tvm ars-225-03/8 zesilovač

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ceneek221 5. 10. 2016 18:36

Dobrý den, dostali se mi do rukou reproduktory tvm ars-225-03/8 za pěknou cenu, poradil by mi prosím někdo nějaký zesilovač k tomu? V zesilovačích se nevyznám.
Děkuji :-)
Přílohy
20161005_192815[1].jpg
Ceneek221
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petison 5. 10. 2016 20:32

Do jaké ceny?Předpokládám že něco levného.Tak např.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/658608 ... ax-450.php
nebo
https://elektro.bazos.cz/inzerat/658300 ... T-X150.php
dražší asi nemá smysl.
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod platprd 5. 10. 2016 22:09

nebo něco vyaukčnit
http://aukro.cz/zesilovac-telefuken-ha8 ... 35322.html
nicméně u těhle starých střepů tesla/TVM je na místě vždy kontrola kondenzátorů, více místní paštikoguru ThaleT. Koukal sem že na aukru se vydražily za 800 kč a nevypadaly tedy takhle olezle, takže to žádný ultrazvuk asi nebude.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 6. 10. 2016 20:39

Bohužel ARS225 jsou poněkud bum-cink bedny, moc se nepovedly,přesto znám lidi, kteří jsou s nimi spokojeni. Lepší zesilovač se sice vždycky hodí, ale tady bych to zbytečně nehrotil.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ceneek221 7. 10. 2016 18:39

Díky za rady :-) zatím jim dodávám šťávu z hifi věže a pkusím se sehnat nějaký ne moc drahý zesilovač.
Někde jsem četl, že kombinace těchto repro není příliš ideální, ale vzhledem k tomu, že jsem je měl za 300, tak se nemrzím. Dají se nějakým způsobem upravit, aby se projev zlepšil aspoň trochu? ;-)
Ceneek221
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod platprd 8. 10. 2016 21:47

nemá to smysl, celá ta úprava by vyšlá násobně dráž, než tě stály celé ty bedýnky. Jestli máš po ruce pájku, tak si zkontroluj kapacity těch elytů, co tam jsou a jestli jsou v nějaké rozumné toleranci do nějakých cca 20 %. Zbytek nemá smysl, radši našetři na lepší bedny.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 24. 10. 2016 11:50

Dají se upravit do přijatelnějšího stavu. Je pravda že úprava vyjde o něco dráž než tě pravděpodoibně stály ty bedny, ale výsledek je značně lepší a je z toho nikoliv špičková, ale pro běžného zájemce velmi dobře poslouchatelná sestava. Je to odladěný projekt, žádné voodoo. Už jsem to dělal.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ceneek221 25. 10. 2016 16:54

A čeho všeho se vámi provedená úprava týkala, mohu-li se zeptat?
Ceneek221
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 10. 2016 17:35

Udělá se hlavně nová, upravená výhybka a (u některejch typů soustav) se změní objem ozvučnice, aby líp vyhovoval charakteristikám použitejch repráků, než skříň vyrobená před 30-40 lety ... U tý výhybky jde o to, že "za komančů" se dělalo všecko proto, aby to "nějak hrálo při co nejmenší ceně" - takže se pokud to šlo, co nejvíc věcí zanedbávalo, jen když šla výrobní a tím i prodejní cena dolů. Nová výhybka stojí řádově stejnou částku, jako stály celý ty bedny - na tehdejší dobu věc nepředstavitelná, ale kdo chce z jejich potenciálu dostat to nejlepší, holt musí zapomenout na komunistický "nechci to levně zadarmo"....
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 26. 10. 2016 11:30

