktorech někdy slyšel? Domnívám se že ne. Někdy tě třeba pozvu a uvidíme jestli se tvůj názor nezmění.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod banner 10. 8. 2016 09:42

Z vlastni zkusenosti mohu potvrdit, ze jakekoli pozkozeni membrany meni kmitoctovou charakteristiku a cely zvuk. Da se to vysvetlit i polopate - myslite, ze nafukovaci plazovy mic, ktery ma v sobe diru, muze dobre slouzit? Taky se zmeni vsechny jeho charakteristiky.
banner
Junior

Odeslat příspěvekod šeďour 10. 8. 2016 09:46

Ajaj...další odborník s debilním příkladem :-!
...
ThalesX ->Jak velký je zkreslení samotnýho reproduktoru (měniče) v rozsahu, ve kterým pracuje ?
O kolik se může změnit natrženým závěsem ?
A po opravě ?
Můžeš to nějak kvantifikovat, třeba odhadem, nebo nějakým příkladem ?
Projeví se to nárustem zkreslení v celý šíři pracovního rozsahu, nebo jen v určitý oblasti ?
...
Možná kladu moc otázek najednou.Neber to tak, že tvoje odpovědi chci za každou cenu zpochybňovat, chci si na to jen udělat vlastní názor.Pochybnosti o důležitosti některejch parametrů oproti jinejm, v návaznosti na jejich slyšitelnost, budu mít, ale vždycky.

Nechci samozřejmě dopadnout jako jeden ze známejch hifi matadorů na sousedním fóru, kterej na svým aparátu pravidelně testoval všemožnou hifi bižutérii a kabely, s jednoznačnými soudy o jejich přínosu ve zvuku.Například se vyjadřoval k jasný slyšitelnosti různejch materiálů pokovení koncovek síťovejch kabelů.
A pak, po návštěvě dalšího velmi známýho člena hifispolečenství, se ukázalo, že onen matador má napálenej vejškovej měnič v jedný reprosoustavě !
Ach bože...ta ostuda !

Proto nabízím komukoliv koho to zajímá, nebo je přesvědčenej o svým dokonalým sluchu, ať si ten nárust zkreslení po opravě závěsu, ke mě přijde vyzkoušet.
...
Nejsem nostalgik a nemám rád sběratele starejch křápů, ale na poslech moderními prostředky vytuněnejch reprosoustav Tesla bych byl zvědavej a rád příležitost k poslechu využiju (abych nebyl jen za žvanila a pomlouvače starejch pořádků).
šeďour
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka