od Pixxel 30. 7. 2019 08:34
Akustika je podle mého nejdůležitější parametr celého audio systému. Můžeš mít systém za miliony ale pokud máš špatnou akustiku místnosti a blbě napozicované bedny, tak je vše v pytli.
Já jsem nedávno rekonstruoval celý byt. Do podhledů jsem dal myslím 60mm minerální vlny. Ten bílý sádroš střední a nízké kmitočty propustí a minerálka tyto frekvence rozptýlí a částečně absorbuje.
Sadroš trochu taky pohltí nizké frekvence ale ty vysoké odráží s velkou účinností. Nejlepší je použití děrovaných sadrokartonových desek s minerální izolací. Je to ale celkem drahá sranda. Já mám celoplošný sadroš stím, že jsem si doprostřed zavěsil velký akustický panel.
Dobrým řešením na vysoké frekvence by bylo použití tekutých tapet. Cenově celkem příjemné a prý to na absorbování vysokých frekvencí funguje. Dozvěděl jsem se o tomto teprve před týdnem, tak těchto tekutých tapet využiju až za pár let, až budu znova malovat.
Určitě velmi pomůže minerální deska za bedny i za hlavu. Na stěně za bednama mám červený závěs, za kterým je schovaná televizue a akustické panely. Mám i papírové trubky z lina nacpané minerální vlnou v rozích místnosti. Role nevyužitého lina mám teď těsně za bednama. Pak to vyměním za smotané koberce, které přetáhnu ještě kobercem z umělé trávy a navrch hodím nějakou kytku.
Za hlavou pod stropem mám 2x1m truhlíky, ze kterých mi pomalu roste břečťan. Už jenom ty truhlíky pod stropem zajistili malé zlepšení. V plánu ještě mám na stěny pod strop přimontovat vinylové desky a každou trochu jinak nasměrovat aby rozbíjely zvuk. Přes celý prostředek obýváku bude kusový koberec. Mám velmi velký počet různě velkých rostlin v obýváku a to tak velmi pomáha jak akustice, tak psychice.
S každou úpravou akustiky jsem vždy porovnával změnu a je to radost, když člověk slyší, že ta či ona úprava zlepšila zvuk a ty si musíš poslechnout všechny písničky znova s lepším zvukem:)