Vylepšení zvuku na PC

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ka3el 25. 9. 2019 20:21

Ahoj,chci vylepšit zvuk mého PC, možností je nepřeberně,brzy mi praskne hlava.
Budget je 20K, chci sorround,ale nemusí být 5.1 systém.

V současné době používám:Creative gigaworks T3 2.1 vpředu+nějaké levné Genius (2.0) vzadu

Přední reproduktory jsou/budou asi 70-80cm ode mě na stole a zadní cca 2 m.
Použití hlavně na hry, filmy/hudba taky,ale zdroj není většinou ve vysoké kvalitě.

Původně jsem uvažoval o A/V receiveru přes HDMI,ale mám 1440p 144Hz monitor, takže bych musel receiver připojovat extra HDMI kabelem=fiktivní monitor a prý jsou s tím problémy (utíkání myši,atd.)
Rovněž by mohl být probém receiver na stůl někde umístit.

V současnosti se tedy zaměřuji na dvě možnosti:
1/ set 5.1 aktivních reproduktorů asi připojeno přes SB AE5 analog,něco jako
https://www.teufelaudio.com/pc/concept- ... 15407.html
Který s mi i zamlouvá, ale bojím se toho SW, ta věc je obrovská a musela spolikat velikou část ceny setu, zbylo něco na reproduktory? Aby to nebylo jen o basech.
Další možností by mohlo být Edifier S550 Encore. Nějaké další návrhy pokud jít touto cestou?

2/ 4.1/4.0 sestava "nezávislých" akticních reproduktoů (2.1/2.0+2.0) opět přes SB AE5 analog
K této možnosti asi tíhnu nejvíce. Sestava bez středního reproduktoru,hádám u her by nechyběl.
Jako přední reproduktory by se mi líbily Klipsch R-41PM/Klipsch R-14PM 2.0, které jsou už dražší,alě věřím,že na zadní reproduktory by šlo použít něco mírně levnějšího?Nechyběl by v této konfiguraci SW? Pokud ano, možná by šli tyto (jestli jsou dostupné)
Nějaké další návrhy pokud jít touto cestou?

Díky!!!!
Ka3el
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod shamp1x 26. 9. 2019 07:06

přepojení s AVR přes optický výstup na zvukové kartě by nešlo?
PC:9900k,16GB Tridentz, 500SSD,RTX 2080 X Trio,Acer Predator XB271HUbmiprz, R6 Fractal
DK: Sony VPL-VW260ES, Denon AVR-X6400, 7.1.4 QAcoustics, Shield TV
OBYVAK: 65PUS7601, Onkyo 646 + atmos sestava 2.0.2
shamp1x
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ka3el 26. 9. 2019 18:32

Asi by to taky byla možnost,ale jak jsem psal na stole moc místa není, jedině pod tiskárnu,ale ta je docela těžká.
Ka3el
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod akburt 26. 9. 2019 18:56

K PC klasické stereo.A pokud chces vícekanálový zvuk,myslím,ze kdyz uz,tak bud k TV nebo projektoru.
akburt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 9. 2019 20:04

Připojení přes HDMI je u receiveru průchozí, tedy PC > receiver > monitor. Nicméně u moderních kusů už bývá USB vstup a reciver je pak v systému jako zvuková karta - tak jako tak Sound BlasterX AE-5 není potřeba.
Třeba zajímavý set Denon AVR-S650 + Polk T 5.0 (sub není potřeba)
https://lepsizvuk.cz/product/2664-denon ... -serie-5-0

Teufel Concept E 450 je kompletní systém. Další prvky v podobě zvukové karty či podobně nejsou potřeba (a ani žádoucí) , protože je připojí rovnou k USB. Funguje tak jako zvuková karta. Sound BlasterX AE-5 opět není potřeba.

Kdybyste chtěl Sound BlasterX AE-5 mermomocí využít, pak jen jako optický výstup do levnějšího reciveru, který neumí USB. Nicméně HDMI bude stále lepší cestou.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Ka3el 27. 9. 2019 12:09

Průchozí připojení použít nemůžu protože mám 1440p 144Hz monitor. O receiverech s USB vstupem k připojení PC jsem nevěděl, děkuji (třeba Onkyo HT-S5805 má USB vstup,ale ne k připojní PC). Jak jsem psal,na stole už moc místo není. Šel by receiver dát pod 11kg těžkou tiskárnu? Doporučený set by nešel, ty sloupové reproduktory na stůl nedám :-),ale stači vyměnit za regálové. Bude zvuk opravdu lepší než u Conceptu?

O USB připojení Conceptu jsem věděl,ale nevím jak kvalitní je DA převodník má, AE5 má mít převodník dobrý (AE5 přes optiku by použít nešel protoře nemá DD live)
Ka3el
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 27. 9. 2019 14:13

Jak je to teda s tím připojením? Jsi schopen vyvést z PC audio signál po optice?
Mě napadla jedna, možná nesmyslná, myšlenka, ale u PC by to mohlo fungovat obstojně.
Uvažoval jsem o použití soundbaru, případně se zadními bezdrátovými repro
např.
https://www.mall.cz/domaci-kino-soundba ... 040a18050e
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ka3el 27. 9. 2019 15:12

Teď mohu (audio na mlb) vyvést optikou jen stereo, k vyvedení 5.1 bych musel pořídit zvukovou kartu s DolbyDigital Live nebo DTS connect. Další možností by byly pak hacknuté ovladače k audio z mlb. Mě se ten soundbar moc nehodí na stůl,ale pokud koupíš napiš jak jsi spokojen :-)
Ka3el
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 27. 9. 2019 15:57

Concept E 450 je řešení, se kterým budete mít nejméně komplikací. Zvukově to bude srovnatelné s variantou setu, který jsem odkazoval. Na hry a film to bude díky přítomnosti SW i lepší. Hudba pak nebude vyloženě špatná, nicméně v preferencích ji uvádíte na posledním místě, tak to asi nebude ani zásadní.
Onkyo HT-S5805 je také velmi dobrá (a univerzálnější) volba - klidně i přes HDMI. Není důvod k obavám, při připojení jako druhého monitoru - myš utíkat nebude, protože zvolíte možnost "duplikovat zobrazení". Kdyby byl problém s rozdílným refresh monitoru/receiveru, lze receiveru vnutit nepodporované Hz (nevadí, že to nezobrazí správně, protože jako zobrazovač neslouží), případně lze použít integrovanou grafiku (máte-li Intel) a HDMI výstup na desce.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Ka3el 27. 9. 2019 21:15

Ví prosím někdo jestli případně receiver unese 11kg tiskárnu? :-)
Ka3el
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 28. 9. 2019 11:34

Receiver potřebuje větrat a silně se nedoporučuje jej čímkoliv zakrývat nebo na něj něco stavět. I v sestavě av komponentů má být až nahoře.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ka3el 28. 9. 2019 13:03

Díky, tím asi možnost receiveru padá.
Ka3el
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 28. 9. 2019 16:56

Pokud nutně bojujete s místem, můžete receiver od tiskárny oddělit nějakou formou police ve tvaru obráceného "U". Plánuji něco podobného pod monitor, ale zatím převládá vrozená lenost.
Provedení a barva dle preferencí, viz třeba zde: https://www.kancelarske-sluzby.cz/podst ... brny-20-cm

Další věcí je, že receiver nemusíte mít nutně někde na stole nebo po ruce. 1) je k němu ovladač a 2) bude připojen stále ke stejnému zdroji (PC), tedy potřeba žonglování se vstupy bude minimální.
Emil Pastelka
Expert