Nejprve je dobré si vysvětlit proč dané úpravy, pak se to snáze pochopí.
ARS225 bylo nejlevnější velké dvoupásmo v programu výrobce, podle toho to také vypadá. na štěstí ale na rozdíl od jiných výrobců nešetřili na ozvučnici, tudíž je možné jí velmi výhodně zrecyklovat. Ozvučnice totiž bývá ne zrovna levnou položkou, ktrerou si navíc běžný člověk bez vybavení doma jen tak neudělá aby to nějak vypadalo. Zde máme prima polotovar.
Obecně je problém strkat 8" do dvoupásma klasického typu (tj. s normálním výškáčem). Tyto reproduktory už mívají typicky problém s kvalitní reprodukcí středového pásma, jsou moc velké. Aby to šlo tak musí být obzvláště povedený, což tento bohužel není. Dá se však nahradit starší verzí od téhož výrobce, který pasuje do stejného otvoru včetně montážních děr a chová se lépe (zejména na středech ale i obecně celkově). Dá se koupit za stejnou nebo nižší cenu než za jakou se dají ty stávající prodat, takže tohle nic nestojí.
I tak k němu není možné jen tak ledajaký výškový reproduktor, musí na to mít opět odpovídající vlastnosti, což ten stávající nemá ani omylem. Ten se bohužel nepovedl a má pochybné vlastnosti i do soustav normálních, natoiž když tady jeden na hraně či spíše zdaleko za ní. Lze ho nahradit jiným vhodnějším typem, který už se s dotyčným basákem může kamarádit v rozumném kompromisu. Stávající výškové reproduktory lze prodat za cca 1/3 ceny nových.
Na tuto konkrétní kombinaci je odladěna a optimalizována výhybka na míru, která funguje laicky řekněme jako mozek reproduktorové soustavy. Hlídá všechny aspekty aby to spolu vzájemně spolupracovalo a ladilo jak má. To je na celé úpravě nejdražší položka a to na čem výrobci velmi často nejvíce šetří. Výsledek je v tomto případě takový, že z něčeho, co bych poslouchat raději nechtěl se stane něco, co se poslouchat dá aniž by to člověka nutilo se dívat neustále po něčem jiném a připravovalo ho to oé požitek z poslechu.
Ano mohl bych to tu vychválit všelijakými barvitými výrazy, ale jsem technik, ne HiFista.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 26. 10. 2016 17:25

plus bych k tomu připočet cenu za barevný sprej+čirý lak a průzvučnou tkaninu, aby ty ozvučnice nevypadaly, jako, že jsi se vytáhnul z popelnice.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 27. 10. 2016 14:21

Hmm, barevný sprej, to je fakt kvalitní povrchovka.

To se dá vyčistit a rozleštit. Na fotkách ty bedny vypadají pochybně, ale to je stylem focení. Naživo vypadají normálně.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 27. 10. 2016 14:55

Tak ne každý má doma kompresor a pistoli a stříkání je jediný rozumný způsob, jak udělat pěkný povrch. Toho žádným nátěrem nedosáhneš. a ty odřené rohy asi rozleštíš těžko. Samozřejmě že ideální by bylo před tím přestříkáním sundat starou barvu nějakým toluenem nebo C6000, ale můž to být taky epoxid a ten z dýhy nesundáš ničím.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 31. 10. 2016 15:53

Proč mluvíš o nanášení barvy když já navrhoval povrch jen dobře očistit mýdlovou vodou a použít kvalitní leštěnku? Jen ty škrábance nějak vhodně začernit. Ne vždy je požadován naprosto dokonalý povrch ve stylu jako nový.

Pěkný povrch lze udělat doma i bez stříkání, ovšem ne všechny typy povrchovky. Třeba má oblíbená povrchová úprava ke čirý polomatný lak na dýze. To jde udělat doma velmi dobře i bez stříkání a stačí mi na to jen hubka na nádobí a vhodný lak. Jsou samozřejmě i další typy povrchových úprav, které lze dělat bez kompresoru.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 31. 10. 2016 16:08

Já sem taky lakoval houbou na nádobí, ale ten výsledek prostě není tak dobrý, jako u stříkání. Navíc u takového lakování můžeš použít jen velmi omezené spektrum laků, které ti tu houbu nesežerou. Jinak by mne zajímalo, jak se dá rozleštit lak na dřevu, nikdy jsem o ničem takovém neslyšel, podle mne je tam velké riziko spálení toho dřeva. Vyleštit se určitě dá na to stačí pár kapek lněného oleje. ole rozlešťit škrábance podle mne nejde, tohle není plechová kapota auta.
platprd
Trvalý BAN

Další stránka