Magnat monitor 1002 set 5.0 vs. Polk audio s50e

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tombas 13. 2. 2020 18:44

Už jsem to tady na fórum dával několikrát, ale pro zopakování vzájemné závislosti výkonu, hlasitosti, citlivosti a vzdálenosti ještě jednou, snad to někomu pro příště pomůže.
Představ si následující situaci:
Reprosoustava má citlivost 86dB měřeno ve vzdálenosti 1m při výkonu 1W.
Pro zvýšení hlasitosti o 3 dB je potřeba zdvojnásobit výkon zesilovače, tj.
86 dB / 1W / 1m
89 dB / 2W / 1m
92 dB / 4W / 1m
95 dB / 8W / 1m
98 dB / 16W / 1m
101 dB / 32W / 1m
...
hlasitost klesá se zvětšující se vzdáleností od reprosoustavy cca 3 dB / 1m, takže při citlivosti reprosoustavy 86 dB bude ve vzdálenosti 3m a výkonu zesilovače 1W hlasitost 77 dB. Pro dosažení poslechové hlasitosti 92 dB ve vzdálenosti 3m od reprosoustavy je potřeba výkon 32W, pro 95 dB už 64W atd.
Pro dosažení stejné hlasitosti u reprosoustavy, která má citlivost 92 dB (tj. o 6 dB více) je potřeba pouze čtvrtinového výkonu, tj. 8W.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 13. 2. 2020 18:59

Pokles 3 dB/m neplati v malych mistnostech (<50 m2) toho typu, o kterem je tu rec. Je vyrazne mensi.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 13. 2. 2020 19:12

Však je to jen obecný modelový příklad, který nemá za cíl zohledňovat vliv velikosti místnosti a její akustiky, ale pro představu, jaký je vzájemný vztah mezi jednotlivými veličinami to stačí.
Pokud chceš zahrnout i další parametry, tak prosím, máš možnost. :)
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 13. 2. 2020 19:32

No nemam, k tomu jsou potreba konkretni zmerene parametry konkretni mistnosti.

V beznem zabydlenem ale akusticky neosetrenem obyvaku bude ten pokles mnohem bliz k nula dB nez ke trem dB. Tzn. tvuj vypocet je samozrejne spravne na poli ciste teorie sireni zvuku ve volnem prostoru. V realnem obyvaku se to chova diametralne jinak. Cim bliz k 1 je koeficient odrazivosti ploch v mistnosti, tim bliz k 0 dB je pokles hladiny hluku se vzrustajici vzdalenosti.

Ber to jako doplneni realneho sveta do tveho (spravneho) teoretickeho popisu.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod Filmaister 14. 2. 2020 09:06

Tombass: Takže při 100W co dává zesík RMS bych měl hlasitost cca 106 dB? Mně přijde že na 60 to včera bylo slyšet přes celou ves :D. By mě zajímalo kolik to dávalo wattů :D.
Filmaister
Junior

Odeslat příspěvekod Palpat 14. 2. 2020 09:16

Ne, v tvé místnosti by to bylo mnohem více, viz mé příspěvky výše. Ale zas je to jen v teoretické rovině, protože tvé bedny by takovou hlasitost v celém frekvenčním rozsahu nezvládly.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 14. 2. 2020 09:23

Tak si to spočítej, když ty Polky mají citlivost 90 dB. Ale těch 60 určitě není hlasitost dle výše uvedených parametrů, ale jak psali kluci, je to jen číslo.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Filmaister 14. 2. 2020 10:32

Jojo, ale pokud tam tedy není pokles v tak malé místnosti, tak dávám hlasitost cca. 112 db na max. výkon zesilovače 100W jo? Jestli by to tak šlo interpretovat :D. Sou stejně asi blbosti, ale zajímalo by mě to. :D
Filmaister
Junior

Odeslat příspěvekod Palpat 14. 2. 2020 11:02

Filmaister píše:tak dávám hlasitost cca. 112 db na max. výkon zesilovače 100W jo? Jestli by to tak šlo interpretovat

Nešlo, protože:
Palpat píše:Ale zas je to jen v teoretické rovině, protože tvé bedny by takovou hlasitost v celém frekvenčním rozsahu nezvládly.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 14. 2. 2020 13:45

Tohle si přečtěte, dost poučné:
http://www.audiodrom.net/cs/jak-to-vidi ... ume-na-max
Naposledy upravil tombas dne 14. 2. 2020 19:34, celkově upraveno 1
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 14. 2. 2020 13:50

Link ti nefunguje. Opravuji: https://bit.ly/2SFSqvQ

Naprostým základem je kvalitní nahrávka, to článek správně podtrhuje. S takovou pak má smysl řešit něco jako je realistická hlasitost. Ale takových je bohužel málo. V klasické hudbě to ještě jakž takž jde.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 14. 2. 2020 19:35

Dík, přesto jsem link opravil.
.
A zmršených nahrávek klasické hudby jsem slyšel spoustu, tady se nedá nic paušalizovat. Buď ta konkrétní nahrávka kvalitní je nebo není a může to být dechovka nebo Janáček.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 14. 2. 2020 20:29

Taky jsem slysel hafo zmrsenych nahravek klasiky. Proto taky nepisu, ze klasika = dobry zvuk. Ale tech dobrych masteringu je u klasiky pomerove vic nez u zbytku. Uz jen kolik toho v klasice vychazi na SACD a kolik ostatni hudby. A vylozene zmrseny zvuk SACD je velika rarita.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod Filmaister 15. 2. 2020 16:01

Kluci, dobry članek..prosím, je OK kdyz mam repro cca 2,5m od sebe a samotné bedny jsou od sebe cca taky 2,5 m? Od středu reproduktoru měřeno. V Denonu jsem to nastavil taky na 2,5 m.
Filmaister
Junior

Odeslat příspěvekod Palpat 15. 2. 2020 17:46

Ciste teoreticky ano. Jestli je ale tohle rozestaveni to prave a spravne ve tve poslechovce, tzn. jestli v tomhle rozestaveni mas nejoepsi zvuk co se tyka frekvencni odezvy, rozliseni, prostorovosti atd, to ti tady nikdo nerekne. K tomu vede jedina cesta: zkouset, zkouset, zkouset... a mit veeelkou trpelivost.
Palpat
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka