Reprosoustavy Magnat vs Wilson

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Sasakr 26. 11. 2023 16:08

Vážení, mám problém s Movixem. Na jednom sloupu mi chrastí prostřední reprák při subbasových frekvencích. I video to celkem zachytilo. Co s tím?

Zesík asi neviním to by předpokládám chroptěl celý sloup, ne jen jeden reprák.

Je to dost náhodný, u spousty zvuků problém není ale pak chytnou ve filmu nějakou blbou frekvenci a chroptí to furt. Nedá se s tím na ty filmy koukat :-(
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 11. 2023 16:24

Hloupý dotaz... nemůže tam být někde trochu prachu a pak to takto dělat nepořádek?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Sasakr 26. 11. 2023 16:49

A kde přesně? Jako napadlo mě ten reprák prostě vyšroubovat a podívat se, jestli tam něco nevykoukám, ale radši jsem se chtěl nejdřív zeptat.
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 11. 2023 17:06

Netuším, kde přesně. Jen taková hloupost/informace/námět k zamyšlení. Vím, že někde něco psal, že se mu dostalo trochu prachu do sluchátek a ty chrčely, tak jsem si to spojil.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kamasu 26. 11. 2023 18:46

Ne prach, ale vlas. U těch sluchátek, když se zachytí vlas někde těsně u reproduktoru (pod náušník atp.), tak se pak někdy stává, že se ten vlas rozvibruje spolu s tím reproduktorem a tak vznikne drnčení, bzučení atp. Prach tohle způsobovat nemůže.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 26. 11. 2023 21:02

OK, sorry, možná jsem to špatně pobral. Nicméně vím, že se někde řešil i prach.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 27. 11. 2023 07:48

Nejdříve vyzkoušej, jestli ten reprák hladce chodí v závěsu. Normálně na něj lehce zatlač (nejlíp v rukavičkách), jestli někde nezadrhává a pohybuje se v ose. Nepromáčkni ho a nedotýkej se kopulky!
Pokud chodí hladce, může být problém na výhybce, nejspíš s kondenzátory, ale spálená může být i cívka.
Jinak doufej, že není odpálený samotný reproduktor, u výškáčů to není zase taková výjimka, u středů a basáků to nebývá často, ale pokud rád posloucháš hudbu nahlas, je to klidně možné.
Repro vydrží dost při krátkodobé zátěži, signálové špičky apod., ale stačí méně kvalitní zesilovač nebo nevhodná kombinace a je vymalováno.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 27. 11. 2023 19:05

A Ty si myslíš, že kdyby byl odpálený přímo reproduktor, tak někdy bude hrát normálně a jindy chrčet?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 27. 11. 2023 21:52

Teď jsem si to znovu poslechl na kvalitních reproduktorech a musím opravit můj předchozí příspěvek.
Vypadá to spíše na problém zesilovače, který pouští do repra rušení, podobně jako když je např. zanesený potenciometr a praská při regulaci hlasitosti.
Mohl odejít nějaký filtr, nebo něco i na té výhybce, ale na 74,36% je to problém elektroniky a ne mechanické poškození reproduktoru. :nenapadne
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 18. 1. 2024 15:55

Reprák jsem vyšrouboval, pohrabal vzadu v kabelech (btw. bedna pěkně vytloumená, pokud mohu soudit), reprák přišrouboval zpět a bylo po problému. Asi jak jsem to před časem stěhoval, tak se kabel dostal někam, kam neměl.

Kdyby byl problém v zesíku, tak drnčí celý kanál, ne jen jeden reprák v bedně, ne?
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod trempik 17. 4. 2024 11:07

Doplnil bych to otázkou: Sub s 12" repro bude asi vhodný pro DK. Říká se, že v hudbě pod 40 Hz už toho moc není. Tím chci naznačit, jestli by na hudbu nestačil právě jen 8" sub právě jen na posílení od 50 Hz výše. Čili menší, ale kvalitnější.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 17. 4. 2024 15:50

V žádným případě neplatí, že pod 40 Hz už toho v hudbě moc není.
A ne 8" by nestačil, ani na hudbu ani na filmy, 8" je na subwoofer málo. Na subwoofer je potřeba alespoň 10" reproduktor.
A naopak spíš od 50 Hz dolů, subwoofer nemá posilovat/zdvojovat ty frekvence, který ještě hrajou samotný repro.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod trempik 17. 4. 2024 17:07

Tak většina regálovek nehraje pod 60 Hz, tak to bylo myšleno.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 17. 4. 2024 17:10

Já myslím, že pod 60Hz hraje všechno, protože 50Hz je frekvence sítě a její brum můžeš slyšet opravdu z každých repro.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 17. 4. 2024 19:33

trempik píše:Tak většina regálovek nehraje pod 60 Hz, tak to bylo myšleno.

No právě, subwoofer na ně naváže a hraje ten zbytek kterej už ty regály nehrajou. Takže ne nad, ale pod 50 Hz nebo pod 60 Hz, 70 Hz atd., podle toho co jsou ještě schopný zahrát konkrétní regály.
Kamasu
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